HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Feuz vs. Hirscher: két fiatal kiélezett küzdelme a kristálygömbért (Előzetes)

2012.03.13. 18:39 :: Dave985

Feuz_Hirscher.jpg

Hosszú, fáradságos szezon ér véget e héten a világ legjobb alpesi síelői számára. Az október végén megrendezésre került söldeni idénynyitó óta a hölgyek 33, a férfiak nem kevesebb, mint 40 versenyen vehettek részt, attól függően, ki mennyi szakágban jelezte indulási szándékát. A tavalyi szezonnal ellentétben brutális bukások szerencsére nem borzolták a kedélyeket, kisebb-nagyobb sérülések miatt azonban alaposan megtizedelődött a mezőny így március közepére. Az ausztriai Schladmingban a sportág – szó szoros értelmében vett – krémje csap össze, így a kiélezett, felejthetetlen versenyek sora szerdától garantáltnak látszik. Míg előző évben a hölgyeknél vártunk pattanásig feszült végjátékot, idén az a legnagyobb kérdés, hogy vajon sikerül-e Lindsey Vonn-nak áttörnie a 2000 pontos álomhatárt, így e téren is rekordot dönteni. Mind a szakágak, mind az összetett tekintetében a férfiaknál várhatók valódi izgalmak, minden emberi számítás szerint Marcel Hirscher és Beat Feuz párharca dönt a nagyobb kristálygömb sorsáról. A szezon mellett két korszakos egyéniségtől is búcsút veszünk: a férfiaknál Didier Cuche, a hölgyeknél Anja Pärson akasztja szögre síléceit.

1993 óta hagyomány, hogy az Alpesi Sí Világkupa utolsó fordulójában amolyan mini-világbajnokságot rendez a nemzetközi szövetség, melynek keretében a kombináció kivételével valamennyi szakágban sor kerül az utolsó megmérettetésre, négy napon belül mindkét nem számára. 2006 óta csapatversennyel is megbolondítják a programot, amit idén először nem a végére ütemeztek, pénteken kerül sorra. A némileg egyedi szabályokba nem mennénk részletesen bele. Közismert módon a VK- fináléra csak az aktuális szakági tabella legjobb 25 helyezettje kap meghívót, kiegészülve a regnáló junior-világbajnokkal, valamint – ha élnek vele – az összetettben 500 pont fölé jutó versenyzőkkel. A létszámot nem töltik fel, magyarán, ha valamelyik TOP-25-ös versenyző formahanyatlás, sérülés, betegség, stb,, miatt nem tud elindulni, fogyatkozik a mezőny. A „mezei” VK- versenyekkel ellentétben itt nem a legjobb harminc, hanem csak a TOP-15 kap pontot a megszokott leosztásban.

utazas_schladming_1263198946.jpg

A Világkupa-döntő helyszínéről, röviden (repens):

 

Schladming egy kicsi, kevesebb mint 4.500 lakosú bányásztelepülés Ausztria közepén, Stájerország nyugati részén, Liezen körzetében. A 745 méter átlagmagasságban fekvő falucska felett húzódik az ország egyik legnépszerűbb síterepe, a Planai.

Hatüléses felvonó visz fel a hegytetőre, amelynek lejtőin a pirostól a kék pályákig valamennyi kategória számára alkalmas körülményeket találhat a szépszámú látogatósereg. A Planai mellett még egy hegy található a falucska területén, a Hochwurzen hasonlóan kiépített sítereppé vált, mint szomszédja. 2008-ban derült ki, hogy Schladming adhat otthont a 2013-as Alpesi Sí Világbajnokságnak, ennek főpróbája lesz a mostani Világkupa-döntő.

A nyári hónapokban is pezseg a sportélet a településen. Nagyobb úszókomplexumot is kialakítottak Schladmingban, ám amiről jóval ismertebb, az a kerékpározás, egész pontosan a mountainbike. 2004 óta a hegyikerékpáros Világkupa állandó helyszíne volt, 2008-ban Vk-döntőnek is helyet adott. 2010-ben, épp a sí VB kapcsán szükséges átépítések miatt a versenyt áthelyezték Leogangba.

1973 óta rendeznek Világkupa-fordulót a stájer településen, eleinte lesiklásban, mára csak szlalomban, az osztrákok többnyire domináltak eddig a hazai pályán. A Planai királya Benni Raich 4 győzelemmel, Mario Matt és Reinfried Herbst 2-2, Manfred Pranger 1 alkalommal győzött Schladmingban. Az osztrákok dominanciáját 2011-ben megtörte ugyan Jean-Baptiste Grange, azonban idén ismét osztrák győzött: Marcel Hirscher személyében. A hagyományos, villanyfényes, januári éjjeli szlalomot viszont nem lehet összehasonlítani sem azzal, ami most vár a mezőnyre – még szlalomban sem, hisz teljesen mások lesznek a körülmények.

Két szakági puszta formalitás, Lindsey Vonn rekordokra tör (Nők előzetese):

 

Összetett:

Múlt hétvégi Åre-i óriás-műlesikló győzelme után ténylegessé vált a nagyjából december óta bizonyosnak látszó tételmondat: Lindsey Vonn negyedik alkalommal is besöpörte az Összetett Világkupát. Korunk elsőszámú alpesi sízője ezzel megelőzte az egyformán háromszor győzedelmeskedő Petra Kronbergert, Vreni Schneidert, valamint Janica Kostelićet. Immáron egyedül minden rekordok tartója, Annemarie Moser-Pröll múlja felül az 1970-es években összehozott hat, azaz 6 elsőségével!

A kérdés inkább az, mennyi ponttal zárja az idényt Lindsey Vonn? Annyi bizonyosnak tűnik, hogy egyéni rekordját megdönti, annak a valószínűsége a nullához konvergál, hogy a hátralévő négy versenyen ne szerezzen egyetlen pontot sem (1808 pont). Ami a hölgyeket illeti, Janica Kostelić tartja a pontrekordot, a horvátok klasszisa karrierje zárásaként állította be az 1970 pontos csúcsot, mindössze 10 ponttal előzte meg akkor a svédek legendáját, Pernilla Wiberget (1996/1997). A férfiaknál – meg úgy egyáltalán – Hermann Maier minden idők legtöbb pontját kasszírozó sízője kereken 2000 pontjával. Szombati szlalomos kiesésével némiképp megnehezítette saját dolgát, bár a (kettős) csúcsdöntéshez így is elegendő lenne két győzelem a gyors számokban, s még akkor nem kalkuláltunk kiváló óriás-műlesikló formájával. Esélyeit min. 70%-ra taksálom.

Az összetett dobogósainak kiléte is biztosnak tűnik, a kérdés inkább az, melyikük mondhatja magát a „Vonn-mentes” világ bajnokának. Tina Maze csinos 111 ponttal előzi meg jelenleg a címvédésből idejekorán kiszállt Maria Höfl-Riescht. A különbség soknak tűnik, de a német határozott formajavulását elnézve nem zárható ki a helycsere, a négy számból akár háromban is minden további nélkül megverheti a szlovént. A negyedik helyért különversenyre van kilátás három sportoló között, talán Fenninger stabilitása kamatozódhat.

női összetett Schladming 2012.JPG

Lesiklás:

Lindsey Vonn zsinórban ötödik lesikló kristálygömbje egy pillanatig nem forgott veszélyben, már az első két, Lake Louise-i futamon érzékeltette vetélytársaival, mire is számíthattak. Háromszor ugyan legyőzték a leggyorsabb szakágban, Bad Kleinkirchheim-i kisiklását kivéve stabilitásába nem került porszem, végig magas szinten síelt. A dobogós pozíciók leosztása viszont még várat magára, Höfl-Riesch, Görg és az idény meglepetésembere, Tina Weirather között nincs 10 pontnyi különbség, nüánszok dönthetnek tehát az érmekről.

női lesiklás Schladming 2012.JPG

A várható rajtlista:

TOP-25, TOP-26: Lindsey Vonn, Maria Höfl-Riesch, Elisabeth Görgl, Tina Weirather, Daniela Merighetti, Julia Mancuso, Marie Marchand-Arvier, Stacey Cook, Marion Rolland, Dominique Gisin, Tina Maze, Viktoria Rebensburg, Fabienne Suter, Elena Fanchini, Andrea Fischbacher, Lara Gut, Anna Fenninger, Nadja Kamer, Johanna Schnarf, Maruša Ferk, Fränzi Aufdenblatten, Laurenne Ross, Aurélie Révillet, Alice McKennis, Leanne Smith és Lucia Recchia.

Junior-világbajnok (2011-es): Lotte Smiseth Sejersted

Összetettesek: Marlies Schild, Kathrin Zettel, Michaela Kirchgasser, Tessa Worley

 

Szuper-G:

A másik gyors szakágban furcsamód annak ellenére nem dőlt el papíron a küzdelem, hogy Lindsey Vonn hat versenyből négyet is behúzott, ezzel minden idők legeredményesebb szakági versenyzőjévé lépve elő. Bad Kleinkirchheim nagyon nem ízlett a válás előtt álló amerikainak, csak a 18. helyen végzett, Garmischban még rosszabbul járt, kiesése után pontot sem szerzett. Izgulnia persze nincs miért, hiszen a második Anna Fenningerrel szembeni előnye 94 pontra rúg, magyarán egy laza pontszerzéssel zsinórban negyedik szakági elsőségét, miközben az osztrák részéről kötelező a győzelem. A dobogó második foka az igazán kérdéses, a feltörekvő osztrák és az örök második amerikai, Julia Mancuso harcolhat meg érte. Fáj leírni, de a korábban valamennyi számban világbajnoki címet szerző Anja Pärson egyes egyedül Szuper-G-ben állhat rajthoz a VK- döntőn, ott búcsúzik el csodálóitól.

női  Szuper-G Schladming 2012.JPG

A várható rajtlista:

TOP-25: Lindsey Vonn, Anna Fenninger, Julia Mancuso, Fabienne Suter, Maria Höfl-Riesch, Tina Maze, Tina Weirather,Lara Gut, Elisabeth Görgl, Jessica Lindell-Vikarby, Daniela Merighetti, Fränzi Aufdenblatten, Martina Schild, Andrea Fischbacher, Elena Curtoni, Johanna Schnarf, Nicole Hosp, Dominique Gisin, Leanne Smith, Anja Pärson, Marie Marchand-Arvier, Veronique Hronek, Marion Rolland, Stefanie Moser, Carolina Ruíz Castillo.

Junior-világbajnok: Annie Winquist

Összetettesek: Marlies Schild, Viktoria Rebensburg, Kathrin Zettel (?), Michaela Kirchgasser (?), Tessa Worley


Óriás-műlesiklás:

Izgalmas, fordulatos, s nem utolsósorban változatos küzdelmet hozott a női óriás-műlesiklók idei szezonja. Négyen is győzni tudtak legalább egyszer, további három versenyző pedig háromszor is felállhatott a dobogóra. Az élmezőny tehát összesűrűsödött, világos tendenciaként az osztrákok fejlődését, Lindsey Vonn hirtelen előretörését, másrészről Poutiainen gyengélkedését tudjuk kiemelni. Viktoria Rebensburg címvédése puszta formalitás, amennyiben a legjobb 15 között zár, biztosan megszerzi a kristálygömböt, bármit is csinál Vonn. Az amerikai részéről viszont csak a győzelem hozhat dicsőséget, a női alpesi sí szempontjából alighanem jobban járnánk, ha ez nem jönne össze… A szakági dobogó harmadik fokáért reálisan hárman szállhatnak hóra, az erőfölény Worley, a pillanatnyi forma Maze, a stabilitás Fenninger malmára hajthatja a vizet.

női  óriás Schladming 2012.JPG

A várható rajtlista:

TOP25: Viktoria Rebensburg, Lindsey Vonn, Tessa Worley, Tina Maze, Anna Fenninger, Elisabeth Görgl, Federica Brignone, Jessica Lindell-Vikarby, Irene Curtoni, Julia Mancuso, Stefanie Köhle, Tanja Poutiainen, Taïna Barioz, Maria Höfl-Riesch, Lara Gut, Kathrin Zettel, Denise Karbon, Marlies Schild, Manuela Mölgg, Anemone Marmottan, Michaela Kirchgasser, Lena Dürr, Lisa Magdalena Agerer, Eva-Maria Brem, Giulia Gianesini.

Junior-világbajnok: Ragnhild Mowinckel

Összetettesek: Tina Weirather

Szlalom:

Műlesiklásban nem volt apelláta Marlies Schild részéről, a többszörösen megkoronázott „Szlalomkirálynő” hatszor győzött az első hét versenyen, nagyon korán lefutottá téve a szakági kristálygömbért folytatott küzdelmet. Az idő előrehaladtával így Schild lelki szemei előtt mindinkább Vreni Schneider győzelmi rekordja lebegett. Nos, az előző két forduló „gyengébb” szereplése után maximum jövőre dönthet meg a svájci legenda csúcsát, a beállítás ugyanakkor még hazai földön összejöhet. A dobogós helyekért itt is élénk hajsza folyik, Tina Maze majd’ 40 pontos előnye elégnek tűnik a betegeskedő Kirchgasserrel szemben, az osztrákok mélyről előretört kiválóságának vélhetően inkább visszafelé kell majd tekintgetnie, mivel Poutiainen, Zettel, Höfl-Riesch, sőt, akár Zuzulová sem esélytelen a legjobb három közé kerülésre. Szemlátomást generációváltás küszöbén állunk, több fiatal tehetség (svédek, kanadaiak, + Shiffrin) bontogatta idén szárnyait gyakran a közvetlen elitben, míg több egykori VK- futamgyőztes kiválóság, mint Hosp, Aubert, vagy kis híján Záhrobská be sem jutott a legjobb 25 közé, így velük nem találkozhatunk Schladmingban.

női  szlalom Schladming 2012.JPG

A várható rajtlista:

TOP-25: Marlies Schild, Tina Maze, Michaela Kirchgasser, Tanja Poutiainen, Kathrin Zettel, Maria Höfl-Riesch, Veronika Zuzulová, Frida Hansdotter, Therese Borssén, Marie-Michele Gagnon, Nastasia Noens, Lena Dürr, Manuela Mölgg, Maria Pietilä-Holmner, Erin Miełzynski, Christina Geiger, Mikaela Shiffrin, Irene Curtoni, Lindsey Vonn, Emelie Wikström, Anna Swenn-Larsson, Anne-Sophie Barthet, Resi Stiegler, Carmen Thalmann, Šárka Zahrobská.

Junior-világbajnok: Stephanie Brunner

Összetettesek: Elisabeth Görgl (?), Anna Fenninger (?), Julia Mancuso (?), Viktoria Rebensburg (?), Tina Weirather (?), Tessa Worley

 

Nyílt szakági pontversenyek, ádáz küzdelem két fiatal között az összetettért (Férfiak előzetese):

 

Összetett:

 

Idén fordult a kocka, ezúttal a férfiak versenyfutása maradt izgalmas a Világkupa-döntő előtt. Holmi matematikai fejtegetésekbe felesleges belemenni, reálisan nézve kettő, a talajtól némileg elrugaszkodva is esetleg csak négy síző közt dőlhet el a nagy kristálygömb sorsa. Nagyjából február közepéig úgy tűnt, ha tavalyhoz képest kevésbé átütő teljesítménnyel, de Ivica Kostelić azért megvédi összetett elsőségét, kombinációs dominanciája és megbízhatóan erős műlesiklása ellen nem látszott ellenszer riválisai háza tájáról. Szocsiban sérült meniszkusza miatt műteni kellett a horvát sztárt, márpedig két kihagyott hétvégével senki nem gondolhatta komolyan a horvát révbe érését. Kostelić hozzáállása is világosan kifejezte egyetlen célját: a szlalom szakági elsőség megvédését, máskülönben nyilván lebotorkált volna hóekével a moszkvai parallelen a tuti 15 pontért cserébe. Aksel Lund Svindål egy darabig, egész pontosan újévig még vezette is a tabellát, majd elmaradoztak a jó eredmények különösen gyors számokban, így hiába az utóbbi hetek megtáltosodása, a norvég ász számára esetleg a dobogó harmadik foka nézhet ki, az viszont jó eséllyel.

Bátran kijelenthetjük tehát, s ezt megerősítik a Kranjska Gorán látottak is, hogy kétesélyessé szűkült a küzdelem. Beat Feuz csalódással teli hazai versenyhétvége után, ponthátránnyal utazott Skandináviába, nem mellékesen erőteljesen fájlalta jobb térdét. Feuz átlendült nehézségein, egy holtversenyes győzelem és dobogó Szuper-G-ben, valamint egy negyedik hely lesiklásban, s menten a tabella élén találta magát tisztes pontelőny birtokában. A technikai hétvégén Marcel Hirscher már nem tudott ugyanígy úrra lenni a vállára nehezedő nyomáson, noha óriás-műlesiklásban besöpört egy dobogót, a szlalom első futamában ellene fordult Fortuna, nem ért célba.

Kettejük specifikumát észben tartva a képlet egyszerű: amennyiben Feuz mindkét gyors számban dobogóra áll, egy év után szinte biztosan visszaszerzi Svájcnak a nagy kristálygömböt, 175 pontot aligha fordít rajta az osztrák a két technikai szakágban. Ne feledjük, Feuz óriás-műlesiklásban is potenciális pontszerzőnek számít, még ha utóbbi két alkalommal ezt nem is igazolta. Az időjárás könnyen keresztülhúzhat minden számítást, az erős szél betehet a gyors számoknak.

férfi összetett Schladming 2012.JPG

 

Lesiklás:

A királykategória idén is svájci-osztrák különversenyt hozott, annak ellenére is, hogy Théaux, Miller és a kanadaiak részéről is feljegyezhettünk egy-egy villanást. Január közepéig Feuz, majd egy hónapon át Cuche tűnt favoritnak, a kiegyensúlyozottság (minden futamon a legjobb 8 között végzett) és kvitfjelli győzelme után most mégis Klaus Kröll sikerére lehet fogadni a legkisebb oddsszal.  Nincs más dolga az osztráknak, mint dobogóra állnia, ez esetben biztosan megszerzi élete első szakági kristálygömbjét, Feuz-zal szemben egy negyedik hely is elég az üdvösséghez. A két svájci versenyfutása Feuz-tól vehet el fontos pontokat az összetettért folyóharcban.

férfi lesiklás Schladming 2012.JPG

A várható rajtlista:

TOP-25: Klaus Kröll, Didier Cuche, Beat Feuz, Bode Miller, Romed Baumann, Erik Guay, Hannes Reichelt, Johan Clarey, Aksel Lund Svindål, Joachim Puchner, Jan Hudec, Adrien Théaux, Dominik Paris, Didier Défago, Benjamin Thomsen, Christof Innerhofer, Kjetil Jansrud, Patrick Küng, Carlo Janka, Andrej Šporn, Peter Fill, Yannick Bertrand, Marc Gisin, Max Franz, Georg Streitberger.

Junior-világbajnok: Ryan Cochran-Siegle

Összetettesek: Marcel Hirscher, Ivica Kostelić, Ted Ligety, Alexis Pinturault, Benjamin Raich

Szuper-G:

Nehéz eldönteni, melyik gyorsasági szakágban van nagyobb esélye kristálygömbbel búcsúzni Didier Cuche-nek. Szuperóriás-műlesiklásban sem garantál semmit egy esetleges győzelem, Aksel Lund Svindål 42 pontos előnye ügyesen beosztható, különösen, ha a szakágra oly jellemző változatos eredményeket nézzük. Nyolc versenyen hét győztest avattak, a sízők zöme rapszodikusan teljesített, a legmegbízhatóbb talán a norvég volt, nem véletlenül várhatja legkedvezőbb pozícióból a szezonzárót. A szituáció kísértetiesen hasonlít a lesikláséhoz, az éllovast követő két svájci között itt is három pont a hézag, elvileg mindketten elhódíthatják a szakági elsőséget. Reális dobogóeséllyel senki más nem bír rajtuk kívül.

férfi Szuper-G Schladming 2012.JPG

A várható rajtlista:

TOP-25: Aksel Lund Svindål, Didier Cuche, Beat Feuz, Kjetil Jansrud, Klaus Kröll, Jan Hudec, Adrien Théaux, Benjamin Raich, Joachim Puchner, Hannes Reichelt, Erik Guay, Max Franz, Matthias Mayer, Bode Miller, Andreas Romar, Sandro Viletta, Christof Innerhofer, Didier Défago, Georg Streitberger, Silvan Zurbriggen, Romed Baumann, Matteo Marsaglia, Andrew Weibrecht, Peter Fill, Stephan Keppler.

Junior-világbajnok: Ralph Weber

Összetettesek: Marcel Hirscher (?), Ivica Kostelić (?), Ted Ligety (?), Alexis Pinturault (?)

Óriás-műlesiklás:

Számomra az idény legnagyobb negatív meglepetése az a visszaesés, amit Ted Ligety mutatott az észak-amerikai túra után Európában, már ami specialitásának számító szakágát illeti. Az utóbbi négy szezonban három elsőséget is besöprő amerikai világbajnok múlt hétvégi meggyőző sikerét megelőzően még csak dobogóra sem állt. Ezek után nem meglepő, hogy az ez alatt négy pódiumot is jegyző, háromszoros győztes Hirscher elhúzott tőle, a 92 pontos különbség formasággá egyszerűsíti a szezonzárót. A zseniális utolsó három hónapot produkáló Max Blardone harmadik helye sem forog veszélyben. De a fiatalok már a spájzban vannak, Pinturault mellett Dopferre és Mathisra is figyelnünk kell a következő években.

férfi óriás Schladming 2012.JPG

A várható rajtlista:

TOP-25: Marcel Hirscher, Ted Ligety, Massimiliano Blardone, Alexis Pinturault, Philipp Schörghofer, Hannes Reichelt, Fritz Dopfer, Aksel Lund Svindål, Kjetil Jansrud, Cyprien Richard, Davide Simoncelli, Thomas Fanara, Benjamin Raich, Carlo Janka, Marcus Sandell, Steve Missilier, Didier Défago, Romed Baumann, Marcel Mathis, Jean-Baptiste Grange, Ivica Kostelić, Giovanni Borsotti, Manfred Mölgg, Matts Olsson, Truls Ove Karlsen.

Junior-világbajnok: Henrik Kristoffersen

Összetettesek: Beat Feuz, Didier Cuche (?), Klaus Kröll, André Myhrer (?), Bode Miller, Adrien Théaux (?), Erik Guay.

 

Szlalom:

Érdekes szezonzáróra van kilátás, a legrövidebb szám két legnagyobb esélyese között mindössze 50 pont a távolság, de elnézve Kostelić előző hétvégi formáját, könnyen elképzelhető, hogy Hirscher esetleges győzelme aranyat érne, mert hirtelen nagy javuláson kell átesnie a horvátnak ahhoz, hogy dobogón végezzen. André Myhrer is könnyen feltűnhet nevető harmadikként, Hirschert például egy győzelemmel, vagy második hellyel is megelőzné, s ha Ivica ismét 10-en kívül zárna…

férfi szlalom Schladming 2012.JPG

A várható rajtlista:

TOP-25, TOP-26: Ivica Kostelić, Marcel Hirscher, André Myhrer, Cristian Deville, Stefano Gross, Felix Neureuther, Mario Matt, Fritz Dopfer, Manfred Pranger, Jens Byggmark, Giuliano Razzoli, Mattias Hargin, Patrick Thaler, Benjamin Raich, Mitja Valenčič, Ted Ligety, Alexis Pinturault, Nolan Kasper, Steve Missilier, Juasza Naoki, Jean-Baptiste Grange, Markus Larsson, Michael Janyk, Reinfried Herbst, Manfred Mölgg, Axel Bäck.

Junior-világbajnok: Santeri Paloniemi

Összetettesek: Beat Feuz (?), Aksel Lund Svindål (?), Didier Cuche (?), Klaus Kröll, Hannes Reichelt, Kjetil Jansrud, Romed Baumann, Bode Miller, Adrien Théaux, Erik Guay.

 

 

Végezetül, íme, szerkesztőbrigádunk véleménye 5 kérdés alapján:

 

1. Beat Feuz, vagy Marcel Hirscher?

Dave: Kvitfjell előtt egészen másról voltam meggyőződve. Ha megrendezik a két gyors számot, Feuz győzelméhez nem igen férhet kérdés szerintem.

Zsuzsi: Nekem szimpatikusabb a svájci, szeretném, ha ő nyerne. Szerintem menni fog neki, mintha Hirscher mostanában nehezebben kezelné a feszültséget.

contador: Valami azt súgja, hogy most sem fog osztrák versenyző összetett világkupát nyerni, mert míg Feuz megbízhatóan és stabilan versenyzik, Hirscher versenyzésében bármikor bennevan a hibázás lehetősége, éppen ezért én Feuzra teszek.

repens: Beat Feuz. Ha Hirscher, azzal kb értelmetlenné válik az alpesi sí, nem lesz más, mint egymástól teljesen független sportágak összefoglaló elnevezése. Egyszer próbál lejönni egy kifejezetten kanyargós szuper-G pályán, és attól is tele a gatya...

2. Gazdagodik-e legalább egy kristálygömbbel a búcsúzó Didier Cuche?

Dave: Mai esése után Svindålt felülmúlhatja, arról már kevésbé vagyok meggyőződve, hogy Feuz-t is. Lesiklásban szerintem behúzza Kröll az elsőséget.

Zsuzsi: Hát, nagyon bízom benne, és minden esélyt meg is adnék neki. Az ő visszavonulását nagyon sajnálom.

contador: A kérdésre a válaszom: Igen, Cuche a lesikló-kristálygömböt teheti be a vitrinjébe (már ha még van hely abban a vitrinben)

repens: Nem - pedig örülnék neki. De túl nagy a hátrány, és a labancok úgyis kicsit megbillentik a hazai pályát, ha arról van szó... Svindål pedig össze fogja kapni magát arra az egy szuper-G-re.

3. Megdönti-e Hermann Maier 2000 pontos csúcsát Lindsey Vonn?

Dave: 200 pont kvázi három verseny alatt? Nem egy lehetetlen küldetés őt ismerve. Én mégis inkább a nemleges válaszra hajlok.

Zsuzsi: Szerintem nem.

contador: Nem fogja. Leginkább azért gondolom így, mert Maria Riesch a kedvencem, és ő fogja ezt a rekordot megdönteni a következő szezonban. :)

repens: Sajnos igen. Küldjön csokit a léce gyártójának, sokat. :P

4. Ki lesz idén a szlalom királya: a rengeteget kockáztató Hirscher, a visszatért Kostelić, vagy a megbízható Myhrer?

Dave: André Myhrer.

Zsuzsi: Kostelićben nem hiszek, nincs akkora lendületben. Hirscher kicsit kiszámíthatatlan, vagy kiesik, vagy győz, és ennek lehet a nevető harmadikja Myhrer. Ha muszáj tippelni, akkor azonban Hirscher.

contador: Tekintve, hogy Hirschernek legalább harmadiknak kell lennie a versenyen úgy, hogy Ivica közben nem szerez pontot, inkább a horvátra tennék. Szerintem Myhrer túlkésőn ébredt, ő már nem fog tudni beleszólni ebbe.

repens: Remélem, Ivica... De ahhoz Hirschernek ki kell esnie, mert a formája szörnyű.

5. Miként értékeled Anja Pärson visszavonulását?

Dave: Évek óta napirenden volt nála ez a döntés, annyira nem lep meg. Ugyanakkor nagy szívfájdalom egy ilyen kaliberű klasszist búcsúztatni, titkon bíztam benne, hogy még Szocsiig kitart.

Zsuzsi: Sajnálom, de az utóbbi időben már nem gazán szólt bele a "nagyok" dolgába. Valószínűleg belefáradt már az egészbe, csodálom, hogy ennyi ideig, ennyi győzelem után még mindig talált valami kihívást, ami a sok sérülést és csalódást is képes volt felülírni. Bár nem tartozott a kedvenceim közé, de az eredményei azért önmagukért beszélnek.

contador: Hááááát...Én is azon a véleményen vagyok, hogy már tavaly vissza kellett volna vonulnia, ennek az évnek már nem volt túl sok értelme.

repens: Nagy kár, hogy nem előbb tette. Az idei évével csak hülyét csinált magából, nem így kellett volna búcsúzni egy ekkora sízőnek...

Szólj hozzá!

Címkék: előzetes alpesi sí alpesi sí világkupa 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr664314573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása