HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Nem maradt aranyérem nélkül Björndalen,a norvégok nyerték a férfi váltót

2010.02.27. 12:49 :: BBali06

photoA Vancouverben zajló téli olimpia zárásaként a biatlonosoknak a 4x7,5 km-es váltóverseny következett. 19 csapat indult, köztük az eddig még érmet sem szerző Németország. A nagy esélyesek ennek ellenére a norvég és az orosz váltó volt, de az osztrákok, és az év első váltóversenyét Östersundban megnyerő Franciaország is esélyesként várta az indulást jelző puskalövést.

A norvégok hanevolddal indultak, az oroszok Cserezovval, a németek Simon Schempp-pel. Az első két lövészetben nem sok különbség alakult ki, egyik csapat sem hibázott sokat, egy-két póttöltényt kellett felhasználni, de nem alakult ki 10 másodpercnél nagyobb hátrány.

Az első embereket követően még szinte semmilyen különbség nem alakult ki, hiszen az első kilenc csapat tíz másodpercen belül váltott, és közöttük ott volt az összes éremesélyes, így az orosz, az osztrák, a német, a svéd, a francia és a norvég váltó.

A helyzet a második emberek második lövészetéig sem változott, ám az egyre erősödő hóesésben ekkor a németeknek és a franciáknak is meggyűlt a bajuk az álló testhelyzettel: előbbieknél Birnbacher két, utóbbiaknál Defrasne egy büntetőkört volt kénytelen futni, nem beszélve arról az időveszteségről, amíg a három póttöltényt betöltötték, és újra céloztak. A franciák 48 mp, a németek már több mint egy perc hátránnyal mentek az élboly után.

Az első helyen az oroszok álltak, mögöttük a norvégok és az osztrákok érkeztek. Ezen kívül a svédek és a csehek érkeztek a top 5-ben. Az oroszoktól azonban Anton Shipulin hamar elfáradt, így Tarje Boe utolérte, Daniel Mezottitsch-csal együtt, és le is hagyták az oroszt. Fél perces hátránnyal érkezett a második váltáshoz, ahol Maxim Csudov már türelmetlenül várta, hogy a norvég ász, Svendsen és az osztrák Landertinger után eredjen. Az oroszokat még a csehek és a svédek is megelőzték. A franciák nyolcaddiként, a németek 10.-ként váltottak.

A két éllovas viszont szépen ellépett a svédek és a csehek elől. Csudov hat másodpercet tudott hozni az éllovasokhoz képest az első lövészetéig. Az első kettő fekvőben egyszer-egyszer rontott, de ezt követően gyakorlatilag együtt indultak tovább a lövészet után, ahol Csudov feljött a negyedik helyre – a csehek csúsztak vissza –, majd beérte a svéd Nilssont is.

Az álló testhelyzetben Svendsen rontott egyet, így az osztrák néhány másodperces előnybe került, míg Csudov folytatta a felzárkózást. Nilsson viszont ellőtte magát, és büntetőkört kellett futnia, asvédek elszálltak, a verseny háromesélyessé vált. Az utolsó váltásnál Björndalennek két tizedmásodperc előnye volt Sumann előtt, míg Usztjugovnak 22 másodperc volt a hátránya.

A fekvő lövészethez is együtt érkeztek ketten, ahol a norvég hozta az olimpián megszokott lövőformáját, és kettőt is hibázott. Sumann viszont első négy kísérletére egyet sem talált el, így biztossá vált, hogy büntetőkört kell futniuk az osztrákoknak, és ezzel el is szállt az esélyük a sikerre. Mire leszedte az ötödik korngot (első jót..), ésháromszor töltött újra, majd leszedte mindegyiket, már több mint fél perc hátránnyal érkezett, és még a büntetőkör nem is számoltuk. Bezzeg Usztjugov hibátlan maradt, és az oroszok kihívóként mehettek a norvégok mögött.

Most már a norvégok kezében volt az arany sorsa, de még hátra volt egy lövészet. Ezúttal azonban nem remegett meg Björndalen keze, és öt telitalálattal indulhatott tovább az aranyért. Ráadásul Usztjugov amilyen jól lőtt fekvőben, olyan rosszul állóban: mindhárom póttöltényét fel kellett használnia, így még a második sorozatában hibátlan Sumann is beérte, együtt mentek át az ellenörző kapun. Ole Einar Björndalen teljesen egyedül érkezett a célegyenesbe, elkért egy norvég zászlót, és azzal haladt át a célvonalon.

Az osztrákok és az oroszok a hátralévő két és fél kilométert együtt futották le, és a célegyenesben mindketten óriási hajrába kezdtek. Előbb Sumann nyitotta meg lépteit, majd Usztyugov nagy erőbedobással centikkel elé került. De Sumann magasabb több mint egy fejjel az orosznál, így jóval nagyobbakat tudott lépni, és megszerezte célfotóval az osztrákoknak a második helyet.  photoAddigra a norvégok már javában az aranyat ünnepelték, na meg azt, hogy Björndalen pályafutása hatodik, az idény végén visszavonuló Hanevold pedig harmadik olimpiai bajnoki címét szerezte meg. Svendsennek ez volt az első olimpiája, de már ő is kettőnél tart.

A biatlonsok legközelebb március közepén találkoznak, Kontiolahtiban, Finnországban.

VANCOUVER 2010 
SÍLÖVÉSZET, FÉRFI 4x7.5 KM-ES VÁLTÓVERSENY  
1. Norvégia (Hanevold, Bö, Svendsen, Björndalen) 1:21:38.1 (0+7)
2. Ausztria (Eder, Mesotisch, Landertinger, Sumann) +38.6 (1+8)
3. Oroszország (Cserezov, Sipulin, Csudov, Usztjugov) +38.8 (0+4)
4. Svédország +1:23.9 (1+10)
5. Németország +1:37.9 (2+7)
6. Franciaország +1:38.1 (1+9)

A TELJES EREDMÉNYLISTÁT IDE KATTINTVA OLVASHATJÁK.


komment

Címkék: olimpia biatlon biatlon olimpia

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr81794564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása