HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Marlies Schild harmadszor nyert kristálygömböt szlalomban. Élesedik a küzdelem összetettben

2011.03.12. 16:55 :: Dave985

Mindkét futamot uralta, összesítve csaknem egy teljes másodperccel verte a világ legjobbjait Marlies Schild a csehországi Špindlerův Mlýn-ben rendezett szlalomban. A „Szlalomkirálynő” becenévre maximálisan rászolgált világbajnok idénybeli hetedik győzelmével egyszersmind bebiztosította pályafutása harmadik szakági kristálygömbjét. A dobogóra még vb-ezüstérmes honfitársa Kathrin Zettel és az összetett harmadik helyért küzdő Tina Maze állhatott fel. Maria Riesch ma sem bírta el a nyomást, gyatra első menetét egy kiesés követte, miközben Lindsey Vonn biztonságban leért a 16. helyen, így a német előnye 23 pontra olvadt négy versennyel a szezon vége előtt.
 
Mint már tegnap említést tettünk róla, Špindlerův Mlýn háromévente fogadja az alpesi síelés legjobbjait, 2005 decemberében, majd 2008 januárjában rendeztek korábban versenyeket a két technikai számban. Ami a szlalomot illeti, első alkalommal Anja Pärson vitte el a pálmát, magabiztos, közel fél másodperces fölénnyel verte az előző nap óriás-műlesiklásban győzedelmeskedő Janica Kostelić-et. A címvédő az első versenyen még harmadik Marlies Schild, aki nagy küzdelemben múlta felül Veronika Zuzulovát, a dobogóra még Maria Riesch állhatott fel.
 
A szezon nyolcadik szlalomjának úgy vágtak neki a lányok, hogy reálisan csak hárman szállhattak harcba a szakági elsőségért. A világbajnoki győzelmét követően egészen e hétvégéig aktívan pihenő Marlies Schild, mint ismeretes, valamennyi olyan versenyt megnyert idén, amikor célba ért. Mégsem épített ki tekintélyes előny, ez elsősorban a rendkívül stabil Tanja Poutiainennek köszönhető, aki negyedik helynél rosszabbul sehol sem szerepelt. A 40 pontos hátrányban lévő finn mellett a dupla akkora lemaradást összegyűjtő Maria Riesch bízhatott a kristálygömbben (a címvédésben), a németek klasszisa ugyanakkor egyértelműen az összetettre fókuszál.
 
Változások történtek a világranglistán. Vb-aranya után visszavette a vezetést a némettől Marlies Schild, Poutiainen mögött immáron az ezüstérmes Zettel foglalja el a negyedik helyet, megelőzve Pietilä-Holmnert. A mai versenyt kihagyni kényszerülő Nastasia Noens immáron az elitklubban foglal helyet, ugyanezt mondhatja el magáról – gyaníthatóan csak a mai napig – Záhrobská, a francia hiányzása miatt Zuzulová is a kiemelt csoportból, a legjobb hét közül rajtolhatott.
 
Tegnapról figyelmetlenségből lemaradt még egy Világkupa-újonc bemutatása. A szlovák Kristina Saalova a célba érkezők közül az utolsó, 45. helyen zárt, vagyis nem jutott a második futamba.
 
Kristina Saalova (1991) – szlovák: világbajnoki 36. helyezett („óriás”, Garmisch 2010, szlalom DNF1); junior világbajnoki 37. (lesiklás,Crans Montana 2011) és 39. helyezett („óriás”, Les Houches 2010); két helyezés Európa Kupából; 12 dobogós helyezés különféle FIS- versenyekről, köztük 3 győzelem; szlovák bajnoki bronzérmes óriás-műlesiklásban és Szuper-G-ben, valamint 4. helyezett szuper-kombinációban
 
Kegyeibe fogadta a cseh hétvége második versenyszámát az időjárás, nézőcsalogató, fagypont körüli, verőfényes napsütés fogadta a résztvevőket. Az első futam pályáját az osztrákok edzője, Günther Obkircher meglehetősen ritmusosra tűzte, mint kiderült, tanítványai maximálisan éltek is a lehetőséggel. Igazán nehéz szakasza egyébiránt az első 10-12 kaput magában foglaló meredek rész volt, máshol nem kellett igazán rettegni a kieséstől. 61 akadály szerepelt a palettán, ebből 60 volt tényleges irányváltás.
 
Tanja Poutiainen (8.) erősen közepes, zaklatott menete nyitotta az első futamot, nem ezt szoktuk meg idén a finntől, különösen a pálya felső részén ment gyengén. Veronika Zuzulová (6.) már jóval tisztábban síelt, így nagyobb sebességet mentett át a lankás záró szakaszra, bő 2 tizeddel verte Tanját. Maria Riesch (15.) a tegnapi kudarctól érezhető összerogyott. Kockáztatott becsülettel, tempójával nem is volt igazán gond, viszont két irgalmatlan rontást elkövetett közben a sok kicsi mellett, közel két másodperces hátránnyal csak a középmezőnyből várhatta a folytatást. A szakági címvédésről gyakorlatilag lemondhatott, de még az is nagy kérdés volt, milyen válaszra lesz képes Vonn… Kathrin Zettel (2.) egészen más dimenzióban síelt, mint a szlovák, pörgős menetének talán az aljába lehetett belekötni, ott három tizedet vesztett, de így is majd’ 8 tizeddel vette át az első helyet. Maria Pietilä-Holmner (3.) tőle megszokott kissé hátradőlt testtel versenyzett, így talán a kelleténél megint több havat szórt maga mögött, a mintegy fél másodperces lemaradással még ő is reménykedhetett. Marlies Schild (1.) a start után nem sokkal egy kicsit megbillent, a világbajnok klasszis ezzel le is tudta a napi bakit, minimális hátrányát 4 tizeddel jobb lenti részidőjével 18 százados előnyre fordította. Šarka Záhrobská (17.) kétségbeejtő formáján a hazai közeg sem tudott változtatni, roppant bizonytalan és lassú menetével keserítette szurkolóit.
 
Susanne Riesch (7.) várhatta németek közül a legkedvezőbb helyzetből a délutáni folytatást, a legjobbak nem tudta felvenni a kesztyűt, de önmagához képest elfogadhatóan teljesített. Therese Borssén (33.) valahogy nem találta a ritmust, épp csak lebotorkált a célba, három másodpercen túli hátránnyal a mai napon nem lehetett második futamon bizonyítani. Tina Maze (4.) elegáns, magabiztos sízésével újabb dobogós helyezést alapozott meg, majd a szlovén lányét két csapnivaló menet követte, Frida Hansdotter (27.) komoly térvesztései miatt éppen csak bekerült a továbbjutók közé, Sandrine Aubert (31.) szégyenszemre idén másodszor esett ki idővel. Katharina Dürr (20.), majd az őt követő Nicole Hosp (23.) is igencsak bizonytalanul mozgott a meredek részen, az alacsony végsebesség miatt ők is lemondhatott az előkelő helyezésről. Manuela Mölgg (5.) ellenben másodpercen belül maradt, mint oly sokszor, dobogós reményekkel vághatott neki a délutáni futamnak. Lindsey Vonn (12.) lent elkövetett egy apró hibát, de remek tempót diktált, most még kiesés közeli élményt sem kellett átélnie, s ami a legfontosabb, nyolc századdal befért Riesch elé.
 
Elisabeth Görgl (24.) mostanság a gyors számok élharcosa, szlalomban mintha vesztett volna lendületéből, már délelőtt tetemes hátrányt szedett össze, elsősorban Mazéhez viszonyítva. Tessa Worley (18.) tegnapi csalódást keltő kiesése után igazi katonához méltó módon összeszedte magát, csúnya fenti térvesztése ellenére újra egészen biztató műlesiklást mutatott be. Fanny Chmelar (16.) párszor alaposan túlfordult, a rendkívül szoros középmezőnyben foglalt helyet. Nicole Gius (10.) kissé lassú menetével két századdal befért Vonn elé, majd Ana Jelušić (22.) zaklatott futama után két osztrák is befurakodott a két gigász közé: Bernadette Schild (13.) hajszállal megverte Michaela Kirchgassert. (14.) Anne-Sophie Barthet (19.) esetében ez az év a stabil pontszerzésről szól, délelőtt ezt remekül megalapozta, Svájc legjobb szlalomosa, Denise Feierabend (37.) viszont esélytelen volt a legjobb harminc hely valamelyikére. Marie-Michele Gagnon neve mellé került elsőként a DNF felirat, miután egy kiadós hegymászás után lentebb újra kapura lépett. Utóbb Marina Nigg is lábai közé vett egy kaput biztató kezdés után. Nina Perner (30.) minimális különbséggel, de szintén befért a pontszerzők közé, s mivel a 45-össel érkező Lena Dürrnek (28.) is összejött ugyanez, ebből a szempontból tökéletes délelőttöt zártak a németek.
 
Az osztrákok sem szerettek volna lemaradni északi szomszédjaiktól, ők is mind a hét versenyzővel képviseltették magukat a második futamban. Az említetteken túl még 44-essel Alexandra Daum (24.) ismételhetett, karrierjében ez volt rá az ötödik alkalom. Harmincon túliak közül még pontokért harcolhatott Irene Curtoni (10.), Sarah Schleper (9.), Resi Stiegler (21.) valamint Chiara Costazza. (29.) Mondanom se kell, az olasz és az amerikai extrán nyújtott az addigra alapos romláson átesett pályán. Emlékezzünk meg ismét Mikaela Shiffrinről (32.), a 16 esztendős amerikai kislányt öt század választotta el a reménybeli pontszerzéstől, kettő Aubert-től, s olyan nagyságokat utasított maga mögé, mint Borssén, Barioz, Feierabend, vagy épp Wendy Holdener.
 
Essen néhány szó a mezőny újoncáról is. Mint a nem szokványos helyszíneken megszokott, jó néhány helyi tehetségnek szabadkártyát biztosítanak. Az első futamban a 45. helyen zárt a szlovák Skvarková, de rajta kívül is akadt egy-két VK- indulását jegyző cseh és szlovák síző, ők sem jártak nagyobb sikerrel.
 
Jana Skvarková (1991) – szlovák: világbajnoki 44. helyezett („óriás”, Garmisch 2010, szlalom DNF1); junior világbajnoki 23. („óriás”,Crans Montana 2011) és 24. helyezett (szlalom, Les Planards 2010); három helyezés Európa Kupából; 26 dobogós helyezés különféle FIS- versenyekről, köztük 12 győzelem; kétszeri szlovák bajnoki negyedik helyezett óriás-műlesiklásban. Pontjai: 19,98 (SL, 160.), 22,42 (GS, 219.), 64,14 (SG, 468.), 86,61 (SC, 343.)
 
.............................................................................................................................
 
 
A délután egykor kezdődő második futam pályája még annyi kihívást sem rejtett magában, mint az előző, a francia edző eggyel csökkentette a kapuk számát, vagyis az egy „banán” mellett 59 fordítóval kellett megbirkóznia az állva maradtaknak. A mezőny második feléből így sem remélhettek sokat a gallok.
 
Nina Perner (29.) ha akarom, biztonsági, ha akarom halovány menetével indult a délelőtti program, senkit nem tudott megelőzni a német lány. Chiara Costazza (27.) ösztöneit megtréfálta alighanem, hogy egy másodpercet is meghaladó fórral vette át a vezetést, kemény két helyet tudott csak előrelépni. Az egykori futamgyőztesnek ez volt mindössze a második pontszerzése idén. Lena Dürr (22.) Összetett EK-győztesként néhány komoly fékezés ellenére újabb öt tizeddel faragta az összesített eredményt, a VK-ban inkább az „óriás” az erőssége, jövőre már kisebb rajtszámokkal bizonyíthat. Frida Hansdotter (16.) pocsék első menete után ma javított, szépnek nem nevezhettük menetét, sokszor kifordított testhelyzetben fordult. Folytatódott a sorozat, a svéd lány is azonnal lekerült az élről, az egykori junior-világbajnok Christina Geiger (14.) elegánsan letudta a pálya nehezebb szakaszát, így közel egy tizeddel vette át a vezetést. Sokáig az ő nevéhez fűződött a legjobb második futam. Idén mindössze harmadszor pontszerző, kissé megbízhatatlan formát mutatott.
 
Három osztrák érkezett egyhuzamban, közülük kettő kivételesen hátrafelé vette az irányt, Alexandra Daum-tól (24.) nem lehetett elvárni, hogy a végletekig kockáztasson, más kérdés, hogy a meredeken így is nem egyszer teljesen lesodródott. Elisabeth Görgl (28.) egyértelműen csalódást okozott, csak Pernert tudta valamicskét felülmúlni, komoly lépéshátrányba került az összetett harmadik helyéért vívott csatában. Nicole Hosp (12.) egykori ranglistavezetőhöz méltó síelést mutatott be, elkövetett ugyan ő is egy-két komolyabb hibát, kevesebb mint egy tizeddel így is az élre tudott állni. Ana Jelušić (23.) sajátos rugózós stílusával próbált érvényesülni az egyre kásásabb havon, nagyjából maradt a helyén. Resi Stiegler (15.) vesztét a „banán” okozta, nagyon szélesen suhant át rajta, mire észbekapott, csak a pillanatnyi harmadik hely jutott neki. Elégedett lehetett így is, hiszen a közel három éves kényszerszünet után visszatérő amerikai idei legjobbjával zárta ezt a VK- szezont. Katharina Dürr (13.) az utolsó kapuk egyikén botlott meg, ott „gyűlhetett” össze az az egy század, amivel Hosp mögé szorult. Anne-Sophie Barthet (26.) kissé rágörcsölt a feladatra, jelentős késéssel vette csak a kapukat, így ő is lemarad a VK- döntőről. Tessa Worley (19.) agilisan síelt, a nyomvonallal voltak komoly gondjai, a végén 3 tizedet kapott, így előrelépésről nem álmodozhatott.
 
Šarka Záhrobská (20.) minden tőle telhetőt megtett, kockáztatott, de idei éve már csak ilyen, ma sem tudott csodát tenni. Fanny Chmelar (21.) erősen visszafogott menetét még megbocsátották volna a németek, ha az utána következő Maria Riesch beváltja délelőtti ígéretét, jelentős előrelépést eredményez rizikóvállalása. Épp ellenkezőleg, a szám olimpiai bajnoka már valahol a harmadik-negyedik kapu környékén elvesztette egyensúlyát, a nyomvonalat elhagyva már nem tudott korrigálni. Hatalmas esélyt szalasztott el, ismét. Még mielőtt sor került volna összetettbeli riválisára, érkezett két osztrák. Michaela Kirchgasser (10.) bátron kezdett, két apró megtorpanása ellenére nyolc századdal maga mögé utasította Hospot. Idén ez a harmadik TOP-10-es eredménye, minden más alkalommal kiesett, ez is jelzi, stabilitásban kell javulnia jövőre. Bernadette Schild-re (25.) ugyanez érvényes, Marlies szakági EK- címvédő húga lassú menetével lemaradt Lenzerheidéről.
 
 
Lindsey Vonn (16.) délután sem ment hibátlanul, lehengerlően, viszont egy valamire jó volt az elmúlt szűk egy hónap: rengeteget javult technikailag. Délután sem volt egyetlen olyan pillanat, amikor megérintette a kiesés szele. Pechére a rendkívül szoros verseny nem neki kedvezett, némiképp visszacsúszott, de így is fogott további 15 pontot Rieschen. Nicole Gius (18.) mozgásából hiányzott az átütőerő, nem úgy Irene Curtoninál (7.), az idősebbik testvér délelőtti teljesítményét is felülmúlta, karrierje legjobb VK- helyezésének örülhetett. Sarah Schleper (11.) pattogós menete sem hozta meg a várt sikert, a sok kiesés visszaütött, ő sem utazhat Lenzerheidébe.
 
Tanja Poutiainen stílusához (9.) nem igazán passzol a kásás hó, most is csak kereste a ritmust, több markáns hibát is bemutatott, hat tizedes előnyről sem tudott Curtoni előtt maradni. A szakági elsőség sorsa nagyjából akkor dőlt el, amikor Susanne Riesch (8.) nem különösebben acélos menetével két századdal beférkőzött a finn elé. Veronika Zuzulová (5.) kitett magáért félig-meddig hazai versenyén, parádés középső szakaszának hála majdnem egy másodpercet osztott ki az olasznak. A szlovák sem volt verhetetlen, hamar kiderült, Manuela Mölgg (6.) fent például növelni is tudta előnyét, egy nagy fékezés után csak a pillanatnyi második hely jutott neki. Tina Maze (3.) a meredek részen megduplázta kéttizedes előnyét, a továbbiakban pedig nagyjából tartotta a lépést a szlovákkal. Maria Pietilä-Holmner (4.) ismét sokat korrigált, egy századdal befért a második helyre, ha valamelyik osztrák ront, akár a dobogóra is felállhatott volna. Nem tették meg ezt a szívességet a sógornők, Kathrin Zettel (2.) precíz, tükörsima menettel két tizedet megőrözött előnyéből, de mielőtt azt hittük volna, hogy megszerezheti szezonbeli első győzelmét, Marlies Schild (1.) világossá tette, ki a szlalom uralkodónője. Csaknem egy másodpercet vert két futam után honfitársára, akárcsak tegnap Rebensburg, ő is legjobb időt futott mindkét futamban.
 
 
A május végén 30. életévét betöltő Marlies Schild karrierje legeredményesebb szezonját zárja jövő héten. A nyolc VK- futamból haton diadalmaskodva magabiztosan nyerte a szakági világkupát 2007 és 2008 után harmadszor, az egész idény megkoronázásaként a világbajnokságon sem talált legyőzőre, így számtalan ezüst-és bronzérem után végre a legszínesebb medáliát is beteheti házi vitrinjébe. Schild pályafutása 29. Világkupa- győzelmét aratta, vagyis még egy siker választja el az örökranglista kilencedik helyét elfoglaló Janica Kostelić-tól. Amennyiben megszerzi jövő pénteken idei hetedik sikerét, alighanem ebben a kategóriában is új rekordot állít fel.
 
 
 
Kathrin Zettel a szám egykori junior- világbajnokaként és jelenlegi ezüstérmeseként nem nagyon volt szerencséje a Világkupákon, ez összesen a 15. szakági dobogója, amiből csak egy volt győzelem, épp a tavalyi maribori versenyen, ami óta vár az újabb sikerre. Schild mellett persze nincs sok esélye.
 
 
 
 
 
 
 
 
Tina Maze mérsékelt idénykezdet, remek december és kiábrándító január után fenomenális februárt tudhat maga mögött, s formáját tartja úgy néz ki a szezon végéig. A vb-n (a Szuper-G-s 11. helyét kivéve) valamennyi számban a legjobb tíz között zárt, rendszeresen a dobogón, vagy annak környékén végzett. A mai pályafutása 27. VK- dobogója, a harmadik szlalomban. Összetettben 1000 pont fölé került, s mivel több mint 70 pontra rúg előnye a negyedik Görgl-lel szemben, lassan neki is megelőlegezhetjük azt az összetett dobogót.
 
A hölgyek ezekben a percekben talán már úton is vannak a szezonfinálé svájci helyszíne felé, Lenzerheidében hétfőn már lesikló edzésen vesznek részt. A program szerint szerdán lesiklásban, csütörtökön Szuper-G-ben, pénteken szlalomban (!), szombaton óriás-műlesiklásban csapnak össze utoljára. Fontos, de ezt még leírjuk hétfői/keddi előzetesünkben, hogy ott csak az aktuális szakági tabella legjobb 25 helyezettje állhat rajthoz, kiegészülve az összetettben legalább négyszáz pontot szerző versenyzőkkel (ha igénylik), valamint a junior világbajnokkal. Ennek megfelelően csak az első 15 helyezett kap pontot, a megszokott szórás szerint. Az esélyekről majd előzetesünkben részletesen értekezünk.
 
 

A nyolcadik szlalom, Špindlerův Mlýn, 2011. 03. 12.

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintva érhetitek el.


Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí szlalom alpesi sí világkupa 2010/2011

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr292733720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása