HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Olimpiai összefoglaló – 4. nap

2018.02.13. 21:50 :: repens

A legmagyarabb nap, egyben igen sűrű program várt ma a versenyzőkre a téli olimpián. Nyolc számban is érmet osztottak, és végre valóban le is tudtak zajlani a versenyek. Igaz, a széllökések azért ma is hatással bírtak egy-egy versenyző teljesítményére. Napunk fénypontja a magyar rövidpályás gyorskorcsolya váltó döntőbe jutása, emellett Liu Shaolin Sándor 1000 méteren is továbbment. Ebben a sportágban az olaszok gazdagodtak ma arannyal. Alpesi síben a vártnál talán pár nappal hamarabb megszerezte élete első olimpiai bajnoki címét Marcel Hirscher. félcsőben jött a szokásos tengerentúli siker, igaz, szokatlanul fiatal főszereplővel. Sífutásban skandináv, szánkóban német, gyorskoriban holland siker – papírforma? Curlingben Kanadáé a világ legjobb vegyespárosa.

A mai nap is a Phoenix Parkban indult, a női hódeszkások slopestyle versenyén – lassan mondhatjuk, megszokott módon – az USA versenyzője kapta a legmagasabb pontszámot a bíróktól. A mindössze 17 éves Chloe Kim győzelme papírformának nevezhető, mögötte a kínai Liu Dzsiaju és a szintén amerikai Arielle Gold fért még fel a dobogóra. Az USA hegemónia jó eséllyel a férfiaknál is meglesz, legalábbis a mai selejtezőt nagyon simán nyerte Shaun White.

180213alpesi

Végre élesben is bemutatkozott az alpesi sí az idei olimpián. A férfiak szuper-kombinációja közel sem ideális körülmények között került megrendezésre, igaz, a végeredményt aligha mondhatjuk irreálisnak. Lesiklásban dőlt el, melyik szlalomos fogja nyerni a hanyatló szakág olimpiai aranyát – Marcel Hirscher magához képest remek nyitánya után tulajdonképp az is meglepő, hogy legalább kicsit meg tudta szorongatni szlalomban Alexis Pintaurault. Sokat elmond a mezőnyről, hogy Victor Muffat-Jeandet a "Kígyó térről" indulva fért fel a dobogóra. A lesiklók egy része el sem indult szlalomban, így a lesiklásban 2. Svindal sem, a lesiklást nyerő Thomas Dreßen viszont szerzett egy 9. helyet bemelegítésként. A szeles, és igencsak trükkösre tűzött szlalompálya sokakat megtréfált, ám így sem sikerült elérni a top-30-at a magyar indulóknak: Samsal Dalibor a 32., Kékesi Márton a 35. helyen zárt.

Az alpesi síversenyről szóló részletes beszámolónkat itt találhatjátok.

180213fontana

Rövidpályás gyorskorcsolyában három szám is terítékre került ma, igaz, a fináléig csak a női 500 méteresek jutottak el. Sajnos, hamar kiderült, hogy magyarok nélkül, Keszler Andrea és Jászapáti Petra egyaránt búcsúzott a negyeddöntőben. A finálé végül komoly meglepetést hozott, a hazaiak kedvence, Csoj Min-dzsöng nemcsak hogy nem nyert, ráadásul utólag kizárták, Elise Christie elcsúszott, a győztes Arianna Fontanánál pedig talán csak a két másik dobogós személye meglepőbb: a holland Yara van Kerkhof és a kanadai Kim Boutin is érmet szerzett.

A férfi 1000 méter előfutamai rosszul indultak, jól végződtek: Liu Shaoang az első előfutamban a kizárás sorsára jutott, az utolsó, 8. futamban induló Liu Shaolin Sándor viszont sima továbbjutással hangolt a váltóra. A nap harmadik versenyszáma ugyanis a férfi 5.000 méteres váltóverseny volt, mely nagyszerű magyar versenyzést, és tulajdonképp sima döntőbe jutást hozott. Jövő hét csütörtökön Dél-Korea, Kína és Kanada mellett a magyar váltó küzdhet az olimpiai aranyért.

180213gyorskor

Nagypályás gyorskorcsolyában ma a férfiak 1.500 méteres versenyével folytatódott a program, amely a megszokott holland tarolással végződött. Igaz, azúttal "csak" az első két helyet tudták behúzni: Kjeld Nuis majd másodperces fölénnyel nyert, a verseny elején, a 4. párban induló Patrick Roest hamar jelezte, hogy ma sem adják ki a kezükből a sikert. A házigazdák is dobogónak örülhettek, Kim Min-szök csak 7 századdal maradt el a még nagyobb sikertől. Bemutatkozott az olimpián egyetlen gyorskorcsolyázónk, Nagy Konrád is. Kerek 5 másodperces lemaradással a 29. helyen zárt – ennél alighanem kicit többet várt magától.

Sífutásban ma a klasszikus sprintekre került sor. A női mezőnyben a svédek eddig sem panaszkodhattak olimpiai szereplésükre, most Stina Nilsson újabb arannyal tette még fényesebbé. Váratlanul simán nyert, erőből lenyomta Maiken Caspersen Fallát, akinek végül az ezüstért is nagyot kellett hajráznia Julija Bjelorukovával. Az oroszok megtizedelt csapata szépen helytállt, Natalja Neprjajeva zárt a 4. helyen.

Férfi sífutásban viszont a norvégek Johannes Klaebo révén megkaparintották az aranyat, Federico Pellegrinóé az ezüst, a bronz pedig itt is Oroszországba került (remélem, az Oroszország szó használatáért nem küldenek ránk verőembereket a magukból egyre inkább Palpatint csináló NOB-vezérek...), a célfotóból rosszul kijövő Alekszandr Bolsunov révén. A nap elején a legjobb időt repesztő Ristomatti Hakola eljutott ugyan a döntőig, de ezzel el is lőtte a puskaport. Kónya Ádám a 68. helyet szerezte meg.

Curlingben lezárult a vegyes párosok versengése. A bronzmeccsen az oroszok 8-4-re nyertek a norvégek ellen, a finálé pedig még ennél is simább kanadai sikert hozott Svájc ellenében.

Részletes beszámolónk a curling vegyes párosról az alábbi helyen olvasható.

Ha pedig a férfi curlingtornájának beharangozójára vagy kíváncsi, kattints ide!

180213szanko

Szánkóban a női egyesek versenyén helyrebillent a világ rendje, hisz német nyert – no de hogyan? Az utolsó, negyedik sorozatban feje tetejére állt a világ, Dajana Eitberger egy jócskán elrontott harmadik sorozat után, a 7. helyről nyerte meg az olimpiai aranyat. A vezető pozícióból induló Natalie Geisenbergernek maradt a 2. hely, míg a veterán Tatjana Hüfner a 2.-ról egészen az 5. helyig zuhant hátra. A kanadai Alex Gough a bronzérmes, Răluca Stramaturaru révén pedig összeszedtek egy olimpiai pontot a románok.

180213hensley

Női jégkorongban is zajlott még két meccs, papírforma eredményekkel: Kanada a finneket, az USA az oroszokat verte. Közel sem sport, inkább politikai témájú hír, hogy az amerikai csapat kapusát, Nicole Hensley-t figyelmeztette a NOB, ugyanis szerintük a sisakján láthat Szabadság-szobor politikai jelkép, vagyis tiltott. Igaz, azóta már visszakoztak, maradhat a sisak. (A jelek szerint elmeroggyant sportvezetők pozícióba kerülése viszont nemcsak hogy nem tiltott, egyenesen elvárt a nemzetközi sportvezetés köreiben..)

Ami az éremtáblázatot illeti, mondhatjuk, a helyzet változatlan. A sztahanovista norvégek hiába gyűjtögetik legszorgosabban a medáliákat, így sem tudják beérni a németeket és a hollandokat. A további sorrendet az oldalsó menüben tanulmányozhatjátok. A norvégeknek vigaszként így a mi, vitatható presztizsű, ám számunkra éppoly fontos alternatív rangsorunk marad, melyben minden sportoló által elért helyezés pontokat jelent saját nemzetének.

Folyamatosan bővülő táblázatunk az alábbi linken keresztül letölthető:

pjongcsang18tablazat

A mai nagyüzem után holnap viszonylag nyugodtabb nap következik az olimpián – magyar szempontból mindenképp. Magyar induló csak női műlesiklásban lesz, Hozmann Szonja és Maróty Mariann célja a tisztes helytállás lehet. A várható Shiffrin-siker mellett a szintén USA-sikerrel prognosztizálható férfi félcső, az északi összetett normálsánca, a női 1000 méteres gyorskorcsolya, a női 15 km-es biatlon, valamint a szánkósok férfi párosa jelenti a nap éremosztó eseményeit.

További olimpiai hírekért, beszámolókért, kövess mindet Facebook-oldalunkon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr813666442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása