HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Olimpiai összefoglaló - 2. nap

2018.02.11. 17:27 :: gabesz19

napi_featured_02.jpg

Véget ért az első hétvége a pjongcsangi téli olimpián. Eredetileg hét éremosztó verseny volt tervben, de az erős szél az alpesi sízők számításait keresztbehúzta. A németek újabb aranya továbbra is az éremtábla élén tartotta őket, bár nem Felix Loch lett olimpiai bajnok, ahogy azt mindenki előzetesen várta. Magyar szempontból eseménytelenül telt a nap – egyetlen olimpikonunk sem volt ma érdekelt.

Meglehetősen sűrű nap volt ma is a sífutó pályán. A sífutók mellett a biatlonosok is újra pályára síelhettek. A sílövők férfi 10 kilométeres sprintversenyében komoly megleeptések születtek: a világkupában egymással csatázó Martin Fourcade és a Bø-testvérek ezúttal hamar ellőtték magukat, így szabad volt a vásár a többieknek. A győzelemhez hibátlan lövészetre volt szükség, ehhez Arnd Peiffer tudta a leggyorsabb futást párosítani, így élete első olimpiai bajnoki címét ünnepelhette. A szintén hibátlan, cseh Michal Krčmař szoros versenyben szerezte meg az ezüstöt, míg a harmadik helyet kevesebb mint egy másodperccel szerezte meg az olasz Dominik Windisch a szintén egy hibát vétő Julian Eberhard előtt.

A verseny végeredménye nem csak az érmek elosztása miatt volt fontos, hanem a ma szerzett hátrányoknak megfelelően állnak majd rajthoz az urak a keddi üldözőversenyen. Ott egyébként rendkívül szoros küzdelem várható ismét, mivel a legjobb 9 fél percen belül rajtol majd, míg egy perc alatti hendikeppel 27-en várhatják a versenyt.

A férfi és a női sprint beszámolójáért kattints!

A sífutóknál is az urak versenyeztek ma az első érmeikért, 15+15 kilométeres síatlonban. A norvégok már-már nyomasztó dominanciával versenyeztek, végül mindhárom érmet elvihették. Igaz, előzetesen nem Simon Hegstad Krüger volt az északiak elsőszámú esélyese, végül övé lett az arany, megelőzve Martin Johnsrud Sundbyt és Hans Christer Holundot. Krüger a rajt utáni tülekedésben egyébként esett, és fél perces hátrányból küzdötte vissza magát. A klasszikus rész után még 16 másodperc hátrányban volt, végül a szabadstílusú részben visszazárkózott, majd egy támadás után elszakadt az élbolytól és már nem érték utol vetélytársai.

A férfi és a női síatlon beszámolójáért kattints ide!

Szintén két versenyt rendezte a Bokwang Pheonix Parkban, ami a freestyle sízők és a snowboardosok versenyeinek ad otthont. A férfi boardosok slopestyle versenyében a 17 éves amerikai Red Gerard megszerezte a USA csapatának első aranyérmét és nem mellesleg karrierje eddigi legnagyobb sikerét aratta. A dobogóra két kanadai állhatott még fel: a big airben négyszeres X-Games bajnok Maxence Parrotté lett az ezüst, míg a bronz Mark McMorrishoz került, aki az idei X-Gamesről is egy harmadik hellyel távozott slopestyleból. Utóbbi egyébként szűk egy éve még kómában feküdt egy súlyos baleset után, így bronzérme komoly bravúr.

Kapcsolódó kép

A freestyle síző hölgyek számára mogulban rendeztek ma versenyt. A versenyt a selejtező-győztes és világbajnoki ezüstérmes francia Perrine Laffont nyerte meg, megelőzve a szám címvédőjét, a kanadai Justine Dufour-Lapointe-t, rendkívül kis különbséggel. A harmadik helyet a döntőbe épp csak bekerülő kazah Yuliya Galysheva szerezte meg.

A nap legnagyobb meglepetését a férfi szánkóverseny szolgáltatta: Felix Loch újabb címvédése előzetesen az olimpia egyik legbiztosabb aranyának tűnt, végül letaszították a trónról. Szombaton két futam után már magabiztosan vezetett a német, a mai harmadik futamban pedig tovább erősítette vezető pozícióját, annak ellenére is, hogy az amerikai Chris Mazdzer új pályacsúcsot csúszott. A negyedik, döntő körben a német Johannes Ludwig teljesített meggyőzően, de a dobogó előzetesen nem tűnt elképzelhetőnek számára. Az első futam után vezető David Gleirscher egy kisebb hiba után is átvette a vezetést, amit Chris Mazdzerrel szemben is meg tudott tartani. Felix Loch jelentős, két tized feletti előnnyel gazdálkodhatott, de a döntő pillanatban falat fogott és teljes előnyét elvesztette, majd a tempóveszteség miatt végül a dobogóról is lecsúszott.

Így a bajnok az ifjú osztrák Gleirscher lett, aki eddig még dobogóra sem állhatott világkupán. Az ezüst végül Chris Mazdzer nyakába hullott, míg a németek becsületét Johannes Ludwig mentette meg egy bronzéremmel. Loch végül az ötödik helyen végzett. Előzetesen győzelme annyira biztosnak tűnt, hogy honfitársa, a NOB-elnök Thomas Bach is a helyszínen követte az utolsó futamot – végül csalódnia kellett.

A szánkó részletes beszámolója később érkezik...

A gyorskorcsolyázók is folytatták programjukat, ezúttal férfi 5000 méterrel. Újabb holland győzelem született az oválon: Sven Kramer Szocsi után másodszor is megvédte címét, ráadásul saját olimpiai csúcsát is kereken egy másodperccel megjavította. A hölgyekkel ellentétben itt nem tudták a hollandok a teljes dobogót letarolni. A második helyen a kanadai Ted-Jan Bloemen, míg a harmadikon a norvég Sverre Lunde Pedersen végzett.

Elhalasztották a férfi lesiklást. A pálya környékére lecsapó szélvihar miatt a versenyt nem tudták biztonságosan megrendezni, így azt csütörtökre halasztották. Az aznapra tervezett szuper-G így péntekre tolódik. A nők snowboard slopestyle kvalifikációját szintén törölték a szél miatt, így holnap a teljes mezőny rajthoz állhat a döntőben, ahol két próbálkozás közül a jobb számít majd.

Curling - Winter Olympics Day 2

Befejeződött a páros curling csoportköre a mai nap: Kanada, Svájc és az Orosz Atléták mellett Norvégia jutott elődöntőbe. A norvégok „szétlövésben” küzdöttek meg Kínával az utolsó továbbjutó helyért. Holnap már az elődöntők következnek. Holnap befejeződik a műkorcsolya csapatverseny is, ahol egyelőre Kanada vezet az Orosz Olimpikonok csapata és az USA előtt.

A curling vegyes páros eddigi beszámolója ide kattintva érhető el!

Ami a további holnapi programot illeti, hajnalban remélhetőleg valóban megkezdik szereplésüket az alpesi sízők – a hölgyek hajnalban óriás-műlesiklásban versenyeznek majd. Biatlonban két üldözőversennyel folytatódik a verseny, míg síugrásban a női normálsáncos viadalt követhetjük majd. Freestyle síben a férfi mogul lesz soron, míg gyorskorcsolyában a női 1500 méteres verseny.

Az éremtáblázaton továbbra is Németország vezet, Hollandia és Norvégia előtt:

eremtabla_1.jpg

Tábla

További olimpiai hírekért, beszámolókért, kövess mindet Facebook-oldalunkon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr8613656464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása