HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Junior-vb: Bostjan Kline lesiklás után Szuper-G-ben is dominált

2011.02.05. 15:00 :: Dave985

 

Születőben egy újabb szlovén kiválóság a gyorsasági síelésben? Bostjan Kline lesiklás után Szuper-G-ben sem talált legyőzőre a junior-világbajnokságon. Az ezüstérmes pozícióban sem változott a helyzet, az osztrák Frederic Berthold szintén ismételt, a dobogó harmadik fokára viszont a svájci Justin Murisier állhatott fel. Az Universiadén is duplázott az osztrák Bernhard Graf, szuper-kombináció után óriás-műlesiklásban is győzött. Ez a nap nem a magyarokról szólt, Kékesi Richárd a 90. helyen végzett, Erzurumban mindkét fiú kiesett.

 

A férfi versenyek zárásaként pénteken Szuper-G-ben mérték össze tudásukat a világ legjobb junior korú alpesi síelői. A „korosztályos világranglista” alapján Bostjan Kline és az osztrák delegáció összecsapására lehetett számítani, miután a szlovén mögött öt sógor szerepelt a rangsorban. De nem ért volna senkit sem váratlanul, ha valamelyik amerikai, netalán svájci versenyző meglepi a többieket.

A német csapattól előzetesen sem lehetett éremhalmozást várni, igaz, arra se gondoltak volna sokan, hogy az utolsó két naphoz érve szép kerek nullánál fognak tartani. A tegnapi futam egészen jól kezdődött, az első három lesikló után két német állt a tabella élén, Manuel Schmid (6.) vezetett Marvin Ackermann (16.) előtt. Eddig tartott a germánok pünkösdi királysága.

Az osztrák Johannes Kröll (4.) átvette gyorsan a vezetést, de az ő menetébe is több helyen bele lehetett kötni, így nem ért senkit sem váratlanul a későbbi tekintélyes differenciák. Rögtön az őt követő honfitársa, Frederic Berthold (2.) közel egy egész másodperccel múlta felül időeredményét, ezzel már komolyan bejelentkezett az aranyéremért. A svájci Nils Mani (11.) és az amerikai Ryan Cochran- Siegle (11.) nem tudta vele tartani a lépést, századra azonos idővel a középmezőny elejébe tagozódtak be, az osztrák Mario Karelly (14.) néhány századdal tőlük is elmaradt.

9-es rajtszámmal Bostjan Kline (1.) érkezett, a felső részben még kicsinyke hátrányban volt, a pálya alsó részén viszont fordítani tudott helyzetén, a célban 24 százados előnyt jelzett a stopper. Korosztályában a szlovén legnagyobb riválisa rögtön válaszolhatott volna a szlovén meggyőző menetére, ám a lesiklás osztrák bronzérmese, Otmar Striedinger már a pálya felső részén, egy éles jobbosban teret vesztett, s kiesett. Vincent Kriechmayr (5.), aki viszont óriás-műlesiklásban szerzett ezüstérmet még a vb nyitónapján, is inkább Kröll-lel volt versenyben, öt századdal elmaradt tőle. Az amerikai Brennan Rubie szintén nem tudta befejezni a futamot, így elvileg egyetlen olyan síelő maradt, aki reálisan veszélyeztethette a szlovén duplázását. Justin Murisier (3.) a beszámolók szerint hatalmasat rontott a pálya felső szakaszán, amivel nemcsak az érem lehetőségét packázta el lesiklásban, hanem nagy valószínűséggel aranyérmet bukott kombinációban. A svájci ezúttal nem vállalt értelmetlen rizikót, viszont remek tempóban és szép íveken síelt, így be tudott férkőzni a Berthold és Kröll között tátongó majd’ egy másodperces szakadékba

Gyógyír a németek keserűségére, hogy Fabio Renz (9.) révén még egy TOP-10-es eredményt is szállítottak. A kanadai Philip Brown (7.) ma is jól teljesített, a kombináció bronzérmese valamennyi számban a legjobb 15 között zárt a vb-n, talán a jövő nagy kanadai összetettes menőjét tisztelhetjük benne? Végezetül két magasabb rajtszámmal induló versenyzőt emelünk ki, a norvég Jørn Lunn Olsen 25-össel a 10., az olasz Alessandro Brean 29-essel a 8. helyen végzett. Kékesi Márton az FIS honlapja szerint még soha életében nem állt rajthoz versenyen Szuper-G-ben, nos, debütálása alkalmából vélhetően kizárólag csak a célba érésre figyelt, mintegy 18 másodperces hátránnyal egy lett fiút megelőzve a 90. helyen végzett.

Bostjan Kline a még mindig meghatározó szlovén gyorsasági szakágba hozhat minőségi vérfrissítést. Lesiklás után Szuper-G-ben sem talált legyőzőre. A 20. életévét hamarosan betöltő maribori síző három alkalommal már a Világkupában is szerencsét próbált, ám nem ért el számottevő eredményt. Az Európa Kupában 24 alkalommal állt rajthoz, mindössze egyszer fért be a top-10-be: szuper-G-ben szerzett egy 9. helyet. A junior VB-n mégis számolni kellett vele, hisz már tavaly, Megeve-ben is remekelt, akkor 3. helyen zárta ezt a számot.

Frederic Berthold az osztrák B-keret tagja, Mathias Berthold, a férfi szekció vezetőedzőjének a fia. A 20 esztendős gargelleni síző jobbára az Európa Kupában vitézkedik. Különösebb eredményei ott sem voltak korábban, ám az elmúlt hetekben begyűjtött egy 5. (szuper-G) és egy 7. (lesiklás) helyet - úgy tűnik, tökéletesen sikerült a formaidőzítése.

Justin Murisier első komolyabb sikere az volt, amikor 2009-ben győzni tudott szlalomban az európai fiataloknak rendezett olimpiai fesztiválon. Egy hónappal később óriási meglepetésre harmadik helyen végzett hazája bajnokságában, ezúttal Szuper-G-ben, többek közt Défagót és Jankát is maga mögé utasítva. A következő szezonban bemutatkozott az Európa Kupában, vezette korosztályának ranglistáját az említett két szakágban, már a férfi szekció Lara Gutjaként kezdték el emlegetni. 2010 januárjában debütált a Világkupában, 5 századon múlt a második futama. Azóta négyszer is pontot szerzett, kimagaslóan legjobb eredménye egy 8. helyezés idén Val d’Isère-ből. Ő a szuper-kombináció és az óriás-műlesiklás (utóbbiban megosztott) svájci bajnoka. A világbajnokság két duplázója (Bostjan Kline és Reto Schmidiger) mellett kétségtelenül Justin Murisier a vb nagy felfedezettje, miután egyedüliként három éremmel zárta a hazai rendezésű világversenyt: szlalomban és kombinációban a második, Szuper-G-ben a harmadik helyen végzett.

A junior-vb programja a ma megrendezésre kerülő női Szuper-G-vel zárul.

 

Innentől repens veszi át a szót:

Erzurumban a férfiak óriás-műlesiklásával folytatódott a program. Az osztrák Bernhard Graf a szuper-kombináció után ebben a számban is győzelmet aratott, tulajdonképp esélyt sem adott a többieknek.

Az első futamban rögtön Graf indult elsőként, hibátlanul végigjött, és csak elvétve tudott a közelébe kerülni a később induló 107 síző bármelyike is. Igaz, rögtön a 2-essel induló Adam Zika egész jól síelt, és "csak" hat tized hátrányt szedett össze - ez elég is volt a csehnek a futam 2. helyéhez. Svéd edző tűzte a pályát, ennek megfelelően remekeltek is a svédek: Niklas Rainer volt a harmadik olyan síző, aki másodpercen belül maradt Grafhoz képest, míg Doglas Hedin 1,2 másodperces hátránnyal a 4. helyen végzett. Igaz, a legkorábban induló svéd, Carl-Filip Öster csak a 8. helye tudta megcsípni. Az amerikaiaknak se ment rosszul: Seppi Stiegler 5., Jeremy Elliot 6., Ace Tarberry 12. helyről várhatta a folytatást. A Vk-ból is ismert japán Ohkosi Rjunoszuke és a szlovák Jaroslav Babušiak a holtversenyes 17. helyről várhatta a folytatást – mögöttük, a vert mezőnyben még több Vk- rutinnal bíró síző nevét is olvashattuk. Kevés volt a kieső (8, köztük a svéd Carl Lindh), a versenyből kiszállók közt még a 3-as rajtszámmal hegymászás után a mezőny végén célba érő francia Gabriel Rivast érdemes megemlíteni. Két magyar induló is volt: Bene Márton 77., Szepesi Bertold 92. helyről várta a folytatást.

A második futam nem hozott nagy változásokat. Babušiak másodjára jobban síelt, előrelépett a 12. helyre (Ohkosi maradt a 17.). A szlováktól az orosz Ivan Muravjev vette át a vezetést (végül 9.), majd hamarosan Tarberry jó menetét láthatták a török nézők (7.) Östernek másodjára sem ment jól (10.), az amerikaiaknak viszont igen: Tarberryt először Elliot előzte meg (4.), majd Stiegler bejött kettőjük közé (6.), így három tengerentúli állt az élen. Sokáig nem örülhettek, Hedin nem hibázott, és megelőzte őket (3.) - az újabb svéd, Rainer viszont csak Elliot mögé ért be (5.). Az utolsó két síző továbbra is külön kategóriát képviselt: Zika több mint egy másodperces előnnyel vette át a vezetést, azonban ez is kevés volt: Graf tartotta az első futamban begyűjtött előnyét, és magabiztosan nyerte a versenyt. Mindkét magyar induló kiesett a második futamban.

Graf és Zika már-már rendszeres vendégek az Univerziádé dobogóján (az osztrák szuper-kombinációban nyert és Szuper-G-ben bronzérmes, a cseh épp fordítva szerepelt), Hedin viszont most először állhatott pódiumra. A 20 esztendős östersundi síző szuper-G-ben már közel járt a dobogóhoz, 4. lett - most sikerült eggyel előrébb lépnie. A svéd síző eddigi legnagyobb sikerei közt a junior-VB 15. helyét sorolhatja fel ebben a számban, valamint 8 Európa Kupa-startot - különösebb eredmény nélkül.

 

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí óriás műlesiklás szuper g magyar sportolók alpesi sí junior vb alpesi sí universiade

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr812746011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása