HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Osztrák henger Mariborban

2010.01.17. 02:18 :: Dave985

 

 
 
Mariborban, tehát a hazánkhoz legközelebbi versenyhelyszínen folytatódott a női alpesi sízők Világkupa-sorozata. A ma rendezett óriás-műlesiklásban, elsősorban remek első futamán szerzett tekintélyes előnyének köszönhetően, idei első győzelmét aratta Kathrin Zettel. A sógorok elsőszámú síelője mögött hatalmas meglepetésre az élete első szakági dobogóját ünneplő Maria Riesch végzett, megelőzve a régi formájához mind jobban visszataláló Anja Pärsont. Mivel a szakági listát a verseny előtt vezető Hölzl csak a 4. helyen végzett, a tavalyi kristálygömbről éppen csak lemaradó Zettel vette át a piros mellényt. Összetettben az első futamot követően még második, ám aztán újra kipottyant Lindsey Vonn vezet.
 
A Pohorje-hegységben, Maribor mellett 1964 óta rendeznek Világkupa-futamokat, idén 46. alkalommal küzdöttek meg tehát a hölgyek óriás-műlesiklásban és szlalomban a „Zlata lisica” (Arany Róka) díjért. A történelmi Stájerországban, a Dráva partján, a tengerszint felett 274 m magasan fekszik. Maribor a szlovén Alsó-Stájerország régió legnagyobb városa. A legközelebbi nagyváros a 60 km-rel északra fekvő osztrák Graz, amellyel szoros gazdasági és kulturális kapcsolatokat ápol a Graz-Maribor Európa-régió keretében.
Ma a hölgyek óriás-műlesiklásban mérték össze tudásukat Maribor mellett, Radvanje pályáján. Ha a múltba tekintünk, azt vesszük észre, hogy eleddig egyetlen sízőnek sem sikerült kettőnél több versenyt nyerni Mariborban. A duplázók mezőny viszont igencsak népes: Francoise Macchi, Martina Ertl, Sonja Nef, Anja Pärson és Tina Maze. Idén valamennyi nagyágyú szerepelt a rajtlistán, tehát garantált volt a magas színvonalú viadal.
 
A karácsonyi tavasz után szerencsére télies hőmérsékletek voltak jellemzők az utóbbi napokban, hetekben, így nem okozott gondot versenyzésre alkalmas pályát teremteni a szlovén városkában. A pálya jellegzetessége viszonylag alacsony fekvése, a start 736 méteren, a cél 336 méteren található.
 
A technikai számokban már-már megszokott módon alaposan szétszakadt a női mezőny az első futamot követően, aminek pályáját a német edző tűzte. A Világkupa éllovasa, a szakág világbajnoki címvédője maradt a sikeres hagyománynál, vagyis újra az 1-es rajtszám mellett döntött. Hölzl menetében nem volt jelentősebb hiba, viszont különösen a középső szakaszon meglehetősen bágyadtan mozgott, tempója sem volt olyan magaslatokban, mint Aspenben vagy Lienzben, amelyik helyszíneken oktatta a mezőnyt az első futamban. Tanja Poutiainen még nem jelentett veszélyt a német idejére, igaz, a finn újabban gyengélkedik, flachaui reményteljes második futama után újra rosszabbik arcát mutatta, az éllovastól 1,68-as hátránnyal csupán a 12. helyről várhatta a folytatást.
Az első kör után Kathrin Zettel vezette a mezőnyt, látványosan ízlett neki a pálya, érintőre vett kapuk, kifogástalan ívek, ütemesen gyors menet. Az 1:17,54-es űridőről már akkor sejthető volt, hogy utolérhetetlennek bizonyul. Más kérdés, arra senki nem számított, végül melyik három sporttárs fogja igazán megközelíteni az osztrákot… Karbon, Pietilä-Holmner és Mölgg kéz a kézben több mint másfél másodperces hátránnyal még befértek Poutiainen elé, a hazaiak legnagyobb bánatára Tina Maze azonban botrányosan gyenge délelőttöt fogott ki, még a finntől is kapott 6 századot, a 14. helyről lehetetlennek tűnt a triplázás.
Amikor már mindenki elkönyvelte Zettel elsőségét, érkezett Pärson, aki az első időmérési pontnál 3 tizeddel gyorsabb részidőt produkált az osztráknál. A középső szakaszon persze fordult a kocka, a végére 55 század gyűlt össze, az mindenesetre megállapítható, hogy Anja az olimpiához közeledve mind jobb formába lendül. A junior-világbajnok Rebensburg inkább honfitársával konkurált, kereken 1 másodperces lemaradással az előkelő 6. helyről várhatta a folytatást. Az osztrák újgeneráció illusztris tagja, Eva-Maria Brem zárta az első 10-est, befurakodott Poutiainen és Maze közé.
 
Kevesen gondolták, hogy a hátralévő, azért még jó néhány szakági klasszist felvonultató mezőnyből éppen az összetett Vk elitjébe tartozó, de ezen szakágban az utóbbi időben jelentős eredményre képtelen versenyzők fognak dominálni. Márpedig ez történt. Előbb Lindsey Vonn, majd Maria Riesch teljesítette gyorsabban az első szakaszt, mint Zettel (Pärson idejét nem tudták megdönteni), majd a középső részen ugyanúgy 1 tizedes hátrányban voltak, mint korábban Pärson. Magyarán az alsó, meredekebb szektor döntött a helyezésekről. Riesch 9 századdal megverte Pärsont, Vonn viszont nagyon elkapta a fonalat, s 54 századdal maradt el mindössze Zetteltől, vagyis 1 századdal került a svéd elé. Nem volt véletlen az amerikai kicsattanó öröme, technikai számokban újabban gyengélkedik, ehhez képest akár a győzelemért is harcba szállhatott délelőtti formájából kiindulva. De nincs új a Nap alatt…
Az első 10-ben rajtuk kívül még két osztrák fért be, Kirchgasser a 7., Görgl pedig a 8. helyen, nem sokkal elmaradva a német kettőstől. Az osztrákok kiválóan szerepeltek, hiszen 9 versenyzőjük is továbblépett a 2. körbe. Brem 13., és Fischbacher 16. helye nem akkora meglepetés (bár utóbbi eléggé bizonytalan volt idén ebben a számban), Siebenhofer (23.) és Hackl (25.) viszont életük első Vk- pontjaiért szállhattak hóra délután 14 órakor. Köhle 28. helyével tette teljessé az osztrák csapatot. Regina Mader (34.) és Fenninger (56.) elsősorban gyorssízők, így kiesésük nem érte váratlanul az osztrákokat.
Az olaszok sem búslakodhattak, hiszen az indiszponáltnak heteket maga mögött tudó Gius (32.), a tűrhető kezdés után mindinkább visszaeső Curtoni (43.) és az hullámvasutat idéző Schnarf (48.) kivételével valamennyien továbbléptek. (Nadia Fanchini nem ért célba.) Az megint más lapra tartozik, hogy igazán ígéretes helyről egyikük sem tekinthetett előre. Karbon a 9. helyével volt a legjobb talján, de Mölgg (14.) sem volt sokkal elmaradva tőle. 20. helyen zárt – holtversenyben – Gianesini és kirobbanó idényhez mérten közepes Brignone. Alfieri pedig a 26. helyen lépett tovább.
Mint azt idén megszokhattuk, a német hölgyek remekelnek a technikai számokban (is), az első 6-ban három germán is tartózkodott, rajtuk kívül ugyan csak Lena Dürr került a pontszerzés küszöbére (17.), mindez azzal magyarázható, hogy a többi német inkább a holnapi szlalomra koncentrált.
A franciák egyértelmű csalódást okoztak. Noha mindhárom jegyzett óriás-műlesiklójuk túlélte az első kört, vérmes reményeket mégsem táplálhattak a folytatásra nézvést. Barioz (15.) és Worley (18.) messze leszakadtak a dobogóért küzdőktől, Olivia Bertrand (30.) pedig örült, hogy továbbléphetett. A nővér, Marion (40.), az óriásban újabban inkább csak kiránduló Jacquemod (46.), Marmottan (49.), Barthet (59.) és Gardet (66.) is kiesett a versenyből.
A svájciak hozták magukat, ami esetükben a versenyenkénti egy pontszerzőt jelenti, érdekes módon Suter volt az, 18. helye nem is tűnt annyira rossznak. Martina Schild (31.) egy század híján, de búcsúzott, Dettlingnek (38.) pedig fikarcnyi esélye sem volt.
Az észak-amerikaiak betliztek, Vonn mellett csupán az olimpiai bajnok Julia Mancuso (24.) lépett tovább, de az ő menetét is jobban tesszük, ha mihamarább elfelejtjük. Vége szakadt Sarah Schleper (32.) nagy sorozatának, minthogy McJames (42.) sem tudott csodát tenni. A kanadai különítmény Achilles-sarka ez a szám, legjobbjuk Marie-Pierre Prefontaine lett a 41. helyével.
Ha minden igaz, két továbbjutóval vagyok még adós. Lindell-Vikarby csodák csodájára végre befért a 30-ba (27.), a Flachauban a sítörténelem során elsőként hármas testvérekként pontszerző Løseth- lányok közül ezúttal a legfiatalabb, Mona (20.) verekedte be magát a továbbjutók közé. Mindezt 46-os rajtszámmal tette, ez volt a legmagasabb indulási szám, amivel még tovább lehetett lépni a 79 fős mezőnyből.
 
 
Már az első futam színvonalával sem lehettünk maradéktalanul elégedettek, de amit másodjára műveltek a lányok, azt ne tegyék ki az ablakba. A kimondottan könnyűnek tűnő, egy ütemre tűzött pályán az első menet legjobbjain kívül csupán két osztrák nyújtott többé-kevésbé hibátlan menetet, ők ki is bérelték végül az első 6 helyet.
Elsőként Bertrand igyekezett pontot tenni a nap végére (hehe), nos, ez össze is jött neki, lassú is volt, de legalább hibázott is nem egyet, ezzel az utolsóelőtti, 26. helyen zárt. Alcott, akit imént kihagytam a szórásból, valamivel gyengébb napot fogott ki, így sem okozott gondot a francia elé került, a 23. helynél azonban tud ő sokkal jobbat is. Köhle vezette fel az osztrák armadát, erős első szektor után túlcsúszott a pálya egyetlen igazán kihívást jelentő pontján, ő volt a 2. futam első kiesője. Lindell-Vikarby örömmel nyugtázta, hogy reszkírozása meghozta a várt eredményt, élre állt, sőt a 17. helyig meg sem állt, az egy másik kérdés, hogy normális erősségű mezőnyben aligha lépett volna előre ennyi helyet. Alfieri (22.) gyengécske (tartalékolom a többi jelzőt) menete után Karin Hackl indította el az osztrák show-t, noha volt néhány kövérkés kapuja, de alapvetően elfogadható menettel élete első pontjait tette zsebre a Világkupában. Mancuso (25.) még gyatrább volt, mint délelőtt, így tőle nem kellett tartania, honfitársaiba aztán beletört a bicskája.
Siebenhofer a legjobb második menettel (1:17,25) vette át tőle a vezetést 97 százados előnnyel. Célba érkezését követően a legjobb 15-re taksáltuk időeredményét is figyelembe véve, ehhez képest egészen a legjobbakig kitartott a tabella élén. Hatodik helyen zárt élete második Világkupáján, nem semmi bemutatkozás! Brignone kortársa, erre a versenyre nem fog örömmel visszaemlékezni, viszonylag jó kezdés után a buckán megdobbant, eztán csak kereste az irányt, de nem találta, így kipottyant. Gianesini (17.) tán épp az ő menetét látva döntött úgy, hogy az alsó meredek részen kicsit óvatosabbra veszi, így viszont rengeteget kapott, más kérdés, hogy még így is előre tudott lépni. Mona Løseth (12.) is a biztos pontokra ácsingózott, akadt néhány hiba így is, ezen a napon azonban mindez kamatozott. A legkisebb testvér életében először szerzett pontot Vk-n óriás-műlesiklásban, de két hellyel eddigi legjobb, szlalomban elért eredményét is megjavította. Worley (19.) és Suter (16.) mozgása teljesen szétesett az alsó részre. Lene Dürr (9.) sem tett semmi különöset, a felső szakaszon felépített 76 százados előnyét pl. sikeresen leadta, ugyanakkor így is élete legjobbját érte el.
Barioz (20.) pocsék menete után Fischbacher (5.) következett, elemében volt a „Milkás” lány, az alsó részen ő csak 2 tizedet kapott (mások 7-8-at is), ezzel 13 századdal átvette a vezetést honfitársától. Maze (13.) újabb botrányos futammal őrjítette rajongóit, Brem (21.) még nála is rosszabbul járt, rengeteget esett vissza, ő volt a leggyengébb láncszem az osztrák csapatban. Poutiainentől (11.) sem láttunk semmi biztatót, össze-visszacsúszkált, néha azért eltalálta az ideális ívet… Mölgg (10.) közepes menettel befért a finn elé, Pietilä-Holmner (15.) viszont alaposan visszább lépett. Karbon (24.) személyében az apokalipszis is megérkezett, olyan szinten minősíthetetlenül síelt, hogy ha csapatsportról beszélnénk, visszaküldhetnék a tartalékok közé. Görgl (27.) legalább próbálkozott, pocsék formában van, de legalább becsülettel nekiesett a pályának. 65 százados előnyt hozott össze fent, majd a szokásos helyen túlcsúszott, majd egy rövid gondolkodási idő után úgy vélte, elmegy hegyet mászni, így 20 másodperces hátránnyal becsorgott az utolsó helyre.
Utolsó két kedvencük betlije után az osztrákok lelkesedését Kirchgasser (7.) állította helyre, így hármas osztrák vezetést mutatott az eredményjelző. Rebensburg (8.) biztató kezdést követően hatalmasat rontott az alsó szakaszon, ehhez képest megnyugvással konstatálta, hogy a déli szomszéd hármasán túl más nem verte meg.
A győzelemre igazán esélyes ötöst Kathrin Hölzl nyitotta, nos, ő sem élete futamát teljesítette, a vaskos hibák legalább elmaradtak, tempó ok, így 5 századdal élre állhatott. Sokáig nem örülhetett, érkezett ugyanis Maria Riesch, s brutális középső szakaszával tetemes, 63 századot vert a németre. Miután Pärson sem tudott nála jobbat, az sem volt elképzelhető, hogy nyerni fog az idősebbik Riesch. Hűséges barátnője nem tudott élni a nagy lehetőséggel, odafönt kapásból nagy hibával nyitott, az utolsó éles kanyarnál pedig hátra került súlypontja, s már nem tudott korrigálni. Technikai számokban továbbra sem képes végigmenni! Zettel ellenben végre okosan síelt, 68 százados előnyével ügyesen sáfárkodott, nyugodt sízéssel 13 századdal megnyerte idei első versenyét, ami egyben hazája 4. szezonbeli elsősége.
 
Régen látott alacsony színvonalú versenyen tehát Kathrin Zettel győzött, 115. Világkupáján ez a 7. győzelme, mindannyit óriás-műlesiklásban szerezte. Maria Riesch viszont most állt fel először (összesen 36. alkalommal) dobogóra ebben a számban, korábbi legjobbja egy 4. hely volt, ugyancsak Mariborban, de még 2004-ből. A mezőny legeredményesebb síelője már 318 Vk-nál tart, Anja Pärson 88. pódiumát ünnepelte, szakágban ez a 26.
 
Mariborban szlalommal ér véget a hétvége.
 

ALPESISÍ-VK, MARIBOR
NŐI ÓRIÁS-MŰLESIKLÁS

 

1.
Kathrin Zettel:
osztrák
 1:17.54
 1:18.68
 2:36.22
 
 2.
Maria Riesch:
német
 1:18.22
 1:18.23
 2:36.45
 + 0,23
 3.
Anja Pärson: 
svéd
 1:18.09
 1:18.61
 2:36.70
 + 0,48
 4.
Kathrin Zettel: 
német
 1:18.33
 1:18.75
 2:37.08
 + 0,86
 5.
Andrea Fischbacher: 
osztrák
 1:19.32
 1:17.81
 2:37.13
 + 0,91
 6.
Ramona Siebenhofer:
osztrák
 1:20.01
 1:17.25
 2:37.26
 + 1,04
 7.
Michaela Kirchgasser: 
osztrák 
 1:18.63
 1:18.71
 2:37.34
 + 1,12
 8.
Viktoria Rebensburg: 
német
 1:18.54
 1:19.03
 2:37.57
 + 1,35
 9.
Lena Dürr:
német
 1:19.35
 1:18.33
 2:37.68
 + 1,46
 10.
Manuela Mölgg: 
olasz 
 1:19.20
 1:18.58
 2:37.78
 + 1,56

 
 
A női Óriás-műlesikló Világkupa állása (5 versenyt követően):
 

1.       Kathrin Zettel:
365 pont
2.       Kathrin Hölzl:
331 pont
3.       Tina Maze:
222 pont
4.       Maria Pietilä-Holmner:
176 pont
5.       Federica Brignone:
170 pont

 

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa óriás műlesiklás

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr951678436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása