HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Tessa Worley másodszor győzött óriás- műlesiklásban

2009.12.12. 19:00 :: Dave985

A férfi szemeknek kedves Tessa Worley magabiztos meglepetéssikerével ért véget az Åreben rendezett óriás- műlesiklás. Mögötte a címvédő Tina Maze, valamint a szakági listát fölényesen vezető Kathrin Zettel végzett. A világbajnok Kathrin Hölzl és az olimpiai bajnok Julia Mancuso a svédekkel együtt a vert mezőnyben, az összetett VK első két helyezettje pedig pont nélkül zárt.
 
 
 
Åre Közép-Svédországban elhelyezkedő sícentrum, nem messze (80 km) a biatlonversenyeknek otthont adó Östersundtól. 1909-ben alapították, a mintegy 25 év múlva létrehozott Szlalom Klubban bontogatta szárnyait Nagano olimpiai bajnoka (Szuper-G), Lars- Björne Eriksson, vagy az ugyanebben a számban 1996-ban vb- ezüstérmes Patrik Järbin, vagy éppen Richard Richardson, kinek pályafutása más irányba fordult, hiszen snowboardban szerzett ezüstöt 2002-ben, Salt Lake Cityben.
1954-ben és 2007-ben is otthont adott Åre a világ legjobb sízőinek seregszemléjének. Utóbbi Anja Pärson diadalmenetét hozta, hiszen világbajnoki címet szerzett kombinációban, Szuper-G-ben és lesiklásban is.
Östersunddal közösen kandidáltak a 2014-es téli olimpiára is, ám pályázatuk nem nyerte el a grémium tetszését, az orosz Szocsiban rendezik a XXII. játékokat.
A Világkupában 1995-ben mutatkozott be a helyszín, de igazából csak 1998-tól mondható rendszeres helyszínnek a pálya. 2001-ben, 2006-ban és „tavaly” (idén) itt rendezték a Vk- finálét is! Óriás- műlesiklásban Anja Pärson kétszer is győzött odahaza, viszont tavaly Tina Maze nyerte a számot.
 
 
A fagypont környékén, ideális körülmények közt tartott első futamot a francia edző tűzte. Meredek, kemény, technikás felső részt, lankás szakasz követ. A 70 indulóból 55-en értek végül célba. A verseny legnagyobb hiányzója Poutiainen volt, a szakági címvédő és Söldenben idén már győzedelmeskdő finn hátsérülését kúrálja, még véletlenül sem akar kockáztatni az olimpiai évben.
 
Hat Világkupa- győzelemmel a háta mögött Kathrin Zettel nyitotta a versenyzők sorát, korrekt, ám különösen a középső részen hibázó menetet produkált, ám ezzel is jó volt a 2. helyre. Manuela Mölgg – ahogy a komplett olasz csapat – nem igazán van formában, noha 8. helyezése nem volt olyan rossz kiindulási alap a folytatásra, közel 2 másodperces hátránya a vezetővel szemben nem ígért dobogós helyezést.
 
Az első futamot meggyőző, 81 százados fölénnyel nyerte a tavalyi Aspenben rendezett szakági verseny győztese, Tessa Worley. Mindhárom szektorban ő volt a leggyorsabb (az utolsóben Zettellel holtversenyben). Öröme nem volt véletlen, ilyen előnnyel óriás- műlesiklásban már-már spórolni is lehet, már amennyiben riválisai nem teljesítenek extra-erős pályát másodjára.
Görgl két másodpercen kívül (11.) ért csak célba, ugyanígy tett a második idei óriás- műlesiklást nyerő világbajnok Kathrin Hölzl, 17. helyezése kiábrándító, még akkor is, ha Åre nem tartozik kedvenc lejtői közé. Maria Riesch ellenben remekelt leggyengébbnek tartott számában, 1,18-as hátránnyal bejött a 4. helyre!
 
Tina Maze ellenben kedveli az olimpiai pályát (Olympia), címvédőhöz méltó pályát síelt, tőle megszokott elegáns stílusban, az alsó részen volt egy apró bizonytalanság, így Zettellel azonos idővel bejött a 2. helyre. A hazai reményeket elsősorban Pietilä- Holmner éltette, ő legalább másfelen belül maradt, a 7. pozíció kecsegtető volt a délutáni folytatás előtt. Pärson délelőtt sem találta fel a spanyol viaszt, csupán a 13. helyről várhatta a folytatást.
 
A pálya nem romlott annyira markánsan, hogy csak azzal tudnánk indokolni az adódó komoly különbségeket. 2 sec-en túl is be lehetett kerülni a legjobb 10-be, az utolsó továbbjutó helyen végző Aline Bonjour 4,41-es hátrányt szedett össze.
 
Kellemes meglepetésre ismét a legjobb 10 közé került az ifjú olasz, Brignone. Ha már fiatalság, nem szabad kihagyni a mindössze 17 esztendős VK- újonc hazai reménységet, Sara Hectort sem, aki alig maradt el az ifjúsági vb Rebensburgtól, s 59-es rajtszámmal beslisszolt a 27. helyre.
 
Nem indulhatott a délutáni folytatáson a 2006-ban szakági Vk- 2. spanyol Rienda, vagy a formán kívüli Hansdotter és a tengerentúli apró sérülésén szerencsésen túllépő, ám most komolyat hibázó Nicole Gius. Kiesett Lindsey Vonn mellett Fenninger és Mader az osztrákoktól, Martina Schild és Suter a svájciaktól, s Nadia Fanchini is folytatta idei katasztrofális szereplését, továbbra is mindössze egy versenyen szerzett néhány pontot.
 
 
Némileg beborult az ég ugyan, de Val d’Isere-i hózápor nem hátráltatta a résztvevőket. Bonjour mérsékelt, biztonsági menete után Lene LØseth (21.) csapott oda a lovaknak, kiváló alsó szakasszal tetemes előnnyel vette át a vezetést. A rutinos Curtoni és a junior vb Rebensburg sem tudott vele odalent mit kezdeni. Sarah Hector (22.) nem rezelt be, újoncként sem elégedett meg a biztos pontszerzéssel, a végén csupán 3 századdal szorult a norvég mögé, kisebb hibái miatt duzzogott egyet a célban. Sebaj, majd kinövi. (Egyébként két dobogója volt ebben a szezonban az EK-ban, tehát jogosan nevezték be odahaza a svéd csapatba, érdemes lesz rá is figyelni.)
 
Tina Weirather (19.) vette át a vezetést Lenétől, a lichtensteini hölgyemény két lesikló pontszerzés után végre legerősebb számában is feliratkozott a pontszerzők közé. Kevés kiesés fűszerezte a versenyt, Gagnon az első kapuknál tévesztett, Alfieri pedig nem sokkal a cél előtt mutatott be egy seggest, csúnyán ért földet, de szerencsére megúszta.
Lindell-Vikarby (20.) gyengélkedés után egymást váltották az élen Jacquemod (18.), Gianesini, majd a hosszú kihagyás után régi formájába visszataláló Sarah Schleper! 2004 óta nem végzett ennyire előkelő helyen (8.). Fischbacher bukással végződő menete (ő sem találtja tavalyi önmagát) után Hölzl következett, hozta a kötelezőt, immáron az ő neve díszelgett a sor elején. Erős időt produkált, s mivel ebben a régióban viszonylag kicsik voltak a különbségek, komoly előrelépésben bízhatott.
Előbb Alcott (11.), majd Pärson (10.) ostromolta Hölzl (9.) idejét, de 5 tized környékén voltak csak hozzá képest. Mancuso másodjára már nem tudta megismételni délelőtti tisztességes teljesítményét, végül csak a 16. helyen zárt.
 
Három osztrák (ill. dél-tiroli) gyenge futam után Federica Brignonében nem lehet csalódni, az olasz lány harmadik Vk- fellépésen is pontszerzéssel zárt, sőt, az aspeni dobogó után ezúttal is éppencsak szorult le a legjobb háromból. Eddig az év meglepetése, már ami a hölgyeket illeti!
Kirchgassernek az a hazaiak utolsó reménységének, Pietilä-Holmnernek meg sem sikerült őt közelítenie, így Rieschre várt a nagy feladat! Maria egy TOP-10-es szerepléssel is átvette volna a vezetést összetettben, a németek kiválósága azonban élete első óriás- műlesikló dobogójára hajtott, nem is olyan rosszul, hiszen féltávnál még 32 századdal az olasz előtt állt, ekkor azonban egy jobbos fordulónál a botja beakadt a kapuba, így kiesett. Nagy lehetőséget szalasztott el, holnap javíthat szlalomban!
 
Zettelnek már bő 1 másodperces előnye volt, amivel taktikusan élt is, nem ment eszement futamot, jó 4 tizeddel ért be az olasz elé. Maze valamivel gyengébben kezdett az osztráknál (4 tized plusz), odalent azonban láthatóan volt mit fogni rajta, így 12 századdal az élről várhatta az első futam győztesét.
Worley-nek papíron elég volt egy biztonsági futam, de aki hosszú ideje nézi az alpesi sít, pontosan tudja, hogy ezt mindennél nehezebb kivitelezni. Tessa sem erre fókuszált, hiszen 81 százados előnyét egész másodpercre növelte a felső részen, gyönyörű, hibátlan síeléssel a kezdeti fórral fordult az utolsó lankás részre, amit már szép nyugodtan abszolvált.
 
 
 
 
Tessa Worley 25. Világkupa- fellépésén 2. futamgyőzelmét aratta, legutóbb tavaly november végén, Aspenben győzött a franciák kiválósága. Tina Maze 209. futamán 18. alkalommal (11. szakági) állhatott fel a dobogóra, míg Zettelnek 107. versenyén ez volt a 27. dobogója, a 14. óriás- műlesiklásban.
 
 
A program holnap a szezon harmadik műlesikló versenyével folytatódik Åreben.
 
 
 
 
 
 

ALPESISÍ-VK, ÅRE
NŐI ÓRIÁS- MŰLESIKLÁS
1. Tessa Worley
francia
2:23,22 (1:10,55; 1:12,67)
 
2. Tina Maze
szlovén
2:23,78 (1:11,36; 1:12,43)
+ 0,57
3. Kathrin Zettel
osztrák
2:23,91 (1:11,36; 1:12,55)
+ 0,69
4. Federica Brignone
olasz
2:24,33 (1:12,38; 1:11,95)
+1,11
5. Kathrin Hölzl
német
2:24,70 (1:13,10; 1:11,60)
+1,48
6. Michael Kirchgasser
osztrák
2:24,87 (1:12,36; 1:12,51)
+1,65
7. Maria Pietilä-Holmner
svéd
2:24,93 (1:11,99; 1:12,94)
+1,71
8. Sarah Schleper
amerikai
2:24,94 (1:13,26; 1:11,58)
+1,72
9. Elisabeth Görgl
osztrák
2:24,96 (1:12,66; 1:12,30)
+1,74
10. Anja Pärson
svéd
2:25,17 (1:12,85; 1:12,32)
+1,95

 
 
 
A női Óriás- műlesikló Világkupa állása (3 versenyt követően):
 

1.       Kathrin Zettel:
220 pont
2.       Kathrin Hölzl:
181 pont
3.       Tina Maze:
170 pont
4.       Tessa Worley:
136 pont
5.       Maria Pietilä- Holmner:
131 pont

 
 
Az összetett Világkupáról a holnapi verseny után érkezik a táblázat!

 

Visszatekintő:

- Sölden (óriás- műlesiklás)

- Aspen (óriás- műlesiklás)

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr71592728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása