HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Olimpiai összefoglaló - 11. nap

2018.02.20. 20:40 :: Dave985

 

Szinte tökéletes napot zártak rövidpályás gyorskorcsolyázóink, öt indulónkból három továbblépett az egyéni előfutamokból, női váltónk pedig bravúros idővel második helyen végzett a B- döntőben, ami a kizárásoknak köszönhetően egy olimpiai negyedik helyben nyilvánult meg. A biatlon vegyesváltóban francia siker született, míg az északi összetett hosszabb versenyszámában kiváló csapatmunkájuknak hála mindegyik érmet besöpörték a németek. A nap másik két díjátadóján a kanadaiak sportolói állhattak a dobogó tetejére: jégtáncban a Virtue- Moir kettős harmadik aranyérmét szerezte, míg női félcsőben Cassie Sharpe győzött egy egészen elképesztő gyakorlattal

Kezdjünk blogunk egyik kiemelt sportágával, az alpesi sível, annak dacára, hogy érmet ma sem osztottak a lejtőkön. Ma rendezték ugyanis a női lesiklók harmadik, egyben utolsó edzését. A legjobb időt Ramona Siebenhofer repesztette, kisebb szépséghiba, hogy mindezt kanyarlevágással érte el. (Hasonlóan a negyedik Vonn és az ötödik Shiffrin.) Szabályos keretek közt Michelle Gisin teljesített a legjobban, megelőzve Nadia Fanchinit és Ragnhild Mowinckelt, de ezúttal Lara Gut is biztató formát mutatott.

Hajnalok hajnalán rendezték a szabadstílusú sízők újabb döntőjét. A hölgyek félcsőjének selejtezőjéről az egész világ beszámolt, Swaney Elisabeth bárminemű trükktől mentes biztonsági attrakciója sajnos nem szolgáltatott pozitívumot sem a sportágnak, sem a magyar olimpiai mozgalomnak. A döntő szikrázó küzdelmet hozott, a kvalifikáció győztese menetről menetre kápráztatta el a nagyérdeműt. Cassie Sharpe változatos programmal jelentkezett, már első gyakorlatával győzött volna, de ez nem zavarta abban, hogy másodjára csaknem 96 pontot érő csúszást mutasson be. Sorjáztak a 2-3 fordulatos csavart ugrások, lécfogással, elölről- hátulról. Könnyed eleganciával. Záró körében még egy fokozatot előrébb lépett, második ugrása után azonban nem ért tisztán havat. Három szép trükk azért még belefért. (Swaney gyakorlatánál azért így is többet kapott. Jó tíz ponttal. Ez az anomália legyen a pontozási szisztéma hibája.) Maria Martinod Szocsi után újabb ezüstéremmel gazdagodott, s egyben búcsúzott a profi versenyektől. Brita Sigourney nyakába került a bronzérem, az utolsó körben előzte meg honfitársát, Annalisa Drew-t. A harmadik amerikai, a címvédő Maddie Bowman kiábrándító napot zárt. Mindhárom körében bukott, jellemzően az utolsó trükkjeinek egyikéből érkezve.

Nem született meglepetés a jégtáncosok kűrjében, Tessa Virtue és Scott Moir erotikára kihegyezett (hivatalos megfogalmazásban érzelmileg túlfűtött) produkciója elegendőnek bizonyult arra, hogy megőrizzenek bő egy pontot a rövid program során gyűjtött előnyükből. Ez a páros harmadik olimpiai aranyérme, Vancouverben párosban, míg múlt héten csapatversenyben végeztek a lista élén. A francia kettős (Papadakis, Cizeron) egyébiránt világcsúccsal felérő gyakorlatot be a mai nap, komoly nyomást helyezve így a kanadai duóra. A bronzérem az amerikaiaknak (Shibutani- testvérek) jutott.

A rövidpályás gyorskorcsolyában ismét több magyarnak szurkolhattunk. Női 1000 méteren olimpiai pontszerzőnknek, Jászapáti Petrának ezúttal sajnos nem jött ki a lépés, futamában negyedik helyezettjeként búcsúzott. Keszler Andrea ellenben jól tartotta magát, s gyaníthatóan csak Elise Christie szabálytalansága miatt nem zárt továbbjutó helyen. A versenybírák korrigálták ezt a fiaskót, a fájós bokával, összeszegett fogakkal is versenyző brit lányt kizárták, Andreát pedig bejuttatták a negyeddöntőbe. A fiúknál a Liu- testvérek domináns teljesítménnyel nyerték futamukat 500 méteren, ez különösen Liu Shaoang esetében biztató. Knoch Viktor szintén jó úton járt, sajnos önhibájából kicsúszott az egyik kanyarban. Női váltónk B- döntője volt a nap csúcseseménye. A Keszler Andrea, Jászapáti Petra, Bácska Sára Luca, Kónya Zsófia összetételű staféta végig tartani tudta a rajt-cél győzelmet arató hollandok tempóját, ami egy korábbi világcsúcsnál is erősebb magyar rekordban és egy minimum hatodik helyezésben nyilvánult meg. Minekután a magabiztos dél-koreai győzelmet hozó nagydöntő végén kizárták a kínai és a kanadai váltót is, a magyar lányok – a ma tartalék Heidum Bernadettel – az eddigi legjobb helyezést, egy negyedik pozícióval zárták az olimpiát.

Részletes beszámolónkat itt olvashatjátok.

Az olimpiai pontszámításról írt Gábor kollégánk egy kis okfejtést. Érdemes beleolvasni.

Szocsi után másodjára rendeztek biatlon vegyesváltót az olimpián. Fordulatosabb versenyt aligha hozhatott volna a mai, a németek nyert helyzetből bukták el a győzelmet, majd az érmet is. A két női penzumot követően tetemes, egyperces előnyt dolgozott ki a Hinz- Dahlmeier kettős, aminek bő felét Lesser sikeresen meg tudta őrizni. Aztán következett a 10 km-es sprint olimpiai bajnoka, s csúfondárosan ellőtte magát. Arnd Peiffer első ízben még megúszta két lövőhibából, a legutolsó lövészet után viszont büntetőkörre kényszerült. Addigra a Martin Fourcade vezette franciák megléptek tőlük, mi több, a harmatosabb női szekció által teremtett hátrányt szépen ledolgozó norvég férfiak sem voltak elérhető közelségben. Slusszpoénként Dominik Windisch lehajrázta Peiffert, így a németek mondhatni nyerő helyzetből zártak dobogón kívül. Fourcade immár ötszörös olimpiai bajnok, rajta kívül Marie Dorin Habert, Anaïs Bescond és Simon Desthieux alkotta a győztes stafétát.

A németek kedvét nap végére felvidították északi összetetteseik. A nagysáncos ugrásokat követően a sportági Világkupát vezető Vatabe Akito vezette a versenyt, igaz, legnagyobb riválisaival szemben legfeljebb fél percnyi előnyt tudott kidolgozni. A Gundersen- verseny 10 km-es sífutása során hamar összeállt egy élboly, melyben az előbb említett japánon kívül a finn Hirvonen, a norvég Riiber és három német síző foglalt helyet. S ez döntőnek bizonyult, a három germán ugyanis – bizonyára gondosan előkészített stratégia mentén haladva – váltott vezetéssel szép sorjában leszakította összes ellenfelét. A záró emelkedőn adta be a kulcsot a japán és a finn, s bár a norvég követni tudta őket, előzésre esélye sem nyílt. A célegyenesre fordulva házi versenyben döntötték el az érmes helyeket. Johannes Rydzek lett az olimpiai bajnok, Fabian Rießle az ezüstérmes, a múlt heti versenyt nyerő Eric Frenzel pedig a bronzérmes.

A női kettes bobok versenyében két futamot követően a németek vezetnek, ám a Jamanka- Buckwitz kettős előnye nem több hét századnál az amerikai Taylor- Gibbs duóval szemben.  Ha nem borul nagyot a helyzet, akkor a másik német, illetve amerikai páros küzdhet meg a bronzéremért holnap.

A férfi jégkorongtornán a negyeddöntőbe kerülésért zajlott a küzdelem. Az Egyesült Államok sima 5:1 arányú győzelemmel küldte haza az oroszveréssel kezdő szlovákokat, majd hosszabbítást követően a csoportutolsó Norvégia felülmúlta az első körben meggyőző formát nyújtó Szlovéniát. Bár ráijesztett Dél-Korea a finnekre, az északiak végül 5:2 arányban legyőzték a vendéglátókat. A nap utolsó meccse szintén hosszabbításba torkollt, igaz, Seidenberg eztán nem vacakolt, pár másodperc elteltével a legjobb 8 közé ütötte a németeket. Svájc korai kiesése azért kellemetlen meglepetésnek számít.

Az Egyesült Államok felett aratott sikerével bebiztosította elődöntős szereplését Dél-Korea női curlingben. A távol-keletiek amúgy felemás napot zártak, mert míg Japán szoros meccsen kikapott a Muirhead vezette britektől, Kína meglepetésre hasonlóan kiélezett meccsen legyőzte a címvédő Kanadát. Rachel Homanék mérlege ismét mínuszos, s elmondható, innentől nem csak saját kezükben van sorsuk, már ami a továbbjutást illeti.

A férfiak tornáján az Ulsrud- féle Norvégia két zakóval nagyon nehéz helyzetbe került, ellenben a svéd csapat újabb győzelmének hála letutizta továbbjutását. A Kevin Koe vezette kanadai válogatott rossz kezdés után magára találni látszik, immáron második helyen állnak a „Round robin” hajrája előtt. A többi kiadó helyért még ádáz küzdelem várható.

A németek feljöttek a norvégek nyakára nemcsak az éremtáblán, de alternatív rangsorunkban is, melyben minden sportoló által elért helyezés pontokat jelent saját nemzetének.

Folyamatosan bővülő táblázatunk az alábbi linken keresztül letölthető:

pjongcsang18tablazat

Holnap három órától rendezik a női lesiklást, majd nagyjából ezt követően a férfi síkrossz döntőjére is sor kerül. Ezzel egy idővel bemutatkoznak a műkorcsolyás hölgyek, a rövid programban láthatjuk majd Tóth Ivettet is. Gyorskorcsolyában a férfiak és a nők számára is csapatversenyt rendeznek. Magyar idő szerint 11 órától rendezik a nők, majd a férfiak számára a csapatsprint döntőjét, majd kicsit delet követően eldől, melyik kettes győz női bobban. Folyamatosan zajlanak a küzdelmek jégkorongban, a negyeddöntőkben cseh-amerikai, orosz-norvég, kanadai-finn és svéd-német párharcokat rendeznek.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr2013686112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása