HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Hirschernek csak el kellett kapnia a fonalat: óriásban is bajnok

2018.02.19. 18:40 :: gabesz19

Vasárnap hajnalban rendezték a férfiak óriás-műlesiklását, ahol a tegnapi nappal ellentétben nem született meglepetés. A toronymagas favorit, Marcel Hirscher ezúttal időjárási körülmények által nem befolyásolt versenyen is dominálni tudott, így második olimpiai aranyát szerezte. Henrik Kristoffersen nagyszerű második futammal, nyolc helyet javítva lett ezüstérmes, míg a legnagyobb kihívónak gondolt Alexis Pinturault nem tudott igazi nyomást gyakorolni az osztrákra és csak a harmadik helyen végzett.

Ismét korán kellett kelnie annak a sírajongónak, aki élőben akarta követni az alpesi sízők versenyét. Ezúttal szerencsére a szél nem szólt bele a kezdési időpontba, így magyar idő szerint hajnali negyed háromkor el is rajtolhattak a világ legjobb óriásműlesiklói.

Marcel Hirscher (1.) topfavorithoz méltó módon már az első futamban megszerezte a vezetést. Tisztán húzott ívekkel, hiba nélkül, és ami legalább ennyire fontos, nagyszerű sebességgel síelt, így végül hattizedes előnyt harcolt ki Pinturault-val szemben. Technikai számokban mindig figyelni kell Manuel Fellerre is, aki ezúttal is szenzációsan kezdett, a menete alatt még vezető Pinturaultnál is jobb időt síelt, de a cél előtt nem sokkal kaput tévesztett.

Alpine Skiing - Winter Olympics Day 9 - 14 of 631

A franciák, akik a szakág legerősebb csapatát tudják felvonultatni, mind a négyen a legjobb tíz között végeztek. Közülük a legjobban Alexis Pinturault (2.) teljesített, akit előzetesen is Hirscher legnagyobb kihívójának gondoltunk. A francia remek kezdés után a pálya alsó szakaszával küzdött meg jobban. Mathieu Faivre (5.) szintén jól kezdett, és csak nem sokkal maradt el Pinturault idejétől. Victor Muffat-Jeandet (8.) a meredekig Hirscherhez is egész közel volt, de onnantól kezdve besokallt kissé, és közel egy másodperces hátránnyal fejezte be a futamot. Honfitársaival ellentétben nem tudott olyan jó kezdést produkálni Tomas Fanara (6.), de ő épp a pálya második felében érzett rá a tűzés ritmusára.

Alpine Skiing - Winter Olympics Day 9 - 17 of 631

Henrik Kristoffersennek (10.) ugyan nem a mai a főszáma, de érmes reményei lehettek. A letörésig egész kis hátránya volt, de onnantól ez jelentősen megnőtt. Ennek ellenére maradt halvány reménye a dobogóra. Sokkal jobban jött honfitársa, Nestvold-Haugen (3.), aki remek kezdés után a meredeken többször hibázott, ennek ellenére dobogós helyről várhatta a folytatást. Komoly meglepetést okozott Riccardo Tonetti (4.), aki egy nagyon kiegyensúlyozott, magabiztos futammal lőtávolon belül maradt egy éremre.

Alpine Skiing - Winter Olympics Day 9 - 47 of 631

Szintén nem panaszkodhatott Matts Olsson (7.) sem, aki sokakkal együtt a pálya felső szakaszán teljesített nagyszerűen. Žan Kranjec (9.) is tízben tudott végezni az első futamban, ő leginkább egy-egy komoly hibát bánhat. Az első futam pályáját egyébként svájci edző tűzte, de legjobbjuk, Justin Murisier még a célig sem tudott eljutni. A „hazai tűzésű” pályát teljesítők közül Loïc Meillard (12.) teljesített a legjobban, de éremesélyei egy futam alatt elszálltak. Nem szóltunk még a címvédőről, Ted Ligetyről (20.), aki szektorról szektorra gyűjtött egyre nagyobb hátrányt, és végül 2,5 másodperces lemaradással ért célba Hirscherhez képest.

Alpine Skiing - Winter Olympics Day 9 - 32 of 631

A második futamot már jóval technikásabban tűzték meg a pályát, ezt megszemlélhettük Linus Straßer (22.) nyitó futama alatt is. Az élen századoknak köszönhetően váltotta egymást Stefan Hadalin (21.), majd Tommy Ford (20.). Adam Žampa (25.) széles kapuvételekkel nem veszélyeztette az elsőt, ezzel szemben Luca Aerni (19.) a meredek bejáratánál hibázva is át tudta venni a vezetést.

Alpine Skiing - Winter Olympics Day 9 - 154 of 631

A kanadai különítmény síelt a következő percekben: Phil Brown (27.) folyamatosan hibázva egyre csak növelte hátrányát, ezzel szemben Philp Trevor (18.) jól be tudta osztani háromtizedes előnyét és kevés hibával egy tizeded meg tudott őrizni. A horvátok mai reménysége, Filip Zubčić (24.) jelentős késések miatt növelte hátrányát, végül a sűrű mezőny miattsokat esett vissza. Samu Torsti (17.) mindössze egy szektorban tudott igazán jól menni, a meredek viszont nagyszerűen sikerült neki.

Az első igazán nagy különbséget Ryan Cochran-Siegel (11.) tudta kisíelni, és egy bevállalós futammal vette át a vezetést. A címvédő és egyben utolsó amerikai érkezett a mai nap, de meglepetésre Ted Ligety (15.) nem tudta felülmúlni iménti honfitársát. Fritz Dopfer (26.) jelentős hibákkal érkezett célba. Andreas Žampa folyamatosan eresztette a léceit, így harcban volt a vezetésért, de nem bírta el a tempót és így a pálya közepén kiesett. Florian Eisathnak (14.) a meredekig volt esélye az első helyre, de a befejező szakaszon nem tudott elég agresszívan síelni.

Alpine Skiing - Winter Olympics Day 9 - 381 of 631

A felső szakaszon az egyik legjobb sízést mutatta be Erik Read (11.), de a meredeken szinte teljes, négytizedes előnyét otthagyta, és a célban végül holtversenyes első helyet jelzett az óra. Manfred Mölgg (13.) óriásban már egy ideje elmarad korábbi önmagától, ezúttal sem tudott igazán kiemelkedően síelni. Stefan Brennsteiner meghálálni látszott az osztrák szakvezetés bizalmát: héttizedes hozott előnyét lehengerlő sízéssel fél másodperccel növelte, a meredeken viszont egy kapuba beakadt a válla és emiatt kiesett. Sokáig nem pattant fel, lehet valami sérülést is elszenvedett.

Minőségi különbséget láthattunk az osztrákhoz képest Gino Caviezel (15.) menetében. A svájci ugyanis háromnegyed másodperces előnyből fél másodperces hátrányt síelt a célig. Loïc Meillard (9.) sokkal jobban jött, mint iménti honfitársa, egy másodperces előnyébe egy hiba és egy rendkívül biztonságian síelt meredek is belefért. André Myhrer (23.) hasonlóan síelt, mint az utóbbi svájci, de épp a pálya végi lapos szakaszon került jelentős késésbe, ami miatt hatalmas hátránnyal ért célba.

Alpine Skiing - Winter Olympics Day 9 - 423 of 631

Henrik Kristoffersen (2.) sízésében már látszott a tudásbeli különbség az eddig érkezőkhöz képest. Nagy hiba nélkül, egy másodperccel tudta növelni első futamból hozott előnyét. Žan Kranjec (4.) próbált minél pattogósabban síelni, de emiatt néhány nagyobb hibát vétett, ennek ellenére egész közel tudott maradni a norvéghoz. Elsőként jöhetett a franciák közül Victor Muffat-Jeandet (6.) a saját edzőjük által tűzött pályán, de a meredeken nem tudott meccselni Krisroffersen menetével.

Mats Olsson (10.) nagyszerűen kezdte a pályát, de a letörésnél jelentős hibát vétett, ami egy másodpercbe került a svéd számára. Thomas Fanara (5.) menetében különösebb hiba nem volt, egyszerűen csak a kellő lendületet nem találta. Mathieu Faivre (7.) sem érzett rá edzője pályájára, a meredekben, két honfitársához hasonlóan, fontos tizedeket hagyott. Riccardo Tonetti előtt ott állt a lehetőség, hogy egy helyet javítva a dobogóra léphessen még az utolsó időmérő előtt is úgy tűnt, hogy kis hátrányát visszafordíthatja, de túl sokat kockáztatott és kiesett. Ezzel Kristoffersen már csak egy helyre volt a dobogótól.

Alpine Skiing - Winter Olympics Day 9 - 496 of 631

Leif-Kristian Nestvold-Haugen (8.) szemre szépen jött, de ezt lassú tempója miatt tudta megcsinálni, a meredekre pedig második alkalommal nem tudott ráérezni. Ennek ellenére is volt már norvég dobogós: csak épp Henrik Kristoffersennek hívták.

Alpine Skiing - Winter Olympics Day 9 - 487 of 631

Alexis Pinturault (3.) eresztette a léceit a pálya felső részén és egy szektor után már kilenc tizedes előnye volt. Ezután viszont jött a szokásos francia betli a meredeken, ami után szétesett sízése, így még Kristoffersentől is kikapott.

Alpine Skiing - Winter Olympics Day 9 - 469 of 631

Marcel Hirschernek (1.) mindezek fényében egy biztonsági menet is elég lett volna, hogy győzzön, de természetesen ezúttal sem érte be ennyivel. Hatalmas elánnal rontott neki a pályának, és növelni is tudta előnyét. A meredeken egy kicsivel távolabb síelt a kapuk tövétől, de gyorsasága miatt ez sem mutatkozott meg időveszteségben. Végül a pálya alján lelassult és „csak” kezdeti, egyébként másodperc feletti, előnyét tartotta meg a célban.

Hungarian Ski Association fényképe.

Két magyarnak is szurkolhattunk ma. Kékesi Márton a gyorsszámok után ezúttal is rajthoz állt. Az első futam után az 53. helyen állt, a másodikban pedig a 40. időt síelte, így összesítésben a 42. helyen zárt. Ezzel Kékesi egy másodperccel megelőzte Samsal Dalibort, aki féltávnál ugyan az ötvenedik helyen állt még, de a második futamban Kékesi mögé csúszott vissza. Összesítésben a 44. helyen zárt. Lássuk mit nyilatkozott Kékesi a verseny után a Magyar Sí Szövetségnek:

„Erre a futamra vagyok a legbüszkébb. Emiatt már megérte kijönni az olimpiára. Az volt a terv, hogy bevállalósan sízek, és sikerült ezt végrehajtani, nagyon élveztem”

Medal Ceremony - Winter Olympics Day 9

Marcel Hirscher eddigi olimpiai sikertelensége után ráérzett a győzelem ízére és már második aranyérménél tart. Óriásműlesiklásban négyszer nyerte meg a szakági világkupát, és jelenleg ő a szám regnáló olimpiai bajnoka is. Két versennyel a vége előtt magabiztosan menetel újabb kis kristálygömbje felé.

Ami az olimpia további részét illeti számára, természetesen rajthoz áll még műlesiklásban is, így nem kizárt, hogy jövő héten már háromszoros olimpiai bajnokként emlegethetjük majd. Mindezt úgy, hogy augusztusban még bokáját törte egy edzésbalesetben. A csapatversenyt azonban biztos kihagyja, hogy az összetett világkupa címvédésére koncentrálhasson.

Medal Ceremony - Winter Olympics Day 9

Henrik Kristoffersen megjavította eddigi legjobb olimpiai helyezését – Szocsiban a szlalomban lett 3., ezt most egy helyezéssel tudta felülmúlni. Kérdés, vajon fő számában a műlesiklásban folytatódik-e a sorminta… Bár nem elveszett versenyző óriásban sem, elsősorban nem itt nyújtott teljesítményéért szoktuk emlegetni. Ennek ellenére tizenegy vk-dobogója és ebből egy győzelme van a számban. 2014 óta pedig nem végzett a szakági pontversenyben a 9. helynél rosszabb pozícióban.

Olimpiai és világbajnoki sikerekről nem igazán beszélhetünk az ő esetében sem óriásban, sem műlesiklásban. Viszont fiatal kora okán (még mindig csak 23 éves) friss junior eredményekről számolhatunk be. Óriásban sikeresebb volt, 3-szor is junior világbajnoki címet szerzett, legutóbb három éve.

Alexis Pinturault második esélyét is elszalasztotta, hogy aranyérmet szerezzen az olimpián – igaz kombinációban vérmesebb reményei lehettek, mint a mai nap. Az alpesi összetett ezüstérme mellé ezúttal egy bronzérmet szerzett. Óriában egyébként Szocsiban is bronzéremnek örülhetett. Pinturault egyébként óriásban tört annak idején be a világ élmezőnyébe, 2013 óta minden alkalommal a szakági tabella dobogóján végzett. Igaz, győzni egyszer sem tudott. 21 világkupa sikeréből 10-et gyűjtött ebben a számban.

Bár két fő száma már lezajlott, és műlesiklásban már egy ideje nem tartozik a közvetlen esélyesek közé, ennek ellenére aranyérmes álmai nem feltétlenül foszlottak szerte: a csapatversenyben a franciák világbajnoki címvédők, a Sankt Moritzi csapatnak pedig ő is tagja volt. Így adott esetben az olimpiai program új száma az ő sikerét is hozhatja.

Végeredmény

Hely Versenyző Ország Hátrány
1. Marcel HIRSCHER 2:18,04
2. Henrik KRISTOFFERSEN +1,27
3. Alexis PINTURAULT +1,31
4. Žan KRANJEC +1,73
5. Thomas FANARA +1,79
6. Victor MUFFAT-JEANDET +1,81
7. Mathieu FAIVRE +1,95
8. L.K. NESTVOLD-HAUGEN +2,19
9. Loïc MEILLARD +2,41
10. Matts OLSSON +2,66

Képek forrása: Magyar Sí Szövetség, zimbio.com

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr9313682912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása