HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Célfotó döntött Northug javára a második szakaszon

2010.01.03. 02:22 :: Dave985

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Izgalmas küzdelem után Petter Northug győzelmével ért véget a férfiak 15 kilométeres klasszikus stílusú oberhofi sífutóversenye, amely a Tour de Ski-sorozat második állomása volt. A norvégok klasszisa olyan kis különbséggel előzte meg az orosz Makszim Viljegzsanyint, hogy csak a célfotó tudott különbséget tenni kettejük között. A hölgyeknél a lengyel Kowalczyk győzött, aki ezzel mind a Tour de Ski, mint a Világkupa tabelláján átvette a vezető helyet szlovén vetélytársától.
 
 
 (Köszönjük CSD-nek, hogy rendelkezésünkre bocsátotta beszámolóját. A szöveg az NSO-n is olvasható, így ne lepődjön meg senki, magánszerkesztőnktől, fórumtársunktól engedéllyel "nyúltuk le".:)) 
 
 
Előbb a nők 10km-es viadalával, majd a férfiak 15 km-es klasszikus stílusú üldözőversenyével folytatódott a negyedik Tour de Ski a németországi Oberhofban. Igazi sífutóidő, –7fok és hóesés fogadta a versenyzőket akik a tegnapi prológ eredményének megfelelő sor- és időrendben vágtak neki a távnak
Petra Majdic rajtolhatott elsőként, majd Natalja Korosztyeleva és Justyna Kowalczyk is üldözőbe vette. A tegnapi prológon ők hárman kiemelkedtek a mezőnyből és az időjóváírásoknak köszönhetően még nagyobb előnnyel kezdhették a versenyt. A negyedik Arianna Folisnak már 22 másodpercet kellett várnia, míg pályára engedték.

Hamar, a másfél km-es ellenőrzőpontnál összerázódott az élen álló hármas, de Majdic vezetésével nem tudták tartani a többiekkel szembeni különbséget, hátul ugyanis előbb Follis, majd Aino Kaisa Saarinen diktálta a tempót, és 3 km megtétele után megfelezték hátrányukat, alig több mint 10 másodperccel voltak lemaradva. Ekkor Kowalczyk vette át a vezetést, és igyekezett megszilárdítani a távolságot az időközben 5 fősre csökkenő üldözőcsoporttal szemben, amelyet Saarinen és Follis mellett Virpi Kuitunen, Kristin Steira és Olga Szavjalova alkotott.

A táv felénél jártunk, amikor Korosztyelevának gondjai adódtak, visszaesett a második csoportba, így Majdic és Kowlaczyk ketten maradtak elöl. Mögöttük Saarinen váltott ritmust, erre csak Steira és Follis tudott reagálni, 6 km elteltével mindössze 5 másodpercesre csökkent ezzel a hátrányuk. Kuitunen és Szavjalova maradt 10-en kívül, Korosztyeleva pedig fokozatosan lemaradt, már 13 másodperc volt a hátránya.

3 km-rel a cél előtt felértek Saarinenék, ötösre bővült tehát az élboly, és a tavalyi Touron második finn nem vett vissza lendületéből. Az élre állt, és pillanatok alatt leszakította Majdicot. Follisnak is problémát jelentett tartani a lépést. Egy rövid időre ugyan segítségére sietett a lejtmenet, és meg tudott kapaszkodni, de a következő emelkedőn már nem volt visszaút, Kowalczyk, Saarinen és Stera maradt az élen.

Már csak 1 km volt hátra, amikor Kowalczyk támadásra szánta el magát, sikerült ellépnie Saarinentől akiből épp annyit vett ki a felzárkózás, hogy erre nem volt válasza. A lengyelek klasszisa az utolsó méterekig megtartotta csaknem 3 másodperces előnyét, és megnyerte a szakaszt Saarinen előtt. Steira majd' 6 másodperccel lemaradva ért be a harmadik helyen, Virpi Kuitunen végig rendkívül kiegyensúlyozott tempót menve 13 másodperc hátránnyal negyedikként zárta az etapot. Az ötödik helyen +26 másodperccel Arianna Follis áll, és nála jobban talán csak a 10. helyre visszacsúszó Majdic várja a következő két szakaszt, amelyek egyaránt sprintszámok lesznek, ahol minden bizonnyal javítani fognak.
 
 
Tour de Ski, 2. szakasz, női 10 km klasszikus stílusú verseny:

1.
3
Justyna Kowalczyk
lengyel
34:30,0
 
2.
6
Aino-Kasia Saarinen
finn
34:32,8
+ 2,8
3.
9
Kristin Størmer Steira
norvég
34:35,7
+ 5,7
4.
15
Virpi Kuitunen
finn
34:43,2
+ 13,2
5.
4
Arianna Follis
olasz
34:56,6
+ 16,6
6.
2
Natalia Koroszteleva
orosz
35:01,1
+ 31,1
7.
35
Marianna Longa
olasz
35:04,0
+ 34,0
8.
20
Vibeke Skofterud
norvég
35:04,8
+ 34,8
9.
11
Olga Savialova
orosz
35:05,2
+ 35,2
10.
1
Petra Majdić
szlovén
35:05,7
+ 35,7

 
Tour de Ski, női összetett állása (a 2. szakasz után):
 

1.       Justyna Kowalczyk:
34: 30,0
 
2.       Aino-Kasia Saarinen:
34: 32,8
+ 2,8
3.       Kristin Størmer Steira:
34: 35,7
+ 5,7
4.       Virpi Kuitunen:
34: 43,2
+ 13,2
5.       Arianna Follis:
34: 56,6
+ 26,6
6.       Natalia Koroszteleva:
35: 01:3
+ 31,3
7.       Marianna Longa:
35: 04,0
+ 34,0
8.       Vibeke Skofterud:
35: 04,8
+ 34,8

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A férfiak versenyét vezető Petter Northug 6 másodperccel Marcus Hellner és 12-vel Axel Teichmann előtt rajtolhatott, és az első 1.5km-en őrizte is előnyét, ám mögötte összeállt a mezőny. Ezt látva Northug inkább nem hajszolta magát feleslegesen, bevárta őket, és felvette az „utazósebességet”.
Így 3 km után gyakorlatilag tömegrajtos verseny kezdődött, mintha tegnap mi sem történt volna, lenullázódtak a különbségek. Teichmann vezette a mezőnyt, mögötte Lukas Bauer és Alekszandr Legkov tempózott.

Matti Heikkinen 5km-nél gondolt egy nagyot, és támadott, csaknem 10 másodperces előnyre tett szert, de Legkov vezetésével hátul is növelték a tempót, hogy befogják a finnt.

Heikkinen nem viccelt, ha apránként is, de egy-egy másodperccel minden résztávon növelte előnyét, és a verseny feléhez érve 15 másodperccel volt a mezőny előtt Legkov minden igyekezete ellenére. 9 km után Lukas Bauer állt az üldözők élére, majd Ville Nousiainen vette át a helyét, és igyekezett elkapni honfitársát. A táv kétharmadához érve újra 10 másodpercen belülre dolgozták magukat. Közben Jean-Marc Gaillard bukása kicsit szétszakította az üldözősort. Northug szerencséjére épp a francia előtt haladt, így gond nélkül tapadt a közvetlen üldözőkre.

13 km-nél az orosz Makszim Viljegzsanyin kezdett akcióba, és pillanatok alatt felért Heikkinenre, sőt lendületben maradt, és meg is előzte. A mezőnyben kissé megkésve regalátak erre a váratlan támadásra, elsőként Lukas Bauer eredt a nyomába, de követte őt Tobias Angerer és Teichmann is. 1 km-rel a cél előtt Viljegzsanyin előnye csaknem 6 másodpercnyi volt Bauerék előtt, akik felértek Heikkinenre, Northug pedig 13 másodperc hátránnyal a 17.(!) helyen állt ekkor.


Úgy tűnt a célegyenesbe érve, hogy az orosz előnye kitart, az egymással versenyző cseh, finn és két német síző nem tudott jelentősen közelebb jönni, ám egyszer csak a semmiből felbukkant Northug és lélegzetelállító hajrát nyitott, úgy ment el a minden erejükkel megfeszülő klasszisok mellett, mint aki szembe jön. Viljegzsanyinnak már csak 5 métere volt hátra, és még mindig vezetett, ekkor ért mellé Northug. Nem tudni, milyen lehet az orosz periférikus látása, de ha csak a szeme sarkában észlelte a norvégot, sejthette, hogy vége volt. Hátránya nem több mint 15 centiméter volt amikor átszáguldottak a  célvonalon.


Petter Northug karriere eddig is a fantasztikus sprintjeiről volt híres, ám ezúttal minden korábbi győzelmét felülmúlta, és továbbra is vezeti a Tour de Skit Viljegzsanyin, a harmadik helyre beérkező Heikkinen, a negyedik Bauer és az ötödik Angerer előtt.


Holnap még mindig Oberhofban versenyez a mezőny, ezúttal klasszikus stílusú sprintszámokban mérik össze tudásukat, s csak ezután költözik át Csehországba a Tour mezőnye ahol hétfőn Prágában folytatódik a sorozat.
 
 
 
Tour de Ski, 2. szakasz, férfi 15 km klasszikus stílusú verseny:
 
 

1.
1
ifj. Petter Northug
norvég
47:07,8
 
2.
19
Maxim Viljegzsanyin
svéd
47:07,9
+ 0,1
3.
14
Matti Heikkinen
német
47:08,6
+ 0,8
4.
7
Lukaš Bauer
svájci
47:10,3
+ 2,5
5.
35
Tobias Angerer
orosz
47:10,9
+ 3,1
6.
3
Axel Teichmann
olasz
47:13,1
+ 5,3
7.
64
Sami Jauhojärvi
cseh
47:17,3
+ 9,5
8.
62
Jens Filbrich
francia
47:17,8
 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: sífutás sífutó világkupa tour de ski

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr611641066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása