HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Carlo Janka a mai óriás-műlesiklással együtt az összetettet is megnyerte

2010.03.12. 18:29 :: repens

Ted Ligety úgy mellékesen megnyerte az óriás-műlesiklók szakági Világkupáját. Azért indítok ezzel a mondattal, mert az amerikai pechjére alighanem ez a hír most mindenütt csak másodlagos a mai verseny kapcsán: a fiatal svájci, Carlo Janka ugyanis nemcsak a versenyt nyerte meg ma, de ezzel egyben az Összetett Világkupát is elhódította!

Igencsak nehéz pályán zajlott a férfi alpesi sízők óriás-műlesikló Világkupa-döntője ma Garmisch-Partenkirchenben. Főként a pálya közepén található letörés nehezítette meg a sízők dolgát, a pályatűző személyétől függetlenül ez volt a döntő jelentőségű rész mindkét futamban. Na, persze, a pályatűzőket sem szabad figyelmen kívül hagyni, a svájci Pini például igencsak trükkös kaputűzéssel nehezítette tovább ezt a részt – el is szállt rajta jó néhány nagy ellenfél. A második futamot tűző osztrák edző, Evers pályájának nehézségét pedig jól mutatja a kiesők magas száma...

Az előfutók egyike legalább akkora figyelmet kapott, mint maguk a versenyzők: a borzalmas bukása után hónapokon át lábadozó svájci klasszis, Daniel Albrecht siklott le a mezőny előtt. Jó volt újra sízni látni, reméljük, a következő idényben már a mezőnyben is ott lesz!

A szakági Világkupát vezető amerikai Ted Ligety legnagyobb ellenfele, az olasz Massimilliano Blardone nyitotta az első futamot. Ligety pedig a elkezdhetett csendben ünnepelni, a letörésnél ugyanis az olasz gyakorlatilag leállt, végigjött ugyan, ám 8 másodperces hátrányával kiszállt a versenyből. A következő olasz, Davide Simoncelli is megszenvedett ezzel a szakasszal, ám neki csak a vélhető futamgyőzelme veszett itt el, így is jó esélyekkel várta a folytatást a 2. helyről. Ted Ligety következett, rögtön az elején neki is nagyot kellett mentenie, kicsit talán óvatosabbra is váltotta a figurát, így is 3. lett. A norvég Kjetil Jansrud a pálya felső szakaszán túl szélesre vette az íveket, aztán már hiába jött jól, így is csak a 4. helyet szerezte meg – azért „csak”, mert neki kizárólag a győzelem jelenthetett volna szakági győzelmet.

Carlo Janka ebben a szakágban már nem nyerhetett Vk-t – az összetettben viszont igen, ennek megfelelően alaposan ki is tett magáért, a meredek rész tűzésével neki nem volt gondja (na, igen, ezúttal profi volt a korábban gyakran saját fiainak hátrányt jelentő svájci edző!), 0,17 másodperc előnnyel átvette a vezetést, élről várhatta a második futamot. Összetettbéli riválisa, Benjamin Raich számára tehát rosszul alakultak a dolgok – majd tett róla, hogy még rosszabbra forduljanak. Elejétől fogva hibázgatott, széles íveket használt, semmi nem jött össze neki – 11. helyével alaposan megnehezítette a helyzetét. A második futam után Janka esetleges győzelmekor ugyanis Raichnak minimum egy 6. hely kellett volna esélyei életben tartásához... Hab a tortán: ezzel az első menettel a szakági elsőségért folytatott versenyből lényegében kiszállt, itt persze egyébként sem lehettek vérmes reményei.

Ted Ligety viszont alighanem négylevelű lóherét reggelizett, utolsó szakági riválisa, az osztrák Marcel Hirscher ugyanis szintén elszállt. Hiába jött le látszólag jól, egy amatőr hiba, szabálytalan rajtolás miatt ugyanis a kizárás sorsára jutott a fiatal osztrák! A letörésnél alighanem a pálya is romlott, egyre nehezebb dolguk volt a síelőknek. Az olasz Alexander Ploner (9.) és a svájci Didier Cuche egész jól megoldotta (6.), a norvég Aksel Lund Svindål viszont elcsúszott és kiesett. A francia Cyprien Richard (7.), de különösen a szemre igen nem épp hibátlan menetet produkáló osztrák Philipp Schörghofer (5.) kitűnően jött, ám ezzel le is zárultak az első rész igazán jó menetei.

Az osztrák Romed Baumann (12.), majd két olasz, Manfred Mölgg (20.) és Alberto Schieppati (15.) egyaránt a letöréssel szenvedett meg nagyon. A horvát Ivica Kostelić ma nem tudott igazán nagy meglepetést okozni, biztonsági menettel jött be a 10. helyre. Tovább folytatódott a kritikus szakaszon nagy hátrányt összeszedők sora: a svájci Marc Berthod (17.), a norvég Truls Ove Karlsen (18.), majd az osztrák Hannes Reichelt (16.). A svájci Sandro Viletta ezt a részt viszont egész jól megsíelte, be is érkezett a 8. helyre. A cseh Ondřej Bank nem jött jól (19.), a svéd Markus Larsson pedig a letörésnél kiesett. A francia Steve Missillier igencsak bekezdett a felső szakaszon, a letörésnél aztán neki is voltak problémái, utána sem jött igazán jól (13.). Honfitársa, Thomas Mermillod-Blondin pocsék menete (23.) után újabb olasz, Michael Gufler következett, egész jó idővel (14.).

Néhány olyan versenyző jött zárásképp, akik összetett eredményük miatt állhattak rajthoz, ám ebben a szakágban nem igazán tartoznak az élmezőnyhöz: Didier Dèfago (22.), Silvan Zurbriggen (24.) és Julien Lizeroux (25.) nem is tudott meglepetést okozni. Legvégül a junior világbajnok, a francia Mathieu Faivre következett, kifejezetten jól jött, a középmezőnyből várhatta a második futamot (21.).

A második futamot ugyanaz a versenyző kezdte, aki az elsőt – óriásban igencsak ritkán fordul elő ilyesmi. Blardone másodjára rendesen odapakolt, minden mindegy alapon elérte a második futam kiemelkedően legjobb idejét. Kis szépséghiba, hogy az utolsó helyről így sem mozdult el, épp csak a kiesők miatt lépett előre (19.). Lizeroux (18.) és Zurbriggen (17.) csak a célbaéréssel dicsekedhettek (na és edzettek egy jót a holnapi szlalomra), Mermillod-Blondin és Dèfago viszont ezzel se, lévén a letörésnél mindketten kiestek. Faivre a felső részen kicsit óvatosan jött, ám nagyobb hibát nem vétett, nagy meglepetésre pontot szerzett (15.).

Mölgg másodjára jobban jött, ám így is csak a 14. helyig lépett előre, Bank pedig a szokott helyen, a letörésnél búcsúzott. Karlsen jó kezdés után esett ki ugyanott, ahol a cseh, Berthod viszont egy borzalmas bóklászást zárt le a letörésnél történő kiesésével. Reichelt már a 3. kapunál hatalmasat hibázott, majd ezt újabbakkal tetézte, végül megdobta egy bucka, hátán csúszva fejezte be a versenyt. Schieppati a felső részen szinte végig késésben síelt, aztán összeszedte magát, ám a pontszerzésről lecsúszott (16.).

Guflernek is voltak kisebb gondjai, a letörést sem vette tökéletesen, így is átvette a vezetést, előrelépett a 11. helyre. Missillier most is erősen kezdett, ám az alsó részen belassult, csak Gufler mögé jött be (12.). Baumann nagyobb hibát nem vétett, kis előnnyel bejött az élre, ez végül 10. helyet ért. Raich kapaszkodott az utolsó szalmaszálba, próbált csodát csinálni – valamennyire sikerült is neki, az alsó részen viszont ritmust és tempót vesztett, a 8. helyig lépett előre. Kostelić jól jött, nagyobb hiba nélkül, 9. helyen zárt. Ploner a felső szakaszon kisebb késében volt, a letörés sem volt tökéletes, az alsó szakasz annál inkább: egyetlen századdal Raich elé érkezett (7.). Viletta jól kezdett, de talán túlságosan is biztonságit síelt, hátraesés lett a vége (13.). Richard hatalmas tempóban kezdett, ám ez a letörésnél megbosszulta magát, a francia is a kiesés sorsára jutott.

Cuche a felső részen nagyot mentett, utána viszont szépen jött, 5. helyet szerzett. Schörghofer nem törődött Raich sorsával, mindent beleadott, volt egy-két nagyobb hibája, ám így is dobogóra állhatott (3., holtversenyben). Jansrud esélyei már a felső szakaszon elszálltak (6.), Ligety ezzel matematikailag is megnyerte a szakágit. Az amerikai azért kitett magáért, Schörghoferrel azonos idővel érkezett be, így ő is a dobogó 3. fokára állhatott.

Simoncelli a letörésnél nagyit mentett, a pálya aljén is elég lassú volt, ám így is átvette a vezetést. Érkezett viszont Carlo Janka, akinek győznie kellett az összetettért – és győzött is. A felső részen megfontoltan, de gyorsan jött, a letörést is jól síelte, az alsó szakaszon pedig gyorsabb volt az olasznál – 0,31 századdal megnyerte a versenyt, ezzel a holnapi szlalomtól (ahol ő aligha szerzett volna pontot) függetlenül megnyerte az Összetett Világkupát.

Carlo Janka 75. Világkupa-futamán 8. elsőségét szerezte. Simoncelli 92. futamán 7., Schörghofer 25. futamán első, Ligety 137. futamán 21. pódiumának örülhetett. Az amerikai persze ennél a 3. helynél bizonyára sokkal jobban örült annak, hogy megnyerte az Óriás-műlesikló Világkupát.

A mai versenyek statisztikái ide kattintva letölthetők!

Garmisch-Partenkirchen (Németország), Férfi óriás-műlesiklás

1. Carlo Janka (svájci)

2:20.87

2. Davide Simoncelli (olasz)

2:21.18

3. Philipp Schörghofer (osztrák)

2:21.44

3. Ted Ligety (USA)

2:21.44

5. Didier Cuche (svájci)

2:21.49

6. Kjetil Jansrud (norvég)

2:21.63

7. Alexander Ploner (olasz)

2:21.89

8. Benjamin Raich (osztrák)

2:21.90

9. Ivica Kostelić (horvát)

2:22.20

10. Romed Baumann (osztrák)

2:22.39


A férfi óriás-műlesikló Világkupa végeredménye (7 verseny után):

1. Ted Ligety (USA)

412 pont

2. Carlo Janka (svájci)

341 pont

3. Benjamin Raich (osztrák)

331 pont

4. Davide Simoncelli (olasz)

311 pont

5. Massimiliano Blardone (olasz)

309 pont

6. Marcel Hirscher (osztrák)

306 pont

 

A férfi Összetett Világkupa állása (33 verseny után):

1. Carlo Janka (svájci)

1197 pont

2. Benjamin Raich (osztrák)

1091 pont

3. Didier Cuche (svájci)

952 pont

4. Aksel Lund Svindål (norvég)

883 pont

5. Ivica Kostelić (horvát)

779 pont

6. Marcel Hirscher (osztrák)

675 pont

7. Ted Ligety (USA)

667 pont

8. Michael Walchhofer (osztrák)

594 pont

9. Silvan Zurbriggen (svájci)

583 pont

10. Julien Lizeroux (francia)

564 pont

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa óriás műlesiklás

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr611834911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása