HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Újabb Gisin-nővér lett olimpiai bajnok!

2018.02.22. 19:02 :: gabesz19

Michelle Gisin nyerte az olimpia utolsó alpesi síben szerezhető aranyérmét! A svájci lány egy nagyszerű lesiklás után egy közel hasonló erősségű műlesiklást is fel tudott mutatni. Ez elég volt arra, hogy nyomást helyezzen a lesiklás után vezető Lindsey Vonnra, aki végül ki is esett. Így Gisin az alpesi összetett olimpiai bajnokának mondhatja magát. A dobogóra a szlalomban önmagához képest ismét visszafogottan teljesítő Mikaela Shiffrin és a lesiklást elrontó Wendy Holdener állhattak még fel.

A szél visszatérni látszik Pjongcsangba: a szervezők szerencsére tanultak korábbi hibáikból és a kedvezőtlen előrejelzések láttán egy nappal korábbra írták ki a női alpesi összetettet. Az időjárás egyébként a freestyle snowboardos hölgyekkel babrált még ki múlt héten, így az ő big air versenyüket is egy nappal korábbra időzítették az elővigyázatosság kedvéért.

Alpine Skiing - Winter Olympics Day 13

A versenyt rendkívül alacsonyszámú rajtolóval rendezték meg. Mindössze 32 lány vállalta az indulást. Közülük 4-en (köztük Goggia) rajthoz sem álltak, míg további 6-an kiestek. A lesiklás legjobb idejét Lindsey Vonn (1.) síelte. Az amerikai nagyszerűen, saját stílusára jellemző fölénnyel teljesítette a pályát. Futamának erejét jól érzékelteti, hogy a második helyen végző Ragnhild Mowinckel (2.) is több mint hét tizedes hátránnyal várhatta a folytatást.

Bár a lesikló elitből relatíve kevesen álltak rajthoz a versenyen, mégis komoly fegyvertény volt Michelle Gisin (3.) részéről, hogy Mowinckeltől csak századokkal maradt el, így a jó műlesiklók közül a legjobb pozícióban várhatta a folytatást. Ráadásul utóbbi kettőn kívül mindössze Ramona Sibenhofer (4.) tudott még egy másodpercen belüli hátrányt kisíelni, a mezőny többi tagja már efölött várhatta a folytatást.

A szlalomosok közül Mikaela Shiffrin (6.) végzett még két másodpercen belül Lindsey Vonnhoz képest, ami alapesetben tökéletes kiindulópont lett volna, de esélyeit csökkentette, hogy nagyon kikapott a már említett Gisintől. Pedig Shiffrin szemszögéből jól alakult a délelőtt, ugyanis közvetlen riválisát, a világbajnok Wendy Holdenert (10.) nagy fölénnyel tudta megverni a lesiklásban. Ami pedig szintén kedvező lehetett az amerikainak, hogy a műlesiklásban konkurenciát jelentő Petra Vlhová (13.) és jelentősen elamradt tőle.

Alpine Skiing - Winter Olympics Day 13

Sajnos a szél, ami miatt a versenyt előre hozták, megérkezett délutánra. A fák között azonban ez szerencsére kevésbé volt érzékelhető. Az elsőként érkező bosnyák lány néhány kapu után hamar ki is esett. Majd olyan versenyzők szolgáltattak „alapidőt”, akik bőven négy másodperces hátrány felett voltak egy futam után Vonnhoz képest, ráadásul egymáshoz képest is jelentős különbségekkel álltak.

Denise Feierabend (9.) személyében viszont már műlesiklót köszönthettünk, akinek ideje már valós értékmérőként szolgálhatott a későbbikekre. Természetesen nagy előnnyel vette át a vezetést, de valódi vetélytársaitól még így is rendkívül távol volt, lesiklásban összeszedett hátránya okán. Nevena Ignjatovic (14.) viszont még nem az a tudású síző volt, aki átvehette volna a vezetést, annak ellenére sem, hogy a szlalom neki is erősebbik száma.Alpine Skiing - Winter Olympics Day 13

Ana Bučik (11.) is jelentősen elmaradt a svájci második futamától, ami alapján arra következtethetünk, hogy Feierabend igazán jó szlalomot produkált. Marta Bassino (10.) alapvetően két erős közepessel állhatott volna dobogóra, ebből ma csak egy sikerült neki. Petra Vlhová (5.) engedte a léceit; tudta, hogy nem érdemes semmit védenie. Brignone (8.) egy magához képest egyébként erős futammal sem tudott versenybe szállni az első helyért. Laura Gauche (12.) távol maradt a kapuk tövétől, a biztos célba érés is szempont volt nála.

A világbajnoki címvédő Wendy Holdener (3.) nekirontott a pályának, és látható hiba nélkül vette át a vezetést. Ezzel a Shiffrinig érkezőket könnyedén előzte meg: Ramona Miradoli késések láncolata után kiesett, Greniertől (6.) pedig gyorssízőként legfeljebb az volt elvárható, hogy a két szlalomos mögé érkezzen - ezt teljesítette is. Riccarda Haaser (13.) néhanapján képes egy jó műlesiklásra, de ma egy rendkívül ideges, széteső sízést mutatott be másodszor.

Alpine Skiing - Winter Olympics Day 13

Mikaela Shiffrin (2.) természetes átvette a vezetést, de kisebb meglepetésre ezt csak hozott előnyének köszönhette. A második futamban nem tudott olyan lehengerlően jönni. Maruša Ferk saját edzője pályáján síelhetett, de egy hiba után szinte csak becsületből síelt. Azonban hibája miatt később ki is zárták a szlovén lányt. Az osztrákok utolsó reménye Ramona Siebenhofer (7.) volt, de darabos sízése (ellenkezője lett volna egyébként a meglepő tőle) miatt visszacsúszott a műlesiklók mögé.

Alpine Skiing - Winter Olympics Day 13

Michelle Gisin (1.) hozta korábbi formáját szlalomban, és bátor sízéssel alig jött rosszabbul, mint Shiffrin. Ez a tény pedig másodperces előnyével együtt a vezetést eredményezte két versenyzővel a vége előtt. Ragnhild Movinckel (4.) az egyszerűbb tűzés ellenére is megküzdött a pályával, nem tudott igazán bujkálni a kapuk közt.

Alpine Skiing - Winter Olympics Day 13

Már csak Lindsey Vonn volt hátra. Az amerikainak már hóesésben kellett jönnie, de nem ez okozta vesztét. Megérezve egy esetleges arany halvény esélyét, Vonn jelenelegi szlalomtudásához képest rendkívül közel síelt a kapuk tövéhez. Ezt azonban hosszú távon nem tudta kontrollálni és végül rálépett az egyik stanglira, ami miatt kiesett.

Alpine Skiing - Winter Olympics Day 13

Michelle Gisin karrierje eddigi legnagyobb sikerét érte el az olimpiai bajnoki címmel. A svájci lány már pályafutása eleje versenyez szlalomban, azonban az alpesi összetett versenyeket mindössze két éve kezdett síelni. Tehetsége viszont hamar megmutatkozott: tavaly a számban megszerezte karrierje első világkupa dobogóját. Az egyértelmű áttörés, ami mai győzelméhez vezetett, viszont az idei szezonhoz köthető: az eddig közepes műlesiklóként számon tartott Gisin folytatta tavalyi kalandjait gyors a számokban és decemberben már 1-1 dobogót szerzett lesiklásban és szuper-G-ben is. Ami viszont komoly fegyvertény, hogy az erős közepes eredmények ezután sem maradtak el szlalomban.

Így viszont műlesiklásban és lesiklásban is mutatott jó eredményei már az egyik favorittá emelték az olimpiára. Ráadásul nem volt elveszett, ami a világversenyeket illeti: tavaly a hazai rendezésű világbajnokságon mindössze öt századdal kapott ki, honfitársától Wendy Holdenertől.

Gisin egyébként igazi sícsalád sarja: nővérére, Dominique Gisinre jól emlékezhetünk. A mára már visszavonult síző négy éve Szocsiban a lesiklás olimpiai bajnokavolt – holtversenyben az azóta szintén visszavonult Tina Mazével. Így a család egymást követő két olimpiáról is arannyal távozhat. Öccsük, Marc szintén profi síző, de neki világkupa szinten a mai napig nem jött meg az igazi áttörést jelentő eredmény.

Medal Ceremony - Winter Olympics Day 13

Mikaela Shiffrintől sok helyen három aranyérmet vártak az olimpián, végül egy arany- és egy ezüstéremmel kell távozni. Az amerikaiak szupersztárja mintha karrierje során először került volna krízisbe. Legerősebb számában, műlesiklásban fel sem állhatott a dobogóra és ma is csak a harmadik legjobb időt produkálta szlalomban.

Érdekes, hogy az esélyesség terhe eddig nem törte meg, de ezúttal nem csak a síközösség várt tőle aranyakat, mint egy világbajnokságon, vagy a legutóbbi olimpián. Immár a teljes amerikai sajtó és az olimpia eredményeit követő, a sportág eredményei iránt egyébként közömbös tömegeke figyelme rá irányult. Természetesen már az előzetesekben is egymásra licitáltak a tekintetben, hogy végül hány aranyéremmel távozik Koreából. Talán ez az esélyesség roppantotta össze őt is, ahogy történt az Lindsey Vonnal nyolc éve. Ettől függetlenül mégiscsak egy arany- és egy ezüstéremmel távozik.

Wendy Holdener a szakág regnáló bajnokaként érkezett az olimpiára, ráadásul a világkupa egyetlen hasonló versenyét is meg tudta nyerni. Ezúttal viszont a lesiklásban jelentős hátrányt szenvedett el nemcsak Gisintől, hanem a többi műlesiklótól is, amit annak ellenére sem tudott ledolgozni, hogy a legjobb időt síelte a második futamban.

A svájci lányra egyébként kezd egyre inkább rászállni az örök második/örök harmadik szerep hálátlan átka. Műlesiklásban vezető helyről lett végül második az általában hasonlóan peches Frida Hansdotter mögött, és ezúttal sem arannyal távozik a versenyről. Ettől függetlenül még mindig fiatal, egy további olimpiai esélyesként még könnyedén benne van pályafutásában.

Végeredmény

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. Michelle Gisin SUI 2:20,90
2. Mikaela Shiffrin USA +0,97
3. Wendy Holdener SUI +1,44
4. Ragnhild Mowinckel NOR +1,73
5. Petra Vlhová SVK +2,09
6. Valerie Grenier CAN +2,54
7. Ramona Siebenhofer AUT +2,55
8. Federica Brignone ITA +2,63
9. Denise Feierabend SUI +3,04
10. Marta Bassino ITA +3,34

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr1113690622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása