HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Négy év után ismét Kamil Stoch a nagysánc bajnoka!

2018.02.17. 18:40 :: adammalysza

Megvédte címét és ezzel harmadik olimpiai bajnoki címét szerezte Kamil Stoch a férfiak nagysánc egyéni versenyében egy hihetetlenül kiélezett versenyben, rosszabb szélviszonyok között is legyőzve Andreas Wellingert, aki ezúttal a normálsánc aranyérme után egy ezüstöt vihet haza, míg a bronzérmet a kisebbik sánc után ismét Robert Johansson szerezte meg.

Szólj hozzá!

Jászapáti Petra a második pontszerzőnk! Liu Shaolin Sándort kizárták az A-döntőből

2018.02.17. 18:36 :: Síparadicsom Blog

Egyik szemünk sír, a másik nevet a pjongcsangi rövidpályás gyorskorcsolya újabb fináléit követően: a női 1500 méteren a 19 éves Jászapári Petra maximális nyugalmának köszönhetően pazarul versenyzett a mai napon, aminek egy olimpiai 6. hely lett az eredménye. A férfiak 1000 méterén akár érmet is szerezhetett volna a nap során kissé fáradtak tűnő Liu Shaolin Sándor, de a túlzott kockázatvállalását kizárás követte, így oda az újabb remek helyezés.

Szólj hozzá!

Ilyen nincs, s mégis van: Ester Ledecká személyében egy hódeszkás lett a Szuper-G olimpiai bajnoka

2018.02.17. 18:34 :: Dave985

Az olimpia, sőt a modern alpesi síelés legnagyobb szenzációját hozta a hölgyek szuperóriás-műlesiklása. S ha nem akarunk nagy szavakat használni, akkor úgy is fogalmazhatnánk, hogy egy pokolian jó versenyt. A nagy ászok egytől egyig elkövettek legalább egy durva hibát, avagy egyszerűen egy adott szektorban jócskán elmaradtak a nagyátlagtól. Ez utóbbi lett Anna Veith veszte, ő bukta el az aranyát egyetlen századdal a kígyótérről érkező vetélytárssal szemben. Lara Gut egy konkrét kanyarban sodródott le vészesen, az elsőként rajtoló Lindsey Vonn az utolsó fordulót vette igen-igen kövérre, míg Sofia Goggia túlvállalta magát. Aztán jött Ester Ledecká és a hódeszka kétszeres világbajnoka úgy odapörkölt a világ legjobb lesiklóinak, amire alighanem senki nem számított. Ha győznie sikerül kedvenc sportágában, sporttörténelmet ír az olimpiák, meg úgy általában a sporttörténetben. Veith ezüstérme sem sorolható a várt kategóriába, bár voltak biztató siklásai, a következetesség mintha hiányzott volna belőle idén. Tina Weirather harminc év után szerzett újra érmet Liechtensteinnek, az anyuka és a nagybáty révén ebből hét családon belül maradt.

Szólj hozzá!

Olimpiai összefoglaló - 7. nap

2018.02.16. 21:12 :: Síparadicsom Blog

 

Stílszerűen hét aranyérem talált gazdára az olimpia hetedik napján. Alpesi síelésben meglepetések születtek: Matthias Mayer teljesen váratlanul tette szinte semmissé az osztrák lesiklók előző napig betlijét, míg Mikaela Shiffrin az olimpia egyik legnagyobb meglepetését szolgáltatva lemaradt a dobogóról kedvenc számában, szlalomban. Az olimpiai bajnokot Frida Hansdotternek hívják, komoly elégtétel ez a mezőny egyik legpechesebb versenyzőjének. Sífutásból Dario Cologna negyedik olimpiai bajnoki címét szerezte, ezzel beért Simon Ammannt a svájci örökrangsorban. Aerialban ismét fehérorosz győzelem született, gyorskorcsolyában folytatódik a holland hegemónia, míg szkeletonban a papírformának megfelelően a hazaiak örülhettek. Emellett kvalifikációt tartották nagysáncon, s folytatódott az olimpiai jégkorong- és curlingtorna is.

Szólj hozzá!

Poklokból a mennyekbe emelkedett Ausztria: Mayer a Szuper-G bajnoka

2018.02.16. 14:56 :: Dave985

Nem akármilyen fordulatot hozott az osztrák lesiklósport élete egy éjszaka leforgása alatt. A tegnapi történelmi betli másnapján már a sógorok örülhettek, Matthias Mayer pedig Svindalt követően a második síző, akinek mindkét gyorsasági szakágban összejött az olimpiai bajnoki cím. Hermann Maier 1998-as sikere óta ünnepelhettek ismét olimpiai bajnoki címet az osztrákok Szuper-G-ben. A dobogó másik két fokán ismétlődés esete állt fenn, csak épp fordított sorrendben. Beat Feuz zárt ezüstérmes pozícióban, míg a tegnapi második Kjetil Jansrudnak meg kellett ma elégednie a bronzéremmel. A nap meglepetésembere, Blaise Giezendanner mögött ötödikként zárt Aksel Lund Svindal. Kékesi Márton a pálya elején búcsúzni kényszerült.

Szólj hozzá!

Olimpiai összefoglaló – 6. nap

2018.02.15. 21:10 :: GeoCucc

Nagy német és norvég győzelmeket, váratlan eredményeket, összességében pedig az olimpia eddigi legsűrűbb programját hozta a 2018-as téli játékok hatodik versenynapja. Címszavakban? Érmet szerzett Spanyolország, volt holtversenyes bronz és egy 66 éves várakozást szakított meg Németország.

Szólj hozzá!

Címkék: olimpia

Mikaela Shiffrin arannyal válaszolt a kétkedőknek

2018.02.15. 18:38 :: gabesz19

Sok halasztás után ma hajnalban végre sor került a hölgyek első alpesi síversenyére, ahol Mikaela Shiffrin visszatért győztes formájába és máris megszerezte első aranyérmét a játékokról. A két legnagyobb favorit, Rebensburg és Worley is rontott az első futamban, végül pedig a dobogóra sem állhattak fel. Ez jelentős esélyt adott a többieknek, így az első sikerét üldöző Manuela Möggnek is. Az olasz féltávnál vezetett, de elizgulta a második futamot, így dobogóra sem állhatott. Az érmekre végül Ragnhild Mowinckel és Federica Brignone csaptak le.

Szólj hozzá!

Svindal a lesiklás bajnoka, első norvégként nyert aranyat a királykategóriában

2018.02.15. 18:36 :: Dave985

Csoda köszöntött be a Pjongcsang melletti sípályákra, az elmúlt napok szélvihara helyett remek idő, szikrázó napsütés fogadta a világ legjobb lesiklóit. Ennek megfelelően fair versenyben dőlt el a királykategória trónja, mégpedig az arra érdemesek közt. Aksel Lund Svindal egy messze nem tökéletes csúszással szerezte meg hazája, Norvégia első olimpiai bajnoki címét lesiklásban, ami saját maga második aranyérme ötkarikás játékokról. Kellett ehhez a végén több nagy hibát elkövető Kjetil Jansrud, a kettős norvég győzelem miatt annyira azért aligha bánkódik. Az előzetesen legnagyobb favoritként elkönyvelt Beat Feuz is éremmel gazdagodott, esetében egy alaposan elfuserált szektoron múlt a még fényesebb érem. Érdekesség, hogy mindhárom érmes a Head lécein síelt. Jó összteljesítményt produkáltak az olaszok, Dominik Paris épp leszorult a dobogóról, míg Peter Fill a szép hatodik helyen végzett. Kettejük közé az idény meglepetésembere, Thomas Dreßen került. Csalódást keltően szerepelt az osztrák válogatott, legalábbis ha a realitások helyett sógoraink hírhedten magas elvárásaiból indulunk ki. Vincent Kriechmayr 7. helye volt ma a csúcs számukra. Kékesi Márton tisztességesen végigküzdötte a pályát, 11 és fél másodperces elmaradásával az 53. helyen végzett, vagyis a célba érkezők közül senkit nem tudott megelőzni. Ez volt a papírforma.

Szólj hozzá!

Északi összetett: Frenzel megőrizte trónját

2018.02.14. 19:02 :: Síparadicsom Blog

Az északi összetett 29 éves német ásza az egész idényben altatott, majd bizonyítja versenyzői nagyságát: hajráversenyben megvédte címét a normál sáncos Gundersenben.

Szólj hozzá!

Olimpiai összefoglaló – 3. nap5

2018.02.14. 19:01 :: Dave985

Hat éremosztót ígértünk, négy lett belőle az olimpia ötödik napján. A tragikusan rossz időjárás miatt újabb számot töröltek alpesi síelésben, hozzá csatlakozott ma a női biatlonosok 15 km-es száma is. Hajnalok hajnalán Shaun White háromszoros olimpiai bajnokká avanzsált, egyszersmind az ő nevéhez fűződött az USA 100. téli olimpiai aranyérme. Két német címvédésre is sor került a mai napon, Eric Frenzel északi összetettben ismételte meg szocsi sikerét, majd a szánkó párosok versenyében sikerült a duplázás. Gyorskorcsolyában természetesen minden a hollandokról szólt, páros műkorcsolyában pedig egyelőre az uralkodó világbajnokok állnak a legjobban. Megkezdődött a férfi curling- és jégkorongtorna – egy sor meglepetéssel.

Szólj hozzá!

Olimpiához méltatlan körülmények közt megérdemelt győzelem: Marcel Hirscher lett a kombináció bajnoka

2018.02.13. 21:53 :: Dave985

Elérkezett a nagy nap az alpesi síelés szerelmesei számára, az olimpia negyedik napján kedvenc sportjuk is bemutatkozott. S persze Marcel Hirscher számára. Minden idők legeredményesebb osztrák Világkupa-sízője a világbajnokság mellett végre olimpián is letette névjegyét. S erre nem kellett várnia a technikai számok beköszöntéig, alpesi összetettben került fel a világ tetejére. Mondhatnánk persze, hogy kellett ehhez az a lesikló futam, amit a változóan rossz körülmények miatt egy rendes Világkupán aligha rendeztek volna meg. A lassító szándékkal pályára biggyesztett kapuk azonban mindinkább komolytalanná tették az egészet. A lesiklók közül jó páran visszaléptek a folytatástól, Svindal nyíltan kiakadt a történések miatt.

De amint a leginkább áldatlan körülmények közt, masszív hóviharban, ráadásul a nap legjobb szlalomidejével célba érkezett az osztrák, minden kétség szertefoszlott győzelme jogosságát illetően. A franciák dupla dobogóval zárták a napot. Alexis Pinturault remek lesiklást követően egy tőle mostanság megszokottnál lényegesen erősebb szlalommal jelentkezett. A korszakos zsenivel nem vehette fel a versenyt. Victor Muffat-Jeandet pedig szűzhavon megmutatta a nap legnagyobb felzárkózását – egy jó adag szerencse kíséretében. Nem a lesiklók napja volt a mai, Kjetil Jansrud hetedik helyével végzett legelőrébb. A magyarok tisztességesen helytálltak. Samsal Dalibor egy teljesen vállalható szlalommal felzárkózott a 32. helyig, míg Kékesi Márton két küzdelmes siklással a 35. helyen zárt.

Szólj hozzá!

Olimpiai összefoglaló – 4. nap

2018.02.13. 21:50 :: repens

A legmagyarabb nap, egyben igen sűrű program várt ma a versenyzőkre a téli olimpián. Nyolc számban is érmet osztottak, és végre valóban le is tudtak zajlani a versenyek. Igaz, a széllökések azért ma is hatással bírtak egy-egy versenyző teljesítményére. Napunk fénypontja a magyar rövidpályás gyorskorcsolya váltó döntőbe jutása, emellett Liu Shaolin Sándor 1000 méteren is továbbment. Ebben a sportágban az olaszok gazdagodtak ma arannyal. Alpesi síben a vártnál talán pár nappal hamarabb megszerezte élete első olimpiai bajnoki címét Marcel Hirscher. félcsőben jött a szokásos tengerentúli siker, igaz, szokatlanul fiatal főszereplővel. Sífutásban skandináv, szánkóban német, gyorskoriban holland siker – papírforma? Curlingben Kanadáé a világ legjobb vegyespárosa.

Szólj hozzá!

Rőtszakáll, tarkanadrág vagy juharlevél? – Curling olimpiai előzetes, férfiak

2018.02.13. 18:07 :: GeoCucc

Gyakran hangsúlyozzák, hogy a curling az egyik legfiatalabb olimpiai sportág, hiszen csak 1998 óta része az ötkarikás programnak, viszont amikor a férfitornáról van szó, ez nem teljesen igaz. Olyannyira nem, hogy bizonyos tekintetben a curlinget a legrégebbi számok egyikének is nevezhetjük, hiszen már a legelső, 1924-es téli játékokon is rendeztek ilyen versenyt a britek, a svédek és a franciák részvételével. Igaz viszont, hogy onnantól 74 éves szünet következett 1998-ig, így a britek lassan egy évszázaddal ezelőtti sikere ma már csak egy bosszantó anomália a statisztikákban, na meg persze azt is jelenti, hogy Kanada mellett Nagy-Britannia is mindkét nemben olimpiai bajnoknak nevezheti magát.

Szólj hozzá!

Címkék: olimpia curling

Kanada a vegyes páros curling első olimpiai bajnoka

2018.02.13. 16:14 :: GeoCucc

Kaitlyn Lawes és John Morris kanadai kettőse több szempontból is történelmet írt kedden este a gangnongi curlingcsarnokban, amikor a 70 perc alatt befejeződő döntőn erődemonstrációt tartott Svájc ellen. Az oroszoké lett a bronz, de az ország sikere keserédes: hiába született meg hosszú várakozást követően az első olimpiai érmük curlingben, a sikert hivatalosan nem Oroszország neve mellé jegyzik fel.

Szólj hozzá!

Címkék: olimpia curling

Horvátországból a sízés csúcsára - Ivica Kostelić

2018.02.12. 23:24 :: gabesz19

Kombinációban a legutóbbi három olimpián épp csak lemaradt az aranyról, tizenkét év után először viszont ma már nem áll rajthoz. Az összetett világkupagyőztes, Ivica Kostelić portréja...

kostelic_1.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: olimpia alpesi sí szuper kombináció

Olimpiai összefoglaló – 3. nap

2018.02.12. 19:11 :: Dave985

Úgy fest, a pjongcsangi olimpia a változó erejű szélmozgásról, az elhalasztott versenyekről fog szólni. A gyakran 70-80 km/h-s széllökések miatt újabb alpesi síversenyt töröltek, alaposan belezavart a hölgyek félcső és síugró versenyébe is. A nap győztese Kanada, a műkorcsolya csapatverseny mellett kedvelt freestyle- szakágukban, mogulban vitték el az aranyérmet. A hölgyek slopestyle- versenyén címvédésre került sor, míg síugrásban norvég bajnokot avattak. Biatlonban Dahlmeiert hiába üldözték a többiek, a férfiaknál ellenben kiköszörülte a csorbát a sportág élő ikonja, Martin Fourcade. Ireen Wüst minden idők legeredményesebb holland olimpikonjává avanzsált.

Szólj hozzá!

A király visszatért trónjára Pjongcsangban!

2018.02.12. 16:50 :: bendzsi98

A nők esetében pedig pontosan olyan érzésünk van, mintha a 2017-es világbajnokságon lennénk...

Szólj hozzá!

Címkék: biatlon biatlon olimpia pjongcsang

Olimpiai összefoglaló - 2. nap

2018.02.11. 17:27 :: gabesz19

napi_featured_02.jpg

Véget ért az első hétvége a pjongcsangi téli olimpián. Eredetileg hét éremosztó verseny volt tervben, de az erős szél az alpesi sízők számításait keresztbehúzta. A németek újabb aranya továbbra is az éremtábla élén tartotta őket, bár nem Felix Loch lett olimpiai bajnok, ahogy azt mindenki előzetesen várta. Magyar szempontból eseménytelenül telt a nap – egyetlen olimpikonunk sem volt ma érdekelt.

Szólj hozzá!

Kanada bejelentkezett a vegyes páros curling aranyáért is

2018.02.11. 15:53 :: GeoCucc

29 mérkőzés már le is zajlott, és már csak négy van hátra az olimpián idén debütáló, különleges curlingtornából, amelyen négyfős férfi vagy női csapatok helyett egy férfi és egy nő párosa igyekszik az egyébként négyemberes munkát ellátni a jégen a szakág ezen pörgős változatában.

Szólj hozzá!

Címkék: olimpia curling

Varázslat: legyőzhetetlenek az olimpián német sílövők!

2018.02.11. 14:15 :: bendzsi98

Legalábbis nagyon így érezzük az első versenyszámokat követően...

Szólj hozzá!

Címkék: olimpia biatlon biatlon olimpia

Betli után parádé: aláztak a norvégok az olimpián

2018.02.11. 13:46 :: bendzsi98

 

Persze csak azok után, hogy a svédek adtak egy kijózanító pofont a válogatottnak a nyitónapon...

Szólj hozzá!

Címkék: olimpia sífutás sífutás olimpia pjongcsang

Andreas Wellinger olimpiai bajnok a normálsáncon!

2018.02.10. 20:53 :: Síparadicsom Blog

1994 után újra van egyéni olimpiai bajnoka Németországnak! Andreas Wellinger a verseny legnagyobb ugrását bemutatva tudta megnyerni a pyeongchangi normálsáncos versenyt, ezzel 22 évesen felért a csúcsra. Az első sorozatban még az élen álló Stefan Hula csak az 5. helyen végzett, de végül a Stoch-Tande-Freitag trióból sem állhatott fel senki sem a dobogóra. Az ezüstérmet Johann André Forfang szerezte meg, a bronzérmes Robert Johansson lett.

Alábbiakban szerzőtársunk, Realniku írását közöljük!

Szólj hozzá!

Ez történt Pjongcsangban szombaton

2018.02.10. 19:55 :: gabesz19

napi_featured.jpg

Öt versenyszámban avattak olimpiai bajnokot Pjongcsanban, a megnyitó utáni első nap. Így már ismertté vált a biatlon, síugrás, sífutás, short track és a gyorskorcsolya első aranyérmeseinek nevei is. Eközben pedig már zajlanak a páros curling és a női jégkorong torna küzdelmei, valamint megkezdődtek a szánkó versenyek első futamai is. Ami pedig a Magyar Csapat szempontjából a legörömtelibb hír: Liu Shaolin Sándor révén pontszerző helynek örülhet a csapat. A gyorskorcsolyázó 1500 méteren lett ötödik! Napi összefoglalónkat ezentúl az olimpia végéig olvashatjátok majd oldalunkon.

Szólj hozzá!

Liu Shaolin Sándor 5. helyen végzett 1500 méteren!

2018.02.10. 16:29 :: Dave985

Az idősebbik Liu-fivért a szerencse is segítette az A-döntőbe jutásban, de nincs miért fanyalognunk,  a pontszerzés remek kezdésnek tekinthető. A magyar női váltó a papírformát nem tudta borítani, a B- döntőben folytatja. Női 500 méteren ugyanakkor mindkét indulónk, Keszler Andrea és Jászapáti Petra továbblépett.

Szólj hozzá!

Kiknek érhet egy lövés olimpiai aranyat?

2018.02.10. 09:52 :: bendzsi98

 

Vélhetően a biatlonosok hónapok óta ezzel a kérdéssel kelnek-fekszenek. Pjongcsangban eljön a valóság pillanata!

 

3 komment

Címkék: olimpia biatlon biatlon olimpia pjongcsang