HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Neuner és Svendsen a sílövők királya 2010-ben

2010.03.30. 15:20 :: BBali06

Copyright IBU/Christian Manzoni Az oroszországi Hanti-Manszijszkban befejőzödött az egyéni biatlon világkupa. Mindkét nemnél egy tömegrajtos versennyel záródott az idei szezon,a  hölgyeknél 12, 5 km, míg az uraknál 15 km volt a táv.

A hölgyeknél az összetett világkupa megnyerésére matematikailag még két német versenyzőnek volt esélye: az éllovas Magdalena Neunernek és a harminchárom pontos hátrányban lévő Simone Hauswaldnak. Utóbbinak ahhoz, hogy megelőzze vetélytársát, mindenképpen győznie kellett, míg Neunernek a mezőny végén kellett volna célba érnie.

A matematikai esély azonban csak az első lövészetig volt meg, ekkor ugyanis Neuner hibátlan volt, míg Hauswald kénytelen volt egy büntetőkört futni. Persze Neuner ettől még lehetett volna utolsó, de vetélytársnőjének ezzel gyakorlatilag megszűntek a győzelmi esélyei. Pláne, hogy a második lövészet során kétszer is rontott.

Neuner azonban ekkor is prímán célzott, és mivel remekül futott, így féltávnál már közel félperces előnye volt üldözőivel – a német Andrea Henkellel, a francia Sandrine Baillyval és a szlovák Anastasiya Kuzminával – szemben.

Neuner a harmadik lövészetnél kettőt is elhibázott, így Kuzmina hivbátlan lövészettel elé került. A szlovák előnye 6 másodperc volt. A harmadik helyen Bailly és az orosz Olga Medvedceva jött, de az ő hátrányuk már közel fél perc volt.

Futásban a német megelőzte Kuzminát, és előbb kezdhette meg a lövészetet, azonban mindketten hibáztak egyet, de mivel a szlovák lassaban lőtt, ezzel borítékolható volt a német sikere. Kuzmina mellé Bailly is felzárkózott.

Neuner persze a hátralévő két és fél kilométeren tovább növelte az előnyét, s így aztán győzelemmel tette fel a koronát idényére, amelyben öt vk-versenyt, két olimpiai aranyat és az összetett világkupát is megnyerte.

A második helyért is egyoldalú volt a küzdelem: Bailly gyorsan otthagyta Kuzminát és végül hat másodpercet vert a szlovákra. A versennyel a hölgyek számára befejeződött a világkupa-idény, s ez volt három világklasszis német versenyző – Kati Wilhelm, Martina Beck és a végül 18. helyen célba érő Simone Hauswald – utolsó versenye is.
 

 SÍLÖVŐ-VK, HANTI-MANSZIJSZK (OROSZORSZÁG)
NŐI 12.5 KM-ES TÖMEGRAJTOS VERSENY  
1. Magdalena Neuner (német) 36:20.0 (3)
2. Sandrine Bailly (francia) +17.2 (1)
3. Anastasiya Kuzmina (szlovák) +23.6 (1)
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA VÉGEREDMÉNYE:  
1. Magdalena Neuner (német) 933
2. Simone Hauswald (német) 854
3. Helena Jonsson (svéd) 813


A férfiaknál sokkal élesebb verseny folyt az összetettért: a norvég Svendsennek és az osztrák Sumannak ugyanannyi pontja volt, igaz a szabályok szerint utóbbinak mégis hat pont hátránya volt, mert összesítésben mindenkinek kiesik a három legrosszabb eredménye. Míg Svendsen hat versenyt is kihagyott, azaz neki minden beleszámít, addig az osztrák csak egyszer nem indult, egyszer nem lett pontszerző és a harmadik legrosszabb eredménye egy 35. hely volt, ami viszont hat pontot ér.

A versenyen az első lövészetig szokásokhoz híven együtt érkezett a mezőny, és együtt lőttek is.

Sumann gyengén kezdett: mindjárt az első lövészet után elment büntetőkörözni, s csak a huszonkettedik helyen állt ezután, míg Svendsen éppen tíz hellyel volt előtte. Az élen ekkor a francia Martin Fourcade állt, testvérét Simont megelőzve.A szakágban vezető Jevgenyij Usztyugov két lövőhibával az utolsó helyre esett vissza.

Martin Fourcade nagyon jól futott, 12 másodperccel előbb érkezett lőni, mint a mögötte haladó 10-12 fős csoport, de hibázott egyet, azonban így is csak 3 szekundum lett a hátránya a vezető Arnd Peiffer mögött.Sumann ismét hibázott, már csak 25. volt fél perces hátránnyal.

Kilenctagú volt ekkor az élboly, akik közül a harmadik lövészet során csak az orosz Ivan Cserezov hibázott. Az élen két francia, Vincent Jay és Martin Fourcade állt Svendsen előtt, míg Sumann feljött a tizennyolcadik helyre, de egyetlen másodpercet sem tudott hozni az élbolyon. Az utolsó lövészetnél tehát még egy hiba is belefért a norvégnak, csakhogy kettőt is vétett, szerencséjére Sumann is ugyanennyit rontott, amivel eldőlt a világkupa sorsa. 45 illetve 1:34 volt a különbség a norvégnak és az osztráknak az éllovas Christian De Lorenzitól.

Az osztrák Dominik Landertinger és a francia Simon Fourcade követte az olaszt, Landertinger 700 méter után már le is hagyta az olaszt, és aki egy kicsit ismeri a versenyzőket, tudhatta, innen nem lehet őt megverni. Peiffer megpróbálta, mindhiába, mert hiába jött fel előbb 6, majd 3 másodperces hátrányra, a végét Landertinger bírta jobban, így megszerezte idei első világkupa győzelmét is (ami egyben az utolsó...).

A harmadik helyen pedig az a háromszoros olimpiai bajnok norvég Halvard Hanevold ért célba, akinek pályafutása során ez volt az utolsó versenye.Szép búcsúzás volt hosszú pályafutása során. Róla hamarosan egy portrét olvashatnak.

A világkupa sorsa akkor dőlt el, mikor Emil Hegle Svendsen 14.-ként ért élba. A célegyenesben még 15. volt, de az előtte helyezkedő, akkor még címvédő Ole Einar Björndalen bevárta, és kart-kart öltve ünnepelték Svendsent. Akkor már nem számított az az egy hely. Sumann 23., Usztyugov 28.lett.
 

FÉRFI 15 KM-ES TÖMEGRAJTOS VERSENY  
1. Dominik Landertinger (osztrák) 38:19.8 (1)
2. Arnd Peiffer (német) +3.6 (0)
3. Halvard Hanevold (norvég) +11.2 (0)
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA VÉGEREDMÉNYE:  
1. Emil Hegle Svendsen (norvég) 828
2. Christoph Sumann (osztrák) 813
3. Ivan Cserezov (orosz) 782

Szólj hozzá!

Címkék: biatlon biatlon világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr211880989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása