HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Orosz győzelmek Ribinszkben

2010.01.28. 18:18 :: Dave985

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az olimpia közeledtével nem hatott meglepetés erejével, hogy az oroszországi Ribinszkben rendezett Világkupán egy sor nemzet távolmaradt. A teljes skandináv különítményen túl az összetett első helyért harcban állók közül Petra Majdić és Lukaš Bauer sem állt rajthoz az elmúlt hétvégén. Míg a férfiaknál kis túlzással orosz házi bajnokságot tekinthettek meg az érdeklődők, a nőknél Kowałczyk tovább növelte előnyét összetettben, ekkora előnyt márpedig a lengyel hölgy nem szokott leadni…
 
 
  (Köszönjük CSD-nek, hogy rendelkezésünkre bocsátotta beszámolóját. A szöveg az NSO-n is olvasható, így ne lepődjön meg senki, magánszerkesztőnktől, fórumtársunktól engedéllyel "nyúltuk le".:)) 
 
Egyéni sprintversenyek – péntek:
 
 
Normális Világkupa- futamon már a selejtezők során vérre menő küzdelmet folytatnak a továbbjutó 30 helyért a legjobb sprinterek, mint a Tour de Skin láthattuk, több nagy név is kipottyanhat már az első körben, ha nem teszi oda magát kellőképp. Nos, ez a ribinszki verseny nem ilye volt, ugyanis a férfiaknál 43, a nőknél mindössze 34 versenyző állt rajthoz, tehát a legjobbaknak nem kellett megszakadniuk a legjobb 30 közé kerülésért.
 
Mínusz 10 fok alatti hőmérsékletben tartották a futamokat, ami a Jaroszlávli területen nem szokatlan az év ezen időszakában. Tehát az orosz nézők orcája sem a nagy hideg miatt fagyott le, sokkal inkább a hazai hölgyek gyengélkedése kényszerítette ezt ki. A 14 negyeddöntőbe jutó ruszki szépleány közül ugyanis mindössze ketten folytathatták az elődöntőkben, Turiseva és Csujkova önmagát is meglepte, nem tőlük lehetett várni ezt a „bravúrt”. Kiesett például Novikova, Rocseva, Suskina és Ivanova, magyarán a teljes olimpiára szánt orosz csapat. A vasárnapi csapatsprint eredményét előrevetítendő remekeltek viszont a németek, négyen is bekerültek a legjobb 12-be. A megfogyatkozott olasz csapat 2/3-a is továbblépett, Genuin és Moroder jó teljesítménye elég volt ehhez a pofás mutatóhoz. Nemzetközileg nem volt nagy szórás, két szlovén mellett még Kowałczyk és a svájci Gruber került az elődöntőbe.
 
A két elődöntő sem sikerült valami izgalmasra, az összetett éllovas, a két szlovén és Genuin gond nélkül továbblépett, a hatos döntőt még két német egészítette ki. Magyarán szégyenszemre egyetlen orosz sem küzdhetett az érmekért. A döntőt a papírformának megfelelően a szlovén Visna Fabjan nyerte, igaz, csak hajszállal az olasz Magda Genuin előtt. Kowałczyk ügyesen taktikázott, már amennyire 1000 méteren lehetőség van erre. Hagyta a két német irammenőt érvényesülni, majd a végén lehajrázta mindkettőt. A másik szlovénnek nem osztottak lapot ezen a napon. Fabjan pályafutása első Világkupa- győzelmét aratta, korábban dobogóra is mindössze egyszer állt. Ebben a mezőnyben mondhatni hozta a kötelezőt.
 
 
 
 
Női 1 km-es sprint, Ribinszk:
 

 1.
Vesna Fabjan
szlovén 
 
 2.
Magda Genuin
olasz
 
 3.
Jusztyna Kowałczyk 
lengyel
 
 4.
Claudia Nystad 
német
 
 5.
Miriam Gössner
német
 
 6.
Katja Višnar 
szlovén

 
A férfiak alaposan kárpótolták a hazai publikumot, kibérelték maguknak versenyzőik a dobogót. De ne szaladjunk ennyire előre!
 
A selejtező 43 indulójából 16 orosz volt, s közülük csak öten hagyta abba már a kvalifikációt követően. Magyar indulója is volt a mezőnynek, Tagscherer Imre, aki a legfrissebb hír szerint a tartalékok közül az olimpiai keretbe meghívást kapott, a 41. helyen végzett, közel 15 másodperccel a selejtezőt megnyerő orosz Nyikolaj Morilov mögött.
A nyolcad döntőkben sem volt igazi meglepetés, talán Novikovnak és Fabio Pasininek ebből a mezőnyből illett volna a legjobb 12 közé jutnia.
A döntő mezőnyéből három nevet még a futamok előtt valószínűsíthettünk, a Morilov- Petuhov- Krjukov trión kívül az olasz Zorzi, a szintén orosz Gyevjetyarov és a német Wenzl töltötte ki a finálé rajtlistáját. Szó szerint töltelékekről volt szó, a dobogót ugyanis említett hármas kisajátította magának, a futamot pedig az egész nap kimagaslóan teljesítő Nyikolaj Morilov nyerte. Ő is életében első alkalommal nyert Vk-n.
 
Férfi 1 km-es sprint, Ribinszk:
 

1.
Nyikolaj Morilov 
RUS 
 
 2.
Alexej Petuhov 
RUS 
 
 3.
Nyikita Krjukov 
RUS 
 
 4.
Cristian Zorzi
ITA 
 
 5.
Mickail Gyevjetyarov 
RUS 
 
 6.
Josef Wenzl 
GER 

 
 
Üldözőversenyek – szombat:
 
A sífutók világkupa-sorozata az oroszországi Ribinszkben folytatódott, ahol szombaton a női és férfi üldözőversenyeket rendezték meg. Az igencsak foghíjas mezőnyben – mindkét nemnél összesen huszonnégyen álltak rajthoz – a hölgyeknél az összetett világkupa éllovasa, a lengyel Justyna Kowalczyk nyert, míg az uraknál hármas hazai siker született, és Artyom Zsurko állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.
 
Az üldözőversenyben a táv első felét klasszikus stílusban teszik meg a versenyzők, majd következik egy gyors léccsere és onnantól szabad stílusban siklanak tovább a célig. A várakozásoknak megfelelően az összetett világkupa éllovasa, egyben a szám világbajnoki címvédője, a lengyel Justyna Kowalczyk állt a mezőny élére, s igen hamar, két kilométer alatt leszakította a mezőny nagy részét.

Az első kör végén (a táv negyedénél) csak négy orosz – Irina Hazova, Olga Rocseva, Olga Szcsucskina és Julija Csekaleva – volt a nyomában, ők is tisztes távolságból, három-négy másodperces hátrányból követték, aztán újabb kilométer után már egyedül hagyták az éllovast. Hozzájuk viszont fel tudott zárkózni a német Evi Sachenbacher.

A léccserénél már szűk húsz másodperc volt a lengyel előnye, s bár ő klasszikus stílusban jobb, az első kilométereken a váltás után is tovább tudta növelni a különbséget. Az üldözők közül leszakadt Rocseva, míg a többiek a táv utolsó harmadára azért szintén begyújtották a rakétákat: a harmadik kör végére nyolc másodpercet faragtak a hátrányukból, amely így 17-19 mp-re csökkent.

Erről persze Kowalczyk is értesült, majd újítani tudott, így aztán a négyes üldözőboly már inkább csak a többi érem elosztására koncentrált. Két kilométerrel a vége előtt Szcsucskina és Sachenbacher úgy döntött, egymás közt oldják majd a kérdést, és otthagyták a másik két oroszt.

Sachenbacher tempóját azonban Szcsucskina sem bírta – nem is csoda, hiszen a német még a hajrára kiengedő lengyelre is feljött tíz másodpercre –, így a végén Csekalevával kellett öldöklő sprintet mennie a bronzéremért, de ezt viszont sikerrel tette.


 
Női 15 km-es üldözéses verseny, Ribinszk:
 

 1.
Jusztina Kowałczyk 
lengyel
 41:50.8
 
 2.
Evi Sachenbacher-Stehle 
német
 42:00.6
 + 9,8
 3.
Olga Szcsucskina
orosz
 42:12.0
 + 21,2
 4.
Julia Csekaleva 
orosz
 42:12.9
 + 22,1
 5.
Irina Hazova 
orosz
 42:42.7
 + 51,9
 6.
Jevgenyia Medvegyeva 
 orosz 
 43:07.3
 + 1:16,5


A férfiak versenye már nem volt annyira sima: a mezőny jelentős része együtt haladt, míg az élen a léccseréig egy tizenegy fős boly alakult ki, melynek tagjai közül a beiktatott részhajrákat a kanadai Graham Nishikawa és a német René Sommerfeldt nyerték.

A táv kétharmadánál már tizennégyen voltak elöl, köztük kilenc orosz, és a korábbi összetett világkupa-győztes német Sommerfeldt vezetett. Négy kilométerrel a vége előtt tizenkettőre csökkent a létszám, miután a szlovák Martin Bajcicák állt az élre, és kissé gyorsított a tempón.

A végére maradtak az igazi izgalmak: az utolsó emelkedőn az orosz Artyom Zsurko indult meg, és a célegyenesben már nem is tudták utolérni. A dobogó másik két fokára is hazai versenyző, Ilja Csernusov és Szergej Sirjajev állhatott fel.
 
Férfi 30 km-es üldözéses verseny, Ribinszk:
 

1.
Artyom Zsurko 
orosz 
 1:15:23.3
 
 2.
Ilja Csernusov 
orosz 
 1:15:24.2
 + 0,9
 3.
Szergej Sirjajev 
orosz
 1:15:24.8
 + 1,5
 4.
Rene Sommerfeldt
német
 1:15:24.9
 + 1,6
 5.
Konsztantyin  Glavacsih
orosz
 1:15:24.9
 + 1,6
 6.
Thomas Moriggl 
olasz
 1:15:25.2
 + 1,9

 
 

Csapatsprintek – vasárnap:
 
 
Látványos számokkal, a csapatsprintekkel zárult az oroszországi Ribinszkben rendezett világkupa-hétvége. A skandináv nemzetek távollétében 10 váltó: négy orosz, két német, két olasz, egy szlovén és egy svájci kettős vágott neki a hat körből álló női versenynek, a köröket felváltva tették meg a párok szabad stílusban.
 
Remekül kezdett a Vesna Fabjan, Katja Visnar alkotta szlovén váltó, a start után azonnal élre álltak, és az első két körben ők diktálták a  tempót. Egyedül az Antonella Comfortola, Elisa Brocard alkotta olasz váltó szakadt le a mezőnytől, a harmadik kört kezdve már hét másodperc volt a lemaradásuk. Kicsit elszakadt üldözőitől az első számú orosz kettős, Irina Hazova majd két másodperc előnnyel adta át Olga Rocsevának a képzeletbeli stafétát. A nyomukban a két német, a szlovén és a svájci csapat loholt, őket pedig a maradék három orosz váltó követte alig lemaradva.
 
A negyedik körben Fabjan és Sachenbacher felért Rocsevára, így a három váltó együtt haladt az élen, és egyre inkább eltávolodott az üldözőktől. Az utolsó előtti körben aztán Stefanie Boehler gondolt egyet, és pillanatok alatt ellépett orosz és szlovén ellenfelétől, csaknem tíz másodperces előnnyel indíthatta el Evi Sachenbachert. Rocseva minden erejét összeszedve igyekezett felérni rá, de nem járt sikerrel, Sachenbacher biztosan hozta be az első helyre a németek első számú csapatát, az üldözésben elfáradó Rocsevát pedig lehajrázta Fabjan, így a szlovén hölgyeké lett a második hely, a hazaiaknak mindössze a dobogó legalsó foka jutott.
 
 
Női csapatsprint, Ribinszk:
 

 1.
 
 17:04.6
 
 2.
Szlovénia
 
 17:08.5
+ 3,9
 3.
Oroszország I.
 
 17:09.1
+ 4,5
 4.
Németország II.
 
 17:12.3
+ 7,7
 5.
Svájc
 
 17:17.8
+ 13,2
 6.
Oroszország IV. 
 
 17:26.9
+ 22,3

 
 
 
 
 
A férfiak versenyében 14 váltó feszült egymásnak: két olasz és két kanadai, egy-egy észt, német, svájci, fehérorosz, szlovák, kazah, valamint négy orosz kettős küzdelmét figyelhette a hangos ribinszki publikum.
 
Esélyeshez méltóan kezdett a Nyikolaj Morilov, Alekszej Petuhov páros, első helyen váltott, mögötte az olimpiai bajnok Christian Zorzi, Renato Pasini alkotta olasz csapat haladt, egy bolyban mind a 12 további vetélytárssal.
 
A második kört már az olaszok vezetésével tette meg a mezőny, a váltáshoz a Fabio Pasini, Loris Frasnelli alkotta kettes számú csapatuk ért elsőként. Mögöttük Zorziék, a Wenzl-Tscharkne fémjelezte német kettős és a négy orosz váltó, a nyolcadik helyen már hét másodperc hátrányban következtek a kazahok. Mivel a harmadik körben kicsit kifújták magukat a csapatok, így ismét összerázódott a mezőny. Egészen az ötödik körig tartott a vihar előtti csend, amikor Zorzi vezetésével egy öt fős csoport elszakadt a többiektől. Meglepetésre a fehérorosz váltó tartotta vele legjobban a lépést, de az utolsó váltáshoz érve már egy másodpercen belülre került Tscharkne, Fabio Pasini és Morilov is.
 
A váltás az oroszoknak sikerült a legjobban, Alekszej Petuhov úgy indult el, mint akit puskából lőttek ki. Renato Pasini és Frasnelli igyekeztek tartani vele a lépést, Wenzl és a belorusz Karnyejenka számára gondot okozott az orosz tempója.
A hátsó emelkedőn már csak Petuhov és Frasnelli párbajává szűkült a verseny, Pasini lemaradt, Wenzl pedig elesett, és ezzel leszakította a fehérorosz csapatot is. A célegyenesbe érve Petuhov esélyt sem hagyott olasz ellenfelének, hogy megelőzze, így a hazai szurkolók hatalmas örömére az oroszok első számú kettőse nyerte a versenyt a Fabio Pasini, Loris Frasnelli olasz páros előtt, Wenzl pedig bukása ellenére is le tudta végül hajrázni a teljesen elfáradó Renato Pasinit (az egyes számú olasz váltó második emberét), így harmadik helyet szerzett a német csapatnak.
 
A ribinszki verseny nagyon fontos főpróba volt az olimpiára készülő sprinterek számára, hiszen majdnem pontosan egy hónap múlva, február 22-én ugyanilyen rendszerű, szabad stílusú sprintversenyt rendeznek Vancouverben, ahol a – jelenleg hazájuk bajnokságában vitézkedő – norvég és svéd klasszisokkal kiegészülve még izgalmasabb versenyeket láthatunk.
 
 
 
Férfi csapatsprint, Ribinszk:
 

1.
Oroszország I.
 
 14:52.2
 
 2.
Olaszország II.
 
 14:52.8
+ 0,6
 3.
Németország
 
 14:57.4
+ 5,2
 4.
Olaszország I.
 
 14:58.5
+ 6,3
-->

Szólj hozzá!

Címkék: sífutás sífutó világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr671710502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.