HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Hirscher nyert, Farkas Norbert nem ért célba Schladmingban

2012.01.25. 10:00 :: repens

Az osztrákok kiköszörülték a tavaly esett csorbát, idén ismét a hazaiak szerezték meg a győzelmet a schladmingi "éjszakai" szlalomon. A Világkupa-sorozat leglátogatottabb állomásán Marcel Hirscher végre képes volt két szabályos menetre, nyert is, igaz az olasz Stefano Gross a második futamban alaposan ráijesztett. A dobogó harmadik fokára is osztrák állhatott fel, Mario Matt egyetlen századdal előzte meg Ivica Kostelićet, 5. a japán Juasza Naoki. 1993 után újra magyar sízőnek szoríthattunk, Farkas Norbert sajnos a pálya középső, meredek szakaszán elvérzett. Lesz jobb is, Norbi!

A 2013-as világbajnokság helyszínén, több tízezer szurkoló előtt rendezték a hagyományos schladmingi esti szlalomot. 1973 óta rendeznek Világkupa-fordulót a stájer településen, eleinte lesiklásban, mára csak szlalomban, az osztrákok többnyire domináltak eddig a hazai pályán. A Planai királya Benni Raich 4 győzelemmel, Mario Matt és Reinfried Herbst 2-2, Manfred Pranger 1 alkalommal győzött Schladmingban. Tavaly viszont óriási pofont kaptak a hazaiak: Jean-Baptiste Grange nyert Myhrer és Hargin előtt, az osztrákoknak pedig Raich révén csak egy 9. hely jutott. Idén ennél mindenképp jobbra számítottak - igaz, a kapukra vonatkozó szabályokat sajátságosan értelmező Marcel Hirscheren és Mario Matton kívül nem volt igazi osztrák esélyes a győzelemre.

Bennünket, magyarokat mégsem az osztrákok, a svédek, Grange vagy épp Kostelić érdekelhetett most elsősorban, hisz időtlen idők (1993) után üdvözölhettünk újra magyar férfi sízőt a Világkupában Farkas Norbert személyében. Norbi örülhetett a rajtszámát látva, hisz előzetesen nagyobb mezőnyre számított: 76-ossal indulhatott, egy zimbabwei versenyzőt soroltak mögé. Az első futam pályáját a svájci Locher (fájdalom, nincs jelenleg igazán jó helvét szlalomos), a másodikét a francia Perrin tűzhette - jó előjel lehetett volna Grange-nak.

Marcel Hirscher pedig azt tekinthette jó előjelnek, hogy ismét ő indulhatott elsőként az első futamban. Igaz, a szállingózó hó miatt ez talán nem is volt olyan nagy előny - mindenesetre hibátlannak tűnő futamot jött, ami 0,75 másodperces előnyt jelentett számára a másoik futamra (1.). André Myhrer egy századdal jobban kezdett, ám a végére túl széles ívekkel tetemes hátrányt szedett be (4.). Mario Matt is hatalmas lendülettel kezdett, ám utána többször megtorpant (2.), Felix Neureuther szokott eszeveszett tempója pedig a középső szakaszban leállást ért, a második futamban bizakodhatott volna - ha nem zárják ki. Cristian Deville a középső szakasz után még vezetett, ám nem sokkal később búcsúzott, Jean-Baptiste Grange pedig sok kisebb hibával nagy hátrányt szedett össze (13.). Ivica Kostelić lassan kezdett, még lassabban folytatta - talán túlságosan is biztonságit ment (6.).

Jens Byggmark gond nélkül leért az élmezőnybe (5.), majd Manfred Pranger sok kisebb hibával másfél másodperces hátrányt gyűjtött be (10.). Giuliano Razzoli sokszor lecsúszott az ívekről (15.), majd két másodperc lett az ára, Fritz Dopfer viszont hozta szokott remeklését, egyetlen századdal Myhrer elé érkezett (3.). Manfred Mölgg sajátos íveket választott, nem jött ki roszzul belőle (9.), honfitársa, Stefano Gross pedig a felső szakasz után még jobb volt Hirschernél - a pálya alján viszont nagyra nőtt a hátránya (7.). Alighanem lassacskán kezdett kissé érződni a pályaromlás hatása... Az első 15-ös bolyt két pocsék menet zárta: Mattias Hargin megint rosszabb arcát mutatta (19.), még Neureuthert sem előzte volna meg, Steve Missillier pedig a középső részen fenékre ült (26.).

Benjamin Raich az alsó szakaszon vesztett ritmust (11.), hasonlóan az őrült menettel váratlanul előre érkező Ted Ligetyhez (8.). Patrick Thaler már a felső szakaszon nagyot hibázott, majd hibát hibára halmozott - 4 másodperces hátránnyal kiszállt (34.). Mitja Valenčič más kategóriában versenyzett, mint az élmenők (21.), Axel Bäck viszont befurakodott Raich és Grange közé (12.). Nolan Kasper az alsó szakaszon felfedezőutakra ment a pálya mellé (32.), majd Michael Janyk gyengécske menete (27.) után jöhetett az újabb reklámszünet.

Az újabb szünet után is osztrák síelt először (véletlenek pedig vannak...), a pocsék formában lévő Reinfried Herbsten azonban ez sem segített sokat (18.). Markus Larsson gyengécske menete (20.) után jött Alexis Pinturault megszokott "brahis" sízése - akadtak benne hibák (16.). Brad Spence a meredek szakaszokon láthatóan szenvedett (23.), a Planai japán specialistája, Juasza Naoki pedig főként a középső szakaszon hibázgatott (14.). Markus Vogel a svájci pályatűzésből sikertelenül próbált profitálni (22.), majd Wolfgang Hörl került messzire a kapuktól és kitzbüheli formájától (17.). Az első 30 induló sorát Lars Elton Myhre zárta, sok-sok hibával (24.).

A főleg az alján érzékelhetően romló pálya nem adott sok esélyt a magas rajtszámmal indulóknak. A második futamba 30-on túlról csak Kryštof Krýzl (25.), Christoph Dreier (27.), Alekszander Horosilov (29.) és Jonathan Nordbotten (30.) jutott. Nem volt távol ettől Will Brandenburg sem, ám a szokott eszeveszett menete közben kaput hibázott, így hiába ért be a 22. helyre.

Farkas Norbert az első szakaszon 3 másodperces hátrányt szedett össze, a középső szakaszon viszont sajnos búcsúzott - nem sikerült a terv: végigmenni a jövő évi VB pályáján.


A hóesés a második futamra talán még erősödött is, továbbra sem volt könnyű dolguk a sízőknek. Nordbotten nyitotta a futamot, élete második második futamán már célba is ért az Észak-Amerika Kupa győztese, pontot szerzett a Vk-ban (23.). Horosilov már kicsivel rutinosabb, élete formájában van, ami látszott is sízésén, a végén viszont nagyot hibázott (21.). Janyk volt az első, aki nagy hiba nélkül jött végig (20.), Dreier viszont enyhén túlmozgásos menettel is rengeteget vert rá az alsó szakaszon (16.). Missillier elrontott első futam után most nyugodtan kockáztathatott, a francia tűzésű pályán a legjobb második futammal át is vette a vezetést (11.). Krýzlnek a felső szakaszon nagy gondjai támadtak, innentől csak a cél lehetett a cseh célja (24.).

Myhre borzalmas sízése (22.) után Spence következett, a kanadainak a középső és alsó szakasszal gyűlt meg a baja, nagy előnyt adott el (17.). Vogel biztonsági sízésével elégedett lehet (19.), bár Valenčič néhány századdal jobbnak bizonyult nála (18.). Larsson már 7 tizedes előnyt váltott hátrányra (15.), Hargin pedig honfitársával versengve szintén Missillier mögé sorolt be (12.). Svédek után osztrákok következtek: Herbst jó néhány kapunál bajba került, így is megőrzött pár századot hatalmas előnyéből (8.); Hörl viszont egy letörésnél kieséssel fejezte be a napot. Pinturault rögtön követte is az osztrák példáját, két kieső után jöhetett tehát a reklámszünet.

Razzoli előtt jó sok hó lehullhatott tehát a pályára, ám aligha hivatkozhat erre - jó néhány komoly hiba után ért le (14.). Juasza óriási felső szakasz után még tovább növelte előnyét - a japánnak továbbra is hihetetlenül fekszik Schladming, zsinórban harmadszor zárt itt a top-10-ben, élete legjobbját érte el (5.). 2006 márciusa, Szaszaki Akira sigakogeni dobogója óta nem volt ennyire elől japán síző (egyébként Szaszaki állt már dobogón Schladmingban is).

Grange már a felső szakaszon elszállt, Bäck pedig az alsó szakaszon vett lába közé egy kaput. Raich sem tudott mit kezdeni a japánnal, ráadásul századokkal Herbst mögé szorult a végén (9.). Pranger is már felül eladta előnyét, ráadásul később is komoly gondjai akadtak (13.). Mölggnél is pirosat mutatott az óra  felső szakasz után, ám visszahozta - majd elvétett egy kaput, így csak hegymászás után ért le, végül kizárták.

Az utolsó reklámszünetet követően Ligetyn volt a sor, és először aggódhatott a japán, ám a pálya aljára elfogyott az előny, így is több mint egy év után zárt ennyire elől szlalomban (6.). Gross menetét látva viszont már hiába szurkolt Juasza, az olasznak sikerült végigbírnia a pálya/tudása határait feszegető tempót, ő is nagyot ünnepelhetett ezüstérme után (2.). Igaz, nem sok kellett volna a győzelemhez sem... Kostelić másodjára sem érezte a pályát, a pálya alján azért majdnem visszahozott egy fél másodperces lemaradást az olaszhoz képest (4.). Byggmark rengeteg kisebb hibával hátracsúszott (7.), majd Myhrer szenvedős menete (9.) után biztossá vált: idén nem lesz svéd a dobogón.

Dopfer biztató kezdés után a meredeken elvétette a ritmust - a németeknek sem volt jó napjuk ma. Matt az alsó szakaszon bajba került, és ez azt jelentette: 7 századdal Gross mögé kerül - ám egyetlen századdal megelőzi Kostelićet (3.). Hirscher előtt jó alaposan tisztogatták a pályát, ám előnye felét már felül eladta, sőt, utána sem jött jól. 22 századot így is meg tudott őrizni óriási előnyéből - mint mindig, most is vele volt az óra (1.).

Marcel Hirscher 21. Vk-dobogóját és 9. győzelmét szerezte, most először sikerült azonban hazai földön győznie. Az élete formájában lévő Stefano Gross adelbodeni 3. helye után állhatott újból dobogóra, ez a 2. hely karrierje eddigi csúcsa. Elképesztő idényt futnak a "névtelen" vagy már lesajnált olaszok! Mario Matt 35. Vk-dobogója mellett annak is örülhetett, hogy egy századdal megelőzte Hirscher nagy riválisát, Kostelićet, ezzel segítve honfitársát az összetett és szakági küzdelemben.

A verseny részletes statisztikájáért kattints a linkre!


Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí szlalom alpesi sí világkupa magyar sportolók 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr323752245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása