HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Álomszerű norvég hétvége Oslóban

2010.03.15. 11:00 :: Dave985

 

A férfi és női szabad stílusú sprintversennyel folytatódott a sífutók világkupa-sorozata a norvég fővárosban, Oslóban. A hölgyeknél a norvég Marit Björgen győzött az amerikai Kikkan Randall és az orosz Natalija Koroszteljeva előtt, míg a férfiaknál az ugyancsak norvég Anders Glörsen lett az első az orosz Alekszej Petyuhovot és a svéd Marcus Hellnert megelőzve.
 
A részletes beszámolóért hálásak vagyunk CSD barátunknak.
 
Záró eseményéhez érkezett a Holmenkollen- sífesztivál, mégpedig a sífutók legjobb sprintereinek főszereplésével. A hölgyekre 1.3, a  férfiakra 1.5 km várt futamonként szabad stílusban. A selejtezőket Justyna Kowalczyk és Anders Glöersen nyerték meg, a két nem mezőnyéből összesen egy nagy név búcsúzott, a hölgyektől Aino Kaisa Saarinen nem tudott a legjobb 30-ba kerülni, így nem vehetett részt a középdöntőkben.
 
A nők első negyeddöntője rögtön sztárparádét hozott, összecsapott egymással az 1-es rajtszámot viselő Kowlaczyk és a jelenleg az egész mezőnyt tekintve legjobb formában lévő Marit Björgen. A győzelmet a lengyel szerezte meg, de a norvég klasszis is magabiztosan jutott az elődöntőbe. A hazai nézők nagy örömére a második futamból is volt norvég továbbjutó, Celine Brül Lie a svéd Anna Olsson mögött „váltott jegyet”.
A hármas számú futam meglepetéssel zárult. A szlovén Vesna Fabjan győzelme annyira nem számít annak, viszont a svájci Silviana Bucher második helye annál inkább! Megelőzte Magdalena Pajalát és Magda Geniunt is a nagy nevek közül. A negyedikben már ismét érvényesült a papírforma: Hanna Falk és Arianna Follis jutott a legjobb 12 közé, az ötödikben pedig az orosz Natalja Korosztyeleva bizonyult a leggyorsabbnak, aki az amerikai Kikkan Randallt verte meg célfotóval. Itt esett ki a finn Virpi Kuitunen, aki csalódást keltő szezont zárt az idén, most sem lehetett boldog az eredménye miatt.

Az első elődöntőben újra összekerült Björgen és Kowalczyk, ezúttal a norvég győzött. Nem volt nehéz dolguk, mert Olsson és Brün Lie is bukott, így elég volt „csak" a svájci Buchert és az egyik „lucky losert", a francia Aurore Cuinet-t legyőzniük.
A második futamban kiderült, ami eddig is nyilvánvaló volt, hogy Follis nincs kirobbanó formában. Az utolsó helyen végzett, még a másik szerencsés vesztes, finn Rikka Sarasoja is legyőzte. A döntőbe Korosztyeleva és Randall került egyenes ágon, de idejével Hanna Falk is biztosította helyét a hatos fináléban.

Björgen, Kowalczyk, Falk, Korosztyeleva, Randall és Bucher csapott össze a női sprint döntőjében. Az amerikai kezdett a legjobban, elsőként fordult el a start utáni bal kanyarban, de néhány pillanattal később már Kowalczyk síelt az élen. Mögötte Randall, Falk és Björgen tempóztak. A hátsó emelkedőn a lengyel mozgása váratlanul görcsössé vált, Björgen és Randall ezt kihasználva elszakadtak tőle, sőt az orosz lány is megelőzte! A célegyenesben a rendkívül fáradt Björgen és a szebben mozgó Randall vívott ádáz csatát. A norvégnak hatalmas lökést adhatott a népes hazai közönség buzdítása, mert utolsó erőtartalékait mozgósítva nyert Randall és Korosztyeleva előtt, a héten már harmadik győzelmét zsebelte be hazai havon.
 
 
Női 1 km-es klasszikus stílusú sprint, Oslo:
 
1.
Marit Bjørgen
norvég 
 
 
 2.
Kikkan Randall 
amerikai
 
 
 3.
Natalia Korosztyeleva 
orosz
 
 
 4.
Jusztyna Kowałczyk 
lengyel
 
 
 5.
Hanna Falk
svéd
 
 
 6.
Silvana Bücher
svájci
 
 
Női Összetett Világkupa állása:
1.       Jusztyna Kowałczyk :
1786 pont
2.       Petra Majdić:
1191 pont
3.       Aino-Kaisa Saarinen:
999 pont
4.       Marit Bjørgen:
981 pont
5.       Arianna Follis:
778 pont
6.       Kristin Størmer Steira:
734 pont
7.       Riitta-Liisa Roponen:
632 pont
8.       Marianna Longa:
576 pont

........................................................................................
 

A férfiak első negyeddöntőjét a 30. helyen, azaz épphogy az ide bejutó Marcus Hellner nyerte meg a norvég Anders Glöersen előtt. Nyikolaj Morilov csak abban reménykedhetett, hogy szerencsés vesztesként továbbléphet, a másik orosz, az olimpiai bajnok Nyikita Krjukov pedig Drammen után Oslóban is elesett, hiába tűnt erősnek, most sem jutott a legjobb 12-be. A második futamot az olasz Fabio Pasini nyerte meg a svéd Jesper Modin előtt. A harmadikban Alekszej Petyuhov első helye papírformának mondható, a második helyről viszont célfotó döntött Martti Jylhae javára, nem kisebb versenyzőt ejtett ki, mint az idén rendre döntőket futó svéd Teo Petersont.
A neveket tekintve a négyes számú középdöntő tűnt a legerősebbnek. A szakági világkupában vezető Emil Jönssonnak három  norvég igyekezett útját állni. Ami Vancouverven sikerült, az ezúttal nem, Erik Bransdaal ugyan nyert, de mögötte Jönsson ért be, kiesett Ola Vigen Hatestad és Öystein Pettersen is. Az utolsó negyeddöntőben hatalmas befutó döntött: az olaszok másik Pasinije, Renato is futamgyőzelemmel lépett tovább, mögötte egy tizeddel tolta be lécét az amerikai Andy Newel, célfotóval ejtette ki a norvég bajnok Johann Kjölstadot.

Az első elődöntőben megint összesorsolták Hellnert, Glöerssent és Morliot. A norvég újra nyert, célfotóval verte meg a „lucky loser" Morilovot, Hellner csak harmadik lett, de az eddigi leggyorsabb futamot teljesítették, így a svéd reménykedhetett, hogy az időeredménye elég lesz a döntőbe jutáshoz. A kettesszámú futamban Emil Jönssonnak végre csak egy norvég ellenfele volt (régen látott már ilyet), de megint kikapott Erik Brandsdaaltól, a nagyobb baj,hogy az orosz Petyuhovtól is, és az ideje gyengébb volt, mint Hellneré és Modiné az előző sprintből, így a legnagyobb név elbúcsúzott.

Két norvég, két orosz és két svéd futó nézett farkasszemet a Holmenkollen-sífesztivál utolsó eseményének számító férfidöntőben. Marcus Hellner szombaton lefutott egy brutális 50 km-t, ennek fényében kisebb csoda, hogy egy nappal később döntőbe jutott. Komolyan gondota, hogy ezúttal is maradandót alkot – a kör feléig ő diktálta az iramot, ekkor vette át tőle Petyuhov az első helyet. Az emelkedő tetején már Glöersen fordult elsőként a célegyenesbe, és tartotta pozícióját Petyuhovval szemben. Az orosz feljebb kapcsolt, de későn, mert nem volt már hátra annyi, hogy befogja Glöersent, aki hatalmas ováció közepette száguldott át a célvonalon, teljessé téve a hazaiak örömét. Szombaton a hosszabb távokon és vasárnap a sprintben is norvég győzelmek születtek, ha az egész hetet vesszük figyelembe, csak Drammenben tudta őket megtréfálni Emil Jönsson, a piros mezes skandinávok uralták a hazai versenyeket.

Jövő héten az oroszok és főleg a hazai havon szereplő svédek – az idén utoljára – visszavághatnak Falunban, ahol a hagyományossá váló szezonzáró viadalokat rendezik meg.

 

Férfi 1 km-es szabadstílusú sprint, Oslo:
 

1.
Anders Gløersen
norvég 
 
 
 2.
Alekszej Petyuhov 
orosz
 
 
 3.
Marcus Hellner 
svéd
 
 
 4.
Nyikolaj Morilov 
orosz
 
 
 5.
Eirik Brandsdal 
norvég
 
 
 6.
Jesper Modin 
svéd

 
A férfi Összetett Világkupa állása:
 

1.       Petter Northug:
1285 pont
2.       Lukaš Bauer:
902 pont
3.       Marcus Hellner:
759 pont
4.       Dario Cologna:
735 pont
5.       Axel Teichmann:
497 pont
6.       Emil Jönsson:
496 pont
7.       Jean Marc Gaillard:
446 pont
8.       Rene Sommerfeldt:
445 pont

Szólj hozzá!

Címkék: sífutás sífutó világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr351840285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása