HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Zseniális svéd taktikával Hellner nyerte a 30 km-es üldözésest

2010.02.21. 01:48 :: Dave985


A svéd futók taktikailag leiskolázták a komplett mezőnyt, Johann Olsson közel 15km-es sikertelen szökése után győzött Hellner, második helyen az utolsó olimpiáját ezzel emlékezetessé tévő német legenda, Tobias Angerer végzett, a nap embere, Johann Olsson pedig jutalmul felállhatott a dobogó harmadik fokára.
 
Köszönjük a beszámolót CSD barátunknak!

8 darab 3.75km-es kör várt a whistleri Olimpiai Park csodálatos útjain a férfiak 30km-es sífutásának résztvevőire. Üldözőverseny lévén az első 4 kört klasszikus, a második négyet pedig egy léccsere után szabad stílusban kellett végigsíelniük.

A táv hosszából adódóan nem is kezdtek nagy elánnak az atléták, mondván úgysem az első kilométereken dől el, viszont egy rajt utáni bukást feljegyezhettünk, melybe Anders Södergern is belekeveredett. A svédek világbajnoki ezüstérmesének nem okozott gondot visszazárkózni a mezőnybe. Kezdetben a norvég Eldar Rönning diktálta az iramot, majd a kör végéhez érve Lukas Bauer állt az élre, és a stadionhoz érve legalább már az új-zélandi, spanyol és ausztrál futókat leszakította. Egészen 7.5 kilométerig a csehek klasszisa vezette a sort, s a harmadik kör kezdetéig 24 főssé szűkítette az élbolyt. Természetesen azok közül mindenki benne volt, aki számít. A svájciak friss, 15km-es olimpiai bajnoka, Dario Cologna is megmutatta magát a kamerának, jó 2km-en át vezetett, majd tőle egy másik olimpiai bajnok, a torinoi 50km-en győztes Giorgio Di Centa vette át a pozíciót.

Lukas Bauer a verseny megnyerése mellett úgy látszik azt is fontosnak tartotta, hogy a stadionrészben helyet foglaló közel 10ezer ember minden alkalommal őt tapsolja meg elsőként, az oda vezető emelkedőn már harmadjára állt a boly élére, és ő kezdhette meg elsőként a negyedik, azaz utolsó klasszikus stílusú 3.75km-t. Meglepetésre idejekorán kiszálltak a finnek: Sami Jahoujaervi igen erős klasszikus futó, ám 10km-ig sem ért el, vele párban feladta Matti Heikkinen is, akit többen titkos favoritként tartottak számon! Bauer kicsit meghúzta a gázkart a negyedik kör végéhez közeledve, első áldozata az oroszok egyik legerősebb klasszikus futója, Nyikolaj Pankratov volt, aki leszakadt a többiektől.

Mondani sem kell, negyedére is Bauer érkezett először a stadionba, ekkor már  megkönnyebbülhettek azok akik kevésbé számítanak jónak klasszikus stílusban, sokan közülük túlélték a 15km-t az élmezőnyben. A léccserét követően azonnal akciót is láthatott a publikum: a svéd Johann Olsson úgy gondolta egymaga vág neki a hátra lévő távnak, megpróbálkozott egy szökéssel. Cologna és Bauer azonban közös erővel üldözőbe vette, csatlakozott hozzájuk Alekszander Legkov is, ők hárman egyre közelebb hozták a mezőnyt Olssonhoz. A svéd előnye kevesebb,mint 10 másodperc volt a kör végéhez érve. Mögötte Bauer vezetésével érkezett egy 14 fős üldözőcsoport,elszállt Pietro Piller-Coettrer és Makstzim Viljegzsanyin is a szakma nagy nevei közül, ők már 20 másodpercen kívül voltak.

Olsson malmára hajtotta a vizet, hogy üldözői közül senki nem akarta magát feláldozni, csak hogy utolérje, egymásra vártak, így a svéd előnye elkezdett nőni. 22.5km-hez érve már 17 másodpercet mutatott a számítógép. Ráadásul Olsson segítségére siettek honfitársai, Södergren és Marcus Hellner állt a csoport élére, s amennyire tudták, igyekeztek azt visszafogni, bomlasztani az összhangot. 5km-rel a vége előtt Olsson már 24másodperccel járta többiek előtt, akik még mindig vártak, megelégedtek Hellner visszafogott iramával.

Legkov volt az, akinél először elfogyott a cérna, megkezdte a felzárkózást, az utolsó körre 15 másodpercesre csökkentette a mezőny hátrányát. Az orosz tovább folytatta a támadást, szétszakította az üldözőket! Csak Tobias Angerer, Hellner és Petter Northug tudott vele menni. 9 másodperc maradt Olsson előnyéből és Legkov révén folyamatosan közeledtek. A kör felénél Angerer is beszállt a játékba, talán érezhette, hogy Northugnak fogytán az ereje, mert a német ritmusváltására már nem tudott reagálni! Óriási dráma, a szám toronymagas esélyese, aki két éve minden nagy versenyt megnyert ezen a távon, most lemaradt! Angerer, Legkov és Hellner az utolsó emelkedőn érte be Olssont, négyen együtt értek a stadionba.

Hellner nyitotta meg a hajrát, Angerer vette üldözőbe. Olsson haladt harmadik helyen, Legkovnak már nem maradt ereje újítani. A célegyenesbe fordulva Hellner jó 10 méterrel vezetett a német előtt, már azt is megengedhette magának, hogy a célvonal előtt ünnepeljen, fantasztikus győzelmet aratott, megszerezve Svédország második vancouveri sífutó aranyát. Tobias Angerer érkezett be másodikként,a 14 és fél kilométeren át szökésben lévő Johann Olssonnak pedig egy bronzérem lett a jutalma. A nap legcsalódottabb embere Legkov volt, aki elképesztő erőfeszítései után csak negyedikként zárt, minden erejét felemésztve zuhant be a célba. A világkupában toronymagasan vezető Petter Northug látva, hogy esélytelen az éremre, az utolsó fél kilométeren teljesen kiengedett, végül 11. helyen zárt. Ki tudja, talán a váltóban vagy az 50km-en még aranyat érhet számára az itt megspórolt energia.

Két nap múlva, február 22-én a sprinterek szállják meg az Olimpiai Park pályáit,akik szabad stílusban csapatban mérik össze erejüket. A hosszútáv specialistái 4 napot pihenhetnek, 24-én kerül ugyanis sor a 4x10km-es váltókra.



CSD
 
 
VÉGEREDMÉNY:

 

Hely

Versenyző

Ország

Idő

1

Marcus Hellner

Svédország

1:15:11,4

2

Tobias Angerer

Németország

+ 2,1

3

Johann Olsson

Svédország

+ 2,8

4

Alekszandr Legkov

Oroszország

+ 4,0

5

Ivan Babikov

Kanada

+ 9,1

6

Jens Filbrich

Németország

+ 13,6

3 komment

Címkék: olimpia sífutás sífutás olimpia

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr481777261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

f.fredericks 2010.02.21. 10:00:50

Naggyon kemény verseny volt, a svédek megérdemelték. Izgalmas lesz a csapatverseny a svédekre kíváncsi leszek, hogy ott mit találnak ki.:)

repens 2010.02.21. 14:24:08

A svédek taktikája kétségkívül zseniális volt, grat nekik. Ugyanakkor nekem nagyon nem tetszett, hogy egy egyéni versenyszámban a csapattaktika döntött. Igaz, a mezőny hülyesége hogy hagyta hogy ez történjen.
Más: az eddig se épp tökéletes sporttelevíziós kommentároknak előző nap sikerült alulmúlniuk önmagukat, ebben a versenyben épp Northug ellen szurkoltak látványosan, síugrásban Schlierenzauert istenítették, alpesi síben az amúgy minősíthetetlenül gyenge nagyasszonytól Vonn-bálványimádást hallgathattunk (különösen azért volt ez idegesítő, mert érezhető volt, hogy Vonn magához képest most nem jött jól)... Valaki szólhatna már nekik, hogy egy hivatásos riporterrel szemben az egyik legfőbb elvárás a pártatlanság!

ayashi 2010.02.21. 17:04:41

Csak egy kis kiegészítés a cikkhez:
"A kör felénél Angerer is beszállt a játékba, talán érezhette, hogy Northugnak fogytán az ereje, mert a német ritmusváltására már nem tudott reagálni!"
Arra már nem emlékszem, hogy itt történt -e az eset, de aki nézte a közvetítést láthatta, hogy Northug botja eltört és botcserére kényszerült. Nem vagyok sífutó, de gondolom ebből még Angerer, vagy más klasszis sem jött volna ki jól. És nem vagyok biztos abban sem, hogy ha nincs ez a kis affér Hellnerrel (ő törte el véletlenül a botot), akkor is kiesett volna Northug az éremért folyó versengésből.
süti beállítások módosítása