HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Seth Wescott megvédte címét snowboard-krosszban

2010.02.16. 04:32 :: repens

Elkezdődött a hódeszkások olimpiája is, első versenyként a snowboard krosszra került sor Cypressben. A versenyszám az előző olimpián mutatkozott be, akkor az amerikai Seth Wescott nyert. A lebonyolítás során két élesen eltérő részt kell megkülönböztetni: a selejtezőt, ahol csak az órával küzdenek a hódeszkások, és az egyenes kieséses szakaszt, ahol viszont egymással. A selejtezőben két futama van mindenkinek, és a jobbik futam ideje alapján rangsorolják a versenyzőket. Az egyenes kieséses szakaszban 4 fős csoportokban küzdenek egymással, és minden csoportból 2-2 hódeszkás jut a következő körbe.

35 versenyző vágott neki a viadalnak, és mivel 32-en jutottak be az egyenes kieséses szakaszba, nagyobb „bravúr” volt kiesni, mint továbbjutni. Egy német, egy andorrai és egy spanyol hódeszkásnak sikerült ez a „bravúr” – utóbbi, Jordi Font az első futamban történt bukása után a másodikban rajthoz sem tudott állni. Sok volt a kisebb-nagyobb hiba, a pálya a szervezők minden igyekezete ellenére (jó messziről kellett havat hordani rá...) igencsak megnehezítette a versenyzők dolgát.

A nyolcaddöntőben rögtön bebizonyosodott, hogy élesen különbözik a selejtező és a test-test elleni küzdelem: a kvalifikáció legjobb idejét elérő ausztrál Alex Pullin a kiesés sorsára jutott, komoly problémái voltak, csak az első selejtezős futamához hasonlóan ezúttal is bukó cseh David Bakest előzte meg. Az első csoportból a címvédő Wescott és egy svájci, Fabio Cudiff jutott ezt kihasználva tovább. A 2. csoportot is amerikai nyerte, Nate Holland, a másik továbbjutó helyre az ausztrál Damon Hayler került be, két norvégot megelőzve. A 3. csoport az osztrákoké volt, hárman is idekerültek – közülük a sérülése után visszatérő Markus Schairer esett ki egy lengyel versenyző társaságában, Lukas Grüner és Mario Fuchs jutottak tovább. A 4. csoport a nagy esélyesnek kikáltott francia Xavier de la Rue drámáját hozta: ő is elbukott, és ezzel aranyálmait is bukta. Az olasz Alberto Schiavon a kizárás sorsára jutott túlzott agresszivitásáért, a két továbbjutó az orosz Andrej Boldikov és a cseh Michal Novotny lett. Az 5. csoport kanadai (Mike Robertson) és francia (Tony Ramoin) továbbjutást, illetve két olasz kiesését hozta. A 6. csoportban is egy francia (Pierre Vaultier) és egy kanadai (Drew Neilson) jutott tovább, egy lengyel síző mellett a szlovén Rok Rogelj esett ki. A 7. csoport újabb kanadai (Robert Fagan) továbbjutást hozott, mellette a német David Speiser lépett tovább – a de la Rue-k másik reménye, Paul-Henri csakúgy kiesett, mint az amerikai sztár, Nick Baumgartner. A 8. csoport után elégedetten konstatálhatták a nézők, hogy a negyedik kanadai is továbbjutott (Francois Boivin), mellette meglepetésre az olasz Stefano Pozzolini lépett tovább, megelőzve a hibázó amerikai Graham Watanabét és a spanyol Regino Hernándezt.

A negyeddöntők 1. csoportjában a két amerikai, Wescott és Holland magabiztosan behúzta a továbbjutást Caduff és Hayler előtt. Hasonló koreográfia szerint zajlott a 2. futam: itt a két osztrák, Fuchs és Grüner osztotta le egymás közt a továbbjutás sorsát, a nagyot hajrázó Boldykov és Novotny esett ki. A 3. futamban két kanadai és két francia kapott helyet, Robertson mellett némi meglepetésre a kevésbé esélyes francia, Ramoin jutott tovább, Vaultier és a hibázó Neilson búcsúzott. A 4. csoport újabb kanadai győzelmet (és mellette újabb kiesést) hozott Fagan révén, mellette a német Speiser jutott tovább, Pozzolini és Boivin esett ki.

Az elődöntők első két helyezettjei a döntőbe, 3.-4. helyezettjei a B-döntőbe jutottak. Az 1. csoport amerikai-osztrák küzdelmet hozott – amerikai győzelemmel, Holland és Wescott magabiztosan előzték meg Grünert és a nagyot hibázó Fuchsot. A 2. csoport Robertson győzelmét hozta, az utolsó állva maradt francia, Ramoin jutott még a döntőbe, Fagan és Speiser kiesett. A hazai nézők nagy örömére Fagan a B-döntőben javított, megnyerte azt a két osztrák, Grüner és Fuchs előtt, Speiser hamar elszállt.

A döntő nagy esélyesei a magabiztosan idáig menetelő amerikaiak voltak, Holland azonban már a pálya elején hibázott és lemaradt, a kettős győzelem esélye elszállt. Robertson remekül lőtt ki a starttól, nagy előnnyel vezetett Wescott és Ramoin előtt, ám a címvédő amerikai nem adta fel. Na meg a kanadai is elóvatoskodta a végét, ekkora előnyt illett volna megtartani, ám nem sikerült: Wescott az utolsó kanyarokban megelőzve Robertsont és megvédte olimpiai bajnoki címét. Tony Ramoin hatalmas meglepetésre állhatott fel a dobogó 3. fokára.

Seth Wescott tehát kettőből kettő olimpiai bajnoki címnél tart snowboard krosszban – címvédése azért sem meglepő, mert 2005-ben épp Kanadában nyerte egyetlen világbajnoki címét. Mike Robertson élete legnagyobb sikerét érte el, a Vilgkupában is csak egyszer volt eddig második, épp ezen a pályán. Tony Ramoin igazi outsiderként fért fel az olimpiai dobogóra, a Világkupában tízen belüli eredménye is csak egyetlen alkalommal volt korábban. 

 

VÉGEREDMÉNY:

Hely

Versenyző

Ország

1

Seth Wescott

USA

2

Mike Robertson

Kanada

3

Tony Ramoin

Franciaország

4

Nate Holland

USA

5

Robert Fagan

Kanada 

6

Lukas Grüner

Ausztria

7

Mario Fuchs

Ausztria

8

David Speiser

Németország

.................................................................................................

 

A következő beszámolót az NSO.hu portálról vettük át!
 
A távol-keletiek immár nemcsak a rövid pályás gyorskorcsolyát uralják, Vancouverben ugyanis kibérelték a férfi gyorskorcsolyázók 500 méteres számának dobogóját. Az élen a dél-koreai Mo Te Bum végzett, aki megszerezte hazája első olimpiai aranyérmét a sportág „hagyományos” válfajában.
Kellemetlen közjátéknak volt szemtanúja Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke. Az első futam közben több mint egy órát csúszott a férfiak 500 méteres gyorskorcsolyaversenye a Richmond Olympic Ovalban, mert nem működött megfelelően a Rolba.

A pályát végül nem sikerült tökéletessé varázsolni, ám a legjobbakat ez sem zavarta meg: az egyórás szünetet követő második párban a hazaiak első számú sprintere, Jeremy Wotherspoon – aki Naganóban ezüstérmes volt ebben a számban – állt az élre. A kanadait a folytatásban négyen előzték meg, és a legelőnyösebb helyzetben – 34.863 mp-es idejével – a finn Mika Poutala várta a második futamot.
Az amerikaiak 1000 és 1500 méterre készülő menője, Shani Davis – az első futam középmezőnybeli helyezése után – viszont nem várt, és visszalépett a folytatástól.

A második 500 méter eredményei nem okoztak nagy meglepetést, a versenyzők túlnyomó többsége hasonlóan teljesítette a pályát, mint az első futamban. Öt pár volt hátra még, amikor Jan Smeekens egy tizedet tudott javulni korábbi önmagához képest, és ezzel az élre ugrott.

A hollandot csak a második szakaszban elsőként 35 mp alá kerülő Nagasima Keicsiro taszította le az első helyről. Az utolsó előtti párban következett Wotherspoon és a koreai Mo Te Bum, és meglepetésre az utóbbi jobb volt a hazaiak kedvencénél, sőt nemcsak nála, hanem mindenkinél gyorsabbnak bizonyult.

A távol-keleti versenyző öröme akkor lehetett teljes, amikor az utolsó párban a japán Kato Dzsodzsi és Poutala sem bírta a nyomást, így a rövid pályás gyorskorcsolya után immár a hagyományos gyorskorcsolyában is van olimpiai bajnoki aranya Dél-Koreának. A dobogó másik két fokára a két japán, Nagasima és Kato állhatott fel.
 
 

GYORSKORCSOLYA, FÉRFI 500 MÉTER
1. Mo Te Bum (dél-koreai)
69.829 mp (1. futam: 34.923, 2. futam: 34.906)
2. Nagasima Keicsiro (japán)
69.984 (35.108, 34.876)
3. Kato Dzsodzsi (japán)
70.013 (34.937, 35.076)
4. Li Kang Szok (dél-koreai)
70.041 (35.053, 34.988)
5. Mika Poutala (finn)
70.044 (34.863, 35.181)
6. Jan Smeekens (holland)
70.211 (35.160, 35.051)

Szólj hozzá!

Címkék: olimpia snowboard gyorskorcsolya snowboard olimpia

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr151762254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása