HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Eurosport: Még minden nyílt a Tour de Ski a záróetap előtt

2010.01.10. 02:33 :: Dave985

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A vasárnapi finálé előtt még minden nyílt a Tour de Ski 2010-es kiírásában. A maratoni, klasszikus stílusban megtett szakasz mindkét nemnél sorsfordítónak bizonyult. A hölgyeknél Petra Majdić hengerelt, összetettben több mint fél perc az előnye a címvédő Kowałczykkal szemben, közel egy perc Follisszal szemben, Saarinen elszállt. A férfiaknál Lukaš Bauer nagy napja volt a tegnapi, az utolsó két körben alaposan helybenhagyta Petter Northugot. Holnap, most már hagyományosan a brutális (a jelző nem túlzás) Alpe Cermis emelkedőjén dől el a Tour de Ski negyedik kiírása, senki ne hagyja ki!
 
(A következő anyag az Eurosport magyar nyelvű oldaláról került feltöltésre, Vásárhelyi Tamás munkája.)
 
 
A pénteki szünnapot követően szombaton klasszikus stílusú tömegrajtos versenyekkel folytatódott sífutók Tour de Ski versenysorozata. A toblachi futamok után a mezőny maradt Olaszországban, ahol a korábbi évekhez haosnlóan ezúttal is Val di Fiemme lesz majd a Tour utolsó helyszíne. A szombati szakaszok különlegessége volt, hogy a nőknél három, a férfiaknál pedig hat alkalommal időjóváírásokat is lehetett szerezni táv közben. Az egyes részhajráknál az első három helyezett kaphatott (15-10-5-ös megoszlásban) bónuszmásodperceket és ahogy az várható volt, emiatt alaposan fel is pezsdültek a futamok.
 
A nők 10 km-es versenyében a szlovén Petra Majdic kezdett erősen, (mint utóbb elmondta, a tömegrajtos versenyekhez szokatlan módon) egyből “teljes gázzal” indult el, így hamar elhúzott a többiektől és az első, valamint a második kör végén is megnyerte a részhajrát, így ekkor már összetettben is átvette a vezetést. Az összetett versenyben hat szakasz után vezető Justyna Kowalczyknak és a finn Aino Kaisa Saarinennek nem ment igazán jól, sem a lengyel, sem pedig a finn sífutónő nem tudta tartani Majdic tempóját. Kowalczyk ráadásul az utolsó kör egyik lejtős részén el is esett, így végül több mint tizenöt másodperces hátránnyal csak a 23. helyen ért célba. A szokatlanul nehézkesen haladó Saarinen végig küzdött ugyan, de közel fél perces hátránnyal, a 29. helyen fejezte be a futamot. Mivel Saarinennek az összetett versenyben már több mint másfél perces hátránya van, kevéssé valószínű, hogy ő nyeri meg a Tour de Ski idei sorozatát. Ez utóbbira a női mezőnyben jelenleg Petra Majdicnak van a legnagyobb esélye a záró nap előtt. A prológon már szakaszt nyerő szlovén hölgy ugyan a két megnyert részhajrá után elfáradt és a mezőny nagy része utolérte őt, de a célban végül mégis ő nyerte meg a hajrát. Majdic a szakaszon szerezhető maximális időjóváírásnak (45 másodperc) köszönhetően az összetettben átvette a vezetést Kowalczyktól.
 
A szlovén hölgy a második oberhofi szakaszon elsősorban vaxmesterei hibája miatt került hátrányba, most viszont a nagyszerűen eltalált viaszolás miatt volt gyorsabb a mezőnynél. A célfotóval végződő befutónál a kazah Elena Kolomina ért be másodikként (0,1 sec hátrány), amivel a kazah női sífutó sport legnagyobb sikerét aratta. Korábban csak Szvetlana Malahova nyert egy bronzérmet Kazahsztánnak a sífutó Világkupában. A szakasz harmadik helyén a mindössze egy másodperccel lemaradó olasz Marianna Longa végzett. A val di fiemmei időjóváírásoknak köszönhetően Petra Majdic 2009-hez hasonlóan ismét megnyerte a Tour de Ski sprint összesítését. Az igazi nagy cél azonban az összetett siker lehet Majdic számára, ehhez azonban még egy szakaszt sikerrel kell megvívnia. Vasárnap délben a kilenc kilométeres utolsó szakasz vár a női mezőny negyvenöt, még versenyben maradt indulójára, melynek során az Alpe Cermis híres-hírhedt emelkedőjének tetején fejeződik majd be a sorozat.
 
(Forrás: Eurosport, Vásárhelyi Tamás)
 
 
Tour de Ski, 6. szakasz, női 10 km klasszikus stílusú mezőnyverseny:
 

1.
2
Petra Majdić
szlovén
34:06.4
 
2.
26
Jelena Kolomina
lengyel
34:06.5
+0,1
3.
7
Marianna Longa
olasz
34:07.4
+1,0
4.
14
Riikka Sarajosa
finn
34:07.7
+1,3
5.
3
Arianna Follis
olasz
34:08.8
+2,4
6.
22
Britta Johansson Norgren
svéd
34:08.9
+2,5
7.
9
Olga Savialova
orosz
34:10.8
+4,4
8.
33
Eva Nüvltova
cseh
34:10.9
+4,5
9.
34
Magdalena Pajala
svéd
34:11.1
+4,7
10.
13
Kathrin Zeller
német
34:12.4
+6,0

 
Tour de Ski, női összetett állása (a 6. szakasz után):
 
 

1.       Justyna Kowalczyk:
2:01:08,3
 
2.       Petra Majdić:
2:01:39,7
+ 31,4
3.       Arianna Follis:
2:02:04,8
+ 56,5
4.       Aino-Kasia Saarinen:
2:02:43,7
+ 1:35,4
5.       Alena Szidkó:
2:04:07,9
+ 2:59,6
6.       Kristin Størmer Steira:
2:04:12,8
+ 3:04,5
7.       Marianna Longa:
2:04:13,8
+ 3:05,5
8.       Riitta- Liisa Roponen:
2:04:28,9
+ 3:20,6

 
 
 
A férfiak számára 20 km-es versenyt rendeztek, ahol elsősorban az volt a kérdés, hogy ki milyen taktikát választ a részhajrák során. A sprint verseny összesítésében hat szakasz után élen álló Simen Oestensen az előzetes várakozásokat megerősítve elvitte az első tizenöt másodperces jóváírást (3300 méter után), de ezt követően már nem nagyon tudott beleszólni a versenybe. A második részhajrá után a cseh Lukas Bauer és az összetettben vezető Petter Northug haladtak az élen és szépen fokozatosan növelték előnyüket. Az első “közös” körükben ugyan még Ivan Babikov is menni tudott velük, a kanadai azonban később alaposan lemaradt. Bauer és Northug két kört mentek együtt és mivel Northug minden alkalommal gyorsabb volt az időmérő pontnál, így a negyedik kör után úgy tűnt, hogy akár már szombaton eldőlhet a Tour de Ski összetett versenye. Az eddigi közvetlen üldözők, a svájci címvédő, Dario Cologna, a két svéd, Marcus Hellner és Daniel Rickardsson, valamint a német Axel Teichmann ugyanis csak tisztes távolságban követték Northugékat. Ekkor pedig egyérteműnek tűnt, hogy ha Bauer végig bírja a távot a norvégok 24 éves sztárjával, akkor a hetedik szakasz után ő is szinte biztossá teheti összetettbeli második helyezését. A csehek világbajnoki és olimpiai ezüstérmese azonban nem elégedett meg ezzel, 14 km-nél sebességet váltott és a folyamatosan lemaradó Northuggal szemben is előnyt szerzett. Az utolsó előtti kör során húsz másodpercet kapott már Bauertől a norvég, majd a 18,3 km-es időellenőrző pontnál úgy tűnt, hogy az ekkor már negyven másodperccel vezető cseh sífutó akár még az összetett vezetést is átveheti a Tour de Skin.
 
A fokozatosan visszaeső Petter Northug ezúttal is nagy szívvel küzdött, bár Teichmann és csapata utolérte őt a célegyenes előtt, a norvég utolsó leheletéig küzdve megtartotta a második helyet a szakaszon. Mint később kiderült, Northug pont a célban megszerzett tíz másodperces időjóváírásnak köszönhetően (az egész szakaszon amúgy Bauer 60, Northug 65 másodpercet nyert) az összetettben is megtartotta vezetését. Igaz előnye csupán 8,3 másodperc a parádés napot kifogó Lukas Bauer előtt. A szakasz után az is eldőlt, hogy a sprinterek összesítésében a tavalyi kiíráshoz hasonlóan ezúttal is Petter Northug lett a legjobb, aki összességében több mint két perc időjóváírást győjtött a Tour során. A szakaszon elért harmadik helyének köszönhetően Axel Teichman áll a harmadik helyen az összetettben, így jó esély van arra, hogy folytassa a németek azon sorozatát, hogy az Tour de Ski összesítésében mindig van egy versenyzőjük a dobogón (2007 - Tobias Angerer, 2008 – René Sommerfeldt, 2009 – Axel Teichmann). Vasárnap a férfiak számára tíz kilométeres szabad stílusú verseny következik, ahol az Alpe Cermis emelkedőjén fejeződik be számukra is a Tour de Ski sorozat negyedik kiírása. A férfi és a női versenyt is élőben közvetítjük vasárnap az Eurosporton.
 
 
(Forrás: Eurosport, Vásárhelyi Tamás)
 
 
Tour de Ski, 6. szakasz, férfi 20 km klasszikus stílusú mezőnyverseny:
 
 

1.
7
Lukaš Bauer
cseh
59:03.5
 
2.
1
Ifj. Petter Northug
norvég
59:35.0
+ 31,5
3.
3
Axel Teichmann
német
59:35.8
+ 32,3
4.
4
Dario Cologna
svájci
59:36.8
+ 33,3
5.
5
Daniel Rickardsson
svéd
59:40.6
+ 37,1
6.
8
Jean Marc Giallard
francia
59:45.5
+ 42,0
7.
11
Rene Sommerfeldt
német
59:48.1
+ 44,6
8.
43
Szergej Cserepanov
kazah
59:48.9
+ 45,4
9.
25
Martin Johnsrud Sundby
norvég
59:50.0
+ 46,5
10.
10
-->

Szólj hozzá!

Címkék: sífutás sífutó világkupa tour de ski

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr301660454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.