HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Síugrás: Végleg elbúcsúzott a versenyzéstől a finn síugró legenda, Janne Ahonen

2011.03.26. 19:00 :: zbigniew

 

Janne Ahonen Nykänen után minden idők legjobb finn síugrójaként köszönt el szeretett közönségétől, szurkolóitól a vasárnapi egyéni versenyen Lahtiban, aki tartalmas pályafutást hagyott maga mögött! A 36 Vk győzelem, a 108 Vk érem, a közel 16 ezer Vk pont, a számos kupasiker, a sánc- és egyéb rekordjai, valamint a síugrás elitjében eltöltött közel 20 éve hűen tükrözi a sportág iránti alázatát és sportemberi nagyságát! Hiánya alighanem pótolhatatlan…

                                         Janne Ahonen adatlapja.doc (Tárhely: Data.hu, ingyenesen sec-perc alatt letölthető.)

Ahonen egyike volt a legtehetségesebb, legeredményesebb és legszimpatikusabb síugróknak, aligha akad olyan téli sport- (leginkább síugró-) rajongó szerintem, aki ne ismerné el sportágbeli képességeit szimpátiától függetlenül. Stílusa egyedi volt, az elugrása és a légmunkája tanításra méltó, persze amikor formában volt. A legnagyobb „távolságvadászok” egyikeként ismerhettük meg, aki olykor a telemarkot is csak imitálta, a nagyobb ugrásainál el is hagyta. Képes volt feláldozni a szabályos telemark landolást egy-egy extra ugrásért, amit a pontozóbírók legtöbbször komoly lepontozással honoráltak. Bár a stíluspontjai finoman szólva sem verdesték a maximum határát, mégis legtöbb esetben a távolságpontjai húzták ki a „csávából”, sőt győzelmei nagy részét is inkább ennek köszönhette. Ritkán ülnek ki arcára az érzései, igazi pókerarc. Ritka alkalmakkor lehet látni őt mosolyogni, azonban a 2005-ös bischofshofeni négysáncversenyen elsírta magát, amikor megnyerte az összetettet (ami a 3. volt) és magához ölelte a feleségét és fiát, legutóbb 2008 szeptemberében, felesége édesanyjának temetésén sírt!

Ahonen igazi sportember, aki egyszerre több sportágban is jeleskedett. A síugrás ugyan a mindene volt (több mint 20 éven keresztül) és alighanem az is marad, de az adrenalinnal telített képességeit más területen is kamatoztatta. A levegővel híresen jó viszonyban volt, de a sebességet nem csak repülve, hanem a kormány mögött sem vetette meg. A gyorsulási autóversenyzést hosszú éveken keresztül szinkronban űzte a síugrással, s ha már belevágott természetesen itt is sikereket ért el, a Team Eagle Racing színeiben 2004-ben a finn, majd 2005-ben a skandináv bajnokságot is megnyerte. Ez a két esztendő abszolút a siker, s az eredményesség jegyében telt el, hiszen nem sok téli sportoló mondhatja el magáról, hogy két egymást követő évben és két különböző sportágban is a szakma legjobbja legyen! Az autóversenyzői bajnoki címek mellett a síugrásban is felülmúlhatatlan volt, az összetett Világkupában is besöpörte az aranyakat! Egyébként sok a hasonlóság a két sport között, hiszen veszélyes mivolta mellett mindkettő jó fizikai állapotot, villámgyors reakciót és végtelen koncentrációt követel. A síugrás és egy Dragster futam is pár másodpercig tart, ennyi idő dönt arról, hogy valaki nyer vagy csúfosan megbukik. Janne a Dragsterben:

https://www.youtube.com/watch?v=jz1sPT1ko_0&feature=related

A sebesség fontos szerepet játszik mindkettőnél, a sáncról lejövet olykor 90-100 km/órás, míg a gyorsulási versenyen akár 500 km/órás sebességre is felgyorsul. Most, hogy már a leceket „szögre akasztotta” elképzelhetően azt pedálokra cseréli majd, remélhetőleg a síugrástól sem szakad el teljesen, trénerként akár hasonló sikereket érhet el, mint egykor síugróként. Ha már hobbijaról esett szó, szereti a Forma-1-et, nagy rajongója Kimi Räikkönennek, hozzá hasonlóan imádja a jégkorongot is. Talán mind ez nem is olyan meglepő, hiszen minden olyan sportág, amit űz és szeret az hazájában is nagy népszerűségnek örvend.

A magánéletét tekintve 9 éve él boldog házasságban Tiia nevű feleségével, szerelmük gyümölcseként 2001-ben született meg Mico, 2008-ban pedig Milo nevű fiaik. Saját síugróiskolája van Lahtiban, Mico fiát jó pár éve tanítgatja már, aki ma már 9 éves és apja nyomdokaiba lépett, nemrég 6. lett egy finn junior versenyen. Igéretes fejlődés előtt áll, hiszen a 12-14 évesek korosztályában ugrik már, egyéni rekordja pedig 39,5 méter Lahti K38-as sáncán. Janne négy évvel fiatalabb öccse, Pasi Ahonen szintén síugróként tevékenykedett, komolyabb eredmények nélkül. Életében 3-szor versenyzett testvérével, abból is egyetlen alkalommal végeztek együtt pontszerző helyen (GP 2000 Kuopio: Janne 1., míg Pasi 29. lett). Janne síugró blogot is vezet a finn MTV3 tévécsatorna internetes honlapján, lásd alább:

Bármennyire is hihetetlen, de imád varrni (!), szeret ruhákat tervezni, átalakítani. A finn síugró csapatban ő volt az ún. „equipment expert”, ami azt jelenti, hogy neki kellett ellenőriznie a síugrók ruháit, hogy megfeleljen a FIS követelményeinek. Jelenleg Hollolában él családjával. Él-hal a metál zenéért, különösen a Vieraileva Tähti zenéjéért, melyet egykori síugró csapattársai alkotnak (többek közt Jussi Hautamäki, Ville Kantee, Olli Happonen), alkalomadtán ő is odaül a dobok mögé! 2008 őszén kiadott memoárjában őszintén beszélt egyebek mellett a 2005-ös planicai szezonzáró versenyről, a rekordkisérletéről, rontott ugrását pl. az előző esti (Risto Jussilainennel elfogyasztott) 24 doboz sörrel indokolta! 2004-ben Jari Mantilával alapított céget, hójárók és motorkerékpárok importjával foglalkozott, amely tavaly csődbe ment, 63.000 eurós tartozást hoztak össze! Mint ahogy memoár könyvéből is kiderült, imádja a sört, kedvenc márkája a finn CXX, dohányzik (Marlboro Light-ot szív), kedvenc filmjei pedig az akciófilmek!

Janne Ahonen páratlan sikereket ért el pályafutása során, még egykori példaképe, Matti Nykänen eredményességi lajstromán is túl szárnyalt. Janne összesen 203 nemzetközi érmet szerzett, míg a nagy Matti 107-et. Ahonennek talán könnyebb dolga volt éremgyűjtésben, hiszen a síugrás fejlődésével megnyíltak előtte a sikerkapuk, a V-stílusú ugrásokkal (melyet a nagy előd sosem tudott megszokni, karrierjének végét többek között ennek is köszönhette) érvényesíteni tudta páratlan repülő képességeit, nem beszélve arról a tényről, hogy Nykänen mindössze 10 évet versenyzett csak, míg Janne közel 20-at! Összehasonlítani a két finn síugró fenomént azonban nem szerencsés, hiszen a maguk idejében az egyik legjobbnak (ha nem a legjobbnak…) számítottak és mindkettejüknek meg volt a saját „szakterületük”, melyeken jobban „muzsikáltak” a másiknál. Míg Nykänen az olimpiai aranyak gyűjtésében jeleskedett a maga 4 egyéni címével (mely a mai napig Ahonen achilles-sarka, azaz legfájóbb pontja, ami neki sohasem sikerült), addig Janne igazi Négysánc bajnok specialista volt, a legtöbbször (5) ő hódította el az első számú versenysorozat serlegeit! Ahonen 203 nemzetközi érmének (ami rekord a maga nemében, hiszen ennyit senki sem tudott szerezni a világon, őt Malysz követi 167 éremmel az örökranglistán) túlnyomó részét ezüstérmek teszik ki (éremeloszlása: 69 arany, 86 ezüst, 48 bronz), ami arra utal, hogy sok esetben a szerencse is elpártolt tőle, hogy a mérleg nyelve a győzelmek felé billenjen.

Janne Ahonen: „Most természetesen más érzés a visszavonulás mellett dönteni, mint 2-3 évvel ezelőtt. Az utolsó ugrásom volt a Salpaussalkän, innen indult a pályafutásom és most itt lett vége. Sokkal könnyebb, most tényleg úgy érzem, hogy itt a vége és ennyi volt, elegem volt a síugrásból. Köszönöm mindenkinek ezt a fantasztikus időszakot, köszönöm a szurkolóknak!”

Álljon hát most itt egy hihetetlenül gazdag pályafutás részletes kronológiája:

Janne Petteri Ahonen 1977 május 11-én született az északi sísport fellegvárának számító Lahtiban. 7 évesen kezdett el síelni, nem titkoltan nagy hatást tett rá a honfitárs, Matti Nykänen 1984-es szarajevói szereplése! Minden álma az volt, hogy utolérhesse nagy példaképe eredményeit! Célkitűzéséhez kivételes tehetség párosult! Sorra, magabiztos fölénnyel nyerte hazája korosztályos bajnokságait! 13 évesen hívta fel magára a figyelmet, amikor először ugrott a helyi (Lahti) nagysáncról és kereken 100 méterig repült! Egy nappal később már 128 m.-nél tette le a léceket (az akkori hivatalos sáncrekord 126 m. volt…!), innentől pedig meredeken ívelt felfelé a karrierje!

Igen fiatalon, 15 évesen mutatkozott be a Világkupában a németországi Ruhpoldingban és már ekkor a finn válogatott alapemberének számított! Korosztályából abszolút kiemelkedett, 1993 márciusában junior világbajnok lett egyéniben és csapatban, melyet a következő évben megismételt (csak neki és az osztrák Heinz Kuttinnak sikerült egyedül a duplázás egyéniben)! 1993 dec.-ében, mindössze 16 évesen nyerte első Vk versenyét Engelbergben!

 Első Világkupa verseny győzelme:

1994 feb.-jában már élete első olimpiáján vehetett részt Lillehammerben, ahonnan komolyabb eredmények nélkül térhetett haza. Az 1994/95-ös szezonban robbant be igazán a síugróelitbe kiváló helyezések sorát elérve, többek között a dobogón végzett Sapporóban, Engelbergben és Planicán! Élete első Négysáncversenyén 3. lett (úgy, hogy pl. Garmischban nyerni is tudott), a szezon befejeztével pedig szintén bronzérmet szerzett a Vk-ban, valamint a kanadai Thunder bay-ben világbajnok lett csapatban! Ekkor már a sportág nagyjai közt tartották számon!

 A következő szezonban a termés egy újabb bronz volt a Vk-ban és ezüst a bad mitterndorfi sírepülő VB-n! Bár 1996/97-ben a Vk-ban csak 8. lett, a Négysáncon pedig 18., mégis emlékezetes marad számára  a szezon, hiszen Trondheimben első VB címét szerezte egyéniben, csapatban pedig már a másodikat! 1998-ban második olimpiáján vett részt Naganóban, mely felemásra sikeredett. A normálsáncon csak centik hiányoztak, hogy dobogóra állhasson, így csak 4. lett Widhölzl mögött, nagysáncon viszont már a második kört sem érte meg (37.)!
1998/99-ben pályafutása első Négysánc győzelmét aratta úgy, hogy egyetlen versenyt sem tudott megnyerni, viszont kiegyensúlyozott teljesítményének köszönhetően mindvégig az élen tudott maradni!
Első Négysánc aranya:

A Vk-t illetően viszont hallatlanul izgalmas szezont zárt, ugyanis a sportág négy klasszisa csapott össze egymással: Schmitt, Ahonen, Funaki, Kasai és több mint 600 pontot verve a mezőnyre végeztek ugyanebben a sorrendben az összetettben. Ahonen csupán 58 ponttal maradt el az aranytól, így a korábban szerzett két Vk bronza mellé immár egy ezüstöt is begyűjtött!

A következő szezonban Schmitt verhetetlennek bizonyult, közel 400 pontos előnnyel nyerte az összetettet, Ahonent dec. közepéig sérülés hátráltatta, de így is versenyben tudott maradni a dobogóért, s ha a planicai szezonzáró versenyen diadalmaskodik („csak” 2. lett), akkor beérhette volna azt a Widhölzlt, aki a verseny leggyengébb teljesítményével tök utolsó lett még az első körben, így Janne csupán 15 ponttal szorult le a dobogó második fokáról az osztrák fenegyerek mögött !

2000-ben a Négysáncon és az Északi turnén egyaránt ezüstérmes lett, míg a vikersundi sírepülő VB-n és a Vk összetettben pedig 3. A 2000/01-es szezont rögtön egy Grand Prix győzelemmel kezdte, viszont Vk összetettben futamgyőzelem nélkül maradt, bár 8-szor (5 ezüst, 3 bronz) így is a dobogóra állhatott. Az összetettet végül egy 5. hellyel zárta. A hazai rendezésű VB-n, Lahtiban két ezüst (csapatban) és a nagysáncon egy bronz (egyéniben) volt a „termés”! A viszonylag gyengébbre sikerült szezon ellenére is brillírozott a Négysáncon, pechjére Malysz mind a négy versenyen „extázisban” ugrott, így újból be kellett érnie a második hellyel!

Bár a következő év egy csapat ezüstöt hozott számára a salt lake city-i olimpián, a Vk szezonja a vártnál is gyengébbre sikeredett! Folyamatos sérülései és betegeskedése miatt nem tudott minden versenyen elindulni, így ha az első szezonját nem számítjuk (1993-ban 50. lett úgy, hogy csak pár versenyen szerepelt), akkor pályafutása második „leggyengébb” évadját tudhatta maga mögött, mindössze a 15. helyen végzett az összetettben, a Négysáncon pedig még hátrébb, csak a 24. lett!
2003-tól egy hosszú sikerszéria vette kezdetét! Bár a szezon elsősorban Malysz és Hannawald küzdelméről szólt, Ahonen éppen csak, 12 ponttal maradt le a dobogóról, Widhölzl mögött a 4. lett! A Négysáncversenyen viszont sikerült a duplázás, éppen a két fő riválist megelőzve, a val di fiemme-i VB-n pedig tagja volt a győztes finn csapatnak!

 

2004-ben következett a várva várt összetett Vk-siker! Hatalmas küzdelemben, a Világkupák történetének eddigi legizgalmasabb fináléját, egyben legszorosabb végeredményét produkálva lett Vk-győztes a norvég Ljökelsöy előtt, akit ha csak 10 pontos előnnyel is, de sikerült maga mögé utasítania a szezonzáró oslói versenyen (bár a norvég nyerte akkor a versenyt, mégis elegendőnek bizonyult Ahonen 8. helyezése, hogy az összetettet megnyerje)! A szezont végül két ezüstéremmel zárta, melyeket a planicai sírepülő VB-n szerzett egyéniben és csapatban!
Aztán 2005-ben bevezették a BMI-szabályt, visszaszorítva ezzel a kórosan lesoványodó ugrókat, Ahonen pedig mindent vitt! Megnyert mindent, amit csak lehetett, közel 300 pontos előnnyel nyerte a Vk-t, a Négysáncon újból tarolt (az utolsó, bischofshofeni versenyen Höllwarth fosztotta meg a Hannawald-féle Grand Slam-től)! Az oberstdorfi VB-n is remekelt, megszerezte 2. egyéni világbajnoki címét a nagysáncon, összeségében pedig már az 5.-et!

5. VB aranya:  https://www.youtube.com/watch?v=q0Ww4l69WXI&NR=1

Emellett a normálsáncon bronz, valamint a nagysáncon egy csapat ezüst is jutott neki! Számos rekordot is megdöntött a szezon során! Elsőként sikerült elérnie a legtöbb Vk verseny győzelmi sorozatot, a 6 Vk győzelem máig rekord (bár ezt azóta beállította M. Hautamäki, Morgenstern és Schlierenzauer is)! A szezon folyamán a willingeni versenyen akkorát ugrott, hogy a videó mérőrendszer nem jelezte 155,5 m-es ugrását (mivel csak 152 m-ig volt kalibrálva), így ez utóbbi került be a jegyzőkönyvekbe, de még így is ez maradt a leghosszabb távolság síugró versenyen!  

A legparádésabb szezonnyitás is az ő nevéhez fűződik, hiszen az első 13 versenyén 11-szer nyerni tudott és csak 2-szer szorult le a dobogó második fokára! Ezt a fantasztikus idényt kis híján világcsúccsal zárta, a szezonzáró planicai versenyen egy méterrel tovább repült, mint Romören, aki az azt megelőző nap állította be a hat éven át érvényes rekordot (239 m), azonban ha nem „menekül le” a levegőből (és esik el), akkor valahol 260 m-nél csapódott volna a földbe, így rontott kisérletét nem érvényesítette a FIS! 2005 dec.-ében nagy megtiszteltetés érte hazájában, ugyanis az Év sportolójának választották!    https://www.youtube.com/watch?v=orG9f0nrnU0&NR=1

Janne egyéni legjobbja: 233,5 méter  https://www.youtube.com/watch?v=BAfnti4TKtY

A következő évadban a Vk-ban ugyan alulmaradt a cseh megleptésember, Jakub Jandával szemben és be kellett érnie a 2. hellyel, viszont a Négysáncon újabb sikert aratott! Alighanem a Négysáncversenyek történetének legizgalmasabb finisét produkálta, hiszen az utolsó, bischofshofeni állomáson tizedre pontosan (1081,5) végeztek Jandával, így első alkalommal hirdettek két győztest!

4. Négysánc aranya:  https://www.youtube.com/watch?v=Xv9jWhen_9I&feature=related

A Kulm-ban megrendezett sírepülő VB-n csapatban a dobogó második fokára állhatott föl. Pályafutása negyedik olimpiáján vett részt Pragelatóban, viszont itt is csak ezüstérem jutott neki a finn csapat tagjaként, egyéniben csak 6. illetve 9. lett!

A 2006/07-es szezon szokatlanul, érmek nélkül telt el, a legjobb helyezése is csak egy 4. hely volt a vikersundi repülősáncon! A Sapporóban megrendezett VB-n az erőteljesen visszaeső finn csapattal bravúrnak számított 4. helyezése.
A következő szezonban a rekorddöntést tűzte ki célul, az összetettben képtelen volt felvenni a versenyt az új osztrák generációt képviselő Morgensternnel és Schlierenzauerrel, de a 3. helyre így is felkapaszkodott! A Négysáncversenyen viszont beírta magát a sporttörténelembe, amikor 20 pont előnnyel verte Morgensternt és megszerezte 5. Négysánc aranyát, letaszítva ezzel a trónról gyerekkori pédaképét, a 4 győzelmet szerző német Jens Weißflogot!

Az oberstdorfi sírepülő VB-ről egyéniben egy bronz-, míg csapatban egy ezüstéremmel tért haza. A szezon befejeztével egy sajtótájékoztatón könnyes szemmel közölte rajongóival, hogy vége, nincs tovább, befejezi szenzációs pályafutását, újabb legendáját veszítette a manapság mindinkább osztrák háziverseny benyomását keltő síugró sport! Visszavonulása óta teljes mértékben a családjának és az autóversenyzésnek élt.

A búcsú bejelentése: https://www.youtube.com/watch?v=CnBpdLv1UsI&feature=related

Janne búcsú ugrása (2008 Lahti):

https://www.youtube.com/watch?v=khECSfew3gw&feature=related

Hosszú, sikerekkel kikövezett pályafutása sosem volt teljes, az Északi turné és sírepülő VB aranyak mellett még egy nagyon fontos relikvia hiányzott éremgyűjteményéből, s ez végül nem hagyta nyugodni Ahonent! Az olimpiai aranyért szánta rá magát a visszatérésre, aki mint mondta: „Ha most nem tennék még egy próbát, talán egész életemben bánnám a döntést!”

Pontosan egy év kihagyás után, a 2009/10-es szezonban tért vissza a síugrás „vérkeringésébe”, melyben gyenge kezdés után fokozatosan vette fel a fordulatszámot. A Négysáncversenyre a formaidőzítése kiváló volt, nem sokon múlt az újabb arany, végül Kofler mögött kiegyensúlyozott teljesítményének köszönhetően (a 4 versenyén 3 dobogós hellyel) a második helyet szerezte meg! Ezzel ő lett minden idők legeredményesebb Négysánc versenyzője, összesen 10 érmet (5-3-2 eloszlásban) szerezve! Sajnos formája a vancouveri olimpiára hanyatlani kezdett, de még így is majdnem dobogóra ért, 4. lett a normálsáncon! A nagysánc verseny előtti próbakör alkalmával nem várt sérülés szólt közbe, ami miatt feladni kényszerült a további küzdelmeket, így újabb olimpia telt el a nagy álom beteljesülése nélkül! A sikertelenség nem vette el kedvét, az Ahonen fanok pedig fellélegezhettek, ugyanis rögtön a szezon végén bejelentette újabb egy évet vállal a síugrás elitjében!

Az idei szezon fő céljaként nem kevesebb, mint egy újabb Négysánc győzelmet és az oslói VB megnyerését tűzte ki, melyből egyik sem jött össze, sőt! Bár a Négysáncon egy alkalommal a top10-ben (Garmisch-P. - 5.) tudott végezni (mely szezonbeli legjobb eredménye is volt egyben), viszont a 9. világbajnoksága pályafutása legrosszabb teljesítményét hozta, hiszen egyéniben csak 20. és 30. volt, míg a csapat tagjaként épp hogy a fináléba (7. és 8.) került társaival. Bár teljesítményével kudarcot vallott, a norvégok mégis megjutalmazták utolsó nagy világ versenyén, hiszen megkapta a kitüntető Holmenkollen érmet, amit csak a legnagyobbak kaphattak eddig. Ugyan győzni ott sosem tudott, mégis Ahonen az elmúlt években nyújtott teljesítményéért kapta ezt az elismerő kitüntetést, amit életműdíjnak is nevezhetünk. A Vk szezon sem a legjobb előjelekkel indult, a kuusamói szezonnyitó versenyre például önhibáján kívül nem tudta magát kvalifikálni, mivel ugyan piros jelzésnél indult el, de a rajtjelet túl későn kapta trénerétől. Mint utóbb kiderült az edzői toronynál és az ugrók előtt lévő lámpajel között 7 mp.-es eltérés volt! A szezon alatti 11 Vk rajtján mindössze négyszer tudott pontszerző helyen végezni, ilyen gyenge szereplésre csak élete első Vk szezonjában volt képes (akkor 8 versenyen csak egyszer tudott pontokat szerezni)! A sikertelen VB szereplés aztán megerősítette abban a hitben, hogy itt a vége, nincs tovább, már nem érezte úgy, hogy kellő motivációval esélye lenne a feltörekvő fiatal generációval szemben, így hol másutt, mint szülővárosában, Lahtiban fejezte be szenzációs pályafutását!

Janne Ahonen képgalériája:

                        Ahonen fiatalon 1.doc          Ahonen fiatalon 2.doc

     Ahonen és a család 1.doc   Ahonen és a család 2.doc   Ahonen és a család 3.doc

                    Ahonen privát fotók 1.doc          Ahonen privát fotói 2.doc

                        Ahonen, a síugró 1.doc          Ahonen, a síugró 2.doc

                                              Ahonen a levegőben.doc

Végezetül Ahonennel kapcsolatos videó anyagokat találhattok alább, csemegézzetek kedvetekre! : )

1. Janne 10 évesen ugrik: 

https://www.youtube.com/watch?v=MJhMZhoQHoA&feature=related

2. Janne 15 évesen ugrik (1993 Oberstdorf):

3. Engelbergi sáncrekordja: https://www.youtube.com/watch?v=gfW82-Trq3A

4. Ahonen negatív rekordja: https://www.youtube.com/watch?v=F4__GDLnkEA

5. Janne edzése: https://www.youtube.com/watch?v=wISlsyCS3C4&feature=related

6. Janne rappel egy tv műsorban:

https://www.youtube.com/watch?v=xDCK5tzynqA&NR=1

7. Ahonen interjú: https://www.youtube.com/watch?v=NMKuBL1Nu9M&feature=related

Ahonen az ifjú trónörökössel:  :)))

 

8. Ahonen reklám: 

9. Schlierenzauer mókázik Ahonennel:

https://www.youtube.com/watch?v=JRKT1S5K-jM

10. Ahonen és társainak újévi köszöntője: 

https://www.youtube.com/watch?v=MAyvpUOhvr8

11. Janne frizurái:  https://www.youtube.com/watch?v=JJo7Pnhm9Ps

12. Janne a finn tv-ben:

https://www.youtube.com/watch?v=iGjASRXseZk&feature=related

13. Ahonen ijesztget:

https://www.youtube.com/watch?v=dNStU44UDaU&feature=related

14. Ahonen ifjú tanítványa: https://www.youtube.com/watch?v=MXTVJUdQ39M

15. Ahonen jéghokizik:

https://www.youtube.com/watch?v=6_5WCK6KfVM&feature=related

16. Ahonen, a bevállalós:

https://www.youtube.com/watch?v=fX_W9LNn6As&feature=related

4 komment

Címkék: publikáció síugrás

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr182748845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

illeskese 2011.03.26. 19:26:30

Nagyon jó összefoglaló!

KiriLaci 2011.03.26. 19:49:00

Szuper összefoglalás, köszi!

petru 2011.03.27. 05:28:17

Ilyen mindent osszefoglalo cikket nem tudom hogy lattam-e valaha. Tenyleg nagyszeru, kosz a szerzonek!
süti beállítások módosítása