HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

A csúcson és a mélyben: Schörghofer győzött a főpróbán, Hirscher kihagyja a vb-t

2011.02.06. 17:15 :: repens

 
Eufória és letargia egyaránt jellemzi ezekben az órákban az osztrák szurkolók lelki világát. Hannes Reichelt tegnapi, Szuper-G-ben aratott győzelme után ma is egy nem várt sikernek örülhettek a sógorok, Philipp Schörghofer 28 éves életében először győzött a Világkupában. Ez az alaposan megtépázott férfi szekció számára pazar főpróbának tűnt. A salzburgi kórházból azonban nem sokkal később érkezett a feketeleves: az első futamon történt esése miatt eltört Marcel Hirscher sajkacsontja, így számára is véget ért a szezon.
Az első futam után élen álló Kjetil Jansrud zárt a második, a vb-hez közeledve egyre jobb formába lendülő Carlo Janka a harmadik helyen. Egy kapitális hibától eltekintve Bode Miller is bizonyította, nem megalapozatlanul várja vérmes reményekkel a világbajnokságot. A szakág legjobbjai ma nem remekeltek, az éllovas Ted Ligety csak a 13. helyen zárt.
 
 
A felső-ausztriai Hinterstoderben eleddig mindössze négy óriás-műlesiklást rendeztek. 1994-ben Kjetil André Aamodt, két év múlva Michael von Grüningen, 2000-ben az osztrák Christian Mayer győzelmével ért véget a verseny. Legutóbb alkalommal, 2006-ban Aksel Lund Svindål vitte el a prímet, vagyis ő vágott neki címvédőként a mai két futamnak. Egyike volt a norvégok korábbi kétszeres összetett kupagyőztese azoknak, akik nagy eséllyel ma is harcba szállhattak az első helyért, hiszen az előző, adelbodeni versenyen – Cyprien Richard-ral holtversenyben – ő vitte a prímet. A favorit természetesen ezúttal is a szezon első három óriás-műlesiklásán egyeduralkodó Ted Ligety volt.
 
Fagypont feletti hőmérséklet és napos idő fogadta az első futam résztvevőit. A futam pályáját Ante Kostelić tűzte - a horvát mester nem szokta megkönnyíteni a síelők dolgát, ám ezúttal nem tartogatott semmi extrát.
 
Carlo Janka indította a futamot, gond nélkül lejött, megadta az alapidőt (3.). Marcel Hirscher indult másodikként, nekirontott a pályának, hamar esés lett a vége. Ráadásképp igencsak fájlalta a lábát - újabb rossz hír az osztrákoknak. Mint a salzburgi kórházban vizsgálatok során kiderült, az osztrák technikai specialista bal lábában eltörött a sajkacsont, ami minimum 8 hetes lábadozással jár. Vagyis az idei szezonban legjobban teljesítő osztrák szlalomos nem utazhat el Garmischba, véget ért számára a teljes idény. A szövetség később dönt arról, szándékozik-e, s ha igen, kit jelöl a vb-csapatba. Ha a Vk- eredményeket nézzük, akkor szlalomban Wolfgang Hörl vagy Christoph Dreier esélyes az ötödik jegyre. (Előbb egy fokkal kiegyensúlyozottabb, Dreier viszont egyetlen célba érkezésekor 10. helyen zárt.) Óriásban leegyszerűsödött a képlet: Schörghofer, Reichelt, Raich és Baumann.
 
Kjetil Jansrud végig Jankához hasonlóan jött, az alsó szakasz viszont jobban jött össze neki - fél másodperccel a svájci elé került, és nyerte is a futamot. Massimiliano Blardone gyengén kezdett, a folytatás még rosszabb lett - a VB előtt elég elkeserítőnek tűnt ez a forma, a továbbjutás is hajszálon függött (30.). Aksel Lund Svindål jött 5-össel, különösebb hiba nélkül századokkal Janka mögé érkezett (5.).
 
Ted Ligety hasonlóan bekezdett, mint Hirscher - ő nem jutott a kiesés sorsára, sőt, nem is hibázott nagyobbat, épp csak nem volt elég gyors a pálya alsóbb szakaszain, nagy hátrányt gyűjtött be (6.). Cyprien Richard sem tudta tartani a lépést a norvéggel a pálya alján, 1,2 másodperc lett a vége (12.). Philipp Schörghofer végig vezetett, az utolsó szakaszon viszont ő is három tizeddel Jansrud mögé szorult - így is várakozáson felül síelt (2.). A francia Thomas Fanara nagy tempót vállalt, le-lecsúszkált az ívekről, ám sikerült másodpercen belül maradnia (7.). Újabb olaszon volt a sor, Davide Simoncelli a meredek szakaszt jól síelte meg, ám a lankásabb szakaszon hatalmas hátrányt gyűjtött be (18.).
 
Didier Cuche már a felső szakaszon sem volt elég gyors, ehhez képest később egész jól tartotta magát, így is másodpercen kívülre került (10.). Benjamin Raich ma is bizonyította, hogy nagyon fekszik neki ez a lejtő, csak hat tizeddel maradt el Jansrudtól (4.). Újabb osztrák követte, Romed Baumann már a felső szakaszon elrontotta a futamát, kiszállt a győzelemért folyó versenyből (25.). 14-essel következett Ivica Kostelić, nem sikerült neki jól a futam, 1,3 másodperc hátrányból ő sem reménykedhetett (14.). Manfred Mölgg zárta az első 15 induló sorát, beállt a betliző olaszok sorába, sőt, tovább se jutott (32.).
 
A francia Jean-Baptiste Grange nagyokat hibázott, végül ki is esett. Újabb olasz követte, Alexander Ploner - ő is csak honfitársaival versengett (22.). A cseh Ondřej Bank továbbra is csak keresi korábbi formáját, gyenge kezdés után most azért összekapta magát (20.). Sandro Viletta a tegnapi nap után ma is remekelt, másodpercen belül sikerült maradnia (9.). Steve Missillier bátran bekezdett, az alján sokat vesztett, ám így is elégedett lehet (13.). Újabb svájci-francia páros következett a reklámszünet előtt: Daniel Albrecht ma is csak a részvételnek örülhetett (48.), Gauthier de Tessières pedig borzalmas íveken síelve, de nagy tempóval egész jó helyre jött (16.).
 
A sormintát követve ismét egy svájcin volt a sor: Marc Berthod kiváló helyről várhatta a folytatást (11.). A norvég Truls Ove Karlsen követte, ő sem jött rosszul (15.). A svédek elsőszámú reménye, Matts Olsson kiesett, a hazai pályán síelő Hannes Reichelt viszont tegnapi győzelme után ma is jóval felülmúlta a várakozásokat (8.). A német Felix Neureuther pocsékul jött (27.), majd Michael Gufler még tovább gyarapította az olasz csalódások sorát (35.). Kalle Palander gyenge részidővel kiesőként zárt - nem sikerül szépre a finn legenda valószínűsíthető búcsúdala. Stephan Görgl ma sem állt rajthoz, így ezzel le is zárult a top-30.
 
30-on túlról először Bode Millert láthattuk, szokása szerint nekirontott a pályának - ám a szokástól eltérően úgy tűnt, ezúttal ezzel célt (és célba) is érhet. Az utolsó kapuk egyikénél azonban jött a hiba, szinte megállt - így is továbbjutott (28.). Ma is remekelt Alexis Pinturault, a kétszeres junior-világbajnok francia 34-essel érkezett a 16. helyre. Nem ő volt az egyetlen francia, aki átmentette tegnapi formáját: Thomas Frey 50-essel lett 21. - valamiért nagyon érzi ezt a lejtőt. A finn Marcus Sandell tartja jó formáját, újra második futamba jutott (19.), csakúgy, mint a norvég Leif Kristian Haugen (26.). Jól ment az amerikaiaknek, Tommy Ford (23.) és Warner Nickerson (24.) is továbbjutott, a második futam mezőnyét az olasz Giovanni Borsotti (28.) egészítette ki. Megelőzte Blardonét...
 
Ma is bemutatkozott egy újonc a Vk- mezőnyben, a salzburgi Roland Leitinger minden bizonnyal a junior VB-n elért 4. helyének köszönheti a lehetőséget. Célba ért, nem is lógott ki a mezőnyből, ám a továbbjutásra nem volt esélye (38.).
Újonc:
Roland Leitinger (1991) - osztrák: Junior VB: 4. (óriás, 2011 Crans-Montana). Európa Kupa: 11 start, legjobb hely: 7. (óriás). FIS- versenyeken 2 győzelem. FIS- pontszáma óriásban: 13,30 (76.).
 
A második futam pályáját az olasz Matteo Guadagnini tűzte - rá is fért egy kis segítség az első futamban széthullott talján sízőkre.
 
Blardone (28.) kezdte a futamot, rögtön egy hatalmas hibával koronázta meg érthetetlen teljesítményét, utána már csak a célba érésre hajthatott. Bode Miller (9.) fergeteges futamot teljesített, az alsó részen hibázott egy aprót, de ezzel együtt is csaknem toronymagasan jobb volt mindenkinél. Nem kétséges, bombaformában érkezik Garmischba az amerikai klasszis.
 
Borsotti biztonsági, ám eredményes sízése (15.- élete legjobbja) után Neureuther (29.) következett, lassú menet végén nagy hibával tovább fokozva mai gyenge napját - ezzel a sízéssel nem lesz sok öröme a hazai VB-ben. Haugen (14.) is rengeteg hátrányt gyűjtött be a felső szakaszon, amit már nem tudott visszahozni, ezzel együtt is sokat lépett előre, Baumann (17.) pedig másodjára is gyengén jött.
 
A két amerikai meglepetésember következett: Warner Nickerson (26.) csak a pontszerzésre hajtott, Tommy Ford (18.) is csak hozzá képest jött jól. Alexander Ploner (22.) tovább folytatta az egészen párját ritkító olasz gyengélkedést, majd jött a franciák hétvégi meglepetése, Thomas Frey (12.): a felső szakaszon ő sem volt az igazi, ám így is értékes pontokat gyűjtött, gyaníthatóan beverekedte magát a vb-csapatba.
 
Ondřej Bank (22.) újabb lépést tett hátrafelé, borzalmasan sikerült a cseh formaidőzítése. Markus Sandell (7.) sem jött hibátlanul, ám a biztonsági menet (na és a remek alsó szakasz) is elég volt ahhoz, hogy Miller elé érkezzen - a finn két év után szerzett ismét pontot, ez élete legjobb helyezése. Simoncelli kieséssel zárta le az olaszok napját - rémálmaikban még bizonyára gyakran elő fog jönni. Gauthier De Tessières (11.) megbízható, jó sízése után következett Alexis Pinturault (24.): nagy késésbe került, nagy nehezen mentett ugyan, ám alaposan hátraesett. Kedvenc szakágában is begyűjtötte első pontjait.
 
Karlsen (20.) közepes sízése után Ivica Kostelić (10.) lépett pályára - most se szakadt meg az igyekezettől, csak Miller mögé jött be. Rég volt már ilyen rossz napja a horvátnak, de persze ez igencsak relatív... Két francia következett: Steve Missillier (25.) jócskán hátraesett, ahogy az adelbodeni győző Richard (20.) is jó kezdés után hibát hibára halmozott. Franciák után svájciak sorjáztak, nagyobb sikerrel: Marc Berthod (5.) századokkal átvette a vezetést, majd Didier Cuche (6.) besorolt egyetlen századdal Sandell elé - igaz, Sandro Viletta (16.) igencsak hátraesett.
 
Hannes Reichelt (4.) hibázgatott, ám így is teljesítette a kötelezőt - ezt a lejtőt neki találták ki. Thomas Fanara (19.) jó kezdés után az alsó szakaszt nagyon elrontotta, majd Ted Ligety (13.) ritmustalan menetét láthattuk. Igaz, a szakági első amerikai így is maga mögött tartotta legfőbb riválisát, Richard-t.
 
Aksel Lund Svindål (8.) a felső szakaszt elrontotta, ám összekapta magát - hozott pár pontot Kostelićen. Benjamin Raich (27.) hamar elvesztette az előnyét, majd egy nagy hiba után már csak a pontért hajtott. Carlo Janka (3.) jól kezdett, közel egy másodperces előnyt szedett össze a pálya közepéig - majd egyetlen század híján el is adta az összeset az alsó szakaszon. Philipp Schörghofer (1.) ki is használta a svájci gyengélkedését, megőrizve előnyét átvette tőle a vezetést. Kjetil Jansrud (2.) érkezett utolsóként, felül hatalmas hátrányt szedett össze (6 tized), ezt pedig már nem tudta visszahozni. Jansrudnak továbbra sem akar összejönni az első győzelem - Schörghofernek viszont szinte a semmiből igen.
 
 
Amilyen eredményesen indult a salzburgi Philipp Schörghofer pályafutása, annyira megakadt az előző években. Junior-világbajnoki bronzérmesként bizonyította tehetségét, viszont pechére betonerős volt az osztrák óriás-műlesikló A- keret, így legtöbbször csak epizodistaként hívták meg a Világkupába, 2006 decembere óta ez a mai volt a 33. rajta a legjobbak közt. Az Európa Kupában ugyanakkor vitézkedett, nyolc győzelem fűződik nevéhez, két alkalommal is másodikként zárt szakági összesítésben. Az olimpiai 12. helyet követően, több TOP-10-es eredmény után a tavalyi garmischi idényzárón állhatott először dobogóra, ma pedig szinte a semmiből Vk- győzelmet ünnepelhet.
 
 
Kjetil Jansrud 2003 óta résztvevője a világ legjobbjait felvonultató sorozatnak, mégis csak a tavalyi évben robbant be igazán a köztudatba, amikor szépen lassan minden szakágban számolni kellett vele a pontszerzők közt. Kedvenc versenyszáma azonban vitán felül az óriás-műlesiklás, miután junior-vb-n és olimpián is ezüstérmesként zárt, Európa Kupát nyert (szlalomban is), s eddigi öt dobogója is ehhez a számhoz kötődik. Az a fránya győzelem hiányzik csak a repertoárból, de elnézve némely rivális formaingadozásokat, nem kizárt, hogy épp a vb-n fordul a világ Jansrud életében.
 
 
Az összetett címvédésről már január közepén lemondott Carlo Janka, nem mintha azt megelőző formája bármi jóval kecsegtetett volna. Igen ám, a zaklatott felkészülés után egyre jobb formába lendült a svájci az utóbbi időben, olybá tűnik, a vb-re ő is össze fogja szedni magát. Az obersaxeni világ- és olimpiai bajnok fiatalember 93. Világkupáján 18. dobogós helyezését gyűjtötte be.
 
 
A férfiak 2010/2011-es világkupája a világbajnokságot követően a bulgáriai Banszkóban folytatódik. A vb előzeteseként holnap először a Szuper-G-vel foglalkozunk.

 

Az ötödik óriás-műlesiklás, Hinterstoder, 2011.02.06.

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintva excal-táblázat formájában letölthetitek!

3 komment

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa óriás műlesiklás

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr512642458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zjuhasz 2011.02.07. 08:00:48

a lábban is van sajkacsont? Eddig úgy tudtam, hogy a kézfejben van...

zjuhasz 2011.02.07. 08:09:41

a sajkacsont nem a csuklóban van? Vagy van a lábon is egy?

Dave985 · http://siparadicsom.reblog.hu/ 2011.02.07. 11:30:19

@zjuhasz: Az osztrák oldalakon ezt találtam, én is meglepődtem:

Kahnbeinbruch im linken Fuß

de.wikipedia.org/wiki/Kahnbeinbruch

A lábi sajkacsontot os naviculare-nek, a kézen találhatót os scaphoideumnak hívják.
süti beállítások módosítása