HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Didier Cuche Szuper-G-s győzelemmel vígasztalódott Kvitfjellben

2011.03.13. 16:34 :: Dave985

Két csalódást keltő lesiklást követően fergeteges szuperóriás-műlesikló győzelemmel tette emészthetőbbé norvégiai hétvégéjét Didier Cuche, a svájciak nagy eséllyel jövő csütörtökön visszavonuló élő legendája. A férfi gyorsasági szakágak versenyigazgatójával minap összezörrent 36 esztendős sportoló ezzel szinte biztosan megnyerte a szakági Világkupát. Komoly osztrák fölényt hozott egyébiránt a Szuper-G, hiszen a legjobb ötben négyen is képviselték nyugati szomszédunkat. Némi meglepetésre a mostanság inkább lesiklásban jeleskedő Klaus Kröll érte el a legjobb eredményt, míg Joachim Puchner életében először zárt dobogón. Az Összetett Világkupa idei győztese, Ivica Kostelić mai teljesítménye a 8. helyhez volt elegendő.
 
Kvitfjell tizennegyedik alkalommal adott otthont a rövidebbik gyors szám versenyeinek, ehhez jött még az 1994-es olimpiai futam, melyet nagy küzdelemben a német Markus Wasmeier nyert meg, aki az eredményhirdetést követően rögtön be is jelentette visszavonulását. Magát a szakágat anno osztrák sugallatra hozták létre, az „Olympiabakken” győzteseinek névsora hitelesen be is mutatja ennek az okát. A versenyek felén valamelyik osztrák vitte el a pálmát. A szakág abszolút győzelmi csúcstartója, Hermann Maier három alkalommal győzött, de nyert már itt a többszörös vb-érmes Josef Strobl és Hans Knauß, valamint a januári bukásaik miatt ezt a versenyt is kihagyni kényszerülő Hans Grugger és Georg Streitberger. Az olaszoknak is hagyományosan jól megy ezen a lejtőn, gondoljunk csak az első, 1995-ös futamon győztes Werner Perathonerre, az egyetlen szakági elsőségét épp itt ünneplő Alessandro Fattorira és Kristina Ghedinára. A regnáló világbajnok szintén olasz, így joggal bizakodhattak. Nem úgy a norvégok, Kjetil André Aamodt 1996-os sikere óta nem termett számukra babér hazai földön, s Svindål mostani formáját elnézve ma sem számolhattak semmi jóval.
 
A verseny vége előtt még mindig az a Georg Streitberger állt a szakági tabella élén, aki már a vb-t megelőző utolsó Szuper-G-n, Hinterstoderben sem állt rajthoz. Ez úgy fordulhatott elő, hogy ez a szakág mindközül a legkiszámíthatatlanabb, eleddig mind az öt futamon különböző győztest avattak, az éllovas osztrák is csak alig ugrotta át a 200 pontos határt. Lake Louise-ban Grünenfelder, Beaver Creeken Streitberger, Grödenben Walchhofer, Kitzbühelben Kostelić, Hinterstoderben pedig Reichelt nyerte a versenyt.
 
A több mint két és fél km hosszúságú, durván 650 méter szintkülönbségű pályát az osztrák Adreas Evers állította össze. Örökérvényű igazság, hogy a nem tradicionális lesikló helyszíneken lehet összeállítani a legfifikásabb szuperóriás-műlesikló pályákat. Ez most sem volt másként, némely ponton egészen meghökkentő kombinációkat (46 kapu, ebből 42 fordító) álmodott meg a sógorok trénere, a technikai virtuozitásra szükség volt, márpedig ebben az osztrákok talán a legjobbak.
 
Ted Ligety-re hárult a kísérleti egér szerepe, már a felső szakaszon, a Russi- ugratót (emiatt állt a perpatvar Cuche és Hujara közt) követően tetemes lesodródásokat mutatott be, mintha nem igazán lenne képben a pálya nyomvonalát illetően. A következő letörésnél már kaput tévesztett. Beat Feuz (18.) két remekül sikerült lesiklás után ma némileg visszafogott volt, némely kapuba alig-alig fért be, így is második legjobb szakági eredményével zárta ezt a hétvégét. Andrej Jerman (24.) a kritikus kanyarokat sokkal jobban síelte meg, mint a svájci, de végsebességben elmaradt tőle, hiába a viszonylag kicsi 16 százados elmaradás, ez esetben hathelyezésnyi különbséget eredményezett. Patrick Küng (10.) sokkal tisztább nyomvonalon síelt honfitársánál, a végén kis híján fennakadt az egyik kapun, így megmaradt korábban gyűjtött 6 tizedes előnye. Négy pont nélküli futam után beállította legjobb szakági eredményét, mindezt úgy, hogy Kvitfjellben már szerzett egy 5. és egy 8. helyezést is.
 
 
Stephan Görgl (13.) nagyjából elégedett volt a célban, a felső szakaszon valamivel jobban is ment. Yannick Bertrand (17.) a hosszan nyújtott átsíelő részen vesztett rengeteget, a pillanatnyi dobogóból a végén a tőle megszokott helyezés kerekedett. Nála mérték egyébként a legmagasabb, 110 km/h feletti végsebességet. Joachim Puchner (3.) volt a mai nap meglepetésembere. Elsőrangú, hibátlan menetet produkált, remek sebességgel, kitűnő nyomvonalon. Egyedül a negyedik szektorban fogyott el a tudomány, a később érkezőkkel szemben legalább 2-3 tizedet eladott. A verseny azon szakaszában a győzelmét sem lehetett kizárni. Werner Heel (25.) ma is roppant indiszponáltan síelt, senkit nem előzött meg az előtte indulók közül, a végén két nullázás után legalább a pontszerzés összejött. Silvan Zurbriggen (37.) újfent bizonyította, miért került ki a kiemelt csoportból, a pocsék formában versenyző síző gesztusait mutatta a célban: egyszerűen fogalma nem volt, hol vesztegetett el olyan sok időt. Stephan Keppler visszatérése nem sikerült fényesre, ma is kiesett, szerencsére most nem a hálóba (meg kis híján az egyik fába) csapódott, mint tegnap, egy túlsodródás után nem reszkírozott.
 
Aksel Lund Svindål (27.) még idén tapasztalt gyorsasági síző formájához képest is nagyon halovány volt, egy 37. és egy 28. helyezés után ismét csak az utolsó pontszerző helyek egyikével szúrta ki a mínusz 10 fokban fagyoskodó szurkolói szemét. Az első két szektor egyébként még egészen tűrhetően sikerült, aztán viszont keresztbeálltak lécei, a folytatás már merő szenvedés volt. Erik Guay (11.) problémái sem az első két szektorban kezdődtek (top-részidőt is összehozott), a komolyabb irányváltásokat igénylő részen nem tudott konkurálni Puchnerrel, a szakági Világkupa címvédőjeként kicsúszott a legjobb 10 közül. Tobias Grünenfelder (23.) ma sem tett csodát, középszerű sízésének középmezőnybeli helyezés lett a jutalma. Peter Fill (28.) ismét alternatív íveken próbálkozott, aminek ezúttal nem egy kiugró eredmény, hanem rendszeres térvesztés lett az eredménye. Adrien Théaux (12.) nekiesett a pályának, gyakran csak erős fékezéssel bírta befordítani léceit, furcsa módon ő inkább a lenti szektorokban volt elemében.
 
Michael Walchhofer (5.) nyitotta a világranglista legjobbjait. Fergetegesen kezdett, övé lett az első két szektor legjobb részideje, 17 százados előnnyel fordult Puchner legerősebb szakaszához, aminek végén még mindig maradt 2 századja. Az egyik bukkanón aztán megbillent, s ez pont elég volt arra, hogy a sebességveszteség folyományaként egyetlen tizeddel honfitársa mögé szoruljon. Carlo Janka (9.) menete leértékelte némileg Puchner győzelmi esélyeit, ugyanis miután bő 4 tizedes hátrányt szedett össze már a pálya első felében, az osztrák erősségének számító részen megverte, a negyedik szektorban jelentős fölénnyel. Összességében persze kiemelkedő eredményre így sem pályázhatott. Romed Baumann (14.) ma lefelé lógott ki az osztrákok közül, hiányzott belőle az átütőerő. Ivica Kostelić (8.) a pálya második felén már tartotta a lépést az éllovas osztrákkal, nagy bosszúságára a felső részen elkövetett néhány elkerülhető hibát, dobogós reményei elszálltak. Hannes Reichelt (4.) is fent rontott egy komolyabbat, remek alsó szakasszal is csak annyit ért el, hogy néhány századdal beékelődött két honfitársa közé. Sokáig úgy tűnt, ez elégnek mutatkozik az újabb dobogóhoz. Christof Innerhofer (7.) jelentős tempóban síelt, de a kelleténél több volt az ívtévesztés, a durva túlsodródás, a szám világbajnoka így ma is távolkerült a pódiumot érő helyezésektől, viszont Kostelićet két századdal megelőzte. Didier Cuche (1.) vetett véget Puchner álmainak. A svájci veterán mondhatni tökéletes futamot abszolvált. Hiába került közel két tizedes hátrányba a pálya felső részén, Puchner gyengébben sikerült kanyarjait sokkal magasabb testhelyzetben haladt keresztül. Egyedül a vége sikerült valamivel gyengébbre, de így is 34 századdal átvette a vezetést.
 
A lassan 42 esztendős Patrik Järbin (22.) újabb pontszerzéssel biztosította be szezonzárós indulását. Talán az lesz az utolsó versenye, bár vele kapcsolatban sosem lehet tudni… Tommy Ford (49.) és Thomas Frey (38.) idén küzdötték fel magukat a legjobb harminc közé, alacsonyabb rajtszámmal nem igazán alkottak maradandót. Matteo Marsaglia (29.) is csak az utolsó pontszerző helyekre volt esélyese, a szlovén Andrej Šporn (16.) ugyanakkor tartotta tegnapi ragyogó formáját, második legjobb szakági eredményével távozik Norvégiából. Kjetil Jansrud (31.) nagyot küzdött, de két századdal így is lemaradt a TOP-30-ról. Amikor már úgy tűnt, hogy az élbolyt tekintve már semmi érdemleges nem fog történni, Klaus Kröll (2.) tett róla, hogy Cuche még egy kicsit izgulhasson. Az első két szektor után még 12 százados előnyét jelezte az időmérő, de Cuche igazán a traverzés szakaszon nyugodhatott meg, nem úgy a többi osztrák. Kröll 109 km/h sebességet ért el a célegyenesben, ezzel letaszította a dobogóról Reicheltet, sőt, négy századdal még Puchnert is megelőzte. A legjobb harmincast Gauthier De Tessières (15.) zárt, aki beállította legjobb szakági eredményét.
 
 
Hátravolt még ekkor 26 versenyző, közülük többeknek nem statisztaszerep jutott. Kezdve a kanadai Jan Hudec-cel (21.), ő is remek hétvégét zárt. A szlovénok új generációjának képviseletében ismét láthattuk a Világkupán azt a Boštjan Klinét (32.), aki a februári junior-világbajnokságon mindkét gyors számban aranyérmet szerzett. Alig maradt le a pontokról. Kitett magáért Andreas Romar (18.) is, élete legjobb szakági eredményét, egyben első pontjait gyűjtötte a Vk-ban. A 40-es rajtszámmal szerepelt szenzációsan Hans Olsson (6.), a csapatban világbajnoki bronzérmes svéd három szektorban is gyorsabb volt Cuche-nél, a maradék kettőben viszont rengeteget vesztett. Így is toronymagasan legjobb szakági eredményének örülhetett, még ha alig 2 tizeddel maradt csak le a dobogóról. Némi előszele volt azért ennek a sikernek, két hete ugyanis EK- versenyt nyert ugyanebben a számban. Ha megkérdeztük volna a verseny előtt Iver Bjerkestrand-ot (26.), mit szólna, ha ő lenne a legjobb norvég vasárnap, valószínűleg elküldött volna minket a búsba. Ma mégis így történt, 5 századdal befért Svindål elé, az Olsson után induló fiatal versenyző első VK- pontjait ünnepelhette. A hátralévők közül még ketten fértek be a pontszerzők közé. Ambrosi Hoffmann (20.) kapcsán inkább azt értjük nehezen, hogyan süllyedhetett le 47-es rajtszámig, az osztrák Max Franz (53-assal a 29.) életében másodszor szerzett pontokat a VK- sorozatban.
 
Kvitfjell avatott ma egy Világkupa-újoncot is a dán Christoffer Fårup személyében. Alaposan kilógott a mezőnyből, közel nyolc másodperces hátránnyal kibérelte a tökutolsó, 51. helyezést. Eredménylistáját elnézve azért annyira nem csodálkozunk ezen.
 
Christoffer Fårup (1992) – dán: világbajnoki induló (Szuper-G, DNF; Garmisch 2011); junior világbajnoki 61. (szlalom) 70. (Szuper-G), és 77. helyezett (lesiklás; mind Crans Montana, 2011); két Európa Kupán való indulás;hét TOP-30-as helyezés különféle FIS- versenyekről; egy 45. helyezés az Európai Fiatalok Olimpiai Fesztiváljáról (szlalom; 2009), Szczyrk), kétszeri szlovák bajnoki negyedik helyezett óriás-műlesiklásban. Pontjai: 111,26 (DH, 1023.) , 84,73 (SL, 2779.), 69,88 (GS, 2180.), 71,67 (SG, 1028.), 146,50 (SC, 1040.)
 
 
 
Didier Cuche önmaga bevallása és a mi véleményünk szerint is elsősorban lesiklásban remekelt idén, ám nagyon úgy fest, hogy mégis a Szuper-G lesz az a szakág, amiben pályafutása alkonyán még révbe érhet, három második hely után kristálygömböt szerezhet. 342 alkalommal állt eddig a rajtgépbe a szám 2009-es világbajnoka, ez a mostani pályafutása 17. győzelme (szakági ötödik) és kereken 60. (szakági huszadik) dobogója. A tabellán 68 pont az előnye a jelenlegi harmadik Ivica Kostelić-csel szemben, vagyis egy kényelmes nyolcadik hellyel mindenképpen övé a trófea.
 
 
A 129. Világkupájánál tartó Klaus Kröll már tucatnyi dobogónál tart, gyengébbik számában ez csak a második pódiumot érő helyezése. Nyert már korábban Kvitfjellben, igaz, lesiklásban, továbbá 2000-ben junior-világbajnoki címet szerzett Szuper-G-ben. Világkupában ez az ötödik szakági TOP-10 helyezése.
 
 
 
 
 
 
Joachim Puchner viszonylag későn, 22 éves korában, 2009-ben debütált a Világkupában, az azóta eltelt 34 futamon is csak ritkán került a legjobb húsz helyezett közé, elsősorban szuper-kombinációban voltak jobb eredményei. Idénre fejlődött sokat a két gyors számban, Chamonix-ban már csak egy hajszál választotta el a dobogótól, érdekesség, hogy éppen az a Kröll halászta el tőle, aki most az utolsó pillanatban megfosztotta második helyétől. Ha visszapillantunk karrierje korábbi állomásaira, akkor beláthatjuk, Szuper-G-ben szerzett már junior-világbajnoki ezüstérmet (Beat Feuz mögött 2007-ben), EK- győzelmet, EK szakági második helyezést. Egy nyögvenyelősen induló karrier győztes irányt vehet a szuper-kombináció osztrák bajnokánál. Ha belegondolunk abba, hogy Walchhofer egész biztosan, Scheiber és Grugger szinte biztosan visszavonul, de Kröll évei is meg vannak számlálva, elkél majd egy erős Puchner a jövőbeni sikeres osztrák szerepléshez a gyors számokban.
 
Holnap máris kezdetét veszi a szezonzáró hét programja Lenzerheidén a nők lesikló edzésével. Másnap a férfiak tréningeznek, szerdától pedig szép sorban következnek a mindenről döntő utolsó versenyek. Kisebbfajta előzetessel majd kedden jelentkezünk.

 

A hatodik Szuper-G, Kvitfjell, 2011. 03. 13.

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintva excel-formátumban elérhetitek.

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa szuper g 2010/2011

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr922736021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása