HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Myhrer lett Kranjska Gora nyertese, Hirscher a vesztese

2012.03.11. 13:35 :: repens

Myhrer (2) Kranjska Gora SL 2012.JPG

Kranjska Gorán férfi műlesiklással zárult az alpesi sízők hétvégéje, egyben ez volt az utolsó verseny a schladmingi Világkupa-döntő előtt. André Myhrer elsőként indulva nem engedte ki kezéből a vezetést, pedig a második futamban elképesztő dagonyává vált a pálya a végére. Cristian Deville is első futamos helyét őrizve lett 2., Alexis Pinturault viszont második futamával jött be a 3. helyre. Marcel Hirscher eldobta a nagy esélyt, már az első futamban kiesett, így az összetettben Beat Feuz előnnyel utazhat Schladmingba. Szakágiban pedig Ivica Kostelić, azonban a sérülése után visszatért horvát nagyon messze van korábbi formájától, az 50 pont előny is kevés lehet.

2°C-os meleg, szikrázó napsütés fogadta az első futam előtt a sízőket. 70 síző nevezett a mai versenyre, az első futam pályáját a francia David Chastan tűzhette. Fájdalom, a franciák eléggé eltűntek a szlalom élmezőnyéből...

André Myhrer nyitotta a futamot, nagyobb hiba nélkül leért. Szemre talán túl nagyokat fékezett a meredeken, ám utóbb kiderült, ezt a pályát így kellett síelni, nyerte a futamot (1.). Mario Matt nagy lendülettel vágott neki, épp csak sok volt a hiba - a középső részen egy kaput már be sem tudott venni. Marcel Hirscher azt hozta, amit nagyon sokan "vártak" tőle - mármint Ausztrián kívül: túl sokat akart, túl közel ment a kapukhoz, és a középső részen el is tévesztett egyet. Tanulva a korábbiakból ezúttal rögtön meg is állt...

Myhrer Kranjska Gora SL 2012.JPG

Stefano Gross talán a két kiesés miatt váltott óvatosabbra, simán leért, de majd 9 tizedet kapott (5.). Újabb olasz követte, Cristian Deville sokkal bátrabban jött, végig szorongatta Myhrert, a meredek alsó rész kevéssé sikerült neki (2.). Felix Neureuther érthetetlenül lassan kezdett, később is érezhetően a biztonságra ment - tőle nem ezt szoktuk meg (10.). Ivica Kostelić teher nélkül jöhetett, hozta is a szokott precíz síelést, azonban a tempó még nem volt az igazi (8.).

Manfred Pranger menete után végre célbaérésnek örülhettek az osztrákok, egészen a pálya aljáig remekül is jött, ott túlságosan lefékezett (4.). Benjamin Raich próbált kockáztatni, ám túl sok fékezés lett az ára (9.), majd Giuliano Razzoli remek középső szakasz után túl óvatos alsó szakaszt produkált (6.). Mattias Hargin is alaposan megszenvedett az alsó résszel, Kostelićet így is verte (7.). Jens Byggmark hozta a szokásos bevállalós sízést, a közepéig úgy tűnt, aggódhat Myhrer is - a pálya alján ő is kapott 4 tizedet (3.). Alighanem ebben már a kátyúk is benne voltak... Fritz Dopfer felül hatalmasat mentett, fél lábon síelt három kaput, ám a sorjázó hibák után alig bízhatott a második futamban - végül hármas holtversenyben meglett neki (29.). A franciák eddig várhattak a sajátjaikra, de rögtön ketten is sorjáztak: Jean-Baptiste Grange hiba nélkül is lefelé lógott ki a mezőnyből (21.), Steve Missillier pedig remek részidő után az alsó meredek részre érve kapura lépett.

A reklámszünet után Ted Ligety következett, nagyobb gond nélkül leért (17.). Alexis Pinturault a betliző franciák sorát gyarapította, az amerikainál így is jobbnak bizonyult (14.). Nolan Kasper a középső szakaszt jól síelte meg, felül viszont lassú volt, alul pedig elég bizonytalan (11.). Patrick Thaler láthatóan többet kockáztatott, az alsó részen viszont nagyon megszenvedett (15.). Manfred Mölgg közepes sízés után rálépett egy kapura, majd a hazaiak ásza, Mitja Valenčič számos apró hibája ellenére egész jó helyre érkezett (12.). Juasza Naoki túl nagy elánnal vetette bele magát a versenybe, nagyokat kellett fékeznie, a második futamért is aggódhatott egy ideig (23.).

Stutz Kranjska Gora SL 2012.JPG

Az újabb reklámszünetet Reinfried Herbst menete követte, rengeteg hibával a mezőny végére érkezett (20.). Michael Janyk bevállalósabb menete a sok fékezés után hasonló végeredményhez vezetett (24.), majd Axel Bäck rontotta el remek sízését egy gyengécske alsó résszel (13.). A svédek sorát Markus Larsson gyarapította tovább, érezhetően nem erőltette meg magát (19.). Brad Spence rengeteget veszített (22.), Wolfgang Hörl viszont elég biztató menetet produkált (16.). Az első 30-at első norvégként Lars Elton Myhre óriási hibák utáni kiesése, majd első svájciként Markus Vogel szenvedése zárta (28.).

30-on túli rajtszámmal remekelt az amerikai Will Brandenburg (32-essel 18.), ám a többiek jobbára csak a kiesések miatt támadt űrt tölthették be a mezőny végén. Továbblépett - immár sokadjára - Alekszander Horosilov (25.), valamint az olasz Riccardo Tonetti (26., élete 3. versenyén először sikerült továbbjutnia), az amerikai Jimmy Cochran (27.), és Dopferrel, valamint egymással is holtversenyben két cseh, Filip Trejbal és Kryštof Krýzl. A második futamban tehát tegnap után ma is 31 síző próbálkozhatott a 30 helyett - még egy apró szög az olvadozó pálya koporsójába...

Pinturault Kranjska Gora SL 2012.JPG

A második futamra tovább nőtt a hőmérséklet, a 8°C körüli érték nem sok jót ígért a későn rajtolóknak. Az olaszok számára viszont biztató előjel volt, hogy edzőjük, Angelo Weiss tűzhette a futam pályáját. Ha már előjelek: a tévénézők számára aggasztó előjelnek tűnt, hogy 10 perccel a futam rajtja előtt női sífutásban még keményen gyűrte a kilométereket a mezőny, kizárható volt, hogy időben átkapcsoljanak az alpesi síre...

Az elsőként indulóknál maradt tehát a live timing, ami Fritz Dopfer meneténél még persze csak a célbaérés tényét volt alkalmas bizonyítani (24.). Krýzl holtversenyből indulva egész jól tartotta magát, az alsó szakaszon viszont rengeteget kapott a némettől (29.). Trejbal kiváló kezdés után szintén az alsó meredeken esett vissza (28.), Vogelt pedig végre már láthattuk is.

A svájciak egyetlen reménye is szépen kezdett, utána viszont elfogyott a szufla - a cseheket így is megelőzte (27.). Cochran bevállalós sízése az első nagyobb letörésig hiba nélkülire sikeredett, utána viszont sorjáztak a fékezések, lecsúszások (25.). Tonetti elszántan vicsorgott a rajtban - talán szerencsésebb lett volna a kisebb hév, ugyanis már pár kapu után oldalán csúszott. Visszasíelt, lejött, ám elszórakozta élete első Vk-pontjait (30.). Horosilov remekül síelt, az alsó részen volt egy kisebb megtorpanása, így is átvette a vezetést (21.). Beállította legjobb műlesikló eredményét.

Janyk a felső részen fél másodpercet adott az orosznak, a középső részen is tovább növelte, az alsó részen viszont túl nagyokat fékezve 0,28-ra csökkentette előnyét (19.). Juasza már felül hátrányba került, majd kapura is lépett, Spence pedig hiába próbált közel maradni a kapukhoz, nem volt elég a sebessége (26.). Grange legalább a felső, lankásabb részen régi arcát mutatta, a meredeken aztán jöttek a gondok (20.). Herbst megbillent már a felső részen is, az alján is szenvedett, Horosilov mögé került (22.).

Larsson másodjára már nem óvatoskodott: remekül síelt az egész pályán, majd egy másodperccel vette át a vezetést (5. - öt éve nem ment ennyire jól). Brandenburg végig a svéd idejét ostromolta, végül egy tizednyi hátrányt szedett be (6. - a negyedik pontszerzése, toronymagasan legjobb szereplés). Ligety többször is egészen az oldalára dőlt, ennek ellenére csak az alsó szakaszon került hátrányba (9.). Hörl is tartotta a lépést Larssonnal az alsó részig, végül azonban még Ligetytől is kikapott (12.).

Thaler az olasz tűzésű pályán nem jött igazán jól, több kisebb rontás fél másodperces hátrányt eredményezett (14.). Pinturault láthatóan nagyon igyekezett, és bár voltak kisebb hibái, így is megőrizte előnyét a célig (3.). Bäck már felül nagyon lecsúszott, alaposan visszaesett (23.). Valenčič a hazai szurkolók buzdítása közepette alaposan bekezdett, az alsó szakaszon viszont megtorpant - itt ment el a még jobb eredmény (8.). Kasper a középső részen hajszál híján oldalára esett, másodpercen túli hátrány lett az eredménye (17.); Neureuther viszont az alsó szakaszig reménykedhetett - ott sokat kapott (7.). Raich a meredekre érve nagyon belassult, hatalmas hátrányt szedett itt össze (18.).

Kostelić a menetrendszerű reklámszünet után vághatott neki a pályának, szokatlanul nagy lendülettel, ám szokatlanul sok hibával. Érezhetően nagyon messze van a régi formájától a horvát sztár (16.)... Hargin a meredekebb szakaszokon rengeteget veszített (13.), Razzoli pedig csak Kostelićet szorította hátrébb (15.). Gross sokkal jobban jött, ám a kátyusodó pályán ő sem tudta megőrizni előnyét Pinturault-val szemben (4.). Pranger a felső részen hibátlanul síelt, a meredek már nem jött össze neki, több megtorpanással jócskán hátraesett (9.). A jelek szerint a pályamunkások nem használták ki a szünetet a pálya rendbetételére a legjobbak előtt...

Byggmark 1,26-os előnyről indult, azonban a meredeken ő sem tudott mit kezdeni a kátyúkkal és latyakkal - még Prangertől is kikapott (11.). Deville 1,47-ről indult lefelé, jól átevezett a középső részen is, végül 9 század előnnyel sikerült a célba csapnia (2.). Myhrer tartotta az olasz tempóját, alul pedig jobban csúszkált a vályúk között, fél másodperccel nyerte a versenyt (1.).

Myhrer Deville Pinturault Kranjska Gora SL 2012.JPG

André Myhrer 29 évesen, 121. Világkupa-versenyén 3. alkalommal győzött, ez volt a 13. dobogós helye. 2011-es zágrábi sikere után állhatott újra a dobogó tetejére, igaz, a mostani idényben is volt már 4 top-3-as helyezése. Cristian Deville tartja kiváló formáját, 83. versenyén 5. dobogójának örülhetett - mindet ebben az idényben szerezte a 31 éves olasz. Alexis Pinturault tovább üldözi első "hagyományos" Vk-győzelmét, hisz csak paralellvesenyen tudott eddig nyerni - 46 verseny után már 7 dobogónál jár, aligha kell soká várnia.

A verseny részletes statisztikájáért kattints a linkre!

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí szlalom kranjska gora alpesi sí világkupa 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr774309465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása