HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Hihetetlen izgalmak a férfi vk-győzelemre: Sumann és Svendsen holtversenyben!

2010.03.27. 10:16 :: BBali06

photo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A hétvégén az oroszországi Hanti-Manszijk az idei biatlon világkupa utolsó helyszíne. A hölgyeknél már csak kietten vannak nagy versenyfutásban a világkupáért, két német, a régóta vezető Magdalena Neuner, és az utóbbi időben szárnyaló, a legutóbbi három versenyt megnyerő Simone Hauswald. A férfiaknál viszont hihetetlen izgalmak várhatók még, hiszen mind Christopf Sumann, mind Emil Hegle Svendsen képes megnyerni az összetettet, de ez szombaton egyiküknek sikerülhet majd.

Csütörtökön a női 7,5 km-es sprintversennyel kezdődött a hétvége, ami pénteken a férfi 10 km-es sprinttel folytatódott. Először a hölgyek vetélkedését vesszük görcső alá.

Az első lövészet után sokáig az orosz Anna Boljugina állt az élen, egy másik oroszt, Olga Medvedcevát megelőzve. Az álló lövészetben már rontott egyet, így nem volt esélye megnyerni a versenyt.Így itt jódarabig Medvedceva állt az élen, akit azonban a később indulók közül előbb a francia Brunet, majd az orosz Romanova előzött meg. Egészen jól ment az oroszoknak, és nem csak azért, mert Oroszországban volt a verseny...

Simone Hauswald a második lövészete során rontott egyet, ám a végén nagyot futott, így a plusz 150 métere ellenére Medvedcevát sikerült megelőzte, a franciát azonban nem, így csak a második helyre volt elég. De nem sokáig maradt ott, mivel a háromszor (!) rontó, de kiválóan futó svéd, Helena Jonsson beékelődött közéjük, így Brunet, Jonsson, Hauswald volt az első három helyezett. Igen ám, de jött Romanova.

Az utolsó csoportból induló orosz hibátlan tudott maradni, és végül egyedüliként 21 perc alá menve, megnyerte az év utolsó egyéni indításos versenyét. Az orosz élete első világkupa diadalát aratta, sokáig emlékezni fog erre a napra. Az oroszra csak a hárommal utána induló német Hitzer volt veszélyes, akinek végül az első lövészet után a legjobb ideje volt, ám a másodikban ő is hibázott, így végül majd egyperces hátránnyal ért célba.

A mezőny sűrűségére jellemző, hogy az összetett világkupa éllovasa, az ezúttal háromszor is rontó német Magdalena Neuner huszonnégy másodperces hátránnyal csak a nyolcadik lett. Persze így is toronymagasan, több mint harminc ponttal vezet az utolsó verseny előtt az összesítésben Hauswaldot megelőzve.

A szakágkat Simone Hauswald nyerte, de ő szombaton szeretné megnyerni a világkupát, ehhez óriási mázli kell, és tőle kiváló versenyzés. Az elmúlt két hétben ezt megtette, már csak Neuneren múlik. Pech, hogy 30-an indulnak, így minimum 11 pontot kap az éllovas...
 

 SÍLÖVŐ-VK, HANTI-MANSZIJSZK (OROSZORSZÁG)
NŐI 7.5 KM-ES SPRINTVERSENY  
1. Jana Romanova (orosz) 20:59.3 (0)
2. Marie Brunet (ukrán) +10.9 (0)
3. Helena Jonsson (svéd) +15.5 (3)
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA  
1. Magdalena Neuner (német) 873 pont
2. Simone Hauswald (német) 840
3. Helena Jonsson (svéd) 792

 

A férfiak 10 km-es sprintversenyével fotytatódott a világkupa pénteken, ahol az volt a kérdés, ki nyeri a világkupát? Ez eldőlhetett volna akkor, ha Sumann nem szerez pontot, Svendsen meg az első kettőben ér célba, de ehhez valami egészen teátrális verseny kellett volna. Nem így lett  - szerencsére - , így az izgalmak fokozódnak.

Kilenc pontot kellett volna ledolgoznia Sumannak. Az első lövészetnél némi meglepetésre remekül szerepeltek az olaszok itt Lukas Hofer volt a második, igaz, ő a második lövészet során kétszer is hibázott. A német is rontott egyet, ráadásul be is lassult. Később itt volt Alexander Wolf állt az élre.


Így a második lövészetnél már az orosz Cserezov volt a legjobb, 1.1 másodperccel megelőzve egy másik olaszt, De Lorenzit. Kettejük közül az olasz indult előbb, így ő érkezett korábban a célba, s ezek után izgulhatott, hogyan fut Cserezov.

Hiába szurkolt, mert az orosz végül mintegy 14 másodpercre növelte előnyét, és magabiztosan nyerte meg a versenyt. Ráadásul az összetett világkupában is feljött a harmadik helyre, éppen honfitársát, Jevgenyij Usztjugovot leszorítva onnan.

A második az olasz lett, míg a harmadik helyen az ukrán Derizsemlja végzett, aki első lövészeténél egyet hibázott, akkor csak a 32. helyen állt. Még az álló lövészet után is csak hetedik volt, de remekül futott a végén, így feljött a dobogóra.

Ami az összetett világkupa éllovasait illeti, igencsak érdekes helyzet alakult ki: mind a norvég Svendsen, mind az osztrák Sumann egyszer hibázott, viszont utóbbi futott jobban. Igaz, a második lövészet után még harmadik volt, de a már említett Derizsemlja őt is lehajrázta, végül negyedik lett.

Svendsen nyolcadikként zárt, s így a két versenyzőnek pontosan ugyanannyi, azaz 801 pontja van, a több győzelem a norvég mellett szól. Sumann akkor nyeri meg az összetettet, ha az utolsó viadalon nemcsak megelőzi riválisát, de hét ponttal többet is szerez. Erre a vetélkedésre szombat kora délután kerül sor, amikor a női és férfiak tömegrajtos versenyét rendezik meg.
 

 SÍLÖVŐ-VK, HANTI-MANSZIJSZK (OROSZORSZÁG)
FÉRFI 10 KM-ES SPRINTVERSENY  
1. Ivan Cserezov (orosz) 24:24.3 (0)
2. Christian De Lorenzi (olasz) +13.8 (0)
3. Andrij Derizsemlja (ukrán) +16.7 (1)
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:  
1. Emil Hegle Svendsen (norvég) 801
2. Christoph Sumann (osztrák) 801
3. Ivan Cserezov (orosz) 750

photo

Szólj hozzá!

Címkék: biatlon biatlon világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr41872350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása