HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Eltűnt a ködben az adelbodeni óriás-műlesiklás

2010.01.09. 18:15 :: repens

 

A Világkupa-sorozat egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező helyszínére, Adelbodenbe látogatott a férfi alpesi sízők mezőnye. 1967. óta alig múlt el év anélkül, hogy óriás-műlesikló Vk-versenyt rendeztek volna a Kuonisbärglin, a sorozat egyik legnehezebb pályáján. Olyan legendák uralták egykor a lejtőt, mint Ingemar Stenmark, Pirmin Zurbriggen, Marc Girardelli vagy Hermann Maier. A mai mezőnyből Benni Raich a pálya legjobbja, korábban háromszor nyert itt, de szerzett már első helyet Adelbodenben Blardone, Cuche és Marc Berthod is.

A mai napon azonban nem voltak versenyre alkalmas időjárási körülmények. 75 perces csúszással, harmadával lerövidített pályán, gyorsított menetben lejött ugyan a mezőny nagy része, ám a szervezők minden igyekezete dacára 58 síző után félbe kellett szakítani a versenyt. A futam legjobb idejét egyébiránt az olasz Davide Simoncelli érte el, az osztrák Marcel Hirscher és a térdsérüléséből felépült horvát kedvenc, Ivica Kostelić előtt. Arról, hogy mi lesz a még hátralévő nyolc versenyzővel, illetve hogyan folytatódik a verseny, sokáig nem volt hivatalos információ, már-már attól tarthattunk, hogy eltűntek szürke szamárként a ködben. Végül délután három óra körül hivatalosan is törölték a mai versenyt, egyes híresztelések szerint hétfőn pótolhatják.

Ha valakit mégis érdekel, mi is lett az ily módon nem hivatalos eredmény, a szokásos táblázatban ma is feltüntettük az időeredményeket (természetesen a hivatalosan is lezajlott női lesiklással együtt)!

 

Verseny helyett pár szó a hiányzókról és a visszatérőkről.

Giorgio Rocca lassan már 35. életévét is betölti, így cseppet sem volt meglepő, hogy már az idény előtt jelezte, ez lesz az utolsó szezonja. Tulajdonképpen épp az volt a meglepetés, hogy még egyszer visszatért az olasz szlalomspecialista, miután családi okok miatt hosszabb időt kihagyott – bizonyára az olimpiai szereplés lebegett a szeme előtt. 162 Világkupa-futamon 11 győzelmet szerzett, és még ugyanennyiszer állhatott fel ezen kívül is a dobogóra. Utoljára több mint négy éve Wengenben nyert versenyt, azonban még 2009. februárjában is szerzett egy dobogót Garmisch-Partenkirchenben. A mostani szezonban két nyolcadik helyig jutott, Leviben és Alta Badián. A 2006-os olimpián kombinációban 5. helyet szerzett, alighanem ezt szerette volna felülmúlni Vancouverben. Ebből azonban már lehet, hogy nem lesz semmi: izomsérülése miatt valószínűleg nem lehet ott az olimpián, ez minden bizonnyal egyben pályafutása befejezését is jelentené. Azonban a mondás is úgy szól: akinek halálhírét keltik, sokáig él – bízzunk tehát abban, hogy ezt a kis összefoglalót is túl korán tettük közzé pályafutásáról, és még alkalma lesz változtatnia a leírt adatokon!

Nemcsak Rocca hiányzik Adelbodenből, a norvégek élmenője, Aksel Lund Svindål is kihagyja a hétvgi versenyeket (már ha több lesz belőlük...). Esetében azonban nem kell hosszabb kihagyástól tartani, nem sérülés, hanem betegsége (megfázás) miatt döntött a távolmaradás mellett.

 

Mielőtt még valaki azt hinné, folyton csak csökken a mezőny, gyorsan számoljunk be két visszatérőről is. Igaz, mindketten ott voltak már Zágrábban is, ám ott egyikük versenye se tartott néhány méternél tovább.

Ivica Kostelić a hazai közönsége előtt nem tudott bizonyítani, hisz már az első futam elején hibázott, és csak becsületből ment végig. Adelbodenben azonban már bizonyította, hogy sikeres volt a térdműtét utáni rehabilitációja, és újra számolni kell vele az élmezőnyben, nagyszerű sízéssel harmadik helyett szerzett – volna, ha még 10 percig kibírta volna az időjárás. 

 

 

Jukka Leino visszatérése kevésbé sikerült díszesre, bár most már legalább némi reménye van a pontszerzésre a szebb napokat megélt finn férfi alpesi sínek. A finn férfiak ugyanis szégyenszemre még mindig pont nélkül állnak az idei Világkupa-szezonban... Jukka is térdműtét után tért vissza, és csak pár tizeddel maradt (volna) el a pontszerzéstől – lesz ez még jobb is!

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: beszámoló alpesi sí alpesi sí világkupa óriás műlesiklás

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr891659547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása