HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Hat év után nyert újra olasz lesiklónő a Világkupában

2012.01.15. 01:55 :: Dave985

 

Merighetti Cortina DH 2012.JPG

Hat esztendő után győzött újra olasz női lesikló a Világkupában, Daniela Merighetti örömét tovább fokozandó, a 32 esztendős Brescia-i specialista odahaza, Cortinán ünnepelhette élete első VK- győzelmét, ráadásul törött hüvelykujjal. Tény, az erősödő szél nem segítette a szakág legjobbjait, Lindsey Vonn és Maria Höfl-Riesch azért így is fel tudott állni a dobogóra. Érdemes lesz ugyanakkor odafigyelni Tina Mazére, a „bugyi-botrányba” keveredett szlovén leggyengébb számában is csak hat századdal maradt le a dobogóról, így lassanként összetett esélyeit is át kell gondolnunk.

Ami a férfiak versenynaptárában Wengen és Kitzbühel, az a hölgyeknél vitán felül Cortina. (Bad Kleinkirchheim után lassan átértékelhetjük ezt a közhelyszerű megállapítást.) A legnehezebb, legmegerőltetőbb pálya, a kevésbé harcedzett sportolókat súlyos másodpercekkel bünteti. Indokolt az agresszív síelés, anélkül nem lehet érdemleges eredményt elérni, a kérdés persze csak az, mennyi hibát követ el eközben a sportoló.

Lesiklásban itt Renate Götschl az abszolút csúcstartó, „Miss Cortina” a 2000-es évek folyamán öt alkalommal győzött a királykategóriában. Mögötte négy diadallal az olimpiai ezüst-és bronzérmes Isolde Kostner áll, sem előtte, sem utána nem nyert Cortinán olasz hölgy, s az erőviszonyokat ismerve ez most sem tűnt valószínűnek. Három sikerével Lindsey Vonn is felzárkozóban az olasz fenoménhoz. A kétszeres győztesek közt találjuk még a 70’-es évekből minden idők legeredményesebb alpesi sízőnőjét, Annemarie Moser-Pröllt, az előző évezred utolsó évtizedéből a német Katja Seizinger, az amerikai Picabo Street-et és a tragikus sorsú Regine Cavagnoud-t, valamint a 2008-ban és tavaly győzedelmeskedő Lindsey Vonnt. A jelenlegi mezőnyből még Dominique Gisin és tavaly Maria Höfl-Riesch állhatott a dobogó legfelső fokára. Idén eddig három lesiklást rendeztek, melyből az első kettő Lake Louise-i futamot – nagy fölénnyel Vonn nyerte, Bad Kleinkirchheimban ugyanakkor nagyot betlizett az olimpiai bajnok, lesiklást tekintve ez egy negyedik helyet jelentett.

 

Lisa Magdalena Agerer visszalépésével pontosan 50 hölgy vágott neki az összesen több mint 2 és fél kilométeres távnak. Az „Olympia delle Tofane” nehézsége hossza mellett egyenetlenségében van. A gyakori dobbantók, kitüremkedések mellett rengeteg apró buckára is figyelniük kell a versenyzőknek. Szintén problémás tényező Cortinán az erős szél, különösen a pálya felső részén nehezíti meg dolgukat. A tempó a legjobbaknál bőven túllépi a 100 km/h-t, csak tökéletes fizikummal és koncentrációval lehetséges ideális ívhez közeli nyomvonalon teljesíteni a pályát. Minden hiba itt háromszor akkorát nyom a latban.

Kellemetlen, csípős hideg szél fújt már a verseny kezdetén is, ami a mért mínusz 6 Celsius-fokot alighanem hidegebbnek éreztette. Nehezen indult a verseny, Aurelie Revillet ugyanis még az első ellenőrző pont előtt csúnyát bukott, egy kisebb ugratóról érkezve került előre súlypontja, megcsókolta a havat, majd a védőhálóba vágódott. Enyhe agyrázkódáson kívül vélhetően egyéb baja nem esett.


Mintegy 5 perc elteltével folytatódhatott a verseny. Carolina Ruíz Castillo (25.) óvatos menetét Laurenne Ross (18.) valamivel több vállalkozó kedvet feltételező sízése követte, honfitársa, Leanne Smith (30.) csupán az utolsó pontszerző helyre volt elegendő a mai napon. Marion Rolland-nál (11.) jegyezhettük fel az első valós viszonyítási mércét, csak kevéssel szorult ki a legjobb 10 közül. Maruša Ferk (20.) és Verena Stuffer (19.) világranglistás helyezésük szempontjából nagyon fontos pontokat szereztek. Anja Pärson (10.) végre összekapta magát: a pálya felső részén még le-lesodródott az ideális ívről, ugrásai is távol voltak a tökéletestől, lentebb viszont elemében volt, nem nagyon emlékszem nálánál jobb siklásra.

Elena Fanchini (31.) érthetetlenül gyenge napot fogott ki, még pontot sem szerzett, holott előzőleg tán tőle várták az olaszok elsősorban a jó eredményt. Andrea Fischbacher (11.) figyelme a pálya végéig nem tartott ki, fél másodpercet kapott csak azon a szakaszon, így egy esetleges dobogó helyett Rolland-dal holtversenyben 10-en kívül zárt. Fabienne Suter (7.) is hasonló részidőket produkált, a végén azért egy fokkal megbízhatóbban mozgott, eredményére verseny előtt alighanem rábólintott volna. Tina Maze (4.) megfontoltan kezdett, szép íveket használt, sebességgel akadtak gondjai, pálya másik felében viszont hozta Anja részidőit, ami majd’ négy tizedes előnyt, s kis híján dobogót ért számára. Búslakodni neki sem volt oka, ehhez hasonló lesiklást legutóbb tavalyi szezon végén láttunk tőle, ha így folytatja gyors számokban a technikaiak dominálása mellett, akár az összetett esélyeit is visszahozhatja. Tinát egyébként egész héten kóstolgatták a svájci szövetségiek síruhája alá rejtett gumiból készült fehérneműje miatt, ami állításuk szerint kisebb légellenállása okán növeli a sebességet. Az FIS ma kivizsgálta a bugyit, s nem talált benne semmi rendellenest.

Merighetti (2) Cortina DH 2012.JPG

Daniela Merighetti (1.) élete lesiklásával koronázta meg hosszú pályafutását. Szépen szűken vette a felső kanyarokat, a középső részen utánozhatatlanul siklott, egyszerűen verhetetlen részidőt tett le az asztalra, így még bőven belefért az is, hogy a végén látható sízési hibákat is elkövetett (csak a 21. részidő). Az elitklub előtt még két középszerű síelést láthattunk, Marie Marchand-Arvier (14.), valamint Viktoria Rebensburg (13.) tálalásában.

Valamit megérezhettek a svájciak hét elején, innen jöhetett a Maze- ellenes támadás, mert ma Suter kivételével mind tudásuk alatt teljesítettek. Dominique Gisin (16.) szemmel látható hiba nélkül abszolválta a pályát, csak épp a szükséges vagányság hiányzott menetéből, de tegyük gyorsan hozzá, a szél ekkortájt kezdett viharos erőre kapni. Julia Mancusót (9.) is egy széllökés tréfálhatta meg, amikor csúnyán lesodródott még a pálya felső részén, a középsőn játszotta el dobogós esélyeit, a végén nagyszerűen jött ő is. Lara Gut (26.) pocsék síelést mutatott be, markáns hiba nélkül, de alacsony sebesség mellett csordogált le a pályán. Valami nagyon nincs rendben a kis svájcival, Facebook- oldalán rendesen ki is kelt magából a kritikus hangvétel miatt.

 

Vonn Cortina DH 2012.JPG

Lindsey Vonn (2.) kulturáltan, szűken át tudott menni a felső részen, az első ellenőrző pontnál még 1 tizedes előnyt mutatott az eredményjelző. A középső szektorban fordult a kocka, majd némi meglepetésre nem tudott faragni hátrányát az alsó részen, így 21 századdal besorolt az olasz mögé. Az amerikai is a széllökésekre panaszkodott, egyébként sízésével elégedett volt. Elisabeth Görgl (8.) zavart sízése is részben a szélmozgás számlájára írható, sok apró hibával esélye sem volt ma dobogóra állni. Anna Fenninger már a felső részen is roppant bizonytalanul mozgott, a pálya közepi kulcskanyarban aztán elvesztette egyensúlyát egy pillanatra, ami kiesést, de nagy bravúrral legalább nem bukást eredményezett. Maria Höfl-Riesch (3.) idén először vette fel a kesztyűt komolyan barátnőjével. Hasonlóan szűk ívekkel operált az első szektorokban, a folytatásban is követte Vonn-t, vagyis a végén neki sem sikerült fordítania, de 6 századdal legalább Mazét meg tudta előzni.

A szakág legjobbjaival méltán konkurált az utánuk startoló két sportoló. Stacey Cook (6.) már-már a dobogóért is harcban volt, a végén elfogyott valamicskét a lendület, de így is élete harmadik legjobb lesiklását produkálta. Tina Weirather (5.) nagyszerű sízése már-már elvárható tőle, komolyabb hiba nélkül ment végig, de hiába vezetett az első szektorokban, a sorsa neki is a visszaesés lett. Negyedik lesiklásán is a TOP-10-ben zárt, ami egészen elképesztő bravúr tőle. A harmincas utolsó hat indulója közül mindössze ketten zártak pontszerző helyen, ez sokat elmond teljesítményükről. Fränzi Aufdenblatten (15.) és Johanna Schnarf (16.) is a középmezőny derekán foglalt helyet végelszámolásnál. Alice McKennis (42.), Mariella Voglreiter (41.), a visszatérése után még saját határait próbálgató Nadja Kamer (36.) és Regina Mader (38.) végig esélytelen volt pontszerzésre.

Harmincon túlról pontot szerzett meg az osztrák Stefanie Moser (24.), a francia Margot Bailet (29.), a junior-világbajnok Lotte Smiseth Sejersted (21.), az olasz Francesca Marsaglia (23.), a francia Marion Pellissier (22.), az olasz Elena Curtoni (42-essel a 27.) és végül a francia Marine Gauthier (47-essel a 28.).

A futam részletes statisztikáját a linkre kattintva érhetitek el.

Merighetti Vonn Höfl-Riesch Cortina DH 2012.JPG

Daniela Merighetti idén júliusban tölti be 32. életévét, 2000 óta rendszeres résztvevője a Világkupa-sorozatnak, de hiába tartották, tartják mindmáig a legjobb női lesiklók egyikének, valahogy az áttörő eredménnyel eleddig adós maradt. Érdekesség, hogy anno technikai sízőként indult, s már 9 éve annak, hogy óriás-műlesiklásban dobogóra tudott állni Világkupán, még Åré-ben. 18 TOP-10-es helyezést számlált a mai napig lesiklásban a kombinációban is eredményes síző, de a dobogó apró nüánszokon rendre tovaszállt. Nagyon rászolgált erre a sikerre, főleg hazai földön. Régóta vártak olaszok női lesikló sikerre, legutóbb 2005 decemberében Lake Louise-ban győzedelmeskedett Elena Fanchini. 11 év után nyert ismét olasz női síző hazai pályán Isolde Kostner révén.

Lindsey Vonn a 86., Maria Höfl-Riesch pedig a 61. VK- dobogójánál tart, különösen utóbbi számára nagy harci tett, hogy végre gyors számban is megmutatta legjobbját. A szakági pontversenyen mindezek ellenére továbbnövelte előnyét Vonn, mintegy 130 ponttal vezet Elisabeth Görgl előtt, harmadik az idén remeklő Tina Weirather. Összetettben látszólag még simább a helyzet, de egyre jobban oda kell figyelnie Tina Mazére, a szlovén 250 pontos hátrányban van, miközben egyre erősebb gyors számokban, szlalomban pedig szép ritmusban gyűjtögeti a pontokat.

Szólj hozzá!

Címkék: lesiklás alpesi sí alpesi sí világkupa 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr583546715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása