HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Marit Bjørgen és Nyikita Krjukov megnyerte Norvégia és Oroszország első vancouveri aranyát

2010.02.18. 02:21 :: repens

 

A norvégok klasszisa imponáló magabiztossággal, az orosz versenyző pedig drámai utolsó métereken ért fel a sportág csúcsára.

Hálásan köszönjük CSD barátunknak a beszámolót! 


Az 1.5km-es klasszikus stílusú sprintszámokkal folytatódott az olimpia a sífutók számára. Már a kora esti selejtezők során is történtek említésre méltó események. Főképp Petra Majdič bukása borzolta a nézők, idegeit, de a szlovének klasszisa - aki eredetileg 3-as rajtszámmal indult volna - hallatlan küzdőszellemről tanúbizonyságot téve a mezőny végén, erős fájdalmait leküzdve 19. idővel kvalifikálta magát a negyeddöntőkbe. Ottani szereplése azonban további állapotától függött. A nők közül majdnem midenki bekerült a legjobb 30-ba aki számít, nagyobb névnek az oroszok versenyzője, Olga Rocseva valamint a Canmore-ban egy hete ugyanebben a számban döntőző kazah Okszana Jackaja tekinthető azok közül akik nem folytathatták. A kvalifikációt a norvég Marit Bjørgen nyerte.

Ennek megfelelően egyike volt az első negyeddöntő résztvevőinek, és honfitársnőjével, Astrid Jakobsennel biztosították helyüket az elődöntőben. A második futam jóval élesebb küzdelmet hozott. Az olasz Magda Genuin megnyerte, viszont második helyen még a célfotó is alig tudott különbséget tenni Natalja Korosztyeleva és Katrin Zeller között, végül miliméternyi különbséggel az orosz jutott a top12-be.
A harmadik futamban Virpi Kuitunen és Justyna Kowałczyk csapott össze. A lengyel simán nyerte a futamot, Kuitunennek viszont nagyon oda kellett tennie magát az utolsó métereken, mert Ida Ingemarsdotter és Alena Prochazkova igencsak szorongatták. S bár kikaptak a finntől, idejük elég jónak tűnt,hogy szerencsés vesztesekként továbbjussanak.
Negyedik futamban rajthoz állt Petra Majdič, és sérülten is igyekezett nagy tempót diktálni, Aino Kaisa Saarinennel végig vezették a futamot, azonban a stadionba teljesen együtt értek 4 vetélytársukkal. Majdič hajrájára nem volt válaszuk, Saarinen viszont bajba került,mert az osztrák Katerina Smutna óriási lendülettel haladt a cél felé, és másodikként beérve kiejtette a finnt, az első nagy szenzáció Saarinen kiesése volt tehát.
Az utolsó középdönő-futamban két svéd, Ana Olsson és Madalena Pajala már az első métereken megszöktek senkitől sem zavartatva biztosították elődöntőbéli helyüket. Mögöttük Celine Brün Lie tempózott be harmadik helyen és ideje elegendő klett ahhoz,hogy az egyik "lucky loser"-ként tovább versenyezhessen.

Az első elődöntőből Marit Bjørgen és Magda Genuin simán jutottak a fináléba, hasonlóan a második futamban Justyna Kowalczyk aki már pár száz méter után szét kapta a sort, iramát Olsson sem tudta tartani, de második helye egyenes ágon döntőt ért, és idejének köszönhetően a harmadik Celine Brün Lie és a nagyedik szó szerint beeső Petra Majdic is szerencsés vesztesnek mondhatta magát.

A döntőben Ana Olsson rajtolt legjobban, de az első kanyar után már Kowałczyk vezetett és megpróbált ellépni a többiektől. Bjørgen lereagálta a támadást és átvette Olsson is, Majdičnak azonban nehézségei támadtak, de azért fokozatosan felzárkózott az elképesztő energiákat mozgósító lengyel mögé. A stadionhoz érve Bjørgen az élre állt és már nem is hagyott több kérdést, megnyerte a norvég küldöttség első vancouveri aranyérmét, Kowałczyknak jutott az ezüst, Petra Majdič pedig egészen döbbenetes dolgot hajtott végre,sérülten versenyezve, de leküzdve fájdalmát felállhatott a dobogó alsó fokára, letaszítva onnan a végére elfáradó Ana Olssont.

--------------------------------------------------------------------------

 

A Férfiak kvalifikációját némi meglepetésre NEM Emil Jönsson nyerte. A svédek klasszisát a 2010-es naptári évben még nem győzte le senki a sprintversenyek semelyik résztávján, ma azonban a tavalyi juniorvilágbajnok orosz, Alekszandr Panzsinszkij 2 másodperccel jobbat futott nála, így ő viselhette az 1-es rajtszámot a negyeddöntőktől kezdődően. Akik csalódottak lehettek,azok elsősorban a németek, egyetlen futójuk sem jutott tovább a legjobb 30-ba, és az amerikaiak is vakarhatták a fejüket, mert Torin Koos mellett legjobbjuk, Andrew Newell számára is idejekorán véget ért a sprint.

Az első neyeddöntőt Panzsinszkij nyerte, megelőzve a kiválóan hajrázó finn Sami Jauhojärvit, így mindketten készülhettek a folytatásra. A második futamban sem volt meglepetés, a két legalacsonyabb rajtszámmal induló, azaz a kvalfikáció során hatuk közül leggyorsabbak jutottak tovább. Øysten Pettersen nyert, Nyikita Krjukov révén pedig már a második orosz elődöntőst jegyezhettük fel. A harmadik futamban Petter Northug megszokott hatalmas lendületével elsőként ért be, mögötte a kazah Alekszej Poltaranyin örülhetett elődöntős helyének, a pár héttel az olimpia előtt megkoronázott norvég bajnok, Johan Kjølstad csak harmadik helyre volt jó, és bizony figyelhette a többi futam időeredményét, reménykedhetett abban, hogy egyike lesz a két szerencsés vesztesnek..
Emil Jönsson félgőzzel nyerte a negyedik futamot, mögötte a finn Kalle Lassila jutott tovább, hasonlóképp tett az utolsóban Ola Vigen Hattestad, őt a svéd Teodor Peterson követte. Szerencsés vesztesekként Kjølstad és az orosz Gyevjatyarov volt akik időeredményüknek köszönhetően folytathatták a versenyt.

Az első elődöntőben Jauhojärvi és Polltaranyin csak asszisztálni tudott két norvég és két orosz küzdelméhez. Az egész nap során bombaerősnek tűnő Panzsinszkij ha centikkel is de megelőzte Pettersent, Krjukov harmadik helye azt jelentette, hogy az idei sprint-világkupában legmagasabban rangsorolt orosz már csak abban reménykedhetett, hogy idővel a fináléba jut.
A második futam igazi sztárparádénak ígérkezett: Hattestad és Northug Emil Jönsson ellen. Hármukhoz Gyevjatyarov nőtt fel, de a sprintben nem tudta a skandinávokat megszorítani. Hattestad nyert Northug előtt, ás óriási szenzáció, Emil Jönsson számára véget is ért a verseny, az idén megfoghatatlan sífutó ideje nem volt elég a döntőbe jutáshoz.

A fináléban 3 norvég nézett farkasszemet két orosszal, a kakuktojás a kazah Poltaranyin volt. Remekül kapta el a rajtot Alekszandr Panzsinszkij, és mögötte Nyikita Krjukov tempózott az első métereken, megelőzve a norvégokat. Panzsinszkij a stadionból kiérve "elképzelhetetlen sebességre" kapcsolt és szinte állva hagyta a többieket, Krjukov igyekezett nagyon, és ha lassan is de felvette honfitársa tempóját. A norvégok messze lemaradva következtek. Vajon lehet-e ezt az iramot bírni? Ez volt a futam nagy kérdése, nos a stadionhoz érve az oroszok előnye ha lehet, még nagyobbra nőtt. Krjukov közben felért Panzsinszkijre és a célegyenesbe fordulva ketten meccseltek az aranyért. A 20 esztendős juniorvilágbajnok vezette fel a hajrát, óriásiakat tempózva tartotta maga mögött Krjukovot aki kilépett nyomvonalából és centiről-centire közelített. Az utolsó métereket már teljesen egymás mellett tették meg, végül Krjukov nagyobbat spárgázva megszerezte az oroszok első vancouveri aranyát Panzsinszkij előtt. Petter Northug messze lemaradva ért be harmadikként.

De hamarosan javíthat, hiszen 3 nap múlva már a férfiak 30km-es üldözőversenyében az egyik legnagyobb favoritként áll majd rajthoz.
 

VÉGEREDMÉNY, NŐK:

Hely

Versenyző

Ország

Idő

1

Marit Bjørgen

Norvégia

3:39.2

2

Justyna Kowałczyk

Lengyelország

+1.1

3

Petra Majdič

Szlovénia

+1.8 

4

Anna Olsson

Svédország

+2.5

5

Magda Genuin

Olaszország 

+9.9

6

Celine Brün-Lie

Norvégia

+12.3

 

VÉGEREDMÉNY, FÉRFIAK:

Hely

Versenyző

Ország

Idő

1

Nyikita Krjukov

Oroszország

3:36.3

2

Alekszander Panzsinszkij

Oroszország

+0.0

3

Petter Northug

Norvégia

+9.2 

4

Ola Vigen Hattestad

Norvégia

+13.7

5

Alekszej Poltaranyin

Kazahsztán 

+18.1

6

Øystein Pettersen

Norvégia

+1:19.9

 

CSD

Szólj hozzá!

Címkék: olimpia sífutás olimpia

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr561767981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása