HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Benni Raich visszatért Crans-Montanán

2012.02.25. 14:30 :: repens

A tegnapi dobogó után az osztrákok legendája, Benjamin Raich még rátett egy lapáttal: megnyerte a mai szuper-G-t Crans-Montanán, ebben a szakágban életében először győzött. A dobogó második fokára is meglepetésember állt Adrien Théaux személyében, az utolsó idényét futó Didier Cuche a 3. helyen ünnepeltethette magát a svájci közönséggel. Úgy tűnik, rendszerré válik, hogy Feuz-ot perceken át várakoztatják a rajtban, így esélytelenné téve a jó eredményre...

Maradtak a tavaszias körülmények Crans-Montanán, 6-8°C-os melegben sütkérezhettek a sízők, így a szombati szuper-G-n sem volt könnyű dolga a mezőnynek. Annak a mezőnynek, amelyben ma már nem volt ott Marcel Hirscher: az összetettet vezető osztrák köszönte szépen, egy próbálkozás után inkább hanyagolta is a gyors számokat. Szintén hiányzott a tegnap nagyot eső Sandro Viletta, az enyhe agyrázkódást szenvedő svájci érthető okokból kihagyta a mai versenyt.

Ott volt viszont a rajtban Peter Fill, ő kezdhette a mai versenyt. A mai verseny pályáját olasz edző tűzhette (jobban vigyázott a sízők épségére, mint tegnap osztrák kollégája), minimális előnyt talán ez jelentett volna Fillnek - azonban alaposan lesodródott az ívekről (14.). Matthias Mayer indult másodikként, jó pár lecsúszás és megbillenés ellenére is az élre érkezett, ugyanis a pálya alján sokkal jobb volt Fillnél (11.). Andreas Romar tegnapi kiesése után ma is megszenvedett a felső részen, alul pedig nehéz volt tartani a lépést Mayerrel (15.). Werner Heel a crans-montanai népszokásnak megfelelően gémberedhetett pár percet a rajtban indulás előtt - tegnapi önmagához képest így is egész jónak tűnt (18.). Silvan Zurbriggen viszont tegnapi önmagától alaposan elmaradt, főleg a pálya alján csúszott le az ívekről - egy napig tartott csak a régi forma (17.)...

Didier Dèfago az ugratóját alaposan elrontotta, az alsó kapuknál pedig hajszál híján hátraesett, a célbaérésnek is örülhetett (19.). Andrew Weibrecht kissé túlmozgásos stílusa sokáig bejött, a pálya alján viszont alaposan belassult (20.). Joachim Puchner széles íveken, ám nagy sebességgel síelt; az alsó kapuknál ő is közel került az eséshez, de beért, méghozzá nagy előnnyel az élre (6.). Kjetil Jansrud szemre elég csúnyán ugrott, ám az óra igazat adott neki - csak a túl szűkre sikeredett utolsó kapunál vesztette el esélyét Puchner ellen (7.). Klaus Kröll hozta a szokásos osztrák formát, azaz bejött az élre - végig vezetett, a közvetítésben nem látható felső szakaszon nyert 3 tizedet (4.).

Erik Guay már a felső szakaszon elszállt, az ugratóját is elrontotta, majd hiába talált magára, az utolsó kaput majdnem letarolta (13.). Georg Streitberger tovább folytathatta volna az osztrák sormintát az élen, azonban már a felső részen 8 tizedet kapott. Később hajszál híján közelebbről is megismerkedett a hóval, bemutatta, hogyan nem kell itt síelni (23.)... Carlo Janka már tegnap bemutatta ugyanezt, most talán az volt a célja, hogy Streitbergert is alulmúlja. Nos, ezt a célt nem sikerült elérnie (21.)... Romed Baumanntól viszont jobbat várt volna az ember - nagyokat fékezett, senkit nem előzött meg a célban (29.). Jan Hudec zárta az első 15-ös bolyt, a tegnap remeklő kanadai "puchneri" tempóban kezdett, majd fokozatosan csökkentette hátrányát, ám a pálya alján nem találta meg a legjobb nyomvonalat (5.).

A szakági legjobbak csoportját Benjamin Raich nyitotta. Remekül kezdett, tartotta a lépést Kröllel, majd még rátett egy lapáttal - több mint 4 tizeddel vette át a vezetést (1.). Hannes Reichelt nekiesett a pályának, ám ma nem ez volt a kifizetődő taktika, az utolsó kapuknál is eléggé lecsúszott (8.). Aksel Lund Svindal az ugratónál fél lábra érkezett, majd fokozatosan növelte hátrányát, közel egy másodpercet kapott (9.).

Didier Cuche hatalmas üdvrivalgás közepette vágott neki a pályának, ami csak fokozódott a Raichnál is jobb felső szakaszt látva. Utána viszont hátrányba került, az utolsó kapuk döntöttek - Raich javára (3.). Adrien Théaux a tegnapi nap után nem tűnt esélyesnek, ehhez képest remekül kezdett, hatalmas sebességet vállalt. A pálya alján kicsit lecsúszkált, Cuche elé így is befért (2.).

Beat Feuz aligha fog köszönőlevelet küldeni a pályamunkásoknak - már megint hosszan várakoztatták a rajtban, ismét nem tudni, miért. Több mint furcsa, akaratlanul is az az ember érzése, nem kedvelik a fejesek a fiatal svájcit... Meg is lett a szokásos eredmény, már felül elszállt, ma sem adták meg neki az esélyt az elfogadható eredményre (10.). Christof Innerhofer nagyon széles íveket vett, ám gyorsan jött - egy idő után viszont a lecsúszások az időben is megmutatkoztak (16.).

Yannick Bertrand következett az újabb reklámszünet után, nem volt miért aggódnia az élmezőnynek, az utolsó kapukba be sem fért. Max Franz osztrákhoz méltatlanul szerepelt, a pontszerzésre sem volt esélye, az utolsó kapukat fel is adta. Tobias Grünenfelder is lefelé lógott ki a mezőnyből, a pálya alján pedig ő is követte az előtte lévők útját - felmerült a kérdés, célba ér-e még valaki?

A bukdácsolók után Matteo Marsaglia sízése végre ismét a Világkupa szintjét idézte, a pálya középső részén még Raichot is jól elverte (12.)! Stephan Keppler jobbára csak a célbaérésnek örülhetett (24.), Mario Scheiber még ennek se, néhány kapu után térdét fogva feladta. Az első 30 induló sorát Hans Olsson zárta, a svédek egyetlen reménye inkább csak a pontszerzésért hajtott - ám számára is a kritikus utolsó előtti kapu jelentette a búcsút.

A 30-on túliak mezőnyét Alexis Pinturault nyitotta, a betegeskedő francia vérszegény menete a ponthoz is kevés volt (37.). Ted Ligety a pálya középső részét egész jól síelte, ez azért pontokkal kecsegtetett (22.). Thomas Mermillod Blondin kombinációban tudott már jól jönni, ő volt az utolsó, akire még talán fél szemmel figyelhetett Raich - már a felső szakaszt látva megnyugodhatott (30.).

A mezőny hátsóbb régióiban a kiesések domináltak, elvétve láthattunk csak célba érkezőt. Különösen kiemelendők tehát, akik nemcsak lebotorkáltak, de még pontot is szereztek ma: a két szlovén, Bostjan Kline (43-assal 25.) és Gasper Markič (44-essel 27.), az amerikai Ryan Cochran (40-essel 26.), és a francia Gauthier de Tessières (38-assal 28.). Szegény Natko Zrnčić-Dim egyetlen századra volt attól, hogy végre ne csak kombinációban szerezzen pontot (31.)...

A verseny zárásaként a nap vicce: Cristian Javier Simari Birkner az első időmérő ponthoz 0,91-es előnnyel érkezett. Úgy tűnik, a 71 induló kicsit sok volt az időmérő berendezésnek... A végére azért magához tért, a célban már majd 10 másodperces hátrányt mutatott.

Benjamin Raich 375 Világkupa versenyt, és megannyi sikert megélt, mire gyors szakágban is sikerült a dobogó legfelső fokára állnia. Ez volt élete 91. dobogója és 37. győzelme - azonban szuper-G-ben az első. Már csak a lesiklás hiányzik a kollekcióból... Adrien Théaux pályafutása 140. Vk-versenyén 6. alkalommal állhatott dobogóra, ebből 3.-szor ebben a szakágban. Didier Cuche nagy valószínűséggel életében utoljára állhatott dobogóra hazájában - ha a tőle megszokott alsó szakaszt hozza, lehetett volna győzelem is. 362 verseny alatt 67 dobogó a svájci veterán mérlege, aki a szakági versengésben 7 pontra megközelítette a vezető Svindalt. Összetettben az el sem induló Hirscher a nap győztese - küldhet pár szelet svájci csokit a szervezőknek...

A verseny részletes statisztikái itt letölthetők!

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa szuper g 2011/2012 crans montana

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr924202357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása