HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

A svéd taktikának nincs ellenszere, ők nyerték a férfi váltót!

2010.02.24. 23:17 :: Dave985

 



Végre valahára sor került a sífutószámok talán legjobban várt összecsapására, a férfiak 4x10km-s váltóversenyére. Mindenki arra volt kíváncsi, vajon az óriási esélyes Norvégia, aki a torinoi olimpia óta nem kapott ki, képes lesz-e magához ragadni a címet? Remek előjelnek ígérkezett, hogy Petter Northug a két nappal ezelőtti sprintváltóban végre legjobb formáját mutatta, de biztosra nem mehettek, mert ellenfeleik is felvonultatták létező összes klasszisukat.
 
Köszönjük CSD barátunknak a beszámolót!
 

Némi meglepetésre nem került be a norvégok csapatába Eldar Rönning, akihez klasszikus stílusban kevesen foghatóak, helyette Martin Johnsrud Sundbyval vágtak neki az első 10 km-nek. Sundby a start után azonnal a 14-esmezőny élére állt, ő diktálta az iramot az első körben, az olasz Valerio Checchivel felváltva. De a tempó távolról sem volt nevezhető öldöklőnek. A második 3.3km-es körben már kicsit növeltek, köszönhetően annak, hogy a svédek első embere, Daniel Rickardson és a német Jens Filbrich kezdett diktálni. Az utolsó 3.3km-re fordulva még csak az észtek szakadtak le, ám nem sokkal később, amikor Jean Marc Gaillard kezdett tempózni a  sor elején, a kazahok és meglepetésre az oroszok nyitóembere, Nyikolaj Pankratov is áldozatául esett. 5-en kicsit megléptek a többiektől: a franciák, norvégok, svédek, németek és finnek alkották az élbolyt. Gaillard nagyon jó erőben érezhette magát, rövidesen egyedül találta magát az élen, Pankratov a kör felénél már 24 másodperccel volt lemaradva a vezető franciák mögött. A francia előnye egyre nőtt, de egy szerencsétlen bukás után Sami Jauhojaervi utolérte, és az első váltáshoz a finnek értek elsőnek, szorosan egy bolyban a franciákkal, norvégokkal, svédekkel, németekkel.

Matti Heikkinen, Axel Teichmann, Johann Olsson, Odd Björn Hjelmeset és Vincent Vittoz, azaz kiváló klasszikus futók indultak el az élmezőny második embereiként. 20 másodpercen kívül követte őket az olaszok, kanadaiak, csehek alkotta sor, az oroszoknál az igen tehetséges, 3-szoros juniorvilágbajnok Pjotr Szedov csaknem 40másodperc hátránnyal vette őket üldözőbe. Az első kört a finn vezetésével tették meg, és maradtak 5-en a csoportban. Annyi változás történt mindössze, hogy Lukas Bauer elképesztő munkája révén az üldöző sor egyre közelebb ért hozzájuk, Bauer 10 másodpercen belülre lopta őket. A második körben 4 fősre olvadt a csoport, Heikkinenben nem maradt több, ahogy Olsson az élre állt és emelt az iramon, azonnal megadta magát. Bauer azonban tapadt, közben mögüle is lemorzsolódtak, egy személyes üldözésbe kezdett, és tartotta a 10másoperces különbséget. Olyannyira, hogy 6.6km-hez érve már csatlakozott a legjobbakhoz.

Az utolsó kör kezdete után nem sokkal Vittoz lendült akcióba, Olssonnal kis különbséget alakítottak ki amit Teichmann igyekezett betömni, magával húzva Hjelmesetet és Bauert. A norvégnak szemmel láthatóan gondjai voltak a tempóval. A 38 éves veterán kezdett leszakadni! A franciákkal, svédekkel csak Bauer tudott menni, 7.5 km-nél Teichmann már 5, Hjelmeset 11 másodperc hátránnyal haladt át... Olsson elérkezettnek látta az időt a támadásra, pillanatok alatt faképnél hagyta Bauert és a fáradó Vittozt.
 

Anders Södergren 5 másodperces előnnyel vágott neki a  verseny második felének a csehek és a franciák előtt. Olsson elképesztő munkájának köszönhetően negyedik helyen a németek már 20 másodperc lemaradással váltottak, Alekszej Poltaranyin ötödik helyre hozta fel a kazahokat, a norvégok harmadik embere, Lars Berger hatodik helyen, 34másodperccel a svédek mögött indulhatott csak el. Az oroszoknál Alekszander Legkov +57-tel a nyolcadik helyen vetette bele magát a versenybe. Maurice Magnificat és Jiri Magal hamar utolérte a svédeket, hármassá bővítve az élcsoportot. 1.6km-nél 30 másodperccel vezettek Berger előtt, Legkov pedig döbbenetes első kilométert futhatott, mert már ott volt a norvégokkal egy csoportban. A kör végéhez érve Manificat vezetésével sikerült megszilárdítani az előnyt, tartották fél perces előnyüket a Berger vezette csoport előtt. Érdekes módon annak a  végén jött csak Legkov, talán sokat kivett belőle a felzárkózás...?

6.6-nál Manificatnak köszönhetően 38mp-re nőtt az elöl lévők előnye, az üldözőcsoportból továbbra is csak Berger dolgozott, senki sem segített neki. René Sommerfeld a harmadik kör elején vette át a vezetést a fáradni látszó Bergertől, és 33-ra csökkentette a hátrányt. Legkov nem bírt velük menni, az oroszok legjobbja leszakadt 8km-nél.

Petter Northug, Tobias Angerer és Ville Nousiainen 36 másodperc hátránnyal vehette üldözőbe a svéd, cseh, francia hármast. Az oroszok teljesen elszálltak, Legkov bőven 1 percen kívül, csak kilencedikként indította el Makszim Viljegzsanyint. Elképesztő üldözőverseny kezdődött: Hellner vezette az élcsoportot, Northug pedig hatalmasakat tempózva  a második hármast. A kör felénél Angerer is bekapcsolódott, közös erővel 3.3km-nél 25másodpercre csökkentették a hátrányt. Közelítettek, de nem eléggé! Ezt észlelve Northug elszakadt a némettől és a finntől, egymaga eredt Hellnerék nyomába. Közben elöl Martin Koukal is próbálta kivenni a  részét a munkából, ennek ellenére Northug egyre közelebb ért hozzájuk. 5 km-nél 15 másodperccel volt már csak lemaradva! Hellner és Koukal is emeltek a sebességen, és 6.6-ig sikerült tartaniuk a 15 másodpercet Northuggal szemben, aki úgy jött, mint egy gyorsvonat.
 

Az utolsó körüket kezdték, Hellner ritmust váltott, otthagyta Koukalt és Jonniert, jó 10méteres előnyt szerzett az első emelkedőn. Ezt egyre növelte, 8km-nél már 15 másodperccel vezetett, Koukalék pedig ekkor még tartották ugyanezt Northuggal szemben. Az utolsó emelkedőn ért fel rájuk a  norvég, és a stadionba kanyarodva már ő volt a második helyen. Hellnernek arra is volt ideje, hogy kérjen egy svéd zászlót a nézőktől és azzal integetve érjen célba. Northug herkulesi erőtől hajtva megnyerte az ezüstért folyó sprintet, Martin Koukal pedig megszerezte Csehország történetének második bronzérmét ebben a számban.


Fantasztikus verseny volt, óriási taktikai csata, melyből ismét a svédek kerültek ki győztesen. A sífutás szerelmesei holnap sem maradnak események nélkül, reméljük hasonló izgalmakkal fűszerezve csapnak majd össze a hölgyek váltói is 4x5km-en.



CSD

Hely

Versenyző

Ország

Idő

1

Daniel Rickardsson/ Daniel Södergren/ Anders Hellner/ Johan Olsson

Svédország

 1:45:05,4

2

Martin Jönsrud Sundby/ Odd-Bjørn Hjelmeset/ Lars Berger/ Petter Northug

Norvégia

+ 15,9

3

Martin Baks/ Lukaš Bauer/ Jiri Magal/Martin Koukal

Csehország

 + 16,5

4

Gaillard/Vittoz/ Manificat/ Jonnier

Franciaország

 + 20,9

5

Jauhojärvi/ Heikkinen/ Kattilakoski/ Nousiainen

Finnország

 + 24,9

6

Filbrich/ Teichmann/ Sommerfeldt/ Angerer

 

Németország

 + 44,0

CSD

 

Szólj hozzá!

Címkék: olimpia sífutás sífutás olimpia

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr381788253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása