HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Tour de Ski: Kowałczyk és Cologna is másodszor diadalmaskodott a patinás viadalon

2011.01.10. 16:40 :: Dave985

Nyolc szakaszt követően tegnap a hírhedt Alpe Cermis emelkedőn véget ért a Tour de Ski ötödik kiírása. A 9 km-es szabad stílusban teljesítendő szakasznak mind a nőknél, mind a férfiaknál tekintélyes előnnyel vághatott neki az éllovas, az első helyen végül nem is történt változás. Justyna Kowałczyk – először a Tourok történetében – megvédte címét, míg Dario Cologna 2009 után hódított el másodszor a trófeát. A hegyi üldözéses versenyt a hölgyeknél az összetett 2. helyére előrelépő Therese Johaug, a férfiaknál pedig a tavalyi győztes, Lukaš Bauer teljesítette a leggyorsabban, aki ezzel Northug után felléphetett a dobogóra.
 
 
Minden korábbinál kevesebben, mindössze 32-en fejezték be az 5. alkalommal megrendezett Tour de Ski versenysorozatát. A záró felvonás előtt visszalépett az összetett hetedik helyéről az 5+5 km-es üldözéses verseny győztese, a svéd Anna Haag mellett az elsősorban sprinterként eredményes osztrák Katerina Smutna, valamint két finn versenyző: Kyllönen és Niskanen. A hendikepes hegyi üldözéses verseny előtt a győztes kiléte aligha lehetett kérdés tárgya, miután Kowałczyk mindenkivel szemben legalább két perces előnyt tudhatott magáénak. A dobogó alsóbb fokaiért viszont kemény küzdelem volt várható, miután a két olasz után csak mintegy másfél perccel rajtolt el a szakasz két nagy esélyese, Kalla és Johaug.
 
A lengyel saját iramában, jelentős tempóban haladt fel a hegyre, tökéletes erőbeosztással, stabil részidőket teljesítve 1 perc 21 másodpercet megőrzött előnyéből, így jóleső elégedettséggel vethette magát a hóra. Az előzetes várakozásokkal szemben Charlotte Kalla idén nem volt olyan formában, hogy veszélyeztesse a dobogós helyezetteket, ellenben az ötödikként elrajtoló norvég Therese Johaug az előző etap után az utolsó nap is kitett magáért. Már a műlesikló pálya lankásabb részén utolérte Petra Majdičot, majd rövid úton le is hagyta a szlovént. Érezhetően nem az ő világa a felfelé menetelés, a célig még Kalla is mintegy 25 másodpercet rávert, vagyis a tavalyi Tour ezüstérmesének idén meg kellett elégednie a 6. helyezéssel.
 
 
A 10% körüli lejtőhöz érve aztán Johaug szép lassan beérte az olaszokat is. A táv felénél Follis, kétharmadánál pedig Longa is udvariasan elengedte maga mellett a norvégot, aki a célban már több mint másfél percet osztott ki a jobbik olasznak. Marianna Longa végigbírta a szakaszt saját maga diktálta tempóban, így először pályafutása során dobogóra állhatott a Tour összesítésében, míg a korábbi kétszeres bronzérmes Arianna Follisnak a negyedik hely jutott. A szakaszon egyébként a norvégok domináltak. Johaug nem kevesebb, mint egy perccel volt mindenkinél gyorsabb, mögötte Marthe Kristoffersen és Marte Elden volt a leggyorsabb. Négy norvég zárt a legjobb 10 között összesítésben, előbbiek a hetedik és kilencedik, az egykori sprintvilágbajnok Astrid Jacobsen pedig a 10. helyen. A legjobb finn Krista Lahteenmaki lett a maga nyolcadik helyével.
 
Justyna Kowałczyk tehát megvédte tavaly megszerzett elsőségét, ezzel a finn Virpi Kuitunen mellett ő a második olyan síző, aki kétszer is meg tudta nyerni ezt a rangos versenyt. Olyan viszont még soha nem fordult elő korábban, hogy valaki rajt-cél győzelemmel hódítsa el a trófeát, márpedig a lengyel a december 31-i prológgal kezdve minden szakasz után a tabella élén maradt, négy szakaszt nyerve, ami szintén rekord. Ráadásul a sprinterek közt is ő végzett az első helyen, összesen 3:05 időjóváírást gyűjtött a hét szakasz alatt, ezzel megelőzte a tavalyi győztes Majdičot, valamint Follist.
 
Tour-győzelme által 400 ponttal lett gazdagabb a Sífutó Világkupa pontversenyében, s ha nem történik valami váratlan, folytatódik a tendencia, vagyis ismét a Tour győztese nyeri az összetett Vk-t. Marit Bjørgen – Skøfterud és Steira mellett – ugyanis tavalyhoz hasonlóan ismét kihagyta ezt a sorozatot, ha minden jól megy, jövőre már ő is rajthoz áll (nincs se vb, se olimpia), így még izgalmasabb versenyeknek nézhetünk majd elébe.
 
 
 
A férfiaknak ugyanezt a távot kellett leküzdeniük. Mindösszesen 36-an maradtak, miután visszalépett a svéd Södergren, a francia Miranda, valamint két finn, Matti Heikkinen (a 10+10 km-es üldözéses győztese) és Ville Nousiainen. Az erősebbik nemnél lényegében már a szakasz előtt eldőlt az első két hely sorsa, a dobogó harmadik fokáért viszont öldöklő küzdelemre volt kilátás, miután a két cseh, a harmadikként indult Jakš és a 10. Bauer mindössze fél perc különbséggel vágott neki az etapnak.
 
Az idei Tour folyamán végig Dario Cologna érdemelte ki a legnagyobb stratégának járó címet, egész egyszerűen nem tudott hibázni, akár sprintről, akár részhajráról legyen is szó. Tetejében persze kondicionálisan is végigbírta a nyolc szakaszt 10 nap alatt. A svájci hű maradt önmagához az Alpe Cermis emelkedőn is, miután nagyon könnyedén síelve, visszafogott tempóban mászott fel a célig, ahol aztán rögtön előzékenyen válaszolt az újságírók kérdéseire. Nem futotta ki magát, nagyon nem, a szakasz tizennyolcadik időeredménye fűződött nevéhez. Nem véletlen tehát, hogy Petter Northug 5 km-nél már 40 másodperc alá szorította le a különbséget (ekkor azért kicsit begyorsított Cologna), 27 másodperccel később ért a célba, így zsinórban harmadik alkalommal zárt az összetett második helyén.
 
 
A norvég mögött egy kezdetben hét főből álló csoport rázódott össze, amihez az emelkedőhöz érve csatlakozott Lukaš Bauer is, majd egyesével el is haladt mindenki mellett, s magabiztos, 14 másodperces előnnyel bronzérmesként zárta a Tour ötödik kiírását. Az utolsó szakaszon nem volt nála gyorsabb. Kellemes meglepetésre a svájci staféta decemberi történelmi győzelmében oroszlánrészt vállaló Curdin Perl is nagyon jól bírta a hegyet, s az összetett negyedik helyén zárt, megelőzve a hazaiak részéről Roland Clarát. A francia Jean-Marc Gaillard mögött zárt a Tour két nagy meglepetésembere, a kanadai Devon Kershaw és Martin Jakš. Váratlanul gyengén teljesített vasárnap Markus Hellner, aki így visszazuhant a tabella 14. helyére.
 
Dario Cologna nagyszerű versenyzéssel, kiváló taktikai érzékről tanúbizonyságot téve magabiztosan hódította el 2009 után másodszor a Tour de Ski elsőségét. Nem akadt idén igazi vetélytársa, mivel Northug érezhetően az oslói világbajnokságra tartogatja csúcsformáját, Bauer és Hellner sem váltotta be a reményeket. Cologna győzött a sprinterek között is, összesen 3:58 másodperces időjóváírást gyűjtött. Győzelmével természetesen ő is megkapta a 400 Vk- pontot. A csapatversenyt a papírformának megfelelően a norvégok nyerték, megelőzve az olaszokat és a svédeket.
 
A Sífutó Világkupa a 2009-es világbajnokság helyszínén, a csehországi Liberecben folytatódik, ahol egyéni, majd csapatsprinteket rendeznek szabad stílusban.
 

Szólj hozzá!

Címkék: sífutás sífutó világkupa tour de ski

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr712574504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása