HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

A skandináv éremhalmozásba a finnek is beszálltak junior VB-n

2012.03.09. 18:20 :: repens

Finn győzelemmel zárult a férfiak műlesiklása Roccarasóban a junior világbajnokságon, Santeri Paloniemi szerezte meg az utolsó férfi verseny győzelmét. Az óriásban győző norvég Henrik Kristofferson lett a 2., míg a számot az előző két világversenyen megnyerő Reto Schmidiger  a 3. helyet szerezte meg. Elismerést érően szerepelt Kékesi Márton a zárószámban, az 1995-ös születésű magyar sportoló 143 versenyzőből a remek 38. helyen végzett.

A mai versenyre is alaposan rányomta bélyegét a meleg, az alacsony rajtszám nagy előnyt jelentett. Az elsőként induló kanadai Trevor Philp egész jól élt is az eséllyel, megőrizte győzelmi esélyeit (3.). A német Stefan Luitz még jobbat ment, meg is nyerte az első futamot (1.). 3-assal jöhetett Paloniemi, századokkal Philp mögé sorolt be (4.). Kristoffersen tovább sűrítette az élbolyt, egyetlen századdal előzte meg a kanadait (2.) - ezzel véglegessé is vált az élboly. A svájci Reto Schmidiger és a horvát Matej Vidović (22-essel!) volt még többé-kevésbé látótávolságon belül, a mezőny többi része hatalmas, bőven másodperc feletti hátrányokat szedett össze.


A második futamban persze már nem volt előny az alacsony rajtszám, a legjobbak alaposan megküzdhettek a kátyúkkal, vályúkkal, és egyéb kedves antropogén morfológiai formákkal... Kihasználta az esélyt, és nagyot ugrott előre a norvég Even Winquist (9.), az amerikai Ryan Cochran (10.) és a német Sebastian Holzmann (8.). A szlovén Žan Kranjec 21-es rajtszámával alaposan megjárta mindkét futamban, hisz elég pocsék pályán jöhetett másodjára is - így is szerzett egy remek 5. helyet. Az amerikai Robert Cone kiegyensúlyozott futamokkal zárt a 6. helyen, Vidović pedig kissé elrontott másodikkal a 7. helyre csúszott vissza.

Az előző két junior-vb-n győzedelmeskedő Reto Schmidiger is alaposan megküzdött a pályával, így is felfért végül a dobogóra (3.). Paloniemi 3 tizedes előnyről indult, több mint 1,1 másodpercet pakolt rá, nem is tudta felvenni vele a versenyt senki (1.) Philp viszont rengeteget veszített a második menete alatt, Schmidigertől is elmaradt (4.). Kristoffersen sem tudott mit kezdeni a finn futamával, sőt, a svájcival szemben is fokozatosan adogatta le előnyét - 2 tized így is maradt a végére. Már csak Luitz volt hátra, a német azonban nem jutott el a célig - kettős skandináv győzelemmel zárult a féfiak junior VB-je.

Ami a magyarokat illeti, Bujtás Csaba 110-es rajtszámmal búcsúzni kényszerült az első futamban, Kékesi Márton viszont kitett magáért. A még mindig csak 17 esztendős reménységünknek 143 induló közül a remek 38. pozícióit sikerült megszereznie, a győztestől mintegy 16 másodpercet kapott.

 

Santeri Paloniemi már a Világkupában is próbálkozgatott, a lelkes finn szurkolókon kívül azonban vélhetően nem sokan jegyezték meg a nevét. 3 verseny alatt egyszer sem jutott el a második futamig, ideje azonban még bőven van a Ruka 1993-as születésű sízőjének. Az Európa Kupában 23 verseny alatt egy dobogóig jutott, pár hete a bolgár Papmporovóban szerzett 3. helyet szlalomban. A szlalom világranglistán 11,01 FIS pontjával a 86 helyen áll - a számok alapján nem is oly meglepő az eredmény.

- "Ez volt életem versenye. Majdnem tökéletesre sikerült. Most jöhet majd Schladming, és a legvadabb álmaim valóra válnak."

A férfi szlalom végeredménye

férfi GS Roccaraso 2012.JPG

Nagy verseny folyt a hármas kombináció bajnoki címéért, az alpesi összetett aranyérmét végül Ryan Cochran-Siegle nyakába akasztották. Az amerikai tehetség amellett, hogy nyerni tudott lesiklásban, a mai szlalomban bőven erőn felül teljesített, így óriás-műlesiklásban szerzett 28. helyével együtt sem lehetett megverni ebben a műfajban. Henrik Kristoffersen a technikai számokban jeleskedett, hiszen nyert óriás-műlesiklásban, ma ezüstérmet szerzett szlalomban, lesikló 18. helyezése és nagy lemaradása miatt szorult most a második helyre. Az FIS-pontok döntöttek a jelek szerint. Egy ötödik, egy harmadik és egy 28. hellyel Zan Kranjec végzett harmadikként. Kombinációban sajnos egyik magyar sem lett értékelve, mivel Kékesi óriás-műlesiklásban, Bujtás pedig mindkét technikai számban kiesett valamelyik futam során.

férfi kombináció Roccaraso 2012.JPG

A lányok utolsó számát, vagyis a lesiklást ma sem tudták megrendezni a sűrű köd miatt, a szervezők pedig úgy döntöttek, hogy nem húznak rá még egy napot a vb-re. "Hármas kombinációban" így is bajnokot avattak, mégpedig oly módon, hogy a szlalom és az óriás-műlesiklás mellé a Szuper-G eredményeit számították bele. Ennek megfelelően a norvég Ragnhild Mowinckel győzött, óriás-aranyérme és Szuper-G- bronzérme (és szlalomos negyedik helye) után újabb arannyal gazdagodott. Második helyen honfitársa, Annie Winquist (GS 13., SL 11., SG 1.) végzett, míg a dobogó legalsó fokára a svájci Corinne Suter (GS 7., SL 12., SG 4.) állhatott fel.

női kombináció Roccaraso 2012.JPG

Éremtáblázat:

HelyOrszágAranyEzüstBronzTeljes
Egy Norvégia Norvégia 4 3 1 8
2 Egyesült Államok Egyesült Államok 2 - - 2
3 Svájc Svájc 1 3 4 8
4 Szlovénia Szlovénia 1 - 2 3
5 Ausztria Ausztria 1 - 1 2
6 Finnország Finnország 1 - - 1
7 Svédország Svédország - 2 - 2
8 Németország Németország - 1 - 1
Olaszország Olaszország - 1 - 1
10 Franciaország Franciaország - - 1 1
Szlovákia Szlovákia - - 1 1

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí szlalom magyar sportolók alpesi sí junior vb 2011/2012 roccarazo

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr34300346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása