HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Ezúttal Dominique Gisin tréfálta meg Vonnt Szuper-G-ben

2010.03.08. 14:13 :: Dave985

 
Nem kis meglepetésre a Szuper-G-ben eleddig nem különösebben jeleskedő Dominique Gisin nyerte a hölgyek Crans-Montanán rendezett Világkupa-futamát, megelőzve a szakági trófeát már St. Moritzban elhódító Lindsey Vonnt, valamint az olimpiai formájában versenyző Julia Mancusót. Összetettben tovább nőtt Vonn előnye, alighanem innentől már csak annyi kérdés maradt, meddig halasztódik még a bajnokavatás?
 
 
A svájci Crans-Montanán tegnap az utolsóelőtti szuper óriás-műlesikló futammal folytatódott a hölgyek alpesi sí világkupája. Az időjárással kapcsolatban ezúttal nem merült fel komolyabb probléma, hétágra sütött a nap, igaz, ennek következtében mínusz 10 fok alá ereszkedett a hőmérő higanyszála.
 
Ahhoz képest, hogy a mezőny alaposan megtize…tize…delődött szezon közben, egészen tisztességes 53 fős rajtlistát hoztak össze a szervezők. Sajnos a nézők kicsalogatásában már nem jártak az élen, ha saccolnom kellene, másfél ezernél aligha voltak kint többen. Pedig miről maradtak így le?!
 
Az első hét indulótól nem láttunk igazán erős menetet. Két olasz nyitotta a sort, Elena Fanchini (13.) megtanulta a pályát, előző napi gyengélkedése után ma a legjobb 15 közt zárt, Johanna Schnarf (11.) viszont erősebbik számában talán egy icipicikét talán elmaradt a várakozásoktól, de a lesikló szereplése után azért minden bizonnyal örömteli élményekkel utazik Garmischba. Maruša Ferk (28.) egyáltalán nem tudta megismételni lesiklásban látott versenyzését, Britt Janyk (27.) pedig teljesen szétesett a némileg csalódást keltő hazai rendezésű olimpia után. Schmidhofer (29.) és Dumermuth (24.) pedig egyszerűen jelenleg nagyon messze vannak az élmezőnytől, utóbbinál azért elvárható lenne a stabil TOP20-as szereplés.
 
Gina Stechert (14.) volt az utolsó, aki egy másodpercen belül követte a győztest, így is távol maradt az elvárt szinttől. Maria Riesch (8.) vette át a vezetést Schnarftól, ugyanakkor a pálya minden pontján súlyos tizedet elhagyott, így sejthető volt, hogy a dobogós helyekért aligha szállhat harcba ezzel a produkcióval. Így is lett, rögtön a következő síző letaszította az élről. A szombati lesiklást valami oknál fogva kihagyó Julia Mancuso (3.) még mindig olimpiai extázisban versenyzett, s bár az első két időmérésnél még csak századok választották el a némettől, az utolsó ugratót jóval pontosabb abszolválta, ami végül 32 százados előnyt eredményezett.
 
A verseny ezt követő koreográfiája hasonlított a férfiak futamára, már abban az értelemben, hogy Mancusót a pálya felső részén többek megközelítették, ill. meg is verték, a középső részen viszont csak a legnagyobbak tudták vele a lépést tartani. Dettling (15.) és Fenninger (17.) valahol reális pozícióban fejezte be versenyét, a svájci hölgy csak centikkel úszta meg, hogy fennakadjon a célegyenesben lévő egyik kapuban, Recchia (30.) viszont csak az utolsó pontszerző helyen futott be. Marie Marchand-Arvier (9.) remekül kezdett, 22 százados előnyét azonban rögtön elvesztette a középső szakaszon, több csúnya túlcsúszása volt, így hiába konkurált az amerikaival a cél előtt, jó 5 tizedes hátrányt szedett össze. Lindell-Vikarby (34.) borzasztóan enerváltan mozgott, holott odafönt még ő is jobb volt Juliskánál, végére annyira szétesett, hogy még a pontszerzésről is lemondhatott.
 
Az esélyesek közül elsőként Ingrid Jacquemod (5.) próbálkozott, ő is a középső szektorban kapott sokat, így hiába hajrázott jól, csak Riescht tudta megverni. A dobogó végül is nem tűnt elérhetetlennek. A hazaiak üdvöskéje, Fabienne Suter (17.) Marion Rolland burleszkfilmbe illő olimpiai mutatványát idézte fel nekünk, kis híján elesett már az első métereken. Végig tudott menni, de az ott vesztett rengeteg idő megbosszulta magát, kár, mert lejjebb versenyképesnek tűnt. Az olimpiai bajnok Andrea Fischbacher (12.) sem kényeztette el rajongóit, viszont az utolsó szektorban megmutatta, sokat lehet fogni Mancusón.
 
Nadia Styger (4.) 3-3 tizedet szedett össze az első két szektorban, viszont a végén ellenállhatatlan volt, egészen meglepő íveket használt, egészen elképesztő módon majdnem 6 tizedet adott csak ott Mancusónak, az amerikai lánynak viszont 4 század így is megmaradt előnyéből. Tina Maze (6.) és Anja Pärson (7.) között mindössze egyetlen század döntött, a szlovén az utolsó szakaszon fordította maga javára a küzdelmet, de dobogós reményeiről így is lemondhatott.
 
Lindsey Vonn (2.) is vezetett honfitársa előtt az első szektorban, ő azonban ezt a 16 százados előnyt megduplázta a középsőn, így hiába vesztett valamicskét a végén, 23 századdal így is vastagon átvette a vezetést. Miután Görgl (10.) menetén is túl voltunk, nagyon úgy tűnt, Crans-Montanán is duplázni fog Vonn. Rebensburg (22.) és Kamer (20.) némiképp visszafogott menetét, két osztrák, Mader (36.) és Köhle (40.) pocsék futama követte. Közben Ruiz Castillo egészen tűrhető részidők után ugyan célba ért, csakhogy az ugratót elméretezte, kaput tévesztett, amiért utólag kizárták.
 
Alcott (23.) hozta 20-on kívüli formáját, Brydon (16.) – immáron kicsúszott a világranglista legjobb hét helyezettje közül – is érvényesített a papírformát. Dominique Gisinnél is erre volt kilátás, hiszen bár az első szektorban 3 századdal gyorsabb volt Vonn-nál, a középsőn majdnem 6 tizedet kapott tőle, így esetleg egy erős TOP10-es eredményben reménykedhetett. Ehhez képest egy frenetikus, kevéssel Stygernél is erősebb utolsó szektorral fordított az álláson, s általános megdöbbenéssel 15 századdal élre állt.
 
A hátralévő versenyzőknek már kevés babér, pontosabban pont termett. Merighetti (25.) jó hétvégét zárt, Kirchgasser (19.) újra pontszerző helyen végzett, a múlt héten EK- futamon győzedelmeskedő ifjú Christina Staudinger (21.) pedig megszerezte első Világkupa-pontjait. 50-es rajtszámmal Kajsa Kling (26.), az előző napinál is nagyobb bravúrt végrehajtva, szintén pontot szerzett.
 
Dominique Gisin pályafutását rengeteg súlyos sérülés (emlékeim szerint hét térdműtét) hátráltatta, így 25 éves létére mindössze 53 Világkupán indult. Ez volt a harmadik futamgyőzelme, de Szuper-G-ben az első, tavaly januárban a legerősebb számban nyert Altenmarktban majd Cortinán. Jelzésértékű, hogy az idei szezonban, Val d’Isere-ben elért 6. helyezését leszámítva a pontszerzés is ritkaságszámba ment.
Lindsey Vonn 234. fellépésén 62. (szakágban a 19.), Julian Mancuso 264. futamán a 20. (szakágban az ötödik) alkalommal állhatott fel dobogóra.
 
A szakági kristálygömböt már St. Moritzban elhódította Lindsey Vonn, így a lesiklás és a szuper-kombináció mellett idei harmadik „kisebb” serlegét is magánál tudhatja. Az összetett vonatkozásában is csupán az maradt a kérdés, vajon mikor biztosítja be zsinórban harmadik diadalát. Szerdától négy napon át Garmischban, a VK- fináléval zárul az idei alpesi síszezon.
 
 
 

ALPESISÍ-VK, CRANS-MONTANA
NŐI SZUPER ÓRIÁS-MŰLESIKLÁS

 

1.
Dominique Gisin 
svájci
 1:24.14
 2.
Lindsey Vonn 
amerikai
 1:24.29
 + 0,15
 3.
Julia Mancuso 
amerikai
 1:24.52
 + 0,38
 4.
Nadia Styger
svájci
 1:24.56
 + 0,42
 5.
Ingrid Jacquemod 
francia
 1:24.74
 + 0,60
 6.
Tina Maze
szlovén 
 1:24.81
 + 0,67
 7.
Anja Pärson 
svéd
 1:24.82
 + 0,68
 8.
Maria Riesch
német
 1:24.84
 + 0,70
 9.
Marie Marchand-Arvier 
francia
 1:25.01
 + 0,87
 10.
Elisabeth Görgl 
osztrák
 1:25.05
 + 0,91

 
 
 
A Női Szuperóriás-műlesikló Világkupa állása (6 futamot követően):
 

1.       Lindsey Vonn:
520 pont
2.       Andrea Fischbacher:
239 pont
3.       Fabienne Suter:
234 pont
4.       Nadia Styger:
231 pont
5.       Elisabeth Görgl:
220 pont
6.       Ingrid Jacquemod:
206 pont

 
A Női Összetett Világkupa állása (28 versenyt követően):
 

1.       Lindsey Vonn:
1491 pont
2.       Maria Riesch:
1246 pont
3.       Anja Pärson:
922 pont
4.       Kathrin Zettel:
829 pont
5.       Tina Maze:
741 pont
6.       Fabienne Suter:
500 pont
7.       Ingrid Jacquemod:
476 pont
8.       Elisabeth Görgl:
471 pont
9.       Kathrin Hölzl:
447 pont
10.   Andrea Fischbacher:
425 pont

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa szuper g

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr271818966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása