HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Továbbra is Kowalczyk és Northug áll a Tour de Ski élén

2010.01.03. 22:00 :: Dave985

 

A nőknél Petra Majdic, a férfiaknál Eldar Rönning sikerével ért véget az oberhofi sprintverseny, a Tour de Ski sorozat harmadik állomása. Az összetettben továbbra is Kowałczyk és Northug vezet.
 
 
 (Köszönjük CSD-nek, hogy rendelkezésünkre bocsátotta beszámolóját. A szöveg az NSO-n is olvasható, így ne lepődjön meg senki, magánszerkesztőnktől, fórumtársunktól engedéllyel "nyúltuk le".:)) 
 
 
A selejtező legjobb 30 futóját 5 darab hat fős negyeddöntőbe sorolták, melyből a futamok első két helyezettjei és a 2 legjobb nem direkt továbbjutást érő idő tulajdonosa válthatta meg jegyét az elődöntőbe. Számos magasan jegyzet versenyző is idő előtt volt kénytelen búcsút inteni a versengésnek, hol a klasszikus stílus, hol a rövidtáv feküdte meg gyomrukat. A hölgyeknél a kiesők közt találta magát az olasz Sabina Valbusa, a svédek közül nem érte meg a negyeddöntős szakaszt Lindborg, Brodin és Lisa Larsen, de meglepetésre Rosina, Medvegyeva és Csekaleva is búcsúzott, mint a németek klasszisa, Manuela Henkel is.
 
A nőknél magabiztosan nyerte futamát az összetettben vezető Justyna Kowalczyk az orosz Korosztyeleva előtt, simán továbbjutott Aino Kaisa Saarinen, Petra Majdic és Olga Rocseva is, Arianna Follis pedig másodikként kvalifikálta magát az elődöntőbe. A meglepetést Virpi Kuitunen és Kristin Steira szolgáltatta, akik egyaránt harmadikként végeztek futamaikban, így izgulhattak hogy versenyben maradhatnak-e. A norvég hölgy épphogy bejutott a legjobb 12-be, Kuitunen számára viszont véget ért a sprintverseny.
 
Az első elődöntőben Saarinen és Follis mellett a szlovákok meglepetésembere, Alena Prochazkova, a svéd Ingemarsdotter, az orosz Novikova és Szidkó feszültek egymásnak. A szlovák versenyző elképesztő idővel nyert a végén kicsit kiengedő Saarinen előtt, ezzel automatikusan résztvevői lettek a  döntőnek, a harmadik helyre síelő Follisnak figyelnie kellett a második futamban született időeredményekre is.
 
Ebben igen jó névsorral találkozhattunk: Kowalczyk, Majdic mellett a két legjobb orosz sprinter Korosztyeleva, Rocseva, a norvég Steira és kakukktojásként az osztrák Katerina Smutna alkotta a hatost. Sprintfutamban szokatlan módon Kowalczyk pillanatok alatt kettészakította a mezőnyt, csak Majdic tudott vele menni. A táv végéhez érve azonban átengedte a vezetést a szlovénnek és okosan, kiengedve bejött a második helyre. A harmadikként érkező Steira igyekezetét siker koronázta, idejének köszönhetően, mint szerencsés vesztes ott lehetett a  döntőben, csakúgy, mint Follis.
 
A fináléban Majdic és Kowalczyk ugyanazt adta elő, mint pár perccel azelőtt, már 200 méter után elszakadtak a többiektől. De Saarinen minden erejét összeszedve nagy nehezen felért rájuk. Ennél többre azonban már nem futotta, a célegyenesbe érve ismét jelentős hátrányból figyelte, ahogy Majdic magabiztosan nyer Kowalczyk előtt. Negyedik helyre Follis érkezett be Steira és a táv felénél eleső Prochazkova előtt.
 
Majdic ezzel második győzelmét aratta az idei Touron, összetettben feljött a 4. helyre, Kowałczyk, Saarinen és Steire mögött foglalja el ezt a pozíciót. A hatos futamok miatt természetesen nem számítottak összetettben az időeredmények, ehelyett helyezésekhez kötött időjóváírások alapján változott a versenysorozat pillanatnyi állása.
 
 
Tour de Ski, 3. szakasz, női sprint:
 

1.
3
Petra Majdić
szlovén
2.
2
Justina Kowałczyk
lengyel
3.
1
Aino- Kaisa Saarinen
finn
4.
4
Arianna Follis
olasz
5.
15
Størmer Kristin Steira
norvég
6.
7
Alena Prochazkova
szlovák
7.
5
Katerina Smutna
osztrák
8.
6
Valentina Novikova
orosz
9.
8
Olga Rocseva
orosz
10.
13
Alena Szidkó
orosz

 
Tour de Ski, női összetett állása (a 3. szakasz után):
 

1.       Justyna Kowalczyk:
37: 56,1
 
2.       Aino-Kasia Saarinen:
38: 00,4
+ 4,3
3.       Kristin Størmer Steira:
38: 26,2
+ 30,1
4.       Petra Majdić:
38: 30,6
+ 34,5
5.       Arianna Follis:
38: 35,8
+ 39,7
6.       Virpi Kuitunen:
39: 00:4
+ 1:04,3
7.       Natalia Koroszteleva:
39: 04,7
+ 1:08,6
8.       Marianna Longa:
39: 17,7
+ 1:21,6

 
 
 
Szokás szerint a férfiaknál tizedek döntöttek az utolsó továbbjutást érő helyekről, Jens Filbrich és Frasnelli például csak utolsókként léphettek tovább. Kiesett viszont az anno prológot is nyerő Sommerfeldt, vagy az ugyancsak német Seifert. Szintén nem folytathatta Di Centa és az élmezőnyből így kipottyanó Lukaš Bauer, vagy az észt Rehemaa. Az olaszoknak pocsékul indult a nap, ugyanis Di Centa után Piller Cottrer, Checchi és Renato Pasini is kihullott. Az oroszok közül Csernuszov, Siriajev és Kuznyecov intett búcsút a versenynek.
 
 
A férfiak előfutamaiban előbb az összetettben második helyen álló, tegnap remekül versenyző Makszim Viljegzsanyin vérzett el, ugyanebben a futamban zárt ötödikként Tobias Angerer is, számára sem folytatódott a sprintverseny. A második előfutamban Axel Teichmann neve keltette fel leginkább az érdeklődést, a német klasszis második helyen végzett a svéd Peterson mögött, így ott lehetett az elődöntőben.
 
A harmadik negyeddöntő igazi csemegének ígérkezett, olyan nevekkel, mint az összetettben vezető Petter Northug, a tavalyi győztes Dario Cologna vagy a nagyon erős Alekszandr Legkov, akinek a táv kétharmadánál eltört a botja és kiszállt a versenyből. Northug megnyerte a futamot az orosz Iván Alipov előtt, de a harmadikként célba érő Cologna ideje is igen erős volt, így bizakodva várhatta a többiek eredményeit. A negyedik futamot az orosz Nyikolaj Pankratov nyerte a magát takaréklángra állító norvég Eldar Rönning és a tegnap remeklő Matti Heikkinen előtt, akinek szerencsétlenségére az eddigi leglassabb tempójú futam jutott, így harmadik helye nem ért továbbjutást, Viljegzsanyin után az összetett harmadik helyezettje is befejezte a napot, mehetett csomagolni a prágai útra.
 
Az első elődöntőben Teichmann mellett Petersen, Alipov, Cologna, a norvég Östensen és a svéd sprintspecialista Emil Jönsson kaptak helyet -ő volt korábban a kvalifikáció győztese. És ennek megfelelően vezette is a futamot Alipov előtt. Féltávnál Östensen bukása miatt öten maradtak, de egy csoportban. A célegyenesbe kanyarodva azonban Cologna és Teichmann leszakadtak, Jönsson, Alipov és Peterson pedig ebben a sorrendben érkeztek be.
A második elődöntőben két norvég sztár, Northug és Roenning mellett az orosz Pankratov, az amerikai Newell, a kazah Koszcsevoj és a finn Jauhojaervi versenyezetek a döntőbe jutásért. Rönnning végig vezetve imponáló magabiztossággal nyert, Northug pedig lehajrázta az oroszt, ez döntőt ért számára.
 
A finálé drámai végkifejletet hozott: ahogyan előzetesen várni lehetett, Jönsson és Rönning egész nap kiemelkedtek, kettejükről szólt a futam nagy része. A célegyenesbe fordulva azonban kicsit összeakadtak, a norvég kibillent a belső ívről, a svédet pedig felborította a hátulról elképesztő lendülettel érkező Alipov.  Rönning, szerencséjére talpon maradt és magabiztosan nyert, Alipov sem esett ki teljesen a ritmusból, összeszedte magát és bejött másodiknak, így a világtörténelem első orosz sífutója lett aki elmondhatja magáról hogy lehajrázta Petter Northugot. Legalábbis a pályán, ugyanis a svédek nyomására a ruszkit utólag diszkvalifikálták, így Northug előlépett a 2. helyre.
 
A Tour ma este már szedi is a sátorfáját és átköltözik egy napra Csehországba, ahol Prágában rendeznek szabad stílusú sprintszakaszt (18:30-tól), hogy aztán a keddi pihenőnapot követően már Olaszországban rója a mezőny a kilométereket egészen az Alpe de Cermis hírhedt csúcsáig.
 
 
Tour de Ski, 3. szakasz, férfi sprint:
 

1.
2
Eldar Rønning
norvég
2.
6
ifj. Petter Northug
norvég
3.
7
Axel Teichmann
német
4.
4
Theodor Peterson
svéd
5.
1
Emil Jönsson
svéd
6.
5
Ivan Alipov
orosz
7.
22
Nyikolaj Pankratov
orosz
8.
16
Andrew Newey
amerikai
9.
8
Sami Jauhojärvi
finn
10.
25
Dario Cologna
svájci

 
 
Tour de Ski, férfi összetett állása (a 3. szakasz után):
 

1.       ifj. Petter Northug:
49: 58,0
 
2.       Axel Teichmann:
50: 07,8
+ 9,8
3.       Emil Jönsson:
50: 18,9
+ 20,1
4.       Eldar Rønning:
50: 21,3
+ 23,3
5.       Sami Jauhojärvi:
50: 28,3
+ 30,3
6.       Matti Heikkinen:
50: 38:9
+ 40,9
7.       Maxim Viljegzsanyin:
50: 42,7
+ 44,7
8.       Dario Cologna:
50: 44,0
+ 46,0

 

Szólj hozzá!

Címkék: sífutás sífutó világkupa tour de ski

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr531642889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása