HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Vonn kiesése sem akadályozta meg az amerikai győzelmet Garmischban

2012.02.05. 19:00 :: repens

A várakozásoknak megfelelően amerikai győzelemmel végződött a női alpesi sízők mai szuper-G versenye is Garmischban. Mégse számítottak volna sokan erre a végeredményre: Lindsey Vonnt megtréfálta a francia edző által tűzött nyomvonal, és sokakkal (pl. Mazéval) együtt búcsúzott, a versenyt pedig Julia Mancuso nyerte. A dobogóra Anna Fenninger, és az ebben a szakágban először villantó Tina Weirather állhatott fel - a liechtensteini síző első indulóként elképesztő teljesítményt nyújtott ezen a trükkös pályán. Miklós Edit sajnos szintén a pálya áldozatává vált.

-20°C, napsütés és a francia Nicolas Burtin által kijelölt pálya fogadta a női szuper-G 54 résztvevőjét ma a Kandaharon. A szuper-G esetében ritkán törődik az ember a pályatűzéssel - a mai azonban kivétel volt. Monsieur Burtin a középső szakasz letöréséhez tűzött egészen ritmustalan nyomvonallal megtette az első lépést, hogy ő legyen a női versenyek Ante Kosteliće...

Tina Weirather menetéről mindent elmond, hogy nála még észre sem lehetett venni, mennyire nehéz teljesíteni ezt a pályát. A lesiklásban már az élmezőnybe ért liechtensteini szép csendben, gond nélkül leért - ahogy telt az idő, úgy értékelődött fel ez a teljesítmény, végül még dobogót is ért (3.)! Lotte Smiseth Sejersted jó felső szakasz után egyre több hibát vétett, végül nem fért be egy kapuba a középső szakaszon - jó néhányan követték még a példáját. Rögtön Elena Fanchini is ugyanott csúszott le, ahol a norvég, majd a már a rajt utáni kapuknál is bizonytalankodó Kajsa Kling is a szokásos helyen esett ki. Lassan felkerült a hír a startállásba, Viktoria Rebensburg már hatalmasat fékezett, így legalább sikerült bevennie a kritikus kaput, ám nagyon sokba került ez neki (20.)... Margret Altacher is nagyon széles íveket vett, majd hiába próbált más íven fordulni, a kritikus kapuba ő se fért be. Elena Curtoni első ugratója nem sikerült igazán, ám remekül vette a "trükkös kaput", élete legjobbjaként 5. helyet kapott jutalmul.

A gyengélkedő Fränzi Aufdenblatten tempója túl lassúnak tűnt, egy-két nagyobb fékezéssel is Rebensburg elé érkezett (19.). Andrea Fischbacher a felső két szakaszon kapott fél másodpercet, itt el is ment az esélye az igazán jó szereplésre (11.). Leanne Smith nem állt rajthoz, így újabb osztrák következett: Nicole Hosp is sokat, hat tizedet kapott felül, alul viszont széles ívei ellenére is tartotta a lépést Weiratherrel (12.). Martina Schild rossz első ugratója nem ígért sok jót, egyre gyűlő hátránya alá is támasztotta a sejtést (26.). Két svéd jött a folytatásban: Jessica Lindell-Vikarby gyorsabban kezdett Weirathernél, utána viszont nagy fékezésekre kényszerült (18.); majs Anja Pärson hasonlóan gyors kezdés után, a középső részt is sikerrel túlélve tévesztett íveket (14.). Johanna Schnarf túl nagy tempót vállalt, rengeteg széles ív volt az ára, ám cserében top-10-es eredmény lett a vége (8.).

A szakági menők sorát nyitó Elisabeth Görgl is fél másodpercet kapott a felső két szakasz után, ebből jó sízéssel aztán két tizedet tudott visszahozni (7.). Julia Mancuso remek felső szakasz után megbillent, de mentett, és így is növelte az előnyét - talán ő maga sem hitte volna a célban, hogy ma ez a menet lesz a legjobb (1.). Maria Höfl-Riesch jó nyomvonalon jött, ám egyszerűen nem volt elég gyors a dobogóhoz sem (4.), majd Anna Fenninger a pálya eleji félresikerült ugratója után a pálya alján hiába jött jobban Mancusónál is - később kiderült, egy győzelmet veszített el az osztrák a felső szakaszon (2.).

Lindsey Vonn előtt illedelmesen rendbetették a pályát, kb. 3 perc szünet után indulhatott. Kétélű dolog - tisztább pálya, ám elgémberedés a startgépben. Nos, a jelek szerint a második jött be jobban, bár talán nem csak ebben volt ma a hiba. Többször is szétcsúsztak a lécei, majd a trükkös kapukombinációnál túlkombinálta magát: annyira felülről akart ráfordulni, mint előtte senki, csak arra nem gondolt, hogy így az azt követő kapunál nem fér be. Lara Gut menetét látva nem mondhattunk mást: Gut volt már "besser" (13.), Tina Maze pedig nem tudta kihasználni Vonn botlását, a szokott helyen ő is kizúgott.

A reklámszünet után Regina Mader következett - más kategóriát képvisel ő, mint az élmenők, magához képest nem teljesített annyira rosszul (21.). Daniela Merighetti alig fért be egy kapuba, később is sorjáztak nagy fékezések, ám a gyors menet így is 9. helyet ért. Verena Stuffer nem kockáztatott - máshonnan nézve viszont lassú volt (27.), majd Marion Rolland gond nélkül lejött a középmezőnybe (17.). Laurenne Ross már az első ugratónál rossz helyen ért földet, ilyen hamar senkinek nem sikerült kiesnie, pedig komoly volt ma ebben a konkurencia. Veronique Hronek gyenge kezdés után a szokott helyen esett ki, majd két jó menet zárta az első 30 induló sorát. Carolina Ruiz Castillo jól síelte meg a felső részt, sajnálatja, hogy alul elég sokat veszített, így is 15. lett. Marie Marchand-Arvier-t a többi franciához hasonlóan alighanem kioktatta az edzőjük, remekül síelte meg a kritikus középső szakaszt, 6. helyre érkezett.

A 30-on túliak sorát Tessa Worley nyitotta, hajszálon múlott, hogy ő is pontszerzéssel okozzon örömet a franciáknak (32.). Az osztrák Stefanie Moser okozta a legnagyobb meglepetést a "maradékok" közül, 34-essel a 9. helyre érkezett, élete legjobbjaként. A kanadai Marie-Pier Prefontaine számára is emlékezetes marad ez a nap: élete első pontjait szerezte ebben a szakágban, ráadásul rögtön egy 16. hellyel. A franciák napját Marion Pellissier tette még szebbé (43-assal 22.), pontot szerzett még Francesca Marsaglia (36-ossal 23.), Camilla Borsotti (41-essel 24.), Nadja Kamer (42-essel 25.), Maruša Ferk (52-essel 28.), Stefanie Köhle (45-össel 29.), és tegnap után újra a monacói Alexandra Coletti (53-assal 30.).

Részideje alapján nem lett volna távol a pontszerzéstől Miklós Edit sem - futamát persze már nem láthattuk, csak sejthetjük hogy talán kicsit túlságosan is bátor volt, persze ponttal a háta mögött miért is ne lenne. Ugyanazon a szakaszon esett ki, ahol Vonn, Maze és még sokan mások.

Julia Mancuso 316. Világkupa-versenyén mindössze 6. alkalommal győzött - igaz, dobogóból már 29 van neki. Anna Fenninger 122. versenyén 8. dobogóját szerezte, és a szakági tabellán 20 pontra megközelítette a gyors számban 2008 decembere óta először kieső Lindsey Vonnt. Tina Weirather idényére lassan nincsenek jelzők, már 4 dobogónál tart. Épp tegnap elmélkedett róla jó érzékkel bíró sportriporter hölgyünk, hogy csak lesiklásban ér el szép eredményeket - mai dobogójával csattanós választ adott.

A verseny részletes statisztikája a linkre kattintva érhető el!

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa szuper g 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr104068453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása