HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Idei 11. futamgyőzelmével biztosította be zsinórban harmadik összetett elsőségét Lindsey Vonn

2010.03.12. 14:56 :: Dave985

Minden lényeges kérdés eldőlt a Világkupa utolsóelőtti versenynapján. A Szuper-G fináléjában Lindsey Vonn idei 11. sikerével bebiztosította zsinórban harmadik összetett elsőségét, emellett három szakági kristálygömbbel is gazdagodott. A futam dobogójára még Elisabeth Görgl és Nadia Styger állt fel, Maria Riesch mindent beleadott, végül a dobogóról is lecsúszott. A német lány holnap a szlalomban teheti fel a pontot az ’i’-re, s zárhatja feltétlenül sikeresnek mondható szezonját.
 
Az idény utolsó szuperóriás-műlesiklása előtt Maria Rieschnak pusztán matematikai esélye maradt az összetett elsőség elhódítására, 165 pontos hátránya tőle legalább az első két hely valamelyikét követelte meg, barátnőjének pedig ki kellett volna esnie, ami azért a gyors számokban egyáltalán nem jellemező az amerikaira. Vonn tegnap bukása után rövid kivizsgálásra a kórházba került, de összeszorított fogakkal természetesen rajthoz állt, volt már elég tapasztalata ebben az évben… A szakági elsőség már január végén St. Moritzban eldőlt, itt is csak a dobogósok személye volt kérdéses.
 
Hideg, mínusz 5 fokos levegőben, borult időben vette kezdetét a verseny, utóbb, a 10 feletti rajtszámmal induló sízők viszont már derült égbolt alatt jöhettek, ami azért megkönnyítette dolgukat. A mezőny mindössze 22 fős volt, a svájci és francia sérültek közt sokan szerepeltek a TOP24-es szakági tabellán.
 
Britt Janyk (11.) összeszedte magát, zárásként szép, tiszta menetet produkált, s meglepően sokáig az élen is maradt. Rebensburg végig versenyben volt a kanadai lánnyal, valamivel elmaradva ért volna célba, azonban a végső egyenesre fordító kanyarban túlcsúszott, s már nem tudott korrigálni. Lucia Recchia (13.) csak a középső szakaszon tartotta vele a lépést, a másik két részen 8-8 tizedet kapott, így is ponttal zárta eredményes szezonját. Chemmy Alcott (17.) viszont kicsúszott a 15-ös zónából, rendkívül zaklatott, bizonytalan pályát futott. A junior világbajnok francia Marine Gauthier (19.) elégedett lehet teljesítményével, feladatát maradéktalanul megoldotta, korrekt menettel, több elfékezéssel a célba ért.
 
Emily Brydon (15.) egy mikulásvirággal a sisakján búcsúzott el az aktív sporttól. A díszítés nem maradt sokáig fején, ő ugyanis odatette magát, szeretett volna még egy utolsót domborítani, az utolsó szektorban sokat vesztett, de így is pontszerzőként fejezte be pályafutását. A 2000-ben junior-vb-t nyerő, még mindig csak 30 esztendős, szépreményű kanadai 203 Világkupáján mindössze egyetlen futamgyőzelmet aratott, 2008 februárjában St. Moritzban Szuper-G-ben állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Ezzel együtt kilenc pódiumot tud felmutatni a VK-n, legjobb szakági eredménye pedig egy harmadik helyezés kombinációban, még 2005-ből. A nagy világversenyeken sem jött ki számára a lépés, legjobb világbajnoki eredménye egy 7. helyezés kombinációban 2001-ből, olimpiákon pedig a torinói 9. pozíció (Szuper-G-ben) élete legjobbja.
 
Lindell-Vikarby (12.) idei formájához képest egészen elfogadható menetét Maria Riesch (4.) mindenről döntő futama követte. A németek klasszisa nagyon szépen és gyorsan vette az akadályokat, az utolsó előtti szektorban már egy másodpercen túlra is növekedett előnye, a végén viszont akadt egy kis bizonytalankodás, így csak 67 századdal vette át a vezetést. Hiba nélkül sem valószínű, hogy esélye lett volna a futamgyőzelemre. Nadja Kamer (7.) is szépen fejezte be az évet, az utolsó szakaszon 4 tizedet adott Rieschnek, ez azért előrevetítette a későbbieket. Marchand-Arvier (10.) újabb TOP10-es eredménnyel gazdagodott, Anna Fenninger (18.) viszont csapnivalóan síelt. Andrea Dettling (9.) idei egyik legjobbját nyújtotta.
 
Könnyen lehet, hogy Julia Mancuso lehetett volna az első, aki szertefoszlatta volna Riesch álmait, végig kockáztatós menetét a végén rontotta el, 12 százados hátrányból fordult az utolsó komolyabb kanyarra, de nem tudta befordítani léceit, így angyalkás pozitúrában gurult a cél felé. Dominique Gisin (16.) sokat bizonytalankodott, múlt heti bravúros mutatványát nem tudta megismételni. Tina Maze (6.) tovább halad az összetett 4. helyezése felé, hiába volt már 5 tizedes is a hátránya, a végén kis híján fordítani tudott.
 
Már verőfényes napsütésben érkezett Elisabeth Görgl (2.), az osztrák lány ugyanúgy remekelt, mint az olimpián, keményen húzta meg a legnehezebb kanyarokat is, így nem volt véletlen, hogy 43 századdal át is vette a vezetést. Innentől kezdve még egyszerűbbé vált a képlet, ha Riescht még valaki legyőzi, minden eldőlt, de ha marad az ezüstérmes pozícióban, akkor is csak Vonn valószínűtlen kiesésében reménykedhet. Andrea Fischbacher olimpiai bajnokhoz méltóképpen kezdte a futamot, vezetett is honfitársa előtt, aztán túl agresszíven próbálta az egyik kanyart bevenni, fennakadt a kapun, aminek következtében csúnyát bukott. Kettőt is szaltózott a levegőbe, előbb a fejét, majd a karját verte be, jó 10 perces kivizsgálást követően saját lábán síelt át a célvonalon.
 
A rövid intermezzo után a két svájci lány következett. Előbb Fabienne Suter (8.) igyekezett, a nehezebb, technikásabb, óriás-műlesikló szakaszon épp egy klasszissal volt lemaradva Görgltől. Nadia Styger (3.) viszont parádézott, egy komoly hiba is belefért, komoly sebességvesztéssel együtt is mindössze 41 századot kapott az osztráktól. Közel került tehát a napi és a szakági dobogó, Sutert és Fischbachert már biztosan megelőzte. Még Jacquemod és Pärson veszélyeztette pozícióját. A francia (14.) jó kezdés után alaposan elrontotta a második szektort, így vele nem kellett számolnia. Anja Pärson (5.) is hasonló utat járt be, bár ő csak az utolsó részen vesztette előnyét, le is csúszott a pillanatnyi dobogóról.
 
Styger lesiklása után egyértelmű tény lett Lindsey Vonn újabb összetett győzelme, az amerikai lány ennek ellenére, vagy éppen pontosan ezért, teljes intenzitással támadta a pályát. Végig nagy versenyben volt Görgllel, az első szektorban ő, az utáni kettőben pedig az osztrák volt jobb néhány századdal, az utolsó métereken újra ellenállhatatlan volt Vonn, mint ahogy egész évben, aminek köszönhetően 16 százados előnnyel megnyerte idei 11. Világkupa-futamát.
 
 

 

 

Végeredmény, női szuper-G, Garmisch-Partenkirchen (Németország):

1. Lindsey Vonn (USA)

1:19.30

2. Elisabeth Görgl (osztrák)

1:19.46

3. Nadia Styger (svájci)

1:19.87

4. Maria Riesch (német)

1:19.89

5. Anja Pärson (svéd)

1:19.95

6. Tina Maze (szlovén)

1:19.97

7. Nadja Kamer (svájci)

1:20.33

8. Fabienne Suter (svájci)

1:20.34

9. Andrea Dettling (svájci)

1:20.36

10. Marie Marchand-Arvier (francia)

1:20.41


A női szuper-G Világkupa végeredménye (7 versenyt követően):

1. Lindsey Vonn (USA)

620 pont

2. Elisabeth Görgl (osztrák)

300 pont

3. Nadia Styger (svájci)

291 pont

4. Fabienne Suter (svájci)

266 pont

5. Andrea Fischbacher (osztrák)

239 pont

 

 

A női összetett Világkupa állása (31 versenyt követően):

1. Lindsey Vonn (USA)

1671

pont

2. Maria Riesch (német)

1456

pont

3. Anja Pärson (svéd)

1047

pont

4. Tina Maze (szlovén)

903

pont

5. Kathrin Zettel (osztrák)

858

pont

 

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa szuper g

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr111834348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása