HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Olimpiai összefoglaló - 7. nap

2018.02.16. 21:12 :: Síparadicsom Blog

 

Stílszerűen hét aranyérem talált gazdára az olimpia hetedik napján. Alpesi síelésben meglepetések születtek: Matthias Mayer teljesen váratlanul tette szinte semmissé az osztrák lesiklók előző napig betlijét, míg Mikaela Shiffrin az olimpia egyik legnagyobb meglepetését szolgáltatva lemaradt a dobogóról kedvenc számában, szlalomban. Az olimpiai bajnokot Frida Hansdotternek hívják, komoly elégtétel ez a mezőny egyik legpechesebb versenyzőjének. Sífutásból Dario Cologna negyedik olimpiai bajnoki címét szerezte, ezzel beért Simon Ammannt a svájci örökrangsorban. Aerialban ismét fehérorosz győzelem született, gyorskorcsolyában folytatódik a holland hegemónia, míg szkeletonban a papírformának megfelelően a hazaiak örülhettek. Emellett kvalifikációt tartották nagysáncon, s folytatódott az olimpiai jégkorong- és curlingtorna is.

Ismét nagyüzemben zajlottak a versenyek alpesi síelésben, a hölgyek szlalomban, a férfiak pedig Szuper-G-ben mérték össze tudásukat. A maga nemében mindkét esetben szenzáció született. Az uraknál az előző nap az osztrák média által szétcincált lesikló csapat váratlanul feltámadt poraiból, mi több, Matthias Mayer révén Hermann Maier 1998-as győzelme után ismét a sógorok szállították a szakág olimpiai bajnokát. Csütörtökön Svindal, ma pedig Mayer teljesítette azt a bravúrt, hogy mindkét gyorsasági számban aranyérmet szerzett ötkarikás játékokról. Beat Feuz és Kjetil Jansrud újabb éremmel gazdagodott, míg Svindalnak ezúttal meg kellett elégednie az ötödik pozícióval. Kékesi Márton kiesett.

A futamról készült részletes beszámolónkat itt olvashatjátok.

Január végi formahanyatlása ellenére az olimpia legbiztosabb versenyeinek egyike volt a női szlalom. Mikaela Shiffrin 2013 óta uralta ezt a számot világversenyeken, s tulajdonképpen minden tekintetben. A múlt idő nem véletlen, az amerikai klasszis ezúttal a vert mezőnyben végzett, mégpedig nem kiesés következtében, ma bizony egy az egyben legyőzték az indiszponáltság jeleit magán viselő amerikait. A váratlan lehetőséget még csak nem is az idén két Világkupát nyerő Vlhová ragadta meg, az aranyérem sorsa Holdener és Frida Hansdotter közt dőlt el. Öt aprócska századdal. A svéd javára. A szlalomosok ezüstkirálynője végre elfoglalhatta a trónt. A dobogó harmadik fokára az a Gallhuber állhatott fel, aki idén robbant be igazán a VK-ba, ám pódiuma mindezidáig nem volt. Hozmann Szonja kiesett az első futam során, míg Maróty Mariann Mimi biztonsági sízéssel az 53. helyen zárt.

A versenyről készült részletes beszámolónkat itt olvashatjátok.

Szinte hihetetlen bravúrt hajtott végre 15 km-en Dario Cologna. Az immáron négyszeres olimpiai bajnok svájci sífutó zsinórban harmadjára győzött ezen a távon, ezúttal ugyebár szabad stílusban. Sikere fölényesnek mondható, elvégre közel 20 másodpercet vert a norvég Simen Hegstad Krügerre, vagyis a síathlon bajnokára. A bronzéremről viszont már csak néhány másodperc döntött, mégpedig az orosz csapat színeiben versenyző Gyenyisz Szcipov javára. Sundby, Manificat, Holund volt a további sorrend. Kónya Ádám révén magyarért is szoríthattunk. Szektorról szektorra erősödött tempója, végül 5 perc 43,3 másodperces hátránnyal a 89. helyen végzett a 119 fős mezőnyben.

A síugrók számára a nagysánc kvalifikációját rendezték a nap vége felé. Kettős norvég győzelmet hozott a selejtező, a normálsáncon is érmet szerző Robert Johansson szerezte a legtöbb pontot megelőzve Johann André Forfangot. Harmadikként az a Kobajasi Rjoju zárt, aki 143,5 méteres ugrásával megdöntötte a helyi sáncrekordot.

A kvalifikációról bővebben itt olvashattok.

A szabadstílusú síelés az ugrás, vagy ismertebb nevén az aerial versenyszámmal folytatódott. A hölgyek fináléjába hatan jutottak, mégpedig két-két kínai és fehérorosz mellett egy-egy ausztrál és amerikai. A négy éve ezüstérmes Hszü Meng-tao ugyanakkor elesett leérkezéskor, így nem folytathatta a nagydöntőben. Ahol aztán szintúgy egymást érték a rontott ugrások. A címvédő Ala Cuper érkezése sem volt tökéletes, így elérkezett az esély a trónfosztásra. A honfitárs Hanna Huszkova élt a lehetőséggel, s a nap legponterősebb gyakorlatát, ha nagy nehezen is, de sikerült megugrania. Már csak a két kínai volt vissza. Csang Hszin tökéletes ugrása nem bírt akkora pontértékkel, mint a beloruszé, Csong Fan-ju pedig esett leérkezésnél, így csupán annyira volt képes, hogy letaszítsa Cupert a dobogóról. Elmondható tehát, hogy a szakágat uraló fehérorosz-kínai érvényesült.

Rendkívül kiélezett versenyt hozott a női hódeszkakrossz hatfős döntője, amelyet az olasz Michela Moioli nyert meg csupán három tizedmásodperces előnnyel – a döntősök egyike sem esett el a rendkívül nehéznek tartott pályán, így mindannyian ott voltak Moioli nyakán a befutónál, és a többiek sorrendjéről is csak tizedek döntöttek. Az ezüstérem francia nyakba került Julia Pereira de Sousa Mabileau révén, a bronzot pedig a cseh Eva Samkova gyűjtötte be. Negyedik olimpiáján is lecsúszott az aranyról, sőt, ezúttal a dobogóról is az amerikaiak sztárja, Lindsey Jacobellis, aki az első mérési pontnál ugyan még az élen állt, de végül csak negyedikként futott be a célba. A 32 éves Jacobellis ezzel talán utolsó esélyét puskázta el az olimpiai aranyszerzésre, amit pedig már legelső tornáján, 2006-ban Torinóban megszerezhetett volna, ám amikor ott nagy előnnyel vezetve az utolsó előtti ugratónál trükközni kezdett a közönségnek, földre érkezésekor elesett, és svájci riválisa becsúszott előtte a célba.

Hóról térjünk rá a jégen zajló versenyekre. Gyorskorcsolyában újabb aranyéremmel gazdagodott Hollandia. A mindössze 22 esztendős Esmee Visser sikere 3000 méteren azért nagy szám, mert korábban egy EB- aranyon túl egyéb nagy sikert nem tudott felmutatni, továbbá egyéni csúcsot repesztett. S nem mellékesen letaszította trónjáról a kétszeres címvédő cseh Martina Sáblikovát. Kettejük közt alig másfél másodperc alakult ki a célig. A bronzérem az orosz csapatot képviselő Natalja Voronyina nyakába került, aki csupán néhány századdal előzte meg a holland van der Weijdent. Érdekesség, hogy rajthoz állt a 45 éves német legenda, Claudia Pechstein is. A táv közepéig még egészen jól tartotta magát, a végére aztán elfáradt, s a 8. helyen zárt.

Férfi műkorcsolyában alakul a címvédés, a japán Hanju Juzuru vezet ugyanis a szabad programot követően. Előnye mintegy 4 pont a spanyol Javier Fernández előtt. A lélektanilag is fontos 100 pont fölé még ketten, a szintén japán Uno Soma és a kínai Csin Po-jang jutott. A dobogós helyekért ők, vagy esetleg még az orosz csapat tagjaként korcsolyázó Dmitrij Alijev szállhat versenybe a holnapi kűrök során.

A férfiaknál két, a nőknél egy játékidőpont volt a menetrenden a mai napon a curlingcsarnokban. A legnagyobb sztorit kétségtelenül a kanadai hölgyek újabb veresége generálta, akiken ezúttal a sereghajtók között számon tartott dánok is kifogtak, miután extra endben pontot lopva tudták megnyerni a mérkőzést. A kanadai skipre, Rachel Homanra egyre több kritika zúdul a curlingre nemzeti sportként tekintő hazájában, ráadásul a fair play szabályainak megsértése miatt is megorroltak rá a közösségi médiában: Homan se szó, se beszéd kivette az egyik dán követ a játékból, amikor azt a megállás pillanatában véletlenül eltalálta söprűjével az egyik dán játékos, noha iránya és sebessége ettől már nem változott észrevehetően. Bár a szabály betűje szerint ilyenkor a vétlen csapat kiveheti a megérintett követ a játékból, a curlingben bevett szokás, hogy az állást nem befolyásoló érintéseket elnézik egymásnak. „Az járt a fejemben, hogy nagyon remélem, a karma viszonozza majd ezt neki a későbbiekben” – nyilatkozta utólag a dánok skipje, Madeleine Dupont, akinek további gondolatait itt olvashatjátok.

Kanada harmadik vereségével az a szürreális helyzet állt elő, hogy az előzetes fő esélyes a tabella legalján találta magát egyedüli nyeretlen csapatként, és továbbjutásuk is komoly veszélybe került. A hölgyeknél egy másik extra endig nyúló találkozót is láthattunk, ott a svédek az oroszokat tudták legyőzni, ezzel megőrizték veretlenségüket.

A férfiak csatározásai is szoros mérkőzéseket hoztak, de kevesebb meglepetéssel. A norvégok behúzták első győzelmüket Dél-Korea ellen, aztán a házigazdák újabb izzasztó meccsre kényszerítették Kanadát, de Kevin Koe-ék ezúttal is állták a sarat.  Két potenciális továbbjutó, Svédország és Nagy-Britannia is találkozott, Niklas Edinéket azonban Kyle Smithék sem tudták megállítani, így a svédek egyelőre a férfi és a női tornán is veretlenek.

Népszerű hazai sikert hozott a férfi szkeletonosok versenye, de Yun Sung-Bint előzetesen is az éremesélyesek között tartották számon, hiszen az utóbbi hónapokban remekelt a világkupán, és a tavalyi vb-ről is van ez ezüstje. Most viszont a hazai pálya előnyét élvezve mind a négy futamot ő zárta a legjobb idővel, így kérdés sem férhetett az aranyérméhez. A dél-koreai összesítésben 1,63 másodperccel végzett az ezüstöt bezsebelő orosz, Nikita Tregubov előtt, míg a harmadikként záró Dom Parsons által Nagy-Britannia megszerezte első érmét az idei olimpián.

A britek a legcsillogóbb érmet azonban nem is a férfi, hanem a ma már szintén megkezdődött női szkeletonversenytől várják, ahol a címvédő Lizzy Yarnold számít a fő esélyesnek – a várakozásokat pedig igazolta is az első futam megnyerésével. A második menetben azonban jött a fordulat: Yarnold nem hibázott ugyan nagyot, hiszen csak 29 századdal volt lassabb a futamot megnyerő Elisabeth Vathjétől, ám a verseny annyira szorosan alakult, hogy a brit ideje csak a 9. helyre volt elég, ezzel pedig az összetett vezető helyét is elveszítette az első nap után. Az élről a német Jacqueline Lölling várhatja a folytatást, de az osztrák Janine Flock csupán 2, Yarnold 10, a szintén brit Laura Deas pedig 17 századra van lemaradva, így kijelenthető, hogy a szombati két futam előtt továbbra is sokesélyes a küzdelem.

Jégkorongban most először csak a férfiak voltak munkában, a B és a C csoportban játszottak le újabb 2-2 találkozót. Előbbiben az USA 2:1-re győzte le Szlovákiát, az oroszok pedig 8:2-re gyalogolták le az első körben az amerikaiakat meglepetésre felülmúló szlovéneket. A C csoportban eközben a svédek egy gólszegény mérkőzésen mindössze 1:0-ra verték a németeken, a norvégok pedig hiába szereztek vezetést a finnek ellen, ezt követően egy ötöst kaptak a saját hálójukba. Így ebből a kvartettből már biztosan a finnek és a svédek végeznek az első két helyen, de kiesni senki nem fog a csoportkör 12 csapata közül, viszont a legeredményesebben záró négy együttes elkerüli a rájátszást, míg a többieknek eggyel több akadályt kell sikerrel venniük, hogy csatlakozhassanak hozzájuk.

A szombati versenynapon a tervek szerint kilenc aranyérem talál majd gazdára. Hajnalok hajnalán férfi műkorcsolyában és férfi slopestyle-ban hirdetnek bajnokot, majd 3 órakor a hölgyek Szuper-G-versenyén bemutatkozik egyebek mellett Lindsey Vonn is. Az alpesi síversenyek legkevésbé kiszámítható versenyszáma kezdődik, szerintünk vétek lenne kihagyni. Sífutásban a női 4x5 km-es váltó tartogathat izgalmakat, példának okáért nagy kérdés, meg tudják-e állítani a svéd hölgyeket a többiek? Biatlonban is a hölgyeké a főszerep, a 12 és fél km-es tömegrajtosban csapnak össze nagyjából dél körül. Ugyanebben az idősávban kerül sorra a női szkeleton 3. és 4. futama. A nap végét a síugrók nagysánca zárja. S persze folytatódik a curling- és a jégkorongtorna. A hölgyeknél például már a negyeddöntőket rendezik, de a férfiaknál esedékes amerikai-orosz és szlovén-szlovák rangadók is igazán pikánsnak ígérkeznek.

Magyar szempontból persze a rövidpályás gyorskorcsolya lesz a legfontosabb esemény szombaton. Női 1500 méteren két magyarért szoríthatunk, Bácskai Sára Lucának és Jászapáti Petrának sem lesz könnyű dolga, ha tovább akar jutni előfutamából. A nap végén itt már érmeket fognak osztani. Akárcsak férfi 1000 méteren, ahol Liu Shaolin Sándor lesz érdekelt. Negyeddöntős futama sajnos rettentően keménynek ígérkezik, a koreai favorit és Hamlin körül az egyiket mindenféleképpen meg kell majd előznie a továbbjutásért.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr3213675674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása