HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Ki állítja meg Ole Einar Bjoerndalen-t?

2009.11.30. 21:38 :: BBali06

December 2-án, szerdán elkezdődik a várva várt biatlonszezon. Az idei szezon érdekesebb lehet mint a tavalyi, hiszen lehet hogy többen inkább a téli Olimpia felkészülésének használják fel  az idény első versenyeit,  amely az említett olimpia előtt 5 helyszínen kerül megrendezésre.

Északon indulnak el a versenyzők, Östersundban, ahol tavaly Michael Greis, Emil Svendsen és Tomasz Sikora nyert. Ebből kiderül, hogy az összetett nyertese Ole Einar Bjoerndalen nem tudott nyerni az első versenyen. Dobogós helyen így is végzett, az üldözéses versenyben Sikora mögött, kevesebb mint három másodperc hátránnyal a második helyen ért célba. Greis az egyéni, Svendsen a sprint versenyben diadalmaskodott.

A nőknél Helena Jonsson , a kínai Wang, és Martina Glagow győzött.

És egy kicsit nézzük a szabályokat! A biatlon jellegzetessége, hogy nem mindig az nyer, aki a legjobban fut. Erre a magyar név is utal, azaz a sí övészet. Körönként egy lövészet van, öt karikát kell eltalálni 20 méterről. Ennek oka, hogy ha valaki hibázik egyet, az plusz még megy 100 méter büntetőkört fut, aki kettőt ront, az két kört fut,és így tovább.  Ez plusz időhátrányt jelent, ami inkább az egyéni versenyekben hátrány. Ekkor megy ugyanis az idő, és aki hibátlanul lő, annak igen nagy az esélye, hogy nyer.  

A biatlonban négy szám van, általában ebből egy versenyhétvégén hármat mennek le a versenyzők. Az egyéni versenyen 20 kilométert futnak a  férfiak (a nőknél 15), a sprintben  10 kilométert (7,5), az üldözésesben 12, 5 (10), míg a tömegrajtosnál a  férfiak 15, a nők 12, 5 kilométert mennek. A sprint és az egyéni (mint utóbbi nevéből is kiderül) egyéni, azaz egyéni indításos, míg az utóbbi kettő más specialitású. Az üldözéses versenyben az egyéni  versenyben elért hátrányok szerint indulnak, a legjobb 60, míg a tömegrajtosnál az ezen elért legjobb 30 versenyző egyszerre indul a rajvonalról.

Az idei év legnagyobb esélyese szintén Ole Einar Bjoerndalen, de honfitársa, egyaránt tanítvány, Emil Hegle Svendsen is az esélyesek között vannak. ha Greis nem sérült, akár meglepetést is szerezhet, az oroszok közül maxim Csudov lehet az esélyes .

Tehát már szerdán, a női egyéni versennyel elkezdődik a  biatlonszezon. A versenyeket az Eurosport élőben közvetíti.

Nem szabad figyelmen kívül hagynia  doppingeseteket sem, ugyanis két orosz versenyző, Albina Ahatova és Jeketyerina Jurijeva egyaránt kétéves eltiltást kapott doppingolás miatt. A férfiaknál is van eltiltott, Dimitrij Jarosenko kapott szintén két évet.

 

komment · 1 trackback

Címkék: előzetes köszöntő biatlon

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr381564993

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Assurances Jeunes Conducteurs Pas Cher 2019.04.04. 13:18:39

Interjú a Sátánnal I. - Realista utópia

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása