HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Síugrás: Történelmi lengyel csapatsiker a GP első állomásán!

2010.08.09. 12:17 :: zbigniew

Elmúlt hétvégén Hinterzartenben kezdődött el a nyári Grand Prix újabb, immáron 17. kiírása!

A Kontinentális Kupa (COC, mely a Világkupa másodosztályának számít) lengyel dominanciája után a GP-n is egyértelmű sikert arattak: kvalifikáció elsőség (D. Kubacki), történelmi csapatarany és egyéni győzelem (A. Malysz) révén!

Valamit nagyot eltalált a Lukasz Kruczek – Hannu Lepistoe edzői kettős (utóbbi Malysz személyi trénere) a nyáron, hiszen sikert sikerre halmoznak, a felkészülésük ragyogóra sikerült! Nemcsak hogy Malysz formája maradt meg az olimpia óta, hanem a második számú lengyel, Kamil Stoch is remekül kezdte az idényt (ő a COC-ban villog, vezeti is a tabellát), bár szombaton megnősült, így ő most kimaradt a sikerből! Viszont nem mehetünk el szó nélkül, hogy egyre inkább kezd beérni a lengyel utánpótlás! Bár a jövő nagy bajnokaként, s Malysz-utódként aposztrofált kis Muranka (aki a hó végén lesz még csak 16 éves) nem igazolja eddig a róla alkotott képet, most úgy néz ki egymás után termelődnek ki náluk a nagy tehetségek! A csapat és egyéni verseny után egyértelműen igazolódni látszik, hogy Maciej Kot, Krzysztof Mietus és Dawid Kubacki a „nagyok” között is megállják a helyüket, sőt! A nagy öreget, Malysz-t tökéletesen kiegészítik csapattagként, s ha kell egyéni versenyen sem vallanak szégyent! De most lássuk a hétvége történéseit kronológiai sorrendben!

Pénteken a vasárnap megrendezett egyéni verseny kvalifikációjával kezdődött el a 2010/11-es idény, ahol 17 nemzet 68 ugrója vett részt az „elő” versenyen. Bár a nap legnagyobb ugrását a norvég Hilde „követte el” 105,5 m.-es ugrásával, a szélkompenzációs értékeinek „köszönhetően” át kellett adni az elsőséget, s meglepetésre a lengyelek 20 éves tehetsége, Dawid Kubacki nyerte a selejtezőt (103 m.), így ő vehette át az ezért járó díjat!

Kvalifikáció végeredménye:
 (Hinterzarten HS108)
távolság (méter)
össz-pontszám
1.
Dawid Kubacki
103,0
130,4
2.
Tom Hilde
105,5
128,1
3.
Kalle Keituri
103,0
126,8
Teljes lista:

 Csapatverseny:

Szombaton csapatversennyel folytatódott a Grand Prix! Az utóbbi évek alapján már hagyományszerű, hogy az egyéni sorozatot felvezető csapatversenyt Hinterzartenben rendezik. 1994-ben az első GP-versenyt éppen itt rendezték, érdekes, hogy akkor a csapatok 3 főt alkottak, s a versenyt a Saito, Okabe, Suda felállású japánok nyerték! Mindössze 2-szer történt meg az eddigi 13-ból, hogy nem a német fekete-erdei település rendezhette a csapatversenyt (1999-ben Hakuba, míg 2004-ben Zakopane adott otthont a versengésnek). A GP-csapat éremtáblázatot egyébként Ausztria vezeti 5 győzelemmel (összeségében 9 éremmel), míg  2-2 győzelmet tudtak idáig felmutatni a japánok, németek és norvégok, egyet-egyet pedig a finnek és most már ugye friss győztesként a lengyelek!
14 csapat részvételével kezdődött a verseny. Azt azért elöljáróban érdemes megemlíteni, hogy a „derbi” favoritjai kivételesen nem az osztrákok voltak, hiszen jóformán a B-csapatukkal szerepeltek. Lényegébe véve csak Morgenstern maradt meg hírmondónak a nagyok közül, Schlierenzauer, Loitzl, Kofler és Koch sem utazott el Hinterzartenbe (legközelebb Wislában láthatjuk őket), így Unterberger, Zauner és Strolz pótolta a hiányzókat. Üde színfolt volt a svájci csapat jelenléte, hiszen a tavalyi szezonban egyetlen alkalommal sem tudtak kiállni csapatként. Hiába szerepelt akkor bombaformában Ammann, s ha egy kicsit mérsékeltebben is Küttel, nem volt kiket beépíteni melléjük a korábban kihullott (visszavonult) Möllinger és Landert helyére. Most Grigoli és Egloff személyével pótolta edzőjük, Martin Künzle megüresedett helyüket. Az orosz csapat a még mindig sérült Vassiliev nélkül volt kénytelen felállni, helyét Trofimov foglalta el, míg a finneknek a szintén sérüléssel bajlódó Happonent kellett nélkülözniük, az ő helyére Keituri került! A csehek is kissé foghíjasan álltak föl, hiszen Janda és Hajek is hiányzott, helyüket Sedlak és Hlava foglalta el. S végül a szlovének Damjant, míg a németek Schmittet hagyták ki a csapatból gyengébb kvalifikációs teljesítményük miatt, Meznar és Freund pótolta őket!

 

Napsütéses időben a 15-ös beülőből kezdte a versenyt a koreai csapat, majd őket követte sorrendben a kazah, ukrán, olasz, orosz, cseh, japán, szlovén, lengyel, svájci, finn, német, norvég és osztrák csapat egy-egy jeles képviselője! Már rögtön az első kör legelején megadta az alaphangot a lengyel csapat a 19 éves Maciej Kot révén, aki 103 m.-ével jelezte komolyan kell számolni velük a verseny folyamán, a 2. helyen a finnek (M. Hautamaki 104,5 m.), míg a 3.-on az osztrákok álltak a fiatal Strolznak (104 m.) köszönhetően. A pontokat illetően ekkor még minimális volt a különbség az élbolyban! Bár a 2. etap legnagyobb ugrását a japán Takeuchi (104 m.) mutatta be, ez mégis arra volt elég, hogy a 7. helyről a 3.-ra hozza föl csapatát! A lengyelek Mietus (93,5 m.) révén egy rontott ugrással visszaestek a 6. helyre, s 13 pontos hátrányba kerültek az osztrákokkal szemben, akik Zauner (101,5 m.) remek landolásával kerültek az élre! Őket a finnek és a japánok követték az élen. A 3. sorozatot eggyel följebb, a 16-os beülőből kezdték. Itt a legtöbb pontot érő ugrást a német Freund mutatta be (103 m.), bár így is csak két pozícióval tudtak előrébb lépni, a 7. helyről az 5.-re „nyomultak” föl. A kvali győztes Kubacki (102 m.) is hozta a kötelezőt a lengyeleknél, ők is két helyet léptek előre (4.). A finneknél Keituri (101,5 m) következett, s nem hibázott, élre repítette csapatát, az osztrákok Unterberger révén (100,5 m.) pedig leszorultak a 2. helyre. S jött az utolsó, 4. sorozat, ahol a csapatok legjobbjai zárták az első kört. A lengyeleknél Malysz a nap legnagyobb ugrását mutatta be (106,5 m.) és ezzel ismét vezettek! A finnek viszont lekerültek az élről, mivel Ahonen csak 98 m.-t produkált, így ők csak a 4. helyről folytathatták a 2. kört. Az osztrákoknak ha addig lett is volna esélyük a végső győzelemre, Morgenstern betlije (93 m.) által szerte foszlottak, s végleg elszálltak, a 2.-ról a 7.-helyre zuhantak vissza, s még a kiesés szele is meglebegtette őket egy pillanatra! A norvégok lassan kúsztak fölfelé, Hilde (99,5 m.) ugrásával az 5. helyre léptek föl, a németeket pedig Uhrmann (104,5 m.) repítette föl egészen a dobogó 2. fokáig! Végül meglepetésre a japánok Itonak köszönhetően (102,5 m.) tudták tartani a 3. helyet!

A 2. kört már nem folytathatta a szlovén, olasz, koreai, svájci, kazah és ukrán csapat, mivel ők mind kiestek! A továbblépett 8 csapat tovább versengett a minél jobb helyezés eléréséért, izgalmakban továbbra sem volt hiány, bár az élen már nem történt változás, a lengyelek végig vezették már ezután a versenyt! Mietus kivételével a csapat többi tagja bőven 100 m. fölött teljesített, s az utolsó sorozat előtt közel 30 pontos fórt hozott össze a 2. németek ellen, így már akkor boritékolható volt a lengyel győzelem! Hiszen tőlük már csak az a Malysz volt hátra, aki egyszerűen nem tudott hibázni, 105 m.-es ugrásával be is biztosította győzelmüket, mely történelmi siker lett, ugyanis nemzetük még sohasem nyert csapatversenyt a síugrás történetében! A 2. helyért a németek és norvégok közt folyt a versengés, végül Hilde (104 m.) tudott jobban összpontosítani Uhrmannnal (98,5 m.) szemben. A végén a németek bár lecsúsztak a 2. helyről, de a végén mégis örülhettek a 3. helynek, hisz csak 4 tizeden múlt, hogy a japánok kielőzzék őket! A további sorrendet a finnek, osztrákok, csehek és az oroszok alkották. Összeségében nagyon jó, élvezetes versenyt láthatott a közönség! Érdekes, hogy ha ez egyéni verseny lett volna, akkor is abszolút lengyel siker születik, a képzeletbeli egyéni dobogóra Malysz, Kot és Kubacki állhatott volna fel, méghozzá ebben a sorrendben!

Verseny végeredménye:
 (Hinterzarten HS108)
Pontszám
össz-pontszám
I. kör
II. kör
1.
Lengyelország
490,5
511,2
1001,7
2.
Norvégia
472,5
493,7
966,2
3.
Németország
482,1
475,6
957,7
Teljes lista:

 

Szólj hozzá!

Címkék: síugrás nyárigp

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr1002209290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása