HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Olimpiai összefoglaló – 3. nap

2018.02.12. 19:11 :: Dave985

Úgy fest, a pjongcsangi olimpia a változó erejű szélmozgásról, az elhalasztott versenyekről fog szólni. A gyakran 70-80 km/h-s széllökések miatt újabb alpesi síversenyt töröltek, alaposan belezavart a hölgyek félcső és síugró versenyébe is. A nap győztese Kanada, a műkorcsolya csapatverseny mellett kedvelt freestyle- szakágukban, mogulban vitték el az aranyérmet. A hölgyek slopestyle- versenyén címvédésre került sor, míg síugrásban norvég bajnokot avattak. Biatlonban Dahlmeiert hiába üldözték a többiek, a férfiaknál ellenben kiköszörülte a csorbát a sportág élő ikonja, Martin Fourcade. Ireen Wüst minden idők legeredményesebb holland olimpikonjává avanzsált.

Az olimpia 3. napjának programja a nők óriás-műlesiklásával vette volna kezdetét. Csakhogy az a fránya szélmozgás csak nem akart csillapodni, így hiába sorakozott fel a rajtállás körül mintegy száz síző, a szervezők – nagyon helyesen – nem engedték útjára a versenyt. A tervek szerint csütörtökön pótolják a versenyt, magyar idő szerint hajnali 2-kor, ill. 5:30-kor. Közte, 3:30-kor kerül sorra a férfiak lesiklása. Ha a gondviselő is úgy akarja, holnap a férfiak alpesi összetettjével végre-valahára elkezdődhetnek az alpesi síversenyek az olimpián. Azt csak halkan jegyezzük meg, hogy a koreai meteorológusok „nagyon szeles” időt jósolnak az elkövetkező két napra is…

Hajnalok hajnalán tehát a Phoenix Snow Park felé irányulhatott a nézők figyelme, a szabadstílusú szakágakból háromban is versenyeket tartottak, ebből kettő esetén éremért ment a játék. Kezdésként a női hódeszkások slopestyle- versenyére került sor. A selejtező helyett mind a 26 induló megmutathatta tudását a fináléban. Jamie Anderson kimagaslott a mezőnyből, első gyakorlatát lenyűgöző dinamikával, s magasságokban teljesítette, szemre is rettentően kiemelkedett a mezőnyből. 83 pontot kapott a zsűritől, a többiek a fasorban nem voltak, ami a második körben sem változott. Igaz, a szélsőséges időjárás rendesen bekavart hódeszkában is, erre elég bizonyíték legyen egy spontán felmérésünk eredménye. Mintegy ötven futamból 32 ért véget eséssel. Valljuk be, nem igazán olyan színvonal ez, amit egy olimpiától elvárnánk. A szám egyik nagy esélyese, Anna Gasser végül csak a 15. helyen végzett, s mély felháborodásának adott hangot több helyen, amiért nem halasztották el a versenyt.

Erre végül nem került sor, így pedig címvédés történt, Szocsi bajnoknője, Anderson kérdés nélkül utasította maga mögé a mezőnyt. Egyedüliként kiállt a verseny megrendezése mellett, riválisai szerint azon okból, hogy egy biztonsági menettel is révbe érhet. (blackside 540, cab underflip, frontside 720) A szakág hétszeres X- Games- győztese mellett a világbajnoki címvédő Laurie Blouin (Kanada) és a finn Enni Rukajärvi állhatott fel a dobogóra. A skandináv hölgyemény négy éve is pódiumon zárt, akkor ezüstéremig vitte.

Félcsőben még csak a selejtezőt rendezték, de ha nem történik valami váratlan, akkor alighanem már most kioszthatjuk az olimpiai aranyat Chloe Kimnek. Az amerikai rider az elmúlt olimpiai ciklusban köröket vert a komplett mezőnyre, mást ne mondjunk, először a nők közt neki sikerült megvalósítania a tökéletes, 100 pontos gyakorlatot. A selejtezőben megállt „csak” 95 és félnél, de így is csaknem 8 pontot vert a kínai Liu Jiayura. Majd bevágott egy adag fagyit, mint a roppant laza sportoló Twitter- bejegyzéséből kiderült.

A nap egyik utolsó versenyét szintén a szabadstílusú szakágak egyikében tartották. A férfiak moguljában érvényesült a papírforma, vagyis zsinórban harmadszor hódította el kanadai síző az olimpiai bajnoki címet. Négy esztendeje még az ezüstérem került Mikaël Kingsbury nyakába, ma azonban nem volt pardon, a harmadik, kizárólag a TOP-6 számára kiírt körben a nap legerősebb produkciójával kérdést nem hagyott a többieknek. Nem elég, hogy trükkökben is vitte a prímet, egészen kiváló tempó mellett tette ezt. Mögötte az ausztrál Matt Graham és a szemtelenül fiatal japán fiú, Hara Daicsi végzett pódiumon. Utóbbi az élről csúszott hátra két helyet, különösen buckasízése nem nyerte el igazán az ítészek tetszését.

Lezárult a három napon át tartó csapatverseny műkorcsolyában. A kanadaiak nagy fölénnyel végeztek az első helyen, győzelmüket már a jégtáncosok mai kűrje előtt bebiztosították matematikailag. A juharlevelesek dominanciájára jellemző, hogy a nyolc versenyszám mindegyikében három közt végeztek, felét pedig megnyerték. A csapat összetétele: Patrick Chan, Kaetlyn Osmond, Gabrielle Daleman, Meagan Duhamel, Eric Radford, Tessa Virtue, Scott Moir. A címvédő orosz csapat végzett a második helyen, a bronzérem pedig az Egyesült Államok korcsolyásainak jutott.

Maradjunk még egy-két gondolat erejéig a jégen. A női jégkorongtorna csoportkörének második fordulóját rendezték a mai versenynapon. A B jelű kvartettben minden eldőlt, vagyis a mezőnyben jól teljesítő japánok a svédek után Svájctól is kikaptak, ezúttal 3:1 arányban, így készülhetnek az egyesített Korea elleni helyosztóra. A házigazdák újabb 8:0-s vereségükkel sem tudták lehangolni az északi szomszédtól iderendelt lelkes ének- és tánckart. Svájc gólkülönbsége előnyösebb, így a svédeknek muszáj győzniük a csoportelsőség érdekében.

A curling vegyes páros elődöntői kiélezett, egyik esetben konkrétan az utolsó kőig húzódó csatákat hoztak. A végkifejlet azonban igazolta a papírformát, vagyis Kanada-Svájc döntőt rendeznek az olimpián idén debütáló versenyformában.

Bővebb változatban Facebook- posztunkban olvashattok a nap történéseiről.

Gyorskorcsolyában továbbfolytatódott a holland dominancia. A sprinterek közt, vagyis az 1500 méteres távon Ireen Wüst szerezte meg az elsőséget. Ötödik aranyérmével és tízedik érmével ő lett minden idők legeredményesebb holland olimpikonja – téli és nyári olimpiákat is figyelembe véve. S hogy a holland tarolás ezúttal nem valósult meg, arról Takagi Miho tehet. Az ifjú japán sokáig az élő legendát is szorongatta, ám Wüst hajrájára nem volt ellenszere. Marrit Leenstra egyetlen századdal előzte meg Lotte van Beeket, honfitársát.

A szánkóversenyek a nők egyéni számával folytatódtak. Bár Felix Loch tegnapi teljesen váratlanul jött rövidzárlata után már semmit nem szabad elhamarkodni, nagy meglepetésként érné a világot, ha nem német nyakába kerülne az aranyérem. Sőt arra is nagyobb esély kínálkozik, hogy tarolni fognak a germánok. A címvédő Natalie Geisenberger 120 ezred másodperccel vezet két csúszás után Dajana Eitberger előtt. A németek különszámába a kanadai Alex Gough piszkíthat bele, hátránya nem éri el a két tizedet. Vancouver bajnoka, Tatjana Hüfner is jó eséllyel pályázik valamelyik éremre.

Biatlonban üldözéses versenyekkel folytatódott az olimpiai program, vagyis mind a hölgyek, mind az urak az egyéni indításos viadalon begyűjtött hátrányukkal vágtak neki a napnak. A nőknél nem született meglepetés, Laura Dahlmeier lehengerlő teljesítménnyel szerezte meg második aranyérmét. A németek klasszisa áttört egy régóta fennálló falat: korábban soha nem nyert olimpiát üldözésest az élről indulva, vagyis üldözöttként. A szél alaposan megnehezítette a lövészetet, az már Kuzmina becsületére legyen mondva, hogy négy lövőhibával felkapaszkodott a második helyre. A férfiaknál Martin Fourcade laza ujjgyakorlatra hajazó módon avanzsált háromszoros olimpiai bajnokká. A sporttörténelem szót itt is ki kell emelnünk. Olyanra még soha nem volt példa, hogy címet védjen valaki üldözésesben. Samuel Samuelsson révén egy teljesen váratlan ezüstéremmel gazdagodtak a svédek, míg a szokott német érmet Benedikt Doll gyűjtötte be.

A biatlonversenyek mai napjáról az alábbi cikkben beszámoltunk.

A nap ismét a síugró sáncon ért véget. Nyögvenyelősen, a változó irányú és intenzitású szélmozgás miatt többször megszakították a versenyt. Gyakran változtatták a beülőket, s bizony szegény lányok is gyakran fagyoskodtak a megfelelő pillanatra való várakozás közepette. Jó hír, hogy a verseny ezzel együtt sem ment át irreálisba, mivelhogy az a Maren Lundby nyerte az olimpiát, akire szezonbeli eredményei okán eleve számítani lehetett. A címvédő Carina Vogt leszorult a dobogóról, a németek viszont itt sem maradtak érem nélkül, Katharina Althaus révén ezüsttel gazdagodtak. A bronz Sara Takanasinak jutott, a női síugrás legeredményesebb Világkupa-indulójának nem akar összejönni az egyéni aranyérem. Igaz, éremből is most szerezte az elsőt.

Bőséges összefoglaló anyagunkat az alábbi helyen találjátok.

Mindegyik nemzet zsebre vágott aranyérmet, így változatlanul német-holland-norvég az első három sorrendje az éremtáblán. Éremszámban a skandinávok vezetik a listát. A további sorrendet az oldalsó menüben tanulmányozhatjátok.

Tartalmas nap áll előttünk kedden, ha a 10 magyar indulót nézzük, akkor pedig pláne. Alpesi összetettben Kékesi Mártonért és Samsal Daliborért szoríthatunk, bemutatkozó gyorskorcsolyában Nagy Konrád és a sífutó Kónya Ádám. A nap fénypontját azonban minden bizonnyal short trackeseink jelentik majd. Jászapáti Petra és Keszler Andrea 500 méteren folytatja szereplését, a tét az elődöntőbe jutás. A férfiak 1000 méteres számában még csak az előfutamokat rendezik, a Liu- testvérek számára kötelező a továbbjutás. A nap leglényegesebb perceit a férfi váltó elődöntői hozzák meg. Szánkóban, curlingben, hódeszkában és sífutásban is bajnokot avatnak.

További olimpiai hírekért, beszámolókért, kövess mindet Facebook-oldalunkon!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr1513660356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása