HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Curling Európa-bajnokság: véget értek a csoportkörök

2009.12.10. 19:15 :: GeoCucc

Múlt szombaton megkezdődött a 35. curling Európa-bajnokság, melyet 1975 óta minden évben megrendeznek. Ezúttal a skóciai Aberdeen látja vendégül a sportolókat, az a nemzet, melynek férfi válogatottja az előző két évben győzni tudott ezen a tornán. Hagyományosan a férfiak és a nők küzdelmét is egy időben tartják, így szombat estére már mindkét nem legjobbjai a magasba emelhetik a győzelmi trófeát. Egyelőre a csoportkörök értek véget, és legfőbb ideje átnézni, hogyan alakultak a küzdelmek, illetve mely csapatok folytathatják a versengést az egyedi lebonyolítású elődöntőkben.

 

Férfiak:

A tíz legjobb férfi csapat nem nagy meglepetésre Európa északi feléből került ki, vagy olyan országból, ahol a téli sportoknak nagy hagyománya van. A csoportban mindenki mindenkivel játszott, méghozzá meglehetősen eröltetett iramban, olykor napi két mérkőzést is letudva, így hat nap alatt már ki is alakult a sorrend. Az élen a norvégok végeztek nyolc győzelemmel, egyetlen versegüket a franciák ellen szenvedték el, akiknek végül még ennek ellenére sem sikerült a továbblépés. A döntőbe jutásért így skandináv rangadót rendeznek majd a norvégok és a második helyen landoló svédek között. A csoportkörök folyamán ők ketten az utolsó fordulóban találkoztak egymással, amikor már biztos volt, hogy az első két helyen végeznek, így a norvégok 10:3-as arányú, megsemmisítőnek tűnő győzelme semmire nem enged következtetni. A harmadik helyen egyaránt 6 győzelemmel végzett Svájc, Skócia és Franciaország, azonban már csak két kiadó hely volt az elődöntőben. Az ilyenkor bevett szokás szerint a svájciak jobb "gólarányuknak" köszönhetően úgymond automatikusan tovább jutottak, míg a franciákra és a skótokra egy újabb egymás elleni találkozó várt, amely a házigazdáknak sikerült jobban. Így a hosszabbik, és rosszabbik ágra Svájc és Skócia került. Alább látható a csoport végeredménye, ITT pedig a részletes eredmények mérkőzésekre lebontva.
 

 

1 Norvégia 8-1
2 Svédország 7-2
3 Svájc 6-3
4 Skócia 6-3
5 Franciaország 6-3
6 Németország 5-4
7 Dánia 3-6
8 Csehország 2-7
9 Finnország 2-7
10 Olaszország 0-9

 

Nők:

A női mezőny tagjai csak két helyen térnek el a férfiakétól, ám az erőviszonyok tekintetében már több különbséget is tapasztalhatunk. A csoport élén Svájc végzett, és ezzel ez az egyetlen nemzet, amelynek a férfi és a női csapata is sikerrel vette az első kört. Az alpesi lányok pont attól a két együttestől szenvedtek minimális mértékű vereséget, akik egy extra mérkőzésen kénytelenek dönteni a negyedik hely sorsáról. Itt is ugyanaz a helyzet áll fenn, mint a férfiaknál, az oroszok és a svédek túlórázni kényszerültek a továbbjutás érdekében. A mérkőzés ezekben a percekben ért véget az oroszok győzelmével. Az 5:4-es végeredmény csak a hosszabbításban, az úgynevezett "extra end"-ben alakult ki, amire azért volt szükség, mert a 10. end végeztével még döntetlen volt az állás. Ennek megfelelően az elődöntőben Svájc - Dánia és Németország - Oroszország mérkőzést rendeznek. A csoportkör részletes eredményei ITT.

 

1 Svájc 7-2
2 Dánia 6-3
3 Németország 6-3
4 Oroszország 6-3
5 Svédország 6-3
6 Skócia 5-4
7 Norvégia 4-5
8 Finnország 3-6
9 Olaszország 2-7
10 Anglia 0-9

 

Beszámoló a további eseményekről és természetesen a döntőkről szombat este érkezik.

 

És még egy nem mellékes dolog...

Távol az éreklődőktől, a kameráktól, de közel a legjobb csapatok küzdelmeihez zajlik egy másik bajnokság, a B csoportosok összecsapása. Nevezhetjük ezt másodsztályú ligának, vagy akár "futottak még" kategóriának is, ám a tétje nem kicsi: a döntőbe jutó két csapat legközelebb már az A csoportban, a legnagyobb nevek között vehet részt az EB-n. A lebonyolítás itt is hasonló rendszer szerint zajlik, csak svédek meg svájciak helyett itt olyan nemzetekkel találkozhatunk, mint a hollandok, lettek, horvátok, vagy éppenséggel a magyarok. Bizony, Magyarország is képviselteti magát az eseményen, és nem ám a tabella végén, de még csak nem is belesüllyedve a zavaros középmezőnybe, hanem történetesen a férfi csoport élén tanyázva 8-1-es győzelmi aránnyal. A döntőbe jutásért az oroszokkal játszhatnak, és ezzel nem csak nagyobb nemzetközi elismerést vívhatnak ki, hanem hazai szurkolóik körében is nepszerűsíthetik, megkedveltethetik ezt a különleges sportot.

Sokkal jobban, mint holmi szabályismertető, vagy EB-összefoglaló blogbejegyzés.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

A dánok skip-je Madeleine Dupont húzza félre a száját
egy vélhetően rosszul sikerült dobás után.

2 komment

Címkék: beszámoló curling

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr131588854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dave985 · http://siparadicsom.reblog.hu/ 2009.12.10. 19:56:12

Na erről beszéltem, amikor a skipeket "érdekesnek" neveztem.:)
Amúgy remek írás.

GeoCucc 2009.12.11. 08:30:23

Most látom, milyen furcsaság van éppen a dán női csapatban. Tehát a képen látható Dupont valóban a negyedik dobó, de nem ő a skip (értsd: csapatkapitány), hiszen ezt a szerepet a második ember, Angelina Jensen tölti be. ;) Ritka helyzet, de ilyen is előfordul.
süti beállítások módosítása