HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Sandrine Aubert lett Zágráb Hókirálynője

2010.01.03. 16:00 :: repens

 

Kép forrása: www.life.com

 

Zágráb mellett, Sljeme „Vörös lejtőjén” a Hókirálynő címéért, és a Világkupa-sorozat legmagasabb pénzdíjáért küzdőttek a hagyományos évnyitó viadalon a női műlesiklók. Az első futam után úgy tűnt, ismét a Lienzben már megcsodált osztrák háziversenyt láthatjuk, hisz Zettel vezetett a hatalmas hibát vétő Schild előtt. A második futam azonban nem róluk szólt, Schild ki is esett, Zettel pedig csak a 2. helyre jött be; a győzelmet az idény nagy felfedezettje, a francia Sandrine Aubert szerezte meg. Zettel mögött a két Riesch végzett, meglepetésre a „hugi” volt a jobb; Vonn pedig kiesett.

 

2005 óta ad otthont a Vk mezőnyének Zágráb, ám ez a rövid idő is elég volt ahhoz, hogy a legendás helyszínek közt emlegessék. Ehhez hozzájárul persze a helyszín „unikálissága” is, hisz a sorozat egyetlen horvát helyszíneként a helyi szurkolóknak köszönhetően az idény egyik leglátogatottabb versenye. A sors fintora, hogy a horvátok síkirálynője, Janica Kostelić soha nem tudott itt nyerni, a jelenlegi mezőnyben azonban két kétszeres győztest is láthattunk: Schildet és Poutiainent.

Aggasztó volt a hóhelyzet Horvátországban, bár a szervezők bizakodóak voltak. Valóban, a verseny előtti éjjelre ígért havazás meg is érkezett, a hóhiány nem jelenthetett gondot. Na de az olvadozó pálya igen: a korábbi szlalomfutamokkal ellentétben most esélyük sem volt a magasabb rajtszámmal indulóknak, az első futam élére pedig csak a legalacsonyabb rajtszámokkal lehetett odakerülni.

Helyzeti előnyben is volt tehát az elsőként rajtoló Kathrin Zettel. Nem ment hibátlan menetet, főként a pálya közepén jó pár tizedet bennhagyott, ám így is megnyerte az első futamot. A futamgyőzelemért azonban hálás köszönetet rebeghet másodikként induló, és másodiknak érkező honfitársának, Marlies Schildnek: Schild a leggyorsabb első és második szektort repesztve hét tizeddel vezetett, amikor a pálya alján nagyot hibázott, így 0,03 másodperccel Zettel mögé sorolt be.

Vonn kézsérülése éreztette hatását (na meg amúgy se a szlalom a főszáma az összetett éllovasnak), így ő volt a kivétel: 3-as rajtszámmal nem végzett az első 10-ben, csak a holtversenyes 14. helyről várhatta a második futamot.

Maria Riesch viszont folytatta a sormintát, a német edző által tűzött pályán 4-es rajtszámmal bejött a 3. helyre. Poutiainen és Aubert helyet cseréltek rajtszámukhoz képest, az 5-össel rajtoló finn 5., a 6-ossal induló Aubert 4. lett. Šárka Zahrobska is hozta a „papírformát”, 7-essel a 6. helyre érkezett.

Az előre megírható forgatókönyv szerint zajló verseny csak ezután kezdett kissé megkavarodni. Anja Pärson idei borzalmas formáját egyre ”magabiztosabban” képes hozni – a pálya elején nagyot hibázott, el se jutott az apja által tűzött második futamig. Hazai pályán, több ezer őrjöngő horvát szurkoló előtt Ana Jelušić (ejtsd: Jelusity, az eurosportos kommentátortól ideggörcsöt kap az ember...) nem tudott igazán jól menni, a 12. helyre érkezett. Pietilä-Holmner a legjobb svédként a 10. helyről várta a folytatást, az olasz Gius pedig a 8. helyről elmélkedhetett azon, hogy vajon ezúttal képes lesz-e a második futamot is elfogadhatóan összerakni.

Susanne Riesché volt az utolsó előtti igazán biztató menet az első futamban, a 7. helyre érkezett be. Fanny Chmelar viszont egyre inkább kilóg az igen erőssé vált német csapatból, újabb 30-on kívüli eredménye után nagyon távolodik tőle az olimpia...

Frida Hansdotter is tartósította gyenge formáját (valami bűzlik Svédországban?), de ő legalább a 29. helyen becsúszott a második futamba. Az első 15-öt Chiara Costazza zárta, nem akart újból kiesni, becsorgott a 13. helyre.

Tina Maze a 16-os rajtszámmal az utolsó igazán jó időeredmény tulajdonosának vallhatta magát, a főként alul nagyon gyorsan romló pályán is képes volt egy 9. helyet repeszteni. A szlalomban inkább csak edzegető, ám azért a 34. helynél mindenképp előbbre taksált Hölzl révén újabb pofont kapott a német csapat (emlékezzünk: német edző tűzte a pályát!), majd Therese Borssen felrázta a már-már temetői hangulatba eső svédeket: 11. helye idei szereplése tükrében nagyszerűnek mondható. Manuela Mölgg Vonnal holtversenyben jött be a 14. helyre, majd Anna Goodman szerezte meg az első kieső ezúttal különösen nem irigylésre méltó címét. A 24 éves kanadai lány a célvonal közelében esett el, az oldalán szánkázott egyenesen a pálya mellett álló rendezők csoportjába, majd az elég ártatlannak tűnő esés után nem tudott lábra állni; hordágyon vitték el.

Goodman ápolása közben folytatódott a futam, a fiatal Christina Geiger 18. helyével bizonyította, hogy igencsak soktagú a német csapat; Kirchgasser pedig 20. helyével azt, hogy az osztrák csapat inkább csak kéttagú (no igen, mások az elvárások)... Katharina Dürr 22. helyével újabb német került a második futamba, Aline Bonjour (28.) pedig végre Svájcnak is reményt nyújtott a pontszerzésre. Maruša Ferk szokás szerint bejött a 30-ba (25.), majd a horvát nézők örömére Nika Fleiss (ejtsd: Fleisz és nem Fleis – legalább konzekvensen felcserélte a két hangot a horvát nevekben a tehetséges riporterhölgy...) is ezt tette (23.). Sanni Leinonen mostanság ritka vendég a pontszerzők közt, ezúttal végre célbaért, méghozzá jó idővel (16.); Rabea Grand viszont csak a kiesők ezüstérmét szerezte meg egy kaputévesztés miatt. Nastasia Noensnek is összejött végre a második futam (21.), csakúgy, mint Veronika Zuzulovának (17.) – illett volna már megszereznie az első szlovák pontokat az idényben.

30-on túlról nehéz volt bekerülni, pláne ahogy múlt az idő és latyakosodott a pálya. Óriási dícséretet érdemel tehát a 44-essel a 19. helyre érkező német Nina Perner és az 54-essel 24. „Løseth II”, azaz Mona Løseth (két tesója ezúttal nem került a 30-ba). Bekerült még a 30-ba a svájci Feierabend (32-essel 26. – na, az ő nevét legalább már megtanulta kimondani a riporter, és nem „Feraband”-ozta le), egyetlen kanadaiként Acton (40-essel 27.) és harmadik svájciként (ilyen is rég volt már!) Jessica Pünchera (42-essel 30.). A 82 indulóból csak 58 jutott el a célig, a mezőny egyetlen Vk-újonca, a francia Laurie Mougel 44. lett

A második futamot Pünchera biztonsági menete nyitotta, 24. helyével idénybeli első pontjait szerezte. Handotter összekapta magát (17.) – illett is a svédnek, hisz Pärson-papa tűzte a pályát. Bonjour váratlanul nagyszerűt síelt (16.), sokáig nem is tudták megelőzni. Acton se jött rosszul, szerzett pár pontot Kanadának (19.), Feierabend viszont kiesésével elrontotta a svájciak örömét.

Ferk átlagos síelése (20.) után "Løseth II” kamikázémenete jött – egész a pálya alsó harmadáig biztatóan is állt, ám ott elvesztette az egyensúlyát, bravúr volt az is, hogy eljutott a célig (23.). Nika Fleiss elizgulta (22.), Katharina Dürr pedig az utolsó kapuk egyikén átgázolt, így természetesen diszkvalifikálták.

Nastasia Noens volt hosszú idő után az első, aki megverte Bonjour idejét (14.), rögtön utána Kirchgasser is az élre állt (13.). Perner érthető módon nem kockáztatott (18.), a következő német, Geiger viszont igen, méghozzá sikerrel: káprázatos utolsó szektorral jött be Kirchgasser elé (12.). Zuzulová az első futamhoz hasonlóan most is a pálya alját rontotta el, de legalább végre pontot szerzett (15.), csakúgy, mint a borzalmas második futamot bemutató Leinonen (21.).

Az első 15-öt Vonn kiesése nyitotta – erre a kaputévesztésre nem biztos, hogy a csuklósérülés a magyarázat... Az idény során először esett meg az a csúfság az amerikaiakkal, hogy nem szereztek pontot! Mölgg mintha megtanulta volna kezelni a nyomást – bár persze nem is állt olyan jól, hogy izgulnia kelljen, végül 9. lett. Az „olasz átok” kifejezést azonban továbbra sem lehet elfelejteni, erről először Costazza gondoskodott, a pálya alsó szakaszán sokakat megtréfáló kapukombináció számára a kiesést jelentette.

Ana Jelušić meneténél hiába tomboltak horvátok ezrei, csak Mölgg mögé tudott bejönni (11.), ráadásul Borssen is bejött elé (10.). A svéd edző jól tud „hazai” pályát tűzni, ez Pietilä-Holmner menete után egészen biztossá vált, nagy előnnyel jött be az élre Maria, végül a 7. helyet szerezte meg. Tina Maze azonban 27 évesen alighanem élete formájában van, most is káprázatosan jött, ebben a legfeljebb második számában ezúttal 6. helyet szerzett.

Következett az „olasz átok” második felvonása, Nicole Gius – ismét csak tönkretette kitűnő első futamát, bóklászott a pályán, kicsit hegyet is mászott, végül több mint 10 másodperces hátránnyal szerezte meg a kitűnő 25. helyet...

Susanne Riesch nagy előnnyel átvette a vezetést, végül 3. lett. Zahrobská vele nem tudott versengeni, ám Mazét egyetlen századdal megelőzte (5.). Poutiainennek ezúttal nem tört el a botja, ám valamiért képtelen épkézláb második futamokat menni mostanában (8.).

Sandrine Aubert az idény nagy felfedezettje, most is szenzációsat produkált: a második futam legjobb idejét síelve vette át a vezetést – és ami igazán meglepő: végig meg is tartotta! Maria Riesch ugyanis Poutiainenhez hasonlóan a pocsék második futamok nagy ismerőjévé vált az utóbbi időben, még húga is megelőzte, csak 4. lett. Még nála is rosszabbul járt Marlies Schild: elvesztette előnyét, igazából már csak az ezüstért harcolt – majd a pálya alján egy „oldalassal” fejezte be a versenyt. Utolsóként jött Zettel – és ez nála nem szokott jót jelenteni, most legalább végigment, ám csak Aubert mögé érkezett be, a második helyre.

A 28 éves Sandrine Aubert immár a francia alpesi sí elsőszámú csillagává vált (igaz, ehhez talán kellett Grange kiesése is), pályafutása 62. futamán 4. Vk-győzelmét szerezte, ebben az idényben már a másodikat – ráadásul årei győzelme után Lienzben egy 2. hellyel készült ide, sorozatban harmadszor állt a dobogón szlalomban! Zettel is állandó résztvevője szinte a dobogónak, 113. futamán 29. alkalommal került az első háromba. Susanne Riesch már ritkább vendég, 32. Vk-futamán mindössze másodszor állhatott a pódiumon – årei 3. helyét állította most be.

A szakági Világkupában Aubert átvette a vezetést Maria Rieschtől, de a német hölgy sem bánkódhat, ő ugyanis az összetettben került az élre. Jön fel Zettel, Vonn pedig már csak második összetettben.

A folytatás az Enns völgyében, Hausban következik január 8-tól.

A mai verseny részletes statisztikáját, ill. a szezon eddigi kimutatását a linkre kattintva tanulmányozhatjátok/ le is tölthetitek!

Visszatekintő:

Levi (SL)

Aspen (SL)

Åre (SL)

Lienz (SL)

 

 

Zágráb-Sljeme (Horvátország), Női Műlesiklás

1. Sandrine Aubert (francia)

2:00,36

2. Kathrin Zettel (osztrák)

2:00,79

3. Susanne Riesch (német)

2:01,10

4. Maria Riesch (német)

2:01,33

5. Šárka Zahrobská (cseh)

2:01,59

6. Tina Maze (szlovén)

2:01,60

7. Maria Pietilä-Holmner (svéd)

2:01,96

8. Tanja Poutiainen (finn)

2:02,06

9. Manuela Mölgg (olasz)

2:02,74

10. Therese Borssen (svéd)

2:02,89


A női Műlesikló Világkupa állása (5 verseny után):

1. Sandrine Aubert (francia)

316 pont

2. Maria Riesch (német)

293 pont

3. Šárka Zahrobská (cseh)

253 pont

4. Kathrin Zettel (osztrák)

250 pont

5. Susanne Riesch (német)

220 pont

5. Marlies Schild (osztrák)

220 pont

 

A női Összetett Világkupa állása (14 versenyt követően):

1. Maria Riesch (német)

599

pont

2. Lindsey Vonn (USA)

594

pont

3. Kathrin Zettel (osztrák)

569

pont

4. Tina Maze (szlovén )

400

pont

5. Anja Pärson (svéd)

346

pont

6. Sandrine Aubert (francia)

340

pont

7. Kathrin Hölzl (német)

311

pont

8. Elisabeth Görgl (osztrák)

298

pont

9. Maria Pietilä-Holmner (svéd)

289

pont

10. Šárka Zahrobská (cseh)

253

pont

 

Update: Kanadai hírforrás szerint Anna Goodman jobb térde sérült meg, egy zágrábi kórházba szállították. A "szokásos" sérüléstől, azaz a meniszkusz megsérülésétől tartanak, pontosabb informácók még nincsenek.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí szlalom alpesi sí világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr561642027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása