HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Beteljesült az álom: Sofia Goggia a lesiklás olimpiai bajnoka!

2018.02.21. 17:26 :: Dave985

Érvényesült a papírforma. Miként a tavalyi tesztversenyen, úgy a mai olimpiai futamon sem talált legyőzőre Sofia Goggia. Mint azt megírtuk előzetesünkben, amennyiben az olasz lány hozza tudását és fergeteges tempóját hiba nélkül, nem lehet őt felülmúlni. Mi tagadás, Ragnhild Mowinckelnek kis híján összejött, az olimpiára csúcsformába lendült norvég lány csupán 9 századdal maradt el az aranyéremről. Búslakodnia persze nincs oka, második érmét gyűjtötte Dél-Koreában. Lindsey Vonn már közel fél másodpercet kapott, a bronzéremmel így meg kellett elégednie. Osztrák részről a nők lesiklása is komoly csalódással ért véget, egyetlen TOP-10-helyezésnél többet nem tudtak felmutatni.

A női királykategória nagydöntőjét az előírásoknak megfelelően edzések vezették fel. Az alpesi síelést kezdetben nagymértékben zavaró szélviharnak nyoma sem volt, mindhárom gyakorlást gond nélkül és teljes pályán igénybe tudták venni a hölgyek.

Ami az eredményeket illeti, nagy felfordulásról szó nem volt, az előzetesen esélyesként elkönyvelt lesiklók közül legalább egy esetben megvillantották legjobbjukat. Vagy valami ahhoz hasonlót. Merthogy ment a titkolózás becsülettel. Az olaszoknál kvalifikációt is tartottak, ahol a rövidebbet némi meglepetésre Johanna Schnarf húzta. Alpesi összetettben még azért bizonyított. Anna Veith pedig fáradtságra hivatkozva mondta vissza az indulást. Mikaela Shiffrin szintén lemondta a szereplést, lesikló edzései alapján jó esélye lehet egy éremre kombinációban.

Cornelia Hütter (13.) nyitómenetéből elsőre is leszűrhető volt, nagy eredményt nem fog elérni vele. Konkrétan igencsak kevés célba ért riválist tudott megelőzni. Corinne Suter (6.) azonnal, méghozzá nagy előnnyel átvette a vezetést az osztráktól. Jóval konszolidáltabb pályát síelt a svájci, ez mindez mit sem ért Tina Weirather (4.) ellenében. Más kérdés, hogy a liechtensteini alapsebessége nem volt az igazi és a pálya végén is jócskán benne hagyott. Ezen ment el a törpeállam második érme. Tiffany Gauthier (13.) középszerű sízése jó volt felvezetőnek a favoritok összecsapásához.

Sofia Goggia (1.) nem igazán kezdett jól, nehezen találta meg sebességét. Amint viszont igen, onnantól fogva nem volt ellenfele. Nagyjából egytizednyi előnyét 63 századra növelte a pálya végéig, ezzel alaposan feladva a leckét a lesiklás sokszorosan megkoronázott királynőjének. Ám előtte még leért Kira Weidle (11.), a német specialista egészen bátor, s pontatlan menettel zárt szép pozícióban.

Lindsey Vonn (3.) aranyálmai hamar szertefoszlottak, sőt tulajdonképpen egy pillanatig nem tűntek reálisnak. Nem volt mai menete olyan összeszedett, pláne domináns, mint előző két Világkupa- győzelme kapcsán azt tapasztaltuk. A majd’ öttizednyi hátrány még az érmet is nehézkessé tette.

Breezy Johnson (7.) menetében akadtak erősnek mondható szektorok, ám összességében esélye nem volta pódiumra. Eléggé hektikus edzéseken van túl Lara Gut, s bizony ma sem igazolta, jelen van 100%-ig a lejtőn. A harmadik ugratónál véget ért számára a verseny: pályán kívül landolt, esélye nem volt folytatni. Laurenne Ross (15.) végigment ugyan, de roppant harmatos sízéssel, alig akadt olyan kanyar, melynek során normális íveket használt volna.

Az első reklámszünetet követően Stephanie Venier, az edzések során a legmagabiztosabb teljesítményt nyújtó osztrák került sorra. A lejtő feléig – elsősorban remek tempójának hála – csupán századok választották el az olasztól. Egy addig ártatlannak tűnő helyen aztán túldöntötte léceit. Szerencsére ott épp egy lassító volt, a csalódáson kívül egyéb baja nem lett. Ramona Siebenhofert (10.) szemlátomást meggyötörték a pályaegyenetlenségek, nehézségek árán tudta csak kirugózni őket. S persze komoly időveszteség árán.

Michelle Gisin (8.) csúszásában a sebesség volt dicsérhető, ám ez kicsit sem párosult pontossággal. Hol kövér, hol túl direkt ívek jellemezték menetét, ugratóiról sem fogott magabiztosan havat. A végére elvesztette koncentrációját, ennek folyományaként a célvonalon túl megbicsaklottak lábai, szerencsére fel tudott kelni az esésből.

Három szektoron át tartott Alice McKennis (5.) tündöklése, vagy stílszerűen csodája. Egytizednyi előnye természetszerűleg odalett Goggia legjobb szektorában, a folytonos késések eredményeként a virtuális dobogóról is lecsúszott. Igaz, akkori negyedik helyezése felettébb hízelgő volt idei eredményei után. Viktoria Rebensburg (9.) vagány sízést mutatott be, aminek bizony a pálya második felében meglett a böjtje. Rendre rossz szögből fordult egyes fordítókra, a dobogóra igazán esélye sem volt.

Nadia Fanchini alaposan bekezdett, a nagy akarásnak aztán egy elmért ugrató lett a vége. Hátrakerült testsúlya a többek dolgát megnehezítő helyen, rosszul esett, de szerencsére jól forogta ki, sérülés nélkül megúszta az esést.

Nicole Schmidhofer (12.) maradt az osztrákok utolsó esélye az éremszerzésre. Két szektorig tartott ez a csalfa, vak remény, az egészen biztató nyitány után úgy visszaesett leginkább tempóban, hogy még az aktuális TOP-10-re sem volt elegendő teljesítménye. Az első tíz közé egyetlen sízőt delegáltak nyugati szomszédjaink, ami megint a roppant kínos kategóriába sorolható.

Federica Brignone igyekezett megkeseríteni a hírhedten nagy riválisként kezelt honfitárs életét. A kezdés nem is volt rossz, de sokáig nem folytathatta. Az ominózus ugratóról buckára érkezett, ami szépen kivezette a pályáról. Háttal, de kontrollált sebességgel lelte meg nyughelyét a pályát szegélyező hálóban.

A ranglista legjobbjain már túl voltunk, ám nagy dőreség lett volna előre elkönyvelni Goggia aranyérmét. A Szuper-G után meg aztán pláne. Ragnhild Mowinckel (2.) szolgáltatta meg a meglepetést, az igazsághoz persze hozzátartozik, ez jóval kisebb volt, mint Ester Ledecká szombati sikere. A norvég lány rettenthetetlen bátorsággal kezdett, s minthogy Goggia legjobb szektorait az olasz szintén tudta teljesíteni, továbbá sebessége is minden igényt kielégített, az éllovasnak nagyon izgulnia kellett. A célban 9 századdal maradt el a norvég lány, ám ez mit sem zavarta őt, örömében ugróiskolába kezdett. Az utolsó kanyart tán kicsit szélesebben vette a kelleténél, igaz, sebességben maradt. Jasmine Flury párszázados előnnyel nyitott, de még mielőtt megtudtuk volna, mire képes a lejtő érdemi részén, kiugrott a pályáról.

Újabb szünet után következett a nemzetközi elit másodvonala. A négyfős korlát azért jó néhány potens sízőt távoltartott az olimpiai mezőnytől, ez pedig a szezon közben kidőltekkel együtt jócskán szűkítette nagy nevek körét. Nicol Delago révén a harmadik olasz is idő előtt fejezte be szereplését (kész mázli, hogy a negyedik kompenzálta ezt a betlisorozatot), ugyanott került rossz pozícióba, mint annak előtte Flury. Valerie Grénier (21.) kapcsán már a léctartás is kritika tárgyát képezheti, többször kilépett ugyanis a tojástartásból. Nem ért senkit váratlanul az új sereghajtó személye. A kanadai után a francia lesiklók is bemutatkoztak, Jennifer Piot (19.) egy teljes másodperccel megelőzte az előbbit, igaz, több pozitívumot nem tudunk felhozni védelmében.

Miközben a még mindig transzban vihorászó Mowinckelt mutatták a kamerák, Maruša Ferk (19.) kezdte meg csúszását. A szlovén síruha egy évvel ezelőtt nagyon jó ómennek számított, Ilka Štuhec kiesésével vissza kellett venniük igényeikből délnyugati szomszédjainknak. Ferk bekerült az „itt volt, de minek” kategóriába, csupán két versenyzőt bírt megelőzni. Laure Gauche (22.) sem öregbítette tovább a francia lesiklósportot, roppant zaklatott menetével meg sem állt a 3 másodperces elmaradásig.

Greta Small (20.), az alpesi síeléséről kevésbé ismeretes Ausztrália képviseletében próbált szerencsét. Junioreredményei után most már egy felettébb versenyképes olimpiai szereplés is amellett szól, hogy egy rendszeres VK- pontszerző karrier is előtte állhat. Többek közt a második kanadai lányt, Roni Remmet (23.) is maga mögé utasította. Mint ahogy mindenki más. Alexandra Coletti (27.) szörnyen lassan, viszont legalább sok hibával teljesítette a pályát, az addigi utolsótól is beszedett két szekundumot. Romane Miradoli (18.) beelőzött néhány sízőt a resztliből, mintha inkább a biztonságra törekedett volna. Az első harmincast a szép jövő előtt álló svéd lány, Lisa Hörnbald (17.) zárta, egyetlen századdal megelőzte az előtte induló franciát.

Mindössze kilencen várakoztak még a rajtállásban, érdemes őket is külön kiemelni. Petra Vlhová az olimpia kedvéért (vélhetően szövetségi nyomásra) a gyors számokban is nevezésre került. Érződött mozgásán, még nem barátkozott meg ezzel a számmal, a szokott ugratónál ért véget szenvedése. Maradtunk a csehszlovák utódállamoknál, Katerina Paulathová (26.) tett egy próbát. Visszarántotta a földre a cseheket, senkit nem előzött meg. Candace Crawford lekopírozta Lara Gut kiesését, egyetlen pozitívumként csak annyi emelhető ki, hogy így hamar lezárult a kanadai hölgyek vesszőfutása.

Maryna Gąsienica- Daniel (24.) a maga 4 másodperces elmaradásával egész szépen helytállt, akiket kellett, mind maga mögé utasított. A chilei Noelle Barahona (25.) további egy szekundumot kapott a lengyeltől, a román Monica Caill Ania (28.) pedig a mezőny végére sorolt. Az utolsó három már egymást váltotta a lista végén, de legalább a szlovák Barbara Kántorová (29.), a belga Kim Vanreusel (30.) és a bosnyák Elvedina Muzaferija (31.) is teljesítette a pályát.

Részletes statisztikához kattints ide!

tabelladh

Sofia Goggia az előző olimpiai ciklus felfedezettje, azzal együtt, hogy első felvillanása még a 2013-as schadmingi világbajnoksághoz kötődik, amikor is Szuper-G-ben épp lemaradt a dobogóról, kombinációban pedig egy 7. hellyel gazdagodott. A nemzetközi elitbe villámtempóban berobbanó bergamói lányt sajnos nem kerülték el a sérülések, a 2014/2015-s szezont szinte teljesen kihagyta.

Az előző idényben jött el az áttörés ideje, egyfelől másodikként zárt a lesikló, harmadikként az óriás-műlesikló szakágiban, az összetettben pedig befért a harmadik helyre. Mi több, első győzelmei is megszülettek - mindkettőt a téli olimpia próbaversenyein aratta. Idén kissé hektikusan szerepelt, de végig megvolt sebessége, így általános vélemény volt, hogy amennyiben visszanyeri stabilitását, kő kövön nem szakad. 

Ő volt a lesiklás esélyese, elvégre ő vezeti a szakági tabellát, nyers csúszásban veri a többieket, és bizony technikailag is felkészült a kihívásokra. Szuper-G-ben rosszabbik arcát mutatta, óriásban eleve nincs valami túl acélos szezonja, de legfőbb számában kérdés nélkül besöpörte az aranyat. Sporttörténelmi pillanat ez, a női királykategóriában olasz ugyanis még sosem nyert aranyérmet olimpiákon. S aligha kiabáljuk el, hogy ez még csak a kezdete egy fényes karriernek...

Ragnhild Mowinckel az óriás-műlesiklás után második ezüstérmével gazdagodott, ami elég nagy szó, ha figyelembe vesszük, hogy mindössze két dobogós helyezése van a Világkupából. Lesiklásban ugyan nem jött össze még a pódium, de csak idén bezsebelt három 6. helyezést, vagyis ő is ott volt a közvetlen esélyesek közt. 

Most már elmondható, nem sikerültek úgy a világversenyek Lindsey Vonn számára, mint amennyire dominánsan uralta éveken át a gyorsasági szakágakat a Világkupában. Vancouveri aranyérmét is keserű szájíz lengte körbe, elvégre amaz ötkarikás játékokat "Vonncouverként" hangozták be. Egy Szuper-G-s bronzéremnél többre akkor nem telt tőle. Sérülés miatt lemaradt a szocsi olimpiáról, most pedig feltett szándékkal küzdött második aranyérméért. Mindhiába. Kilencedik lesikló kristálygömbjéért azért még harcba szállhat Goggiával a Vk- döntő hetében. Addig is viszont pihenőre vonul Amerikába.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr1713688062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása