HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Maze a futamgyőzelmet, Hölzl a szakági kristálygömböt ünnepelte Garmischban

2010.03.11. 15:03 :: Dave985

A Világkupa- finálé második napjának végén három sugárzó tekintetű hölgyet pillanthattunk meg a dobogón ünnepelve. Tina Mazét, aki két olimpiai ezüstérmet és – vélhetően – összetett negyedik helyezést hozó, zseniális szezonját futamgyőzelemmel koronázta meg. Kathrin Hölzlt, aki méltóképpen, szakági kristálygömbbel bizonyította, nem a véletlen műve volt a tavalyi világbajnoki címe óriás-műlesiklásban. És Maria Riescht, aki életben tartotta esélyeit az összetettben, még akkor is, ha csak óriási szerencsével verheti meg a mai napon sokadjára bukó Lindsey Vonnt.
 
 
Fagypont körül mozgott a hőmérséklet Garmischban, felhős égbolt fogadta a sízőket és a kilátogató, hétköznaphoz képest is meglehetősen csekélyke nézőközönséget. Azért is érthetetlen a mérsékelt érdeklődés, ugyanis nagy esély kínálkozott arra, hogy német világkupa-győztest avassanak a mai napon. A hazaiak világbajnokának, Kathrin Hölzlnek 26 pontos előnye volt egyetlen ellenlábasával, a februártól fogva igencsak visszafogott formában versenyző névrokonával, Zettellel szemben.
 
Az esti havazás után némiképp eljegesedett a pálya, de nem sokáig élvezhették ennek előnyeit a versenyzőt, jó negyedórát követően ugyanis megint eleredt, az utolsó néhány versenyző már szakadó hóesésben volt kénytelen leszáguldani az 1330 méteres, nem különösebben meredek és nehéz pályán. Az edzők sem erőltették meg a lányokat, mind az olasz (Costazza- apuka), mind az osztrák (Brügler) szakember tágasra tűzte a kapukat.
 
Mint minden számban, óriás-műlesiklásban is a szakági tabella első 25 (vagy 24?) helyezettje indulhatott, kiegészülve a junior-világbajnokkal, valamint azokkal a versenyzőkkel, akik 400 pontnál többet gyűjtöttek összetettben (mint Vonn, Jacquemod és Suter), s most is gyarapítani szerették volna pontjaik számát.
 
Maria Pietilä- Holmner nyitotta a sort, érződött menetén, hogy a dobogót nézte ki magának, különösen a lenti, egy kemény letörést is tartalmazó részen dominált igazán. 56 századdal a 6. helyről várhatta a folytatást, tehát feltétlenül esélyes volt a pódiumra. Tanja Poutiainen viszont már kevésbé, a szakági címvédő most már versenyek óta képtelen egy elfogadható első futamot produkálni, a már-már ciki 22. helyre sorolt be. Kathrin Zettel (9.) a finnél azért sokkal jobban ment, mégsem lehetett elégedett, alaposan kikapott a svédtől, s mint várható volt, többen bejöttek eléje. Az éllovastól (le kell lőnöm a poént, Hölzlről van szó) 85 századot szedett össze, messzeségekbe került tőle a kristálygömb. Manuela Mölgg (16.) is pontzónán kívülre került, több nagy hibát is elkövetett.
 
Tina Maze (2.) tovább folytatta extatikus sorozatát, agresszív síelést mutatott be, egyedi, intelligens kanyarvételeit is hozta, a középső részen volt különösen lehengerlő. Sokáig mégsem trónolhatott a reklámfelület előtt, érkezett ugyanis Kathrin Hölzl, egy hajszálnyival, pontosabban 3 századnyival tisztább futama volt. A már említett 85 százados előnye rengeteg volt ezen a pályán, eztán tényleg már csak valami hatalmas hiba fosztotta volna meg a végső győzelemtől. A világ hét legjobb óriás-műlesiklójának sorát az olimpiai bajnok zárta, Viktoria Rebensburg méltó is maradt hírnevéhez, a végén csupán 21 százados lemaradást jelzett a stopper.
 
Az óriás-műlesiklás azon – kevés – női szakágak egyike, ahol legalább tucatnyi síző bármikor felérhet a dobogóra, tehát a futam lényegi része még távolról sem ért véget. A korábbi kétszeres futamgyőztes Tessa Worley (15.) például egészen szépen kezdett, a végére elfogyott a szufla, másodpercen kívüli hátrányt szedett össze. Az egy-egy erős futamra mindig képes Eva-Maria Brem (12.) is több botlást elkövetett a pálya harmadik szakaszán, az osztrák legalább a bűvös határ alatt zárt. A két évvel ezelőtti szakági győztes Denis Karbon (9.) századra azonos idővel sorolt a roppant szoros középmezőny élére, mint tette azt Zettel.
 
Az összetett szempontjából fokozottan lényeges volt Maria Riesch (5.) menete. A tegnap lesiklásban győzedelmeskedő német az év legjobb óriás-műlesiklását mutatta be, mindössze 23 századot kapott honfitársától, alaposan feladta a leckét jóval később induló barátnőjének. Anja Pärson (21.) iszonyatosan lassú volt, talán valami technikai (pl. vaksz?) probléma merülhetett fel, Poutiainennel együtt csak a lista végén szerénykedett. Michaela Kirchgasser (13.) rajtszámának megfelelő pozícióból várhatta a folytatást, Federica Brignone (18.) sem idézi idény eleji formáját. Taina Barioz (7.) viszont bepofátlankodott Zettelék elé, egy kicsivel erősebb alsó szakasszal még szemrevalóbb eredményt érhetett volna el. Jól mentek az olasz, hiszen Gianesini (11.), majd valamivel később Alfieri (14.) is a középmezőnybe soroltak, Curtoni (23.) már mérsékeltebben teljesített, Nicole Gius (27.) viszont nagyon gyengélkedett, indiszponált menete után már rajthoz sem állt a második körben.
 
Szép számban képviseltették színeiket a franciák, a már említetteken túl a két Bertrand is kvalifikálta magát a Világkupa- döntőre, közülük Olivia (19.) végzett előrébb, Marion (26.) csak Giust tudta megverni. Jacquemod (17.) viszont a számára ideges szakágban tisztességgel helytállt. Az osztrákok is népes létszámban érkeztek Garmischba, s az első futamot követően egészen biztató kilátások elé néztek. Fischbacher (8.) elég magas rajtszámmal befért Zettel elé, Elisabeth Görgl (3.) pedig egészen frenetikust produkált a hóviharban. Köhle (25.) ismét megmutatta, miért ő a leggyengébb osztrák. Suter (28.) ma sem volt eléggé koncentrált, durván túlcsúszott már az első nehezebb szakaszon, újra lendületet kellett vennie, így csak a mezőny végére nyert besorolást.
 
Az USA-nak fekete napja volt a mai. A 2006-os olimpiai bajnok Julia Mancuso rajthoz sem állhatott, pedig akár dobogóesélyei is lehettek volna. Sarah Schleper (20.) szokásos üvöltözése után visszafogottan teljesített, Lindsey Vonn pedig nagyon akart, de ismét csak kiesett, mint idén szinte mindig ebben a számban.
 
Délutánra, a második futamra szerencsére elállt a havazás, az időjárásra egész biztosan nem lehetett fogni egy-egy rosszabb szereplést. Az osztrák tűzésű pálya talán egy árnyalatnyival gyorsabb volt, ami a gyorsasági szakágakban erősebbeknek kedvezhet. Suternek (26.) már édes mindegy volt, alapból két másodperces hátrányból nem volt sok keresnivalója. Csak a második futamát nézve sem ment jól. Marion Bertrand (23.) ennek megfelelően azonnal át is vette a vezetést, s meg is tartotta, mivel Köhle (24.) előző menetét is alul tudta múlni. A junior-vb, de a korábbi fiatal versenyzőkkel ellentétben már a Világkupában is fel-feltűnő Mona Løseth (22.) újabb szép, dinamikus sízést mutatott be, előrelépni – a kiesőket nem számítva – így sem sikerült.
 
Egymást váltottak az élen a hölgyek, előbb Curtoni (19.) vert oda 6 tizedet, de Poutiainen (15.) sem volt rest, legalább a pontszerzők közé felküzdötte magát. Anja Pärson (13.) ellenben azonnal letaszította a lista éléről, egy jó ideig övé volt a legjobb idő, az első futam legjobbjai azonban egytől-egyig felülmúlták több kisebb hibával tarkított pályáját. A svéd ennek megfelelően gazdagon lépegetett előre, Sarah Schleper (25.) viszont csak Suterrel volt versenyben, miután neki is a nulláról kellett lendületet vennie. Olivia Bertrand (20.) visszafogott menetét, Brignone (16.) reszkírozós futama követte, az ebből eredő sok rontás következtében csak a pillanatnyi dobogó legalsó fokára ért fel. Jacquemod pedig túlságosan rámászott az egyik kapura, egyensúlyát vesztve sodródott ki a pályáról.
 
Manuela Mölgg (11.) vette magához a vezetést, igazából csak az első futamának köszönhetően. Worley (18.) és Alfieri (21.) zaklatott menetével nem tudtak konkurálni az élen állókkal, Mölgg egyébként is sokáig utánozhatatlannak bizonyult az utolsó szektorban. Az osztrák kontingens középmezőnybeli képviselői sem tettek ki magukért, Kirchgasser (17.) és Brem (14.) is visszaesett a listán. Igaz csak 7 századdal, de Giulia Gianesini (10.) végre megelőzte Mölggöt, így tehát két olasz vezette a mezőny, amikor már csak tízen várakoztak a rajtjelre. Ez egyébként cortinai 9. helyezése után a második legjobb szereplése.
 
Kathrin Zettel (9.) a minimum minimumát megoldotta, beférkőzött az olaszok elé, de az a 15 század soványka előnynek tűnt. Beváltak sejtéseink, Denise Karbon (8.) egy régen látott szép menettel máris megelőzte a kristálygömbért hajtó osztrákot. Andrea Fischbacher (5.) káprázatos utolsó szektorral közel fél másodperccel csapott oda, s a dobogóra is lehettek halvány reményei. Végül csak két versenyzőt előzött meg, úgy, hogy Barioz (7.) sem ment rosszul, Pärsont pl. verte, s Pietilä- Holmner (6.) sem sokkal maradt le tőle.
 
Az első öt azonban egészen más ligában volt a mai napon. Kezdetként Maria Riesch (3.) volt ellenállhatatlan, volt olyan szakasza a pályának, ahol már 9 tizeddel is vezetett, végén persze egy kicsit leadott, de az 59 század sem zárta ki a győzelem lehetőségét. Különösen azt követően, hogy Viktoria Rebensburg (4.) egyébként kiváló menetével sem tudott igazán konkurálni, majd Görgl (12.) egy rossz kapuvétel miatt kvázi kiszállt a versenyből. Tina Maze (1.) viszont nagyon elkapta a fonalat, valamennyi szektorban vezetett, a futamban egy, összesítésben 21 századdal állt az élre. Mivel Zettel ekkor a 8. helyen tartózkodott, Kathrin Hölzlnek elegendő volt egy nagyon-nagyon biztonsági menet is (sőt annál egy kicsivel több is, ld. Görgl esetét) a szakági győzelemhez, őt azonban elragadta a hév, nyerni akart hazai földön. Nem is állt tőle olyan távol, hiszen az első szektorban növelni tudta minimális előnyét, s noha 29 századdal érkezett az utolsó szakaszra, mindössze 3 századdal kapott ki a szlovéntől. Érthető módon mégsem búslakodott.
 
A szlovén szépség 230. Világkupáján 9. győzelmét (szakágban a 8.) aratta, idei elsőrangú szezonját tehát elsőséggel koronázta meg. Kereken huszadik dobogója mellett annak is örülhetett, hogy a tavalyi év után újra az Óriás-műlesikló Világkupa bronzérmes pozíciójában zárta az évet, továbbá minden esélye megvan arra, hogy a tavalyi szereplését kettővel felülmúlva a 4. helyen végezzen összetettben.
 
Kathrin Hölzl 109. fellépésén hatodik dobogós helyezését érte el, de mindez eltörpül amellett, hogy a tavalyi világbajnoki győzelem után idén a szakági VK- győzelmet jelző kristálygömböt is markába szoríthatta. Véglegesen beírta magát az alpesi sízés történelemkönyvébe. A nyolcvanas évek két NSZK-s kiválósága, Christa Kinshofer és Irene Epple, valamint Martina Ertl 1996-os és 1998-as győzelme után ő a negyedik német hölgy, aki megnyerte az Óriás-műlesikló VK-t.
 
Maria Riesch pedig 223. versenyén már 41. pódiumot számlál, óriás-műlesiklásban viszont még csak a másodiknál jár. Dacára bravúros szereplésének csak 60 pontot tudott ledolgozni hátrányából. Két versennyel a vége előtt tehát 165 pont a német hátránya, vagyis csak Vonn SzuperG-s kiesése esetén reménykedhet komolyabban a nagyobbik kristálygömb elhódításában.
 
 
Holnap Szuper-G-vel folytatódik a program Garmischban!
 
ALPESISÍ-VK, GARMISCH-PARTENKIRCHEN
NŐI ÓRIÁS-MŰLESIKLÁS
 
1.
Tina Maze
szlovén 
 1:04.75
 1:05.97
 2:10.72
 
 2.
Kathrin Hölzl 
német
 1:04.72
 1:06.03
 2:10.75
+ 0,03
 3.
Maria Riesch 
német
 1:04.95
 1:05.98
 2:10.93
+ 0,21
 4.
Viktoria Rebensburg 
német
 1:04.93
 1:06.23
 2:11.16
+ 0,44
 5.
Andrea Fischbacher 
osztrák
 1:05.54
 1:05.98
 2:11.52
 + 0,80
 6.
Maria Pietilä-Holmner 
svéd
 1:05.28
 1:06.41
 2:11.69
 + 0,97
 7.
Taina Barioz
francia
 1:05.51
 1:06.28
 2:11.79
+1,07
 8.
Denise Karbon 
olasz
 1:05.57
 1:06.42
 2:11.99
 + 1,27
 9.
Kathrin Zettel 
osztrák
 1:05.57
 1:06.49
 2:12.06
 + 1,34
 10.
Giulia Gianesini 
olasz
 1:05.60
 1:06.61
 2:12.21
 + 1,49
 
A Női Műlesikló Világkupa végeredménye (7 futamot követően):
 
1.       Kathrin Hölzl:
471 pont
2.       Kathrin Zettel:
394 pont
3.       Tina Maze:
372 pont
4.       Viktoria Rebensburg:
271 pont
5.       Tanja Poutiainen:
263 pont
6.       Maria Pietilä-Holmner:
252 pont
7.       Manuela Mölgg:
229 pont
8.       Maria Riesch:
203 pont
9.       Denise Karbon:
182 pont
10.   Anja Pärson:
179 pont

 

 

1 komment

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa óriás műlesiklás

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr861831455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

repens 2010.03.11. 17:39:31

Hölzl igazán megtehette volna azt a szívességet honfitársának, hogy az utolsó métereken egy picit belassít... Na, hiába, ők nem osztrákok. :P
süti beállítások módosítása