HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Görgl a Világkupában is csúcsra ért - Két év után újabb osztrák siker lesiklásban

2012.01.07. 19:47 :: Dave985

Görgl Bad Kleinkirchheim DH 2012.JPG

A nem is olyan rég még az osztrákok felségterületének számító lesiklásban, Renate Götschl 2007-es sziporkája óta mégis csupán egyetlen sikert tudtak felmutatni a királykategóriának tartott számban, de Andrea Fischbacher banszkói győzelméhez is két évet kellett visszatekinteniük. Mintha érzett volna valamit az osztrák média, amikor világosan a rossz sorozat lezárásaként harangozták be a szombati futamot. Elisabeth Görgl világbajnokhoz méltó versenyzéssel aratta odahaza karrierje első Világkupa- lesikló győzelmét, megelőzve a remek napot kifogó Julia Mancusót, valamint a születésnapos Fabienne Sutert. A szám többszörös koronázott királynője, Lindsey Vonn irgalmatlanul nagy rontással nyitott, majd kis híján még így is dobogóra tudott állni, végül negyedikként zárt. Miklós Edit révén idén először szurkolhattunk magyarnak alpesi síben, a mi lányunk sikerrel abszolválta a pályát, a 43. helyen zárt.

Bad Kleinkirchheim gyökerei messzi időkre nyúlnak vissza, a Világkupának is meglehetősen régen, 1978-ban adott otthont elsőként, Annemarie Moser-Pröll kettős győzelme után azonban csak ímmel-ámmal látogatott a mezőny a karintiai pályára, a nyolcvanas években a technikai számok szerepeltek napirenden, a századforduló előtti években a világ legjobb lesiklói is visszatértek, de a helyszín csak nem akart gyökeret verni a VK-ban. 2006 Janica Kostelić éve volt ott is, azóta könnyen a feledés homályába merült volna a gótikus kistemplomáról elnevezett falucska az élsportolók körében, ha egy tehetős karintiai üzletemberekből álló csoport fel nem karolja a „szent ügyet”, s nem gyúrja eggyé a férfi (FIS K70) és a női (Strohsack) versenypályát. Olyannyira jól sikerült ez a küldetés, hogy sokan a „női Kitzbühelként” emlegetik a 2850 m hosszú, mintegy 800 m szintkülönbségű pályát, amit minden idők legeredményesebb férfi lesiklójáról, a lokálpatrióta Franz Klammerről nevezték el.

Klammer-Abfahrt nyomvonala.jpg

Látatlanban szokásos osztrák nagyotmondásnak tűnhetett ez a kijelentés, most már tudjuk, egyáltalán nem túloztak. Ez a pálya bizony a férfiaknak is feladta volna a leckét. Nem feltétlenül meredekségével, habár a rajtot követő katapult, az odaálmodott éles jobb-bal kombinációval finoman szólva is megadta az alaphangot. A „Lärchenschuss” (Vörösfenyő), mint a többi ugrató, nem követel extrém légmunkát, a hóra érkezés ritmusa már annál fontosabb kritérium. A sok kisebb-nagyobb bukkanó teszi különlegessé a pálya első felét: az építők direkt ezek mellé helyeztek éles fordulókat, így ha valaki rossz ívről kerül levegőbe, kaputévesztés lesz büntetése. Hosszan nyújtott traverz (Kühberg) vezet át a második szakaszba, ami lényegében egy végeláthatatlan hullámvasút. Amikor azt hiszik, a nehezén túl vannak, még egy lapáttal rá kell tenniük. A kanyargós részt a „Thermensprung” zárja le, ez vezet el a célegyeneshez.

 

Mértékadó versenyt nem tartottak a Franz Klammeren, elméletben persze betéve tudták a lányok a nyomvonalat, ismerték a problémás szakaszokat. De tudjuk, a 90 km/h sebesség melletti gyakorlat mindig más. Külön nehezítette a lányok dolgát, hogy a viharos erejű szél miatt törölték a második edzést, így mindössze egyetlen sikláson memorizálhatták a pályát. Csütörtökön Anna Fenninger (1:51,27) érte el a legjobb időt, kilenc századdal megelőzve Carolina Ruíz Castillót és szűk 2 tizeddel Lotte Smiseth Sejerstedet. A nagyágyúk közül Maze a negyedik, Gisin a 6., Vonn a 11., Görgl a 15., Gut a 18., Pärson a 25. helyen végzett. Maria Höfl-Riesch is felmerészkedett a rajtállás közelébe, kedélyesen eltrécselt Vonn-nal, a síelésből mégsem kért, influenzára hivatkozva lemondta a teljes hétvégét, vele együtt gyakorlatilag a címvédést is.

Három említésre külön is érdemes síző viszont rajthoz állt. Kathrin Zettel legutóbb még a vancouveri olimpián csatolt lécet lesiklásban (kombináción belül), azóta a túlzott erőkifejtés miatt hanyagolta ezt a számot. Ehhez képest az edzésen elért 17. helyezés jól mutatott. Anne-Sophie Barthet (63.) már kevésbé érezhette jól magát a célban, miután VK- szinten idestova 3 éve nem versenyzett lesiklásban. (Aspeni esését szigorúan erős idegzetűeknek ajánljuk.) Végül jobbnak látta, ha kicsit eltolja visszatérését. A harmadik lány szívünknek a legkedvesebb. Miklós Edit idén először képviselte hazánkat a Világkupában, nem is rosszul, hiszen 63. helyével alig-alig maradt le az argentin milliomos Simari Birkner- testvérpártól. A gyakorlás jól jött éles helyzetben.

 

A 60 főt számláló mezőnyt a veterán olasz Lucia Recchia (24.) nyitotta finoman szólva nem acélos menettel. Regina Mader már itt-ott próbált több vállalni, vesztére, edzői aligha dicsérik meg, amiért egy kulcskanyart nemes egyszerűséggel elnézett. Johanna Schnarf (19.) alaposan megjavította honfitársnője idejét, a különösebben jó eredmény mégis elmaradt, az alsó szakaszra nem maradt elég koncentráció. Verena Stuffer (31.) úgy közlekedett, mintha életében először látta volna a pályát, szépen besorolt a harmadik helyre, pontszerzési vágyálmai is csak a rengeteg kieső miatt lehettek egy darabig. Mariella Voglreiter (28.) bizonytalan sízése után végre láthattunk egy életrevalóbb menetet Fränzi Aufdenblatten (11.) tálalásában. Indulásnál kicsit berezelt ugyan, így szerzett hátrányát fokozatosan ledolgozta, a végén nagyságrendekkel jobb volt, 8 tizedes előnnyel már értékelhető alapidőt fektetett le.

Ilka Štuhec ifjonti hévvel vetette magát a dolgok közepébe, a pálya harmadánál pályán kívülre került. Andrea Fischbacher (7.) révén volt oka örülni a népes hazai publikumnak: akadt néhány neccesre vett kapu, túlfordulás a traverzes szakasznál, jó fél másodperccel így is átvette a vezetést. Marion Rolland (15.) az osztrákot csak említett szakaszon múlta felül, egyébként teljesen esélytelen volt. Anna Fenninger (10.) példáján láthattuk a harmadik típushibát: túl sok erőt fecsérelt a felső részre, a pálya második felén egyre nehezebben tudott magasról fordulni, elfogyott a szufla, így hát mintegy 4 tizeddel Fischbacher mögé szorult. A következő három síző nem ért végig. Daniela Merighetti parádés kezdés után tovább növelte előnyét (1 másodperccel is vezetett), Stuhecet lekopírozva csúnyán elmérte a Kühberget. Viktoria Rebensburgnél az első megbillenés kiesést eredményezett, pechére épp az egyik apró ugratónál történt az eset. Marie Marchand-Arvier esete volt a legcsúnyább, szerencséjére viszonylag kis sebességnél vesztette el uralmát lécei felett a pálya utolsó harmadában, hamar kiszedték a védőháló szorításából.

Mancuso Bad Kleinkirchheim DH 2012.JPG

Fabienne Suter (3.) 27. születésnapja után két nappal nem elégedett meg a középszerűséggel, vállalva a kiesést reszkírozott. Elképesztő nyomvonalon halad, rendre kisodródott, majd érintőre véve a kapukat tért vissza a pályára, a tempója mindent vitt, bő 3 tizeddel letaszította az élről Fischbachert. Elena Fanchini (5.) kis híján ugyanezt tette vele, szemmel láthatóan kapóra jött neki, hogy három honfitárs is letudta a pályát, tiszta sízéssel alig maradt el a „zaklatottság” fogalmát teljességgel kimerítő Sutertől. Anja Pärson nyitotta az elitcsoportot. Némi előny birtokában érkezett a kanyargósabb részhez, ahol teljesen elvesztette a fonalat, kiadós fékezéssel tért csak vissza a pályára, de jobbnak látta, ha nem folytatja. Az egy hónapos szünet eredménye nem látszott a svéd kiválóságon.

Julia Mancuso (2.) hozta küzdelmes stílusát, nagyobb rontások nélkül letudta a pályát, így törvényszerűen letaszította az élről Sutert, 34 százados előnye is sejteni engedte, nem síelt verhetetlenül erős pályát. Lara Gut (16.) roppant enervált menete után érkezett Lindsey Vonn (4.), az olimpiai bajnok túl nagy lendülettel nyitott, szokás szerint marha nagyot mentett, teljesen kifordított testhelyzetből sem állt meg. Mintegy 8 tizedes hátrányát kapásból lefelezte egy szektor alatt, az utolsó szektor előtt pedig mindössze a negyede maradt, de amikor úgy tűnt, hogy csodát tesz, jött egy újabb megtorpanás, minek következtében 5 századdal Sutertől is kikapott, így lecsúszott a dobogóról. Tina Maze (18.) formajavulása mai lesiklásán is érezhető volt, az élmezőnnyel még nem rúgott labdába, de korrekt két másodperc körül tartotta elmaradását. Dominique Gisin (6.) gyakran akrobatikus mozdulatokkal síelt meg egy-egy kanyarulatot, különösebb belekötnivaló nem volt menetében, a dobogótól azért jó 3 tized elválasztotta. Elisabeth Görgl (1.) némi hátrányát a pálya alsó részén szépen megfordította, 25 századdal megnyerte a viadalt. A hazai pálya előnye és a kedvező rajtszám is talán közrejátszott benne.

Görgl (2) Bad Kleinkirchheim DH 2012.JPG

Várakoztak még jó nevű sízők, de a verseny érdemi része azért lezárult. Amerikaiak érkeztek szép sorban, Alice McKennis (26.) és Laurenne Ross (23.) halványabb produkciója között Stacey Cook (8.) menete kész felüdülésnek hatott. Kifejezetten erős kezdés után kaput tévesztett Lotte Smiseth Sejersted, a lichtensteini Tina Weirather (9.) ellenben bizonyította, európai földön is képes erős sízésre. Maruša Ferk (10.) az alsó részen talált valamit, nehezen megfejthető, miként vert csak ott fél másodpercet Görgl-re… Tény, két éve nem láttuk a TOP-10-ben a szlovént. Leanne Smith vélhetően az erős kezdés (Görgl-nél 2 tizeddel jobb) miatt eshetett ki oly hamar, Aurelie Révillet (30.) harmatos teljesítménye zárta az első harmincast.

Kathrin Zettel parádés sízése könnyen megsüvegelendő TOP-10-et ért volna, ha nem veszít ritmust a végén. (Az utolsó kapuk egyikét el is kaszálta, így sodródott a célba, de szerencsére semmi komoly baja nem esett. A később kombinációk előtt mindenesetre impozáns bemutatkozást láthattunk tőle lesiklásban.) Képi információk híján különösebb részletezés nélkül felsoroljuk a további pontszerzőket: Francesca Marsaglia (14.), Mirena Küng (26. – legjobb eredmény), Julia Ford (22.), Mario Pellissier (20.), Carolina Ruíz Castillo (13.), Lisa Magdalena Agerer (29. – első szakági pontok), Veronique Hronek (17. – legjobb eredmény), Marina Gauthier (25.) és Nicole Hosp (21.).

Miklós Edit (43.) jól teljesített, hiszen 6,90 másodperces elmaradása alig haladja meg a 106%-ot, a közvetlen riválisait pedig addig is simán verte, míg ki nem estek a versenyből. A célba érők közül senkit nem előzött meg.

 Görgl Mancuso Suter Bad Kleinkirchheim DH 2012.JPG

Elisabeth Görgl a világbajnoki cím után tehát a Világkupában is győzni tudott lesiklásban, ez összességében a negyedik sikere. Julia Mancuso a hatodik szakági dobogójának örülhetett, Fabienne Suter pedig hosszú, két éves rossz sorozatot megszakítva ismét pódiumon zárt lesiklásban.

A futam részletes statisztikáját a linkre kattintva érhetitek el.

Szólj hozzá!

Címkék: lesiklás alpesi sí alpesi sí világkupa 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr763527150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása