HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Orosz és osztrák siker a váltóban

2009.12.17. 18:44 :: BBali06

Oroszország csapata nyerte meg a nők 4x6 km-es váltóját a sílövő-világkupa hochfilzeni záró napján.

Az utolsó váltás után Bailly és Zajceva felváltva diktálták a tempót, nem engedve Wilhelmnek hogy akár egy másodpercet is hozzon rajtuk. Az orosz mind az öt korongját lekapta, míg Bailly kettőt is rontott, Wilhelm viszont pillanatok alatt végzett, és feljött a második helyre. Jonsson szintén hibátlan tudott maradni, és elképesztő hajrába kezdett. Baillyvel párban megelőzték a német váltót, és egy kilométerrel a vége előtt hét másodpercre csökkentették Zajceva előnyét. Ám ő ebből a célig négyet megtartott, megnyerve ezzel az orosz váltó számára a versenyt. Bailly lehajrázta Jonssont a második helyért, Kati Wilhelm pedig a végén már kiengedve negyedik helyre hozta be a német csapatot.

 

SÍLÖVŐ-VK, HOCHFILZEN (AUSZTRIA)  NŐI 4x6 KM-ES VÁLTÓ 1. Oroszország 1:13:34.0 (0+6) 2. Franciaország +3.8 (0+7) 3. Svédország +4.6 (0+3)

 

photo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utolsó számként a férfiak 4x7.5 km-es váltója zárta az ausztriai Hochfilzenben rendezett sílövő-világkupaversenyt. A nagy reményekkel nekivágó hazaiak kezdőembere, Simon Eder már közvetlenül a rajt után élre állt, és az ő vezetésével érkezett a mezőny a fekvő lövészethez. Edert szemmel láthatóan magával ragadta a fantasztikus hangulat, hiszen pillanatok alatt végzett mind az öt korongjával, és maradt az első helyen. Két másodperc hátránnyal követte őt a német csapat a szintén hibátlan Cristoph Stephan révén, a harmadik helyen a cseh Slezingr hagyta el a lőállást. Szorosan a nyomukban haladt az olasz De Lorenzi és a norvégok első embere, a veterán Halvard Hanevold is, de az első tíz váltó tíz másodpercen belül tudott maradni, így értek el az első álló lövészetig.

Eder elképesztő sebességgel tüntette el a korongokat, és hat másodperces előnyre tett szert a szintén hibátlan, ám nála lassabban lövő orosz Iván Cserezovhoz képest, aki Stephannal párban vehette üldözőbe az osztrákot. Hanevold egy póttöltényt felhasználva húsz másodperccel lemaradva kezdhette meg utolsó körét az 5. helyen, negyedikként a cseh Slezingr ékelődött be közé és az élboly közé. A német és az orosz hamar utolérte Edert, aki fél kilométerrel a váltás előtt elfogyni látszott, Cserezovval ellentétben nem tudott válaszolni Stephan ritmusváltására. Így az osztrákok második embere, Daniel Mesotitsch tíz másodperces hátránnyal kezdhette különversenyét az elsőként váltó orosz, német kettős mögött. A csehek maradtak negyedikek, Hanevold peig megtartotta húsz másodperces hátrányát, esélyt adva a mezőny egyik legjobb futójának, Lars Bergernek a felzárkózásra.

Arnd Peiffer és Jevgenyij Usztyugov megtartották előnyüket az első lövészethez érve, amelyben mindketten hibátlanul végeztek épp úgy, mint Mesotitsch, aki náluk sokkal gyorsabban lőtt, így ismét három tagúra bővült az élmezőny. A kör vesztese Lars Berger volt, aki mindössze kettőt hibázott, ám gondjai akadtak fegyverével, és emiatt 1 perc 20 másodperces hátrányba, az első tízen kívülre került.

Az álló lövészethez Usztyugov vezetésével érkeztek. A kétszeres junior-világbajnok orosz hagyta el leggyorsabban a lőálllást, a szintén hibátlan Peiffernek öt másodpercet adott, akivel egyszerre végzett a póttöltényt használó Mesotitsch. Kettejük közül a hazai közönség által űzött osztrákban maradt több erő, egy km alatt felért Usztyugovra. Peiffer viszont lemaradni látszott, hátránya nyolc másodpercre nőtt, és olyannyira elkészült, hogy a kör végéhez érve már 18 másodperccel lemaradva indíthatta el váltótársát, Michael Greist. A negyedik helyen a csehek már 1 percen kívül voltak, az ötödiken pedig meglepetésre az észt váltó állt. A nagy favorit norvégok és a múlt heti győztes franciák messze lemaradva, az első tízen kívül érkeztek.

Nyikolaj Kruglov és Dominik Landertinger kéz a kézben fekhettek be első lövészetükhöz, de az osztrák szinte azonnal fel is állt, olyan gyorsan kivégezte korongjait. Kruglovnak ekkor még kettő hátra volt, de végül ő is hibátlan maradt és öt másodperccel lemaradva vehette üldözőbe Landertingert. Greis még csak ekkor kezdett el lőni, nagy sietségében egy póttölétényre szükslége volt, ezzel 35 másodpercre nőtt hátránya.

Landertinger álló lövészetéhez érve előnye már több mint tíz másodpercre duzzadt. Itt a fiatal osztrák csak egyszer rontott, nem úgy Kruglov, aki felhasználta mindhárom póttöltényét, sőt még egy büntetőkörre is ki kellett mennie. Greis viszont tartani tudta a távolságot, és 37 másodperccel Landertinger mögött kezdhette utolsó körét, Kruglov 56 mp hátránnyal vissza tudott jönni a harmadik helyre.

Az osztrákok befejező embere, Cristoph Sumann megnyugtató 50 másodperces előnnyel és azzal a tudattal kezdhette meg a verseny utolsó szakaszát, hogy első számú üldözője a rutinosnak épp nem nevezhető, 21 esztendős Simon Schempp volt, a harmadik helyen váltó oroszok pedig már 1 perc 8 másodperccel lemaradva érkeztek. Maxim Csudovon már a csoda sem nagyon segíthetett, de a második hely megszererzése reális célnak tűnt. A negyedik helyre időközben a fehérorosz váltó jött fel, az 5. helyért pedig a svédek és a semmiből előkerülő franciák pályázhattak a legnagyobb eséllyel.

Sumann fekvő lövészete előtt még ki is fújhatta magát, de egy korongot fent hagyott. Sőt kis híján büntetőkör lett a vége, mert csak a harmadik póttöltényével sikerült eltűntetnie a tábláról, így a hibátlan Schempp és Csudov fél percen belülre tudtak kerülni hozzá képest. Az eddig remeklő fehéroroszok csúnyán ellőtték magukat, a negyedik helyre a svédek jöttek fel, ötödikként a franciák következtek, bár Martin Fourcade-nak is akadtak gondjai a célzással, ám kevesebb, mint az őt üldöző amerikai és svájci versenyzőnek.

A mindent eldöntő utolsó lövészethez Sumann félperces előnnyel állhatott neki. Első négy korongját villámgyorsan leszedte, ötödjére hibázott, de belefért. Hatalmas hangrobbanás kísérte, amikor póttölténye betalált, és száguldhatott a cél felé. Schempp és Csudov is egyet-egyet rontott, de az orosz öt másodperccel gyorsabban végzett. A negyedik helyért a franciák és a svédek öldöklő csatát vívtak. Fourcade és CJ Bergmann is hibátlanul célzott, teljesen egyszerre kezdhették futni utolsó körüket.

Sumann az osztrák lobogóval a kezében síelt át a célvonalon, mögötte második helyren Csudov érkezett be, a dobogó harmadik fokára pedig Schempp hozta be a németeket. A negyedik helyért Martin Fourcade-nak nem mindennapi menekülést kellett bemutatnia, ugyanis elképesztő hajrát vitt véghez mögötte Emil Hegle Svendsen, ötödik helyet szerezve Norvégiának, hatodikként pedig a svédek végeztek.

A jövő héten a szlovéniai Pokljukában folytatódik a világkupa, amelyben december 15. és 20-a között egyéni, sprint és üldözéses versenyeket rendeznek.


VILÁGKUPA-VERSENY, HOCHFILZEN
Férfi váltó (4x7.5 km)
1. Ausztria (Simon Eder, Daniel Mesotitsch, Dominik Landertinger, Christoph Sumann) 1:16:13.19
2. Oroszország (Ivan Cserezov, Jevgenyij Usztjugov, Nyikolaj Kruglov, Makszim Csudov) 1:16:38.86
3. Németország (Christoph Stephan, Arnd Peiffer, Michael Greis, Simon Schempp) 1:16:45.10

 

1 komment

Címkék: biatlon biatlon világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr641605049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BBali06 2009.12.17. 18:53:09

Egy picit későn írtam meg a cikket, de megvan.
süti beállítások módosítása