HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Vonn mesterhármast ért el Hausban

2010.01.08. 14:17 :: Dave985

 
Papírformát igazoló, ám szerfölött izgalmas, kiélezett versenyben Lindsey Vonn diadalmaskodott a szezon harmadik lesikló versenyén is. Az amerikai világbajnok két világnagyságot utasított maga mögé. Második helyen az első idei dobogóját ünneplő, Anja Pärson végzett, a dobogó harmadik fokára pedig barátnője, Maria Riesch állhatott fel. Lesiklásban toronymagasan vezet Vonn, összetettben is átvette a vezetést mai sikerével. A csíkszeredai Miklós Edit helytállt, a 46. helyen végzett.
 
 
A 2009/2010-es Alpesi Sí Világkupa 3. fordulójához érkezett a női mezőnyben, már ami a gyors számokat illeti. 2004 után ismét a Stájerországban, az Enns folyó mellett fekvő, 2400 lelkes Hausban rendezik kétszer a lesiklást, vasárnap pedig a Szuper-G-t. A pénteki futammal a Val d’Isere-ben az erős szél és havazás miatt törölt menetet pótolták.
A 80‘-as évek kétszeres lesikló szakági győztese, Helmut Höflehner is az alpesi városkában látta meg a napvilágot, ő mégsem versenyezhetett születési helyén, 1981-es debütálása óta ugyanis kizárólag a hölgyek képviseltetik magukat Hausban. Két év múlva rögtön duplázásnak tapsolhatott a hazai publikum, egy napon belül kétszer győzött a lichtensteini Hanni Wenzel, előbb lesiklásban, majd óriás-műlesiklásban. Az 1990-es években csak három esztendőben rendeztek versenyt, ezekből kétszer végre a hazaiak is örülhettek, előbb Krönberger, majd Wachter győzött, előbbi kombinációban, utóbbi Szuper-G-ben. 2001-ben reaktiválták a helyszínt, rögtön Renate Götschl sikerével nyitott az újkori történet. Osztrák hölgy azóta sem örülhetett, ellenben a mostani mezőnyből akad egy síző, aki kétszer is a dobogó legfelső fokán ünnepelt. 2004-ben előbb lesiklásban egyedül, majd Szuper-G-ben Carole Montillet oldalán győzött. Bizony ám, a német szlalomkirálynő anno gyorssízőként indult, más kérdés, hogy néhány hét múlva Leviben műlesiklásban is oktatott.
 
 
Az esetek túlnyomó többségében a valódi erőviszonyokat köszönőviszonyban sem idéző edzéseken előbb Martina Schild győzött két osztrák, Fischbacher és Görgl előtt, tegnap viszont még a megszokottnál is meghökkentőbb lista alakult ki. Az a norvég Lotte Sejersted győzött, aki életében először indult lesiklásban Világkupán (Val d’Isere-ben szerezte első pontjait kombinációban), 1:41,22-es időeredménye azonban kevés lett volna a másnapi pontszerzésre.
 
 
 
A hazaiak ifjú üdvöskéje, Anna Fenninger (17.) nyitotta a sort, különösebb hibát nem vétett, elégedetten bólogatott, s széttárta karjait, ő mindent megtett. Tempóján lehet majd javítani, azt azért közvetlenül lesiklását követően meg lehetett állapítani. Stacey Cook (13.) rögtön átvette tőle a vezetést, energikus, szép menet volt, néhányszor elhagyta az ideális ívet, de magához képest tisztességesen teljesített.
Honfitársnője, Alice McKennis (21.), majd a legutóbb zseniális versenyt futó Jacquemod (23.) sem rontott igazán nagyot, mégis előbbi 4 tizedes, utóbbi 45 százados hátrányt szedett össze a 2639 m-es pályán.
Roppant szoros versenynek indult, „Mrs Vettel” (Cook echte a Red Bull versenyzője, akárki akármit is mond) jókat mosolygott szerencséjén, Martina Schild 3 (15.), Mancuso (14.) pedig egyetlen századdal maradt csak el tőle, ráadásul úgy, hogy valamennyi időmérési pontnál csekély differencia mutatkozott.
A legutóbb kettős győzelmet ünneplő svájci különítmény előőrse felemásan teljesített, Andrea Dettling (21.) McKennis idejét állította be, Fabienne Suter(11.) viszont hozta a kötelezőt, más kérdés, hogy mindössze 1 századdal került Cook elé.
 
Daniela Merighetti (6.) már az első szektoridejével több mint 4 tizedet vert Suterre, sejthető volt tehát, hogy végre igazán erős idő van készülőben, nem csalódtunk, az olasz lány 61 századdal állt a tabella élére. Ő sem örülhetett azonban sokáig, mert érkeztek a kiváló napot kifogó francia lányok (ezúttal Jacquemod volt a leggyengébb láncszem), Marion Rolland (5.) kicsike 1 tizedes hátrányát a középső részre ledolgozta, a végén 2 százados fórt jelzett az óra, majd a hazai pályán csúnyát bukó Marchand-Arvier (6.) érkezett, ő is ingadozott a plusz-mínusz tartomány határán, végül az olasszal azonos idővel a 2. helyre került, legnagyobb örömére.
 
Tina Maze (20.) nem tudta megváltani a világot, Revillet (39.) 6 tizeddel még veterán csapattársát is alulmúlta. Stechert (19.) idén borzasztóan gyenge formában van, ennél fogva érthetetlen, mit keres még mindig az „élmenők” társaságában? Az idézőjel némiképp indokolt, ugyanis a hazai remények elsőszámú táplálója, Elisabeth Görgl (24.) inkább csak bóklászott a pályán, csak kereste az íveket, az ugratókat rendre elmérte, egy másodpercen kívül követte csak a franciákat.
 
Lindsey Vonn – sérülés ide, vagy oda – újfent bizonyította, mennyivel emelkedik ki a mezőnyből. Úgy vert közel 1 másodpercet kollegináira, hogy menete mindennek volt mondható, csak tökéletesnek nem. Ennyi a reális különbség egy – középmezőnyi szinten – erős pálya és Vonn között. Fanchinitől (4.) sem láttunk komoly hibát, mégis 84 századot kapott, de így is elégedettnek tűnt, a pillanatnyi 2. helyezés dobogóval kecsegtetett. Egy, csak egy osztrák leány maradt e vidéken, akinek esélye nyílott komolyabb eredményre, Fischbacher (8.) azonban idén nincsen csúcsformában, avagy az olimpiára hegyezi ki inkább a szakmai stáb, jelen pillanatban lényegtelen, csak a francia-olasz különítmény mögé érkezett be „Halacska”. Emily Brydon (10.) is nagyjából ezt a szintet hozta, 2 századdal Suter elé került.
 
Négy, de inkább három olyan versenyző várakozott ekkor majdnem 1500 méteres magasságban, akiből kinéztük, hogy esetleg, valami extramenettel befoghatják Vonnt. A mindinkább stabil, kiszámítható versenyzővé érő Dominique Gisin 6 tizedes kezdeti hátrányát sikeresen ledolgozta 4 tizedre, tehát a 2. helyre jó esélyei voltak, azonban – csakhogy előbbi deklarációm essem egy hátast – hibázott, hátrakerült a súlypontja, nem tudta bevenni az utolsó éles kanyart, szerencséjére ülő alkalmatosságára pottyant, így nem kellett sérüléstől rettegnie. (Ha emlékeim nem csalnak, eddig hétszer operálták térdét.) Riesch másfél tizedes hátránnyal nyitott, aztán viszont megingott, nagyjából Gisin részidőit produkáltam s némileg korrigálva a különbség, 39 százados hátránnyal ért célba. Pärson idei első hírnevéhez méltó futamát, versenyét láthattuk. Századra azonos felső szektor után 1 tizedes lemaradással követte Vonnt, a finisre vagy elfogyott a szufla, vagy Vonn volt ott „üresalles”, mindenesetre 35 századra nőtt a differencia, vagyis a két barátnő közé azért beférkőzött.
 
Fent volt még ugyan a Val d’Isere-ben csodát tévő svájci páros, vagy éppen Britt Janyk, de komolyan belegondolva elképzelhetetlennek tűnt, hogy a helvétek még egyszer meglephetik a világot. Ez az elmélkedésem legalább ült, Styger (12.) ügyesen betagozódott a Brydon- Schild „százados vonatba”, majd Nadia Kamer (9.) 5 századra megközelítette a legjobb osztrákot, végül ő végzett a legelőkelőbb helyen a helvét csapatból. (Köztük Siorpaes ment egy borzasztó futamot, 37., Revillet-t még ezzel is megverte.) Britt Janyk korrekt kezdés után teljesen szétesett, végül az utolsó pontszerző helyen zárt. Ruiz Castillo (35.) és Dumermuth (27.) a tőlük megszokott szinten síeltek, az utolsó TOP-10-esélyes versenyző, a legutóbbi lesiklás győztese, Aufdenblatten viszont kiesett, keresztbeálltak lécei, nagy nehézségek árán megfogta ugyan, de – vélhetően egészségét kímélendő – kiállt a versenyből, pontra amúgy sem lett volna már sansza.
 
A hátralévők közül Lucia Recchia 25. időeredménye emelkedik ki, rajta kívül még Kajsa Kling (29.), Regina Mader (28.) és a lichtensteini női síelés zászlóhordozója, Weirather (26.) gyűjtött pontot. A nevesebb versenyzők közül pont nélkül zárt Alcott (40.), Schmidhofer (36.), de a csütörtöki edzés győztesének sem termett sok babér, Sejersted 7 tizeddel gyengébbet ment, ezzel a 45. helyen végzett, de mint említettük, edzéseredménye is kevés lett volna az üdvösséghez.
 
Az utolsó, 62-es rajtszámmal induló Viktoria Rebensburg, az óriás-műlesiklás junior- világbajnoka csodát tett, a pálya alsó szakaszán frenetikus tempóban síelt, így 1,8-as hátrányát 1,68-ra csökkenteni is tudta, amivel a 16. helyre került összesítésben!
2009. februári, tarvisiói jelenése után, sérüléséből felépülve a román színekben versenyző, csíkszeredai Miklós Edit (56-os) semmivel nem lógott ki a környékén induló mezőnyből, 3,47-es hátránnyal 57 célba érkezőből a 46. helyen zárt. Több jól csengő nevet maga mögé utasított, elég csak az olasz Ciprianira és Marsagliára, a francia Pellissierre, vagy az osztrák Hackra gondolni.
 
 
Végezetül következzék az unalomig ismételt statisztikai kimutatás. Lindsey Vonn 221. Világkupáján 26. győzelmét szerezte (lesiklásban a 15.), bámulatos pályafutás már eddig is, s még hol van a vége? Anja Pärson mutatói még félelmetesebbek, a svéd világklasszis 314. fellépésén 86. alkalommal állt fel Vk- dobogóra, szakágban ez a 11. pódiuma. Maria Riesch pedig 208. versenyén 34. dobogóját ünnepelte, lesiklásban egy híján tíznél jár.
 
Folytatás holnap, ugyancsak 11:30-tól az előzetesen kiírt lesiklással. A fiúk Adelbodenben óriás-műlesiklásban mérik össze pillanatnyi formájukat.
 
 

ALPESISÍ-VK, HAUS IM ENNSTAL
NŐI LESIKLÁS

 

 1.
Lindsey Vonn: 
amerikai
 1:38.84
 
 2.
Anja Pärson: 
svéd
 1:39.19
 +0,35
 3.
Maria Riesch: 
német
 1:39.23
+0,39 
 4.
Nadia Fanchini: 
olasz
 1:39.68
 +0,84
 5.
Marion Rolland: 
francia
 1:39.78
 +0,94
 6.
Marie- Marchand Arvier: 
francia
 1:39.80
 +0,96
 6.
Daniela Merighetti:
olasz
 1:39.80
 +0,96
 8.
Andrea Fischbacher:
osztrák
 1:40.05
 +1,21
 9.
Nadja Kamer:
svájci
 1:40.10
 +1,26
 10.
Emilye Brydon: 
kanadai 
 1:40.39
 +1,55

 
 
A Női Lesikló Világkupa állása (3 futamot követően):
 

1.       Lindsey Vonn:
300 pont
2.       Maria Riesch:
200 pont
3.       Anja Pärson:
170 pont
4.       Emily Brydon:
166 pont
5.       Marion Rolland:
90 pont

 

 

Visszatekintő:

 

1. Lake Louise (Lindsey Vonn)

2. Lake Louise (Lindsey Vonn)

 

komment

Címkék: lesiklás alpesi sí alpesi sí világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr31656762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása