HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Tina is "aMAZEing"

2012.11.25. 15:21 :: Dave985


Bombaformának örvend idén Tina Maze, a szlovénok klasszisa Sölden után tegnap Aspenben is világbajnoki számában okította a szakág legjobbjait, csaknem egy egész másodperccel verte az egyébként szintén nagyszerű szezonkezdetet produkáló Kathrin Zettelt. Az idénynyitós bukás után dobogós helyezéssel javított az olimpiai bajnok, Viktoria Rebensburg csak kevéssel előzte meg a svájciak üdvöskéjét, Lara Gutot, akinek négy éve nem volt ennyire jól sikerült óriás-műlesikló versenye. A rejtélyes betegsége után visszatérő Lindsey Vonn kiszorult a legjobb húszból is, a mai szlalomon pedig rajthoz sem áll, így jelenlegi 240 pontos hátránya könnyen három győzelmet meghaladó mértékűre nőhet a Lake Louise-i gyors hétvége előtt.

A Formula – 1-es idényzáró árnyékában kikerültek a fókuszpontból a téli sportok, ezen belül az alpesi síelés, nem tagadjuk, kicsit még nálunk is, most azonban igyekszünk felidézni a tegnap este történteket, elsőként a szezon második női óriás-műlesiklását.

Tina Maze eksztázisban nyitotta az új évadot, simán győzött Söldenben, majd csak kevéssel szorult le a dobogóról a távoli Lappföldön. Mindeközben Lindsey Vonn pont nélkül várhatta a kvázi hazai versenyeket, az amerikaiak csillaga ráadásul egy rejtélyes gyomorbetegség folytán gyakori vendége volt a Vail-e kórháznak. Az újabban popénekesnőként is elismert, hazájában játszási rekordokat döntögető szlovén kicsattanó erővel utazott a tengerentúlra, korai, vagy sem, ő már most az Összetett Világkupa elsőséget szemelte ki magának.

Aspen városát egykoron a coloradói aranyláz hozta létre – a bányászok mintájára most a világ legjobb sízőnői is aranyra vágyva érkeztek oda. A Lake Louise-i fagymizériához képest a hölgyek szinte mondhatni langyos időben, -5 °C körüli hőmérséklet mellett, borús időben csúszhattak le az aspeni telep korábbi igazgatójának feleségéről elkeresztelt Ruthie’s Run-on.

Maze Aspen 2012.jpg

A söldeni kettős dobogó után hasonlóan remek szereplésben bíztak az osztrákok, ennek megfelelően edzőjük igencsak komplikált pályát álmodott meg délelőtt. Olyannyira, hogy még Viktoria Rebensburg (5.) is megszenvedett vele. Egyszeriben a kiesés szélére is sodródott, de nagyot mentett, de így hiába a jó pozíció, a tőle mindenkor elvárt győzelemtől nagyon távol került. Ez kiemelten Tina Mazének (1.) volt köszönhető, a szlovén lány rendkívül energikus, nagyfokú magabiztosságról árulkodó menetével alaposan feladta a leckét a többieknek, az olimpiai bajnok németnek másfél másodpercet osztott ki. Lindsey Vonn (10.) harmadik csúszása sem idézte egy pillanatában sem tavalyi lehengerlő óriás-műlesiklásait, ehhez képest pillanatnyi TOP-10-es pozíciója még hízelgő is volt ránézve. Federica Brignone túl sokat vállalt, Sölden után újra helyezetlenül zárt. Egy, s csak egy leány volt talpon a festői szépségű turistaparadicsomban, Anna Fenninger (2.) mindössze 12 századdal maradt el a listavezetőtől, most lelőjük a poént, mindenki más kiszorult másodpercen kívülre. Tessa Worley (12.) meg egyenesen két szekundumot kapott, számára már csak a kármentés szerepelhetett tervben. A ranglista élcsoportját Elisabeth Görgl (6.), Rebensburg kaliberű menetével.

A legjobb három névsora eztán már nem változott, igaz, számos emlékezetes menettel lehettünk gazdagabbak. Denise Karbon (7.), majd Irene Curtoni (4.) kiköszörülte a csorbát, reményteljes délutánban bízhattak az olaszok. Legjobb tízbe került még a papírformát igazolva Stefanie Köhle (8.), Lara Gut (9.) délelőtti szereplése viszont egyértelműen a meglepetés kategóriába sorolandó. Höfl-Riesch, Weirather és Mölgg is bukott az első futamban, hasonlóan Marlies Schildhez, az osztrákok zseniális műlesiklója aztán az idén életbe léptetett szabályt megszegve továbbsíelte a távot. A kizárást nem követte pénzbüntetés. Három negyvenen túli rajtszámmal indult síelő is továbblépett, Ruíz Castillo és Fischbacher mellett Mikaela Shiffrin szerepelt a legjobban, a 18. helyről várhatta a folytatást. Szoros volt egyébiránt a versenyt, ha az első kettőt nem nézzük, két és fél percen belül lehetett csak második futamot síelni.

 

A második futam pályáját az olaszok trénere tűzte, valamivel ritmusosabbra, mint osztrák kollégája. Lotte Smiseth Sejersted (26.) újabb fontos VK- és ranglistapontokkal gazdagította volna markát, ehelyett gyorsan kiszorult a pályáról. Mászott egy keveset, célba ért, de negyed perces hátrányért alpesi síben nem osztanak pontokat. Taïna Barioz (7.) tökéletesen sáfárkodott a szűzpálya adta lehetőségekkel, megsíelte a toronymagasan legjobb délutáni pályát, meg sem állt a TOP-10-ig. Kármentés a javából! Jó darabig nem veszélyeztették vezető helyét. A német Hronek kaput tévesztett, Ruíz Castillo (20.) csak vendégként szerepel óriás-műlesiklásban (igaz, mind eredményesebben), Lena Dürr (19.) és Ana Drev (18.) érezhetően a biztonságot tartotta szem előtt.

A Fanchini- lányok családi összecsapását az idősebbik, Nadia (16.) nyerte Sabrina (22.) előtt, kettejük közt Brem (24.) zaklatott siklása szomorította az osztrákokat, melyre csak még egy lapáttal rátett Fischbacher korai búcsúja. Lindell-Vikarby (25.) produkcióját is nyugodtan belesorolhatjuk a rontott csúszások közé, Dominique Gisin (12.) ugyanakkor újabb masszív pontszerzéssel javított rajtszámot. Mikaela Shiffrint (9.) lassan óriásban is számításba kell vennünk, most épp 42-es rajtszámmal érte el karrierje messze legjobb szakági eredményét. Bő egy tizeddel szorult le a pillanatnyi első helyről az ifjú amerikai.

Egymásnak adták át a stafétát az észak-amerikai síelők, Gagnon (23.) valahogy elfogyott délutánra, Julie Mancuso (15.) sem váltotta meg a világot, gyakorlatilag megőrizte előzőleg kivívott pozícióját. Hasonlóan Marie-Pier Préfontaine-hez (13.), igaz, a kanadai aligha búslakodott emiatt, elvégre második legjobb VK- szereplését sikerült felmutatnia. Marmottan (14.), majd Kirchgasser (11.) – még mindig alig több mint egy másodperces – előnye is hamarjában tovatűnt, Tessa Worley (6.) törte meg végre a monotóniát, jó két tizeddel valahogy be tudott férfi honfitársa elé. Tanja Poutiainen (10.) ma sem volt igazán átütő, de hát tőle badarság többet remélni óriásban.

Lindsey Vonn (21.) esze a jelek szerint félig-meddig már Lake Louise-ban járt. Kapkodós kanyarvételek, több durva hiba jellemezte menetét. Jócskán visszaesett, így három szám után mindössze 10 ponttal áll összetettben. Lara Gut (4.) ellenben elkapta végre a fonalat, nagyságrendileg hozta Worley menetét, vagyis délelőttről hozott előnyével a dobogó küszöbére került. Köhle (17.) indiszponált siklását Karbon kiesése követte, s miután Görgl (7.) sem tudta megismételni az előző években hozott színvonalat, már csak három rivális csúszását kellett végigizgulnia.

Viktoria Rebensburg (3.) összeszedte magát, gyakorlatilag megtartotta a svájcival szembeni minimális előnyét, ez döntött a dobogó alsó fokának sorsáról. Irene Curtoni (5.) két parádés szakasz után a végére elvesztette a fonalat, összejött ugyan a második legjobb VK- eredmény, ám csalódottsága messzemenőkig érthető volt a célban, nagy esélyt packázott el. Kathrin Zettel (2.) már nem tűrt ellentmondást, csont nélkül átvette a vezetést, felgyülemlett hátránya azonban túl nagy volt ahhoz, hogy reálisan bízzon a hőn áhított sikerben. A honfitársa mindenesetre egy lépéssel közelebb segítette ehhez, Anna Fenninger a kelleténél többet reszkírozott, belső lécével megcsúszott a pálya első harmadában. Tina Mazét (1.) nem lehetett megfogni, középső szektorban még növelni is tudta előnyét, a célba 9 tizeddel hamarabb érkezett, mint osztrák vetélytársa.

 Maze Zettel Rebensburg Aspen 2012.jpg

Tina Maze jubilált, karrierje 40. Világkupa-dobogóját szerezte Aspenben, ez volt a 13. győzelme a VK- sorozatban. Ha ma sem múlja alul magát, könnyedén 300 pontos előnnyel érkezhet a kritikus Lake Louise-i gyorsasági hétvégére.

Immáron kijelenthetjük, Kathrin Zettel visszatért a legjobbak közé, sérülések és betegségek után visszanyerte önbizalmát. Minden adott a sikerhez, csak épp újabban a szlovént lehetetlenség megfogni. Ez volt a 39. dobogós helyezése.

A söldeni fiaskó után szépen kozmetikázott Viktoria Rebensburg, jelezte igényét a szakági kristálygömbre, igaz, jelen állapotában jócskán el van maradva az előbbi kettőtől. Az olimpiai bajnoknő 14. pódiumánál tart.

A verseny részletes statisztikája az alábbi linken keresztül érhető el.

Az aspeni program ma szlalommal ér véget, Marlies Schild másodjára tesz kísérletet Vreni Schneider rekordjának beállítására. A férfiak szuperóriás-műlesiklásban bizonyítanak. Az eseményekről – kiegészülve a tegnapi lesiklással – várhatóan beszámolunk a napokban.

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa óriás műlesiklás 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr364924621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása