HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Grange és Zuzulová a sítörténet első fedettpályás Európa-bajnokai

2009.11.08. 15:10 :: repens

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

November 7-én, szombaton a francia Jean-Baptiste Grange, és a szlovák Veronika Zuzulová nyerte az első alpesi sí Európa-bajnokságot. A tavaly májusban alapított Európai Síszövetség első nagy vállalkozása összességében sikeresnek nevezhető, 13 országból mintegy 80 síző nevezett be a versenyre. A nagy alpesi nemzetek kivétel nélkül képviseltették magukat (Ausztria, Franciaország, Olaszország, Svájc), igaz, az észak-európai sízőket nélkülözhette a közönség. Az Észak-Franciaországban fekvő Amnéville-ben fedett pályán zajló szlalomviadalon a hazai pálya előnyét élvező Jean-Baptiste Grange az olasz Christoph Innerhofert verte a döntőben 0,24 másodperccel, a bronzot Innerhofer honfitársa, Manfred Mölgg szerezte meg. A házigazdák a nők mezőnyében Nastasia Noens és Marion Pelissier révén ezüst- és bronzéremnek örülhettek, az aranyérmet a szlovák Veronika Zuzulová szerezte meg. A versenyt kitaláló osztrák (és egyben európai) szövetségi elnök, Peter Schröcksnadel nagy bánatára Ausztria érem nélkül maradt, két ötödik hellyel vigasztalódhattak. 

A borús, esős idő, és a fagyos kinti hőmérséklet ellenére jó hangulatú verseny színhelye volt a "Snowhall", mintegy 1000 néző tekintette meg a sajátos szabályok szerint zajló viadalt. 7:30-kor a selejtezőkkel indult a program, két kvalifikációs futam után nyolc versenyző jutott innen tovább a 10:50-kor kezdődő fináléba. A műlesikló-világranglista első nyolc helyezettjét kiemelték, ők kihagyhatták a selejtezőket. A döntő kieséses rendszerben zajlott, vagyis a párokba sorsolt, egymás után lesikló sízők közül a jobb időeredményt elérő jutott tovább. A győzelemért 10.000 eurót, az ezüstért és bronzért 6.000 ill. 4.000 eurót ajánlottak fel a szervezők. A döntő legjobb idejéért további 3.000 euró járt, végül ezt is a két győztes zsebelte be. A 482 méter hosszú pálya a világ leghosszabb fedett sipályája.

A műlesikló Világkupa-győztes Grange kihasználta a hazai pálya előnyét, és végig magabiztosan síelve húzta be az első helyet a férfiak mezőnyében. Az elődöntöben és a nagydöntőben is olaszt vert meg, előbb Mölggöt, majd Innerhofert. Mölgg végül a svájci Marc Ginit legyűrte a „kisdöntőben”, így két olasz állhatott a dobogóra. Az osztrákok a kevésbé ismert Alexander Koll és a „teremspecialista” Thomas König révén 5. és 6. helyet szereztek, ám ezzel aligha boldogok. Rainer Schönfelder már a selejtezőben kiesett, további öt versenyzőjük pedig a döntő első körében, azaz a tizenhat között búcsúzott. Jobb híján kiesésük után a pályát, valamint az alacsony nézőszámot kritizálták.


A hölgyek versenyét a Világkupában még győzelem nélkül álló pozsonyi Veronika Zuzulová szerezte meg, aki a döntőben imponáló magabiztossággal több mint egy másodperccel szlalomozott gyorsabban az ezüstérmes Noensnél. Zuzulová tavaly is év elejére időzítette a formáját, úgy tűnik, idén is ez a helyzet. A bronzérmes az elődöntőben Zuzulovától kikapó Marion Pellissier lett, míg a negyedik helyet az olasz Denise Karbon szerezte meg. A férfiakhoz hasonlóan itt is egy 5. hely osztrákok legjobb eredménye, Kathrin Zettel révén (az első körben honfitársát, Michaela Nösiget verte, majd Noens-től kapott ki). A legjobb nyolcba jutott meglepetésre az andorrai Mireia Gutierrez is, igaz végül csak a 8. helyet szerezte meg. 


Végeredmény:
Férfiak:
1. Jean-Baptiste Grange (francia) (elődöntő: 34,86; döntő: 34,54)
2. Christof Innerhofer (olasz) (34,92; 34,78)
3. Manfred Mölgg (olasz) (35,35; 35,31)
4. Marc Gini (svájci) (35,35; 35,37)
5. Alexander Koll (osztrák)
6. Thomas König (osztrák)

Nők:
1. Veronika Zuzulová (szlovák) (elődöntő: 36,79; döntő: 37,20)
2. Nastasia Noens (francia) (38,22; 38,21)
3. Marion Pellissier (francia) (37,52; 37,91)
4. Denise Karbon (olasz) (38,73; 38,45)
5. Kathrin Zettel (osztrák)
6. Sandrine Aubert (francia) és Claire Dautherives (francia)


 

 

2 komment

Címkék: beszámoló alpesi sí szlalom

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr751509171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dave985 · http://siparadicsom.reblog.hu/ 2009.11.08. 16:35:42

Az indulókból és a dobogósokból ezek szerint leszögezhetjük, hogy nem ez volt az idény versenye.:) A mezőny javarésze inkább Levire összpontosít. De már finnek: Tanja indult egyáltalán? Vagy a finnek nem is tagjai a szövetségnek?

A hölgyeknél az a két francia csaj totál ismeretlen, legalábbis számomra, de a férfiaknál is meglepő, hogy a gyors-specialista Innerhofer döntőzhetett.:D

repens 2009.11.08. 21:47:29

Tudomásom szerint az északi országok nem képviseltették magukat. A nőknél volt gyenge a mezőny, a férfiaknál azért egész elfogadható. (Amúgy a sógorok számára épp az ellenfelek teszik még kínosabbá ezt a teljesítményt...)
süti beállítások módosítása